Байдън се кани да признае арменския геноцид, който кметът Методиевич не “пусна” в угода на Анкара

 

На 5 април “Лос Анджелис Таймс” призова президента Джо Байдън да използва международния ден в памет на жертвите на 24 април, за да признае в прав текст арменския геноцид, извършен от отоманците през 1915 година, когато между милион и половина и два милиона арменци загиват от жестоки масови репресии срещу тях в разпадащата се империя.https://www.latimes.com/opinion/story/2021-04-05/biden-armenian-genocide-turkey

Арменският геноцид беше признат вече от Конгреса на САЩ през 2019 година, когато отношенията между Анкара и Вашингтон се обтегнаха на фона на сближаването между Путин и Ердоган. Но, както отбелязва вестникът, външната политика на страна се определя от Белия Дом. Там този път се настани най- осведомения по въпросите на международните отношения президент от времето на Джорд Буш насам. 

Изданието припомня, че президентът Барак Обама  е пропуснал кръглата 100 годишнина от събитието, за да го нарече с истинската дума геноцид, макар да произнесе тогава реч, в която на практика описа масовите убийства на арменци от османците и използва определението за геноцид на арменски език meds yeghern. Тръмп също се въздържа на нарече геноцид масовото убийство на арменци през 1915 година, което в Турция отричат и днес с аргумента, че в онези военни времена са загивали също много евреи и мюсюлмани.

Агенция Ройтес съобщава междувременно, позовавайки се на три източника, че се очаква президентът Байдън да наруши на 24 април този негласен отказ на американските президенти да назоват геонцида с истинското му име.

Къде сме ние?

Ние сме в държавата, в която още като кмет на София Бойко Методиевич се напъваше да се хареса на Анкара. Описал съм в книгата си “Премиер на Ръбъ”  като свидетел как той се гордееше с близостта си с турските власти пред американския посланик Джон Байърли на среща в столичната община по съвсем друг повод, използван обаче от домакина за самохвалства. Сред тях беше с нищо непредизвиканият му разказ, как турските тайни служби са го наградили с информация за преминаване на наркотрафиканти през южната ни граница в България, за да може той да блесне с тази информираност и да покаже, че макар и да не е вече главен секретар на МВР продълава да “кара влака” в областта на сигурността и така да натрие носа на премиера Станишев.

И на какво основание са го награждавали турците? Методиевич се похвали, че е спрял признаването на арменския геноцид в Столичната община и така си е заслужил турската награда.

Този случай има двайсетина свидетели ( поради което си позволих да го оповестя), повечето от които бяха българи от икономическия отдел на посолството на САЩ. Моя милост присъстваше като организатор на срещата, помолен за това от американския бизнесмен Джим Ходж, притежател на третия по големина бизнес с утилизиране на отпадъци в САЩ, пристигнал от хиляди километри да предложи решение на най-големия тогавашен проблем на българската столица. След три месеца пълна незаинтересованост от страна кмета Методиевич за такъв контакт, той изведнъж склони в момента, когато разбра, че и посланик Байърли, до чието внимание се домогваше, ще присъства на разговора.

От мисията на Джим Ходж нищо не произтече, което беше предсказуемо предвид демонстративната незаинтересованост на кмета, видимо отегчен от кратката презентация на американския бизнесмен. Но от кмета Методиевич произлезе един десетилетен автократ, горд с услужливостта си не само спрямо Москва, но и към Анкара.

15 мнения за “Байдън се кани да признае арменския геноцид, който кметът Методиевич не “пусна” в угода на Анкара”

 1. На 26-ти април (следващият понеделник) т.г. от 11,30 часа в СГС, в сградата на Съдебната палата ще се проведе заседание по НДЧХ 4831/2018г. по жалбата на георги жеков срещу ИВО ИНДЖЕВ,

  Всички които се чувстват съпричастни към каузата на Стопанина на БЛОГА НИ и имат възможност нека дойдат да го подкрепят морално. Предвид обстоятелството, че не се знае номера на залата най-удобно би било това да се осъществи по следния начин. В 11, 00 часа желаещите да се съберат пред таблото-указател на партера. След приключване на заседанието, по Закон, съда обявява решението на място.

 2. Не го е срам! При това в България, която е приела немалко арменци! Идиот! Сега да се срамувам и от приятелите си арменци, че това нещо ме представлява! То аз и от приятелите си турци се срамувам заради него, и не само! Гнус!

 3. Да зачеркнем съветцко- турско- германската лъжа:Турция наследник на Османската империя. НЕ Е НАСЛЕДНИК, ПРАВОПРИЕМНИК И ПОДОБНИ. Както и това че Константин Велики е Българин , говорил е Български и документите му са били на Български, както че и Юстиниан Велики е от същия етнос и личността му е подменена , както и че Германия е са Готи сиреч Гети. Справка Георги Сотиров, Асен Чилингиров, Весела Вачкова и много други. От златния век на Българската книжнина на цар Симеон една книга не можем да намерим. И нещо ако е останало то и в днешно време се унищожава. Както стана с каменната плоча с надпис намерена при магистрала Струма за Скаптопара, която изчезна.
  Извинявам се за дългото изказване.

 4. Та мисълта ми е Лос Анджелис Таймс да добави Ердоган да не се чувства засегнат защото НЕ Е наследник на Османската империя.

 5. Когато един безобразник е на власт какви са подбудите за безобразията му, е второстепенен въпрос. Първостепенният е да го свалим от власт. Сега, когато това е сторено, може, дори само от любопитство, да се запитаме кое караше Борисов да се държи така неадекватно (доста меко казано) към Путин и Ердоган. И ако за Путин доста популярната версия, че го държи с компромати, е несъвсем невероятна, то за Ердоган надали е това. Не вярвам да има голи снимки от Одринската баня. Не изключвам поведението му да се дължи на криворазбрано отстояване на националния интерес. Може да се мисли за голям политик, балансиращ между Великите сили. А, не се опитвам да го оправдавам. Глупостта не е смекчаващо вината обстоятелство.

 6. Всички се майтапят как Б.Б нарече Председателката Цвета “тъпа КП”, обаче всички пропускат поводът, който го предизвика да излее оня ми ти “гняв Пелеев”. А госпожата съвсем добросъвестничко си беше изчела написаните от съветници листчета на някакъв форум на арменците в България. Та в това слово Караянчева беше спомЕнала и въпросния геноцид. Далеч съм от мисълта, че другарката има и най-бегло познание за нещастието на арменците в Турция, а думата геноцид най-вероятно асоциира с някакъв инсектицид. Обаче от Анкара тутакси бяха скастрили Башбаканина Бойко и той намери за основателно да квалифицира Цветка с каквото я характеризира. Защото най-вероятно и Б.Б. също не знае нищо за арменския геноцид, но много добре знае какво му е казано да не казва. Не е зле тези неща да се помнят и да се казват където им е мястото.

 7. Ултиматумът на Чехия изтече. Външният им министър е дал пет седмици на Русия да опразни посолството (т.е. изгонва всичките им дипломати) и е заявил, че обмисля забрана за наемане на чехи (аз го разбирам като “няма никой да се грижи за имота”). Министърът е заявил, че е получил подкрепа от Земан.

 8. Без да омаловажавам трагедията на арменците по-любопитно е г-н “Методиевич” колко дипломати ще изпроводи в съпричастност с чехите. Щото за Скрипал видяхме. Ама този път сме в аферата с двата крака.

 9. чехите са наложили паритетен принцип на броя на персонала-т.е.руснаците трябва да си приберат още 60 души.Това трябва да направим и ние,ако имаме топки.

 10. @Явор
  Няма начин да не остави толкова важно геополитическо решение за следващото правителство… Той, милият, е изтъкан (направо истукан) от лоялност.. към новото мнозинство…. да не си помислите към Путин…

 11. Трудно ми е да повярвам, че след около 12-13 години дойде епизодичен момент да не сме на едно и също мнение с уважавания Стопанин на Блога…
  Много се колебах, но все пак ще си позволя да изкажа мнението си.
  Все си мисля, че политическата далновидност не предполага да заменяш кон за кокошка (в случая даже не е кокошка, а пъдпъдък…)

  Който разбрал – разбрал…

 12. А ето и пълните имена на т.нар. руски князе:

  — Дмитрий Донской Хан Токтамыш

  — Иван Вельяминов темник Мамай

  — Александр Невский Хан Батый
  А това е статията в която самит руснаци развeнчават митовете за татарите, въпреки че никъде не споменават българите.
  https://lsvsx.livejournal.com/277705.html
  Ето такъв е механизмът на подмяна на историята и разпространението на вековните лъжи. Става ясно защо в Северна Македония ни наричат татари.
  Руската отрова е страшна!

 13. Великий Князь Всея Руси 1575-1576 — Саин-Булат Хан, он же Симеон Бекбулатович, потом Великий Князь Тверской (до смерти 1606 г).
  https://lsvsx.livejournal.com/277705.html
  ……
  Е това вече е върха!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.