Шах и пат е ходът на Трифонов

 

 

 

 

 

Партията “Има такъв народ”, която най-напред искаше да се нарича саркастично “Няма такава държава”, но удари на камък със сарказма си в съда, отказва да управлява без стабилно мнозинство и с подкрепата на “алчни и доказано корумпирани” партии от статуквото. Това стана ясно от отказа на лидера Станислав Трифонов да приеме мандата, за което той съобщи във Фейсбук.

Също във Фейсбук беглецът от парламента и неговия контрол Методиевич нарече Трифонов страхливец, който не иска да управлява със 165 гласа и го обяви за нещо повече от Тодор Живков като излъга, че по неговият “университет” от Правец не е имал също пълно мнозинство в парламента ( доколкото подобието на парламент от времето на комунизма може изобщо да бъде възприеман като източник на властта в условията на правешката диктатура).

Трифонов се превръща в олицетворение на максимата “внимавай какво си пожелаваш”. Пожела да натрие носа на Методиевич и успя в тази част. Която е важна не само за него, а за всички у нас и в чужбина, които знаят, че никаква промяна не може да има в България докато българската бутилка е запушена от властното туловище на един същи човек повече от десетилетие насам, през което сме трайно закотвени в тинята на европейското дъно в повечето негативни класации,  свъразни с качеството на живота на хората.

Успехът с премахването на тази запушалка обаче завари “тирбушона” Трифонов неподготвен за консумация на съдържанието на бутилката. Опиянението от успеха трая кратко.

Трифонов отговори на очакванията на повечето коментатори, които разчетоха мълчанието му и оскъдните знаци на неговия говорител Тошко Йорданов като прелюдия към отказ от поемане на горещия картоф, около който мнозина се надяваха да седнат на трапезата на властта без да носят негативите от на амортизацията от нея.

Трифонов обаче не отговаря на надеждите на избирателите си, които, за разлика от някои политически наблюдатели, хранеха надежди той да направи следващата крачка.  Трифонов не играе в това шоу за аплодисментите на шепа анализатори. Пък и арабската поговорка казва “ с една ръка ( т.е. с една шепа,) не може да се ръкопляска”. Тъй че равносметката от постъпателно-възвратното движение на този нов инструмент в българската политика остава за сметка на главния конструктор на самото шоу. 

Инструментът е непригоден за цялостен демонтаж на статуквото. И главният му недостатък е в това, че заприлича на носителя на това статукво – с медийния бойкот, обидни подвиквания към техни представители, криеница от публичността и дори по случайността Трифонов да се окаже болен по едно и също време с Методиевич- удобно и за двамата. 

Да заприличаш на  онзи, когото сочиш за свой за антипод, е антипатично.

Да изброя пак: енигматичното мълчание, самозатварянето с цел нагнетяване на напрежението в пиесата ( и “за да не се изложим като проговорим”), Бойко-тът на медиите и доброволната изолация в собствената партийна телевизия донесоха за кратко дивиденти на “Има такъв народ”. Народът обаче го има(ше) на страната на бунтаря и трудно ще се задържи пред екрана му пред затворените завеси на шоуто.  

И не, не го спасява от разочарованието очарователният факт, че предлага за едноминутен премиер уважаваната шахматистка Антоанета Стефанова, нито нейната саможертва.

Защото ходът, който изигра е шах и пат.

22 мнения за “Шах и пат е ходът на Трифонов”

 1. Само за протокола да уточним.
  Съдът отхвърли регистрацията на партията “Няма такава държава”.
  С всичко останало съм съгласен. Отива се на предсрочни избори. Иска ми се обаче, стига Президента да даде мандат на Демократична България, те да го вземат, да посочат Премиер и кабинет и една седмица да бъдат централни герои по тАлАвизии разни. Да покажат ясно и недвусмислено, че имат ресурс- експерти, програма, визия за измъкване от дълбокия батак. После, връщат мандата и наесен с песен към пълна изборна победа.
  Да бъде!

 2. Трифонов ще загуби гласове, ако не предложи правителство, очаквано от неговите избиратели, което ще го вкара в още по-трудна схема при следващите избори! Но какво стана с гласуването по Интернет, знае ли някой?

 3. Е,Антоанета Стефанова е по приемлива от Гълъбин Боевски,който щеше да осигури всички да са в бяло…

 4. Гласувалите за Слави вярваха,че този нов месия ще направи чудо и ще ги оправи.
  Видяхме, чудо нема.Чалгарят си изпълни чалгите и тръгна с паничката да събира от бедните,които го избират стотинки,а от мутрите – пачките.
  Гласовитата банда шоумени, забравили думи и клетви, млъкнаха и се покриха като задници;
  Дори и при тежки условия те можеха да направят добро като спечелят по-дълъг живот на новия парламент,на когото трябва повече време за да оправи някои от законите и практиките на мутрите.
  За това обаче трябват действия,а не празни дрънканици и шоу програми.
  Накрая се скриха зад Антоанета Стефанова,защото знаела 5 езика и играела добре на шах.
  Тъпота и мизерия. Къде е тоз народ?

 5. Обикновено движенията на тирбушона зависят от ръката на келнера. Засега привидно отпада подозрението, че това е Доган (отпада май е силно казано). Ако приказките на Цонев, как в тази тежка обстановка не е добре да сме без парламент, не са били прах в очите. Да видим по-натам.
  Слави може и да е разочаровал електората си, но обективно погледнато изпълнява желанията на протеста. Когато шест месеца преди редовните избори искаш предсрочни, причината е само една – искаш служебно правителство. Готово!

 6. Към Georgi Nikolov ( и читателите):

  По аналогия с думата съда:

  По аналогия със “съда”:

  Днес Софийският градски съд отложи ( пак) делото ( на жеков) срещу мен.

  Основание?

  Този път основанието е молба на адвоката на жеков за отлагане, поради ангажимент …в Районния съд. Това адвокатът ми го съобщи лично преди да си тръгне заедно с жеков. А толкова искаха да ме осъдят…

  Съдиите, пред които протестирах извън протокола след обявяване на решението им за отлагане, се обосноваха допълнително, че трябва да се спазват правата на тъжителя…

  А моите права да не кисна с часове ( от 11.30 до 15 ч. ) и да не бъда разкарван отново след вече две отлагания, при положение, че също имах друг ангажимент, застрашен от закъснението ( в Нова телевизия)?

  Бях “компенсиран” със съобщението, че на следващото заседание на съда не съм длъжен да идвам и мога да бъда предствян от адвоката си.

 7. Иво в “Пресечна точка” днес. От всяка г.т. великолепно предаване. И двамата “опоненти”-Светлана Иванова и Мартин Димитров и майсторски, ненатрапчивия водещ Михаил Дюзев и разбира се неотразимият ни Стопанин на БЛОГА НИ.
  https://play.nova.bg/video/presechna-tochka/season-1/presechna-tochka-2021-04-26/545258

 8. Добър вечер Иво,
  Наричам Ви по малко име , макар да не съм сигурен, да си спомняте за мен.
  Да можехме ние, вашите почитатели да поемем част от неприятностите, които искат да Ви бъдат причинени от противниците на истината. Това искаме да направим, макар да не знаем как точно става. … И все пак… В дните на наградите “Оскар” искам да Ви кажа: Вие, Иво сте получили отдавна нашия “Оскар” и всеки ден се молим да Ви има, защото не сме готови да се разделим с Вас и с Вашите изключителни репортажи. Някои казват: Най-важно е човек да е жив и здрав! Мисля, това не е достатъчно! Ако си припомним Томас Мор, ни остава да Ви благодарим, не само за това че Ви има. Защото искаме Истината и само Истината,
  но се плашим от Цената, която е необходимо всеки ден да бъде плащана.

 9. Взимам повод от заглавието, в което освен игра на думи се съдържа и абсурд, какъвто представлява в момента нашата политическа действителност. Няма такъв абсурд – да се явиш на избори, да спечелиш доверието на голяма част от хората и когато дойде ред да поемеш отговорност и да се опиташ да изпълниш предизборните си обещания, да се оттеглиш. Не мога да знам какви са действителните причини за този ход на ИТН, но си мисля, че за първи път ми се налага да се съглася с баце – страх. Страх ги е. А и кой по-добре познава страха от баце?

  Гледам, че и БКП, и “Мутри, вън!” също взеха да дават на заден и да бягат от мандата. На фона на този общ страх наистина смятам като колегата Георги Николов, че ДБ трябва да поемат отговорност и да поискат мандата. Само че според мен трябва и да предложат проекто-кабинет за гласуване в народното събрание. Трябва наистина да покажат готовност за поемане на управлението. От такъв ход не могат да загубят, могат само да спечелят. А и ще отнемат възможността на баце в предстоящата предизборна кампания да изтъква (незаслужено), че единствен той е проявил отговорност и е предложил кабинет.

  Пък ако вземе, че този кабинет случайно бъде одобрен, ще гледаме втора серия на вече познат филм – десните вадят България от кризата и я спасяват отново, за да може следващият популист да лежи върху натрупаното от тях.

 10. Krasnoselski
  26.04.2021 в 15:08
  Развеселихте ме, честно!
  —–
  Преди петнадесетина дни написах следното мое мнение:
  (позволявам си да го цитирам отново…)

  “Какво не му харесват на новото Народно Събрание?
  ——————–
  Кукловодите на Задкулисието не му харесват няколко неща на новото Народно Събрание:

  1. Наличието в него на ясна проевропейска, пронатовска, демократична формация с прилично присъствие в него с 27 депутата!
  В сравнение с предходното НС, където такива хора бяха НУЛА (0)

  2. Хората на Методиевич намаляха с 20 и останаха 75.

  3. Липсата в новото НС и на двете (практически – три) досегашни патерици на Методиевич.

  4. Оставането извън новия парламент на откровените кресливи агресивни кремълофилски национал-популистки формации.

  ——————-
  Ето защо мераците на Задкулисието и Кукловодите за НОВИ избори постепенно ще започват да избуяват като гъби след дъжд.
  Тон ще дадат МЕДИИТЕ (на 112-то място вече по Свобода на словото) и дежурно канените в тях “анализатори”, социолози, социални антрополози, коментатори и прочее мисирки.

  Само гледайте!”
  ———————

  Та така…Моля за извинение за реалистичния си песимизъм…

 11. Иво пази се, аз имах неблагоразумието да роптая срещу съветския съюз и те ми пратиха специалнатяхна агентка която ми пробута шише с вода за пиене, което въпреки че щракна при отварянето като ново, ми навлече доста неприятности след това. И това тук, в Франция, да не говорим за София, където е пълно с такива, нали България не заграница…

 12. Великолепно написано, г-н Инджев!!! Отново!
  CHAPEAU !

  @Асен: “Къде е тоз народ?”

  Как къде?
  Има такъв народ…
  В Няма такава държава !…

 13. Към Роберт Алтънов:

  Роберт, отлично те помня, макар да съм един разсеян тип, който многократно е правил гафове по отношение на познанствата си.

 14. До ОКАМ

  “Не мога да знам какви са действителните причини за този ход на ИТН…”

  Не са много причините, една е. И не е страх. Глупост е причината. Красноселски го намекна много оригинално. Всички в бяло…

  Гросмайстор, СШ, икономист, 5 езика… Начинът, по който беше представена шахматистката (респект, но все пак… опит някакъв, добра репутация в обществена дейност, такива неща), ме убеди в това. И тези в ИТН са събирани по един единствен критерий – да гледат Слави в очите, да изпълняват заповеди и да не мислят много-много. Как ще накараш СШ по шах да направи толкова грешен ход? В шаха никога не разчиташ на грешка на противника. Много тъпо отиграване, много тъпо.

  За съжаление ще се окаже, че наистина има такъв народ. Иска си тъпанарите, иска си простаците и няма край, и няма край, и няма край.

  С всеки изминал ден с облекчение се уверявам, че този народ няма нужда от мен. Сега остава и аз да свикна без него.

 15. Към написаното от Роберт Алтънов (без познанството ни с г-н Инджев) се присъединяваме зрялата част от семейството ни.

  Уважаеми, г-н Инджев, благословен да сте!!!

  Ваши почитатели: семейство Андрееви

 16. Ако се ръководим от реакцията на бойко борисов, значи Слави Трифонов го е уплашил много. Защото хе се знае какво ще се случи на следващите избори по новите правила.
  Аз мисля, че Слави постъпи добре. Времето ще пойаже кой е прав.

 17. За съжаление реалността показва, че ИТН дори заедно с ДБ и ИМВ имат само 92 гласа, а това е твърде далеч от 121 гласа, необходими за абсолютно мнозинство и стабилно правителство. Вариантът правителство на малцинството подкрепено от БСП не е реалистичен, защото от поведението на Нинова и гласуването на БСП стана ясно, че тя е против електронното гласуване и против реформа в съдебната система, а и не се знае какви още изненади може да поднесе. Ако някой си въобразява, че БСП ще тръгне да събаря статуквото, това е повече от наивно.Така, че ходът на Трифонов е напълно логичен и другото щеше да означава бавно самоубийство,на едно безсилно изначално и нетрайно правителство без мнозинство за реформи и връщане на Герб на бял кон. От тук нататък въпросът е обаче, при едни нови избори дали ИТН ще си постави наистина за цел получаване на повече гласове, за да може заедно с другите партии от протеста да управлява с абсолютно мнозинство. Ако това стане, то тогава този ход на Трифонов ще бъде оправдан. Защото едно служебно правителство преди това ще има възможност да разчисти гербаджийската администрация и полицейски началници, които осигуряват корпоративния и купения вот на Герб и компания., както и да извади на показ далаверите на управлението му,На този фон една силна предизборна кампания на ИТН, ДБ и ИМВ може да доведе до разбиване мнозинството на статуквото в парламента.

 18. Ходът на ИТН не е толкова продиктуван от страх, колкото от егоизъм и липса на отговорност, и това неминуемо ще се отрази на част от електората му, който ще се ориентира към ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. До тук добре!
  Съгласен съм с Асен трябва ни „по-дълъг живот на новия парламент, на когото трябва повече време за да оправи някои от законите и практиките на мутрите.“. Партиите на Протеста трябва да се съобразяват само с това. Времето на 45НС трябва да бъде кратко, но достатъчно, за да се приемат жизнено важните закони променящи досегашния Изборен кодекс.

  Georgi Nikolov:
  Заставам зад думите ти побратиме казани в поста ти от 26.04.2021 в 12:12. ХО!

 19. Каквото каза Адриан по-горе. Абсолютно самоубийство е да се прави правителство от трите протестни партии с подкрепата на който и да било от ГЕРБ/БСП/ДПС. Тяхната подкрепа е дотолкова, доколкото да подведат мандатоносителя, че има гръб и на първата наистина важна промяна да го бламират – къде открито, къде с процедурни глупотевини, къде с приказки “ние сме демократична партия, всеки има право да гласува по съвест”, къде с неявяване на определени хора, за да се минира нужното мнозинство. Цялата история с подкрепите на БСП и ДПС за анти-ГЕРБ коалиция са чисто и просто данайски дар, и е хубаво, че ДБ и ИТН са го осъзнали (за Хаджигенов не съм сигурен, че още разбира какво се случва там, мерака му за управление е по-голям от разсъдъка му на моменти, май). За мен лично отказа от тази “поддръжка”, която и БСП, и ДПС раздават толкова лесно и сръчно е не просто логичен, но и задължителен.
  НО…
  Голямото НО тук е, че ИТН не положиха елементарно усилие да покажат желание за диалог и да дадат нишан, че наистина искат да работят в посока участие в бъдещо управление на тази държава, а не са там просто за да ръсят умнотии по адрес на ГЕРБ. Можеха поне да инициират преговори с двете малки партии, за да покажат общ фронт. Можеха да заявят някаква заявка и визия относно това как виждат бъдещето на страната, да дадат някакви приоритети, някакви ясни позиции по ключови въпроси. както се казва, да знаем ние, дето не сме гласували за тях, къде те стоят. Вместо това те продължиха с подмишкосването, с нелепите ахмашки изказвания на Хаджи Тошко, с плоския революционен популизъм. От цялостното им представяне в парламента досега се видя, че от доста солидната им група от 50+ депутата има двама, които могат да формулират ясни политики и имат солидна база да коментират, рпедлагат и задават дневен ред – останалите (на този етап) по нищо не се отличават от безличните кукли и пеони на ГЕРБ. Аз лично все се надявах да видя там нещо, което да ме обнадежди. За жалост не видях. Дано да съм неправ, дано да имат някаква идея какво правят и да са някакви гросмайстори, и да виждат събитията с няколко хода напред.

 20. ЕМКО: Следите от “българския Новичок” стигнаха твърде високи етажи на властта в България

  А направи ли ви впечатление вчера, в предаването “Лице в лице”, Цветанка Ризова как настръхна и налетя да прекъсва няколко пъти г-н Бойко Ноев?
  Горката!
  Начальниците и ще и трият сол на глъвътъ!

  ЕМКО: Следите от “българския Новичок” стигнаха твърде високи етажи на властта в България!

 21. Трифонови трябваше да влязат в преговори с другите две протестърски партии и да съставят правителство със смела реформаторска програма, пък докъдето стигнат с изпълнението й. Ако ги спъват ГЕРБСПДПС, хвърлят оставка (както Христо Иванов вече е правил преди 5,5 години) и отиват на нови избори. Тогава избирателите биха имали много по-голям стимул да гласуват за протестърските партии, отколкото ако Трифонови си играят на избори, докато 60% гласуват за тях. Е, не става така, още повече, че никой още не знае каква е тяхната визия за България и какви са им управленските умения.

 22. Много жалко е (според мен), че толкова много българи гласуваха за ИТН на учиндолския дългуч! НАРОДЕ…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.