Молят се на Изток нашите русофили, но не отиват в своята Мека, а чакат руското свлачище да ни споходи тук

Гласуващите за русофилски партии в България са като правило жертва на пропагандата подобно на онези руснаци, които вярват на телевизионната машина за промиване на мозъци. Има обаче и други руснаци, както познавачи на Русия, които говорят и пишат на руски не по-зле от самите граждани на Руската Федерация. 

Както написа един украинец с чувство на разбиране и съжаление за ефекта от пропагандата върху руснаците и днес – “ и ние в Украйна вярвахме на лъжите, с които ни бомбардирах по времето на тоталитаризма”. Само че в Украйна се разделиха с това време радикално, а в Русия тази епоха има своето днешно продължение.

Жертвите на пропагандата България също имат имат право на помилване чрез оспорване на заблудите им от страна на споменатите по-горе вътрешни хора за т.. “руския свят”. Скромната цел на този текст е да им помогне за изтрезняването от заблудите.

Ето какво пишат в рускоезичния интернет по различни актуални и исторически теми коментатори, противопоставящи се на кремълските бомбардировачи на населението с фалшиви новини и интерпретации на минало.

 

Малък отчет за работата на руското Министерство на външните работи през текущата година по дати.

21 януари 2021 година

Албания обяви първия секретар секретар на руското посолство Алексей  Кривошеев за персон нон грата

 8 февруари 2021 година

Германия, Полша и Швеция обявиха за персона нон грата трима сътрудници на руските посолства в тези държави

 18 февруари 2021 година

Дипломат от руското посолство в Естония, който официално се занимавал с въпросите на културата и образованието, е бил обявен за персона нон грата.

 22 март 2021 година

Министерството на външните работи на България обяви двама сътрудници на руското посолства в София за персона нон грата

 31 март 2021 година 

Италия обяви, че експулсира сътрудника на военното аташе в руското посолство в Рим заради “замесване в шпионаж в полза на Русия” – а също и неговия ръководител, самото военно аташе

 15 април 2021 година

САЩ съобщиха, че гонят 10  дипломати от руското посолство във Вашингтон, сред които, по мнението на американската стана, има “представители на руските разузнавателни служби

 15 април 2021 года

Полските власти изгониха трима руски дипломати

17 април

 Властите на Чехия оповестиха за прогонване на 18 сътрудници на посолството на РФ, които, според чешката страна, са “офицери от  руските спецслужби СВР и ГРУ”

А междувременно на икономическото поприще се вижда дълбоката стагнация в Русия. Изоставането й от развитите страни върви с бързи темпове, а развиващите се държави я настигат. По данни на световната банка за 10 години 6 страни са изпреварили Русия по БВП на глава от населението: Литва, Панама, Румъния, Малайзия, Латвия и Сейшелите. Казахстан се изравни по този показател с Русия.

Докато преди кримската авантюра руският дял от световната икономика е бил 2.5 на сто, то сега е 1.74 процента. За същия период средната работна заплата в Русия  е паднала от 1200 долара до 636 долара.

В структуроопределящ за една развита икономика отрасъл, като автомобилостроенето, Русия на практика отсъства от международната конкуренция.

Лидери по производство автомобили през 2019 година. 

Китай — 23 016 295 (за 11 месеци 2019 г.) 

САЩ — 10 182 529 (за 11 месеца 2019 г.) 

Япония — 8 813 543 (11 месеца 2019 г.) 

Германия — 4 301 840 (за 10 месеца 2019 г.) 

Индия — 4 195 419 (11 месяцев 2019 года) 

Южна Корея — 3 613 077 (11 месеца 2019 г.) 

Мексико — 3 539 422 (11 месеца 2019 г.) 

Бразилия — 2 640 650 (11 месеца 2019 г.) 

Испания — 2 528 674 (за 10 месеца 2019 г.) 

Тайланд — 1 879 502 (11 месеца 2019 г.) 

За сметка на това Русия е абсолютен европейски шампион по брой танкове на 100 000 души от населението, “изпреварвайки” по този показател развитите и богати западни държави на континента десет и повече пъти. https://ivo.bg/2021/04/22/най-бедната-страна-в-ес-е-далеч-по-бога/

Свръхбогатата на природни ресурси “свръхдържава” Русия може да си позволи да плаща минимална заплата на своите граждани от 12792 рубли – 4,57 пъти по-малко от Литва. 

Русия потребява предимно продукти, които произвежда от вносни суровини, готови комплекти т.н., произведени по вносни технологии с вносно оборудване, за което още не е изплатен лизингът във валута.

Един пример: 90 процента от пазара на “родното пилешко” в Русия се контролира от западни фирми. Само за носачки, които не се използват за месо, тези компании внасят в Русия годишно 6 милиона еднодневни пиленца и 400 милина инкубационни яйца.

Чудно ли е, че при тези успехи, близките на близкия до Путин олигарх Ротенберг имат финландско гражданство, дъщерята на външния министър Лавров живее в Ню Йорк, дъщерята на говорителя на Кремъл Песков учи в Париж, синът му Николай излежа повече от година в английски затвор, а съпругата му притежава  апартамент в САЩ от 126 кв.м., най-върлият руски шовинист в парламента Владимир Жириновски ( за чието експулсиране от България заради непристойни изявление спрумо президента Желев моя скромност допринесе решаващо като главен редактор на в. “Експрес”) има испанско гражданство, а синът му Игор има зелена карта в САЩ, испанско гражданство и живее постоянно в Швейцария, приятелят на Путин Генадий Тимченко  ( най-големият износител на нефт) е гражданин на Финландия, жена му и дъщеря му – също…

Ами потомците на “великите” дейци на великия СССР къде живеят? 

Отговорът не се нуждае от превод.

 

 

 

 

 

  Русия е на пето място в света по брой милиардери ( 99 души с 385 милиарда долара общо), докато Великобритания има 45 милиардери. Русия има три пъти повече милиардери от Франция ( 39 души) или Италия ( 36). Има 4 пъти повече милиардери от Япония ( 26 души).

Докато в същото време 38 на сто от населението в Русия нямат достатъчно средства за хората и дрехи. 

“Гордостта на Путин”, ваксината “Спутник V” успя да заеме само 8.7 процента от световния пазар на ваксини – в страни като Индия, Бразилия, Мексико, Египет, Непал, Узбекистан, Венецуел, Мианма, Виетнам…При това само при условие, че ваксината бъде произведена в Южна Корея в достатъчни количества.

Впрочем Бразилия се отказа на 26 април да купува руската ваксина, а Словакия, една от много малкото европейски държави, поръчали “Спутник V”, възмутено установи в Деня на космонавтиката на 12 април, че получила фалшификат от Русия и също се отказа от “първата в света ваксина”.

Русия изостава от САЩ по БВП 12 пъти, а на глава от населението – 5 пъти.

Цели 54 на сто от руските граждани подкрепят идеята да бъдат въведени купони за хранителните стоки.

 

 

 

 

 

В руския интернет се разпространява следната лаконична ретроспекция за пропадането на жизнения стандарт :

2000: Lada или чужда марка

2006: Турция или Египет

2007: Focus или Octavia

2013: X-trail или Tiguan

2014: Кримнаш, Пабеда! 

2015: Сочи или Геленджик

2019: Вила или шишчета

2020: говеждо или свинско

2021: пакетче чай да се вари 2 или 3 пъти

Ширят се в мрежата карикатури и колажи за обедняването на средната класа и за жизнения минимум, който позволява човек да си купи въже, сапун и табуретка.


 

 

 

 

Пишещите на руски опозиционери иронизират Путин за окрупняването на банките в Русия, което улеснява изключително налагането на западни санкции срещу тях. В същото време Путин продългава да “произвежда” врагове на Русия, онагледено от карикатура, в която Путинчо си пожелава за Коледа от дядо му Мраз все повече страни, които мразят Русия.

 

 

При цялата си нищета в сравнение с малки и големи държави, Русия е на четвърто място в света по разходи за военни цели, а на глава от населението изпреварва 15-те най-големи страни. Според най-често цитирания от десетилетия насам меродавен източник по въпроса, какъвто е Стокхолмския международен институт за стратегически изследвания ( SIPRI ) през 2020 година Русия е заложила в бюджета си 61,7 милиарда долара ( увеличение с 2,5 на сто за година) за военни разходи, отстъпвайки по този показател само на огромната икономика на САЩ ( 778 млрд.), на Китай ( 252 млрд.) и на Индия ( 72,9 млрд.). На глава от населението Русия отделя 4,3 от БВП за военни цели, повече от всяка държава, членуваща в НАТО. Само Израел, който се намира под постоянна заплаха от унищожение, е развита държава, която изпреварва Русия със своите 5,7 на сто разходи за отбрана от своя БВП. 

НА СНИМКАТА: “Бит и душевност на съвременния руски солдат” в държавата с иначе непропорционално големи спрямо икономическите й възможности огромни разходи за милитаризация.

 

 

 

 

 

А на научния фронт как стоят нещата на сравнима основа? Сравнете сами.

Харвардският университет, чиито приходи се увеличиха миналата година с 1 милиард долара, разполага общо с 41.9 милиарда. Московският държавен университет има фонд от 0.02 милиарда долара. В Руския държавен бюджет за висше образование са предвидени 6.6 милиарда долара – близо 7 пъти по-малко отколкото за един американски университет.

Да не не стигаме до въпроса за руската полицейска държава, в която има 666 (конц)лагера в днешно време, наричан “колонии”,че там положението е направо страшно.

 

 

 

 

 

Това е част от картината “Руский мир” ( бегълците от който на Запад са повече от 10 милиона за последните десетилетия), която показват по абсолютно превратен начин руските телевизии, контролирани от властта. А у нас пък дори и тя не присъства в средствата за информация, че да се възмутим от лъжите. 

 

Промитите руски мозъци изнасят видиотяването си дори по време на почивка в чужбина, както се вижда от снимка на руснаци в египетския курорт Шарм ел Шейх ( нали миналата седмица им забраниха по здравословни причини на руските граждани да пътуват до любимата им Турция, от която Путин получи морален шамар чрез Ердоган, който отказа да се ръкува с него след ръкостискане с Меркел). Изживяват се на плажа комплексарски като покорители на Райхстага.

 

 

 

 

 

Русофилстващите българи си живеят с архаичния мит за руските “братушки” и “ двойни освободители” ( защо не и тройни, нали от Живков ни освободиха пак по заповед от Москва?), но дори и те не горят от желание да хукнат към огромната държава и да я ощастливят със своето  любвеобилно присъствие. Обратното, въпреки презрителните квалификации на руската пропаганда по адрес на България като най-бедната страна в ЕС, стотици хиляди руски граждани са вложили парите си в имоти у нас, превръщайки се в най-голямата група чужденци, пребиваващи временно в страната ни. 

Точно като в поговорката, според която планината идва при Мохамед, нашите “мохамедани” са обърнати на Изток, но не ходят в своята Мека, а чакат руското свлачище да ни споходи само.

8 мнения за “Молят се на Изток нашите русофили, но не отиват в своята Мека, а чакат руското свлачище да ни споходи тук”

 1. А какво цели раззия на пут.ин във външната си политика заложник на постулата “кругом враги”. Кордон от слаби икономически, проядени от износа на корупция полувасални режими доста от тях маскирани кат членове на НАТО и ЕС.
  Методи Андреев го маркира в интервю пред живата теле легенда бай Кольо. Чест обаче прави на последния, че преглътна наедро изключително точните характеристика на кремльовските попълзновения на госта си. Нещо повече. Обеща след празниците да си похортуават нашироко и задълбочено по темата: “Формат и съдържание на “Задунайская губерния” по наше време”.

 2. Лека корекция, г-н Инджев, тройното осовбождение го пробутваха на моето поколение, не съм вече млад , но по-млад – от турско, фашистко и капиталистичско робство.. с живковото вече са четири 🙂

 3. Иво е прав, че няма леви и десни, а има русофили и русофоби
  Кмет на ДБ с инициатива да се върне името Юрий Гагарин на 138-о училище в София Кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев, избран от Демократична България, излезе с любопитна инициатива за смяна на името на 138 СУЗИЕ “Професор Васил Златарски”.

  До първите години на демократичните промени то е носило името на първия космонавт Юрий Гагарин, а предложението на кмета е да се върне старото име на школото.

  Вече е стартирана и подписка, на която всеки може да гласува за или против предложението. Всеки може да гласува от тук.
  https://offnews.bg/obshtestvo/kmet-na-db-s-initciativa-da-se-varne-imeto-iurij-gagarin-na-138-o-uchi-750633.html?fbclid=IwAR15TCSmAFMvMnf9FNOgLHfzj4EWLI6Tkw3Muh_Q_LERZuaWjzU01VaBTFE

 4. Треска ги тресе шайката ГЕРБ!

  Депутатите на ГЕРБ направиха скандал заради ревизията на „Булгартрансгаз“

  27 APR 2021
  Днешното заседание на Временната парламентарна комисия,
  която прави проверка за евентуални злоупотреби и нарушения при разходването на средства от изпълнителната власт
  през последните 10 години, започна със скандали между депутатите.

  Причина за напрежението бяха действията на председателя на комисията Мая Манолова от петък миналата седмица.
  Изпълнявайки задълженията си, Мая Манолова заедно с други депутати,
  направиха изненадваща инспекция на държавния газов оператор „Булгартрансгаз“,
  за да иска дружеството да предостави пълната документация по строежа на газопровода „Турски поток“.
  В конкретен повод пък се превърна искането на депутата от ГЕРБ Дани Каназирева,
  която настоя Манолова да обясни в качеството си на каква е била там –
  на председател на комисията, на народен представител или друго качество.

  „На какво правно основание бяхте там“, настоя за отговор Каназирева,
  според която колегите от ГЕРБ не са били уведомени за посещението .
  Тя хвърли и директни обвинения към Мая Манолова.
  „Това дружество има какво да крие“, отговори на свой ред Мая Манолова,
  която увери, че е направила всички опити да уведоми народни представители от ГЕРБ,
  но те не отговаряли не телефоните си.
  Което лесно можело да се провери.

  Въпреки това каскадата от размяна на реплики продължи,
  а част от спора се прехвърли върху това умишлено ли от дружеството не са представители необходимите документи
  на електронен носител, които са големи по обем, за да бъдат доставени на хартия,
  оправдавайки се, че скенерът им не работи.

  Това е опит са се осуети получаването на информация, заяви Калоян Янков от „Демократична България“.

  В крайна сметка депутатите от комисията решиха да извикат на изслушване на утрешното заседание
  министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова,
  както и на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

  Това, че шайката депутати от ГЕРБ са се заклели в Конституцията на РБ е ясно!
  Но стана ясно, че шайката депутати от ГЕРБ игнорират и собственият си ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!

  “Чл. 141. Държавните и местните органи и техните администрации са длъжни
  да оказват съдействие на народния представител
  и да му предоставят при поискване сведения и документи
  във връзка с изпълнение на правомощията му.
  Народният представител има право на достъп до държавните и местните органи и организации.”

  Казано с две думи!
  Най-после суверенът щу узнае
  как шайката ГЕРБ са закопали милиарди от данъците му
  в руско-турският балкански газопровод за Сърбия!

  Ето, за това
  треска ги тресе шайката ГЕРБ!

  …Предай нататък…КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

 5. Мутрите, които още в началото на прехода нагло окупираха туризма по морето и планините ни и печелеха години наред “луди пари” от безжалостната експлоатация на природните дадености на държавата България, без да питат и да се събразяват с мнението на сънародниците си, които имаха същите права за ползване на природата в родината си, презастроиха и бетонираха земята с крадени (пак от държавата) пари, оградиха плажовете, даже морето, каптираха минералните извори, от алчност и простотия почти унищожиха природата, която (по Конституцията) принадлежи на ВСИЧКИ българи, но заради чиновническата корупция в институциите единствено мутрите “хотелиери” и “ресторантьори” я ползваха и печелеха за сметка на всички останали.
  Сега, след като лесните им печалби, заради пандемията, рязко намаляха, същите мутри безсрамно претендират всички българи да плащаме от данъците си за чартърите и визите на туристите им (предимно руснаци) и пак от данъците си да плащаме за лечението на заразените чужди туристи. На всичкото отгоре, мутрите искат да опоскат и милионите, които ЕС дава на България, за да възстановим икономиката и живота си след пораженията от вируса. 30 години тези мутри плащаха смешни данъци, безсрамно криеха баснословните си печалби и бяха част от сивата икономика, която опустошаваше държавния бюджет, а сега имат нахалството да претендират за европейските фондове, предназначени за всички български граждани, изпаднали във финнасова безизходица. Искат да “усвоят” всичките евросубсидии и да ги натъпчат в офшорките си! За целта излизат периодично на протести, оглавени от някакъв разскубан изнудвач с вид и име на мужик от съветски колхоз. Останалите българи да се оправят сами или да мрат!
  Освен това, ние, българските граждани, сме длъжни “патриотично” да почиваме по скъпите им бетонни свинарници и да ядем безвкусните остатъци от храната, сервирана на чуждите туристи, за да компенсираме “загубите” им. Длъжни сме!
  Един от мутренските им парламентьори, Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, настоява да пускаме в България всички БЕЗ КОНТРОЛ за инфектирани от вируса, а ако се окажело че има заразени да ги лекуваме в специализирани карантинни хотели за сметка на българския бюджет:
  “Антиген, PCR тест, зелен сертификат не е най-доброто решение, най-доброто решение е хората да си пътуват СВОБОДНО, както пътуваме свободно вътрешно. Нали границите в Европейския съюз са фиктивни? Намесват се политическите решения – политиците се чудят как да изглеждат загрижени за обществото и същевременно да не спират бизнеса. (Драганов твърди, че ако имало зелен сертификат и PCR тестове като условия за влизане в страната – щели да се реализират само 20% от възможните почивки.) “Гърция взима ред неправилни решения – заблуждава, че всички са ваксинирани и искат да се ваксинират на островите, и въвежда мерки, които ограничават пътуванията. Ние трябва да обявим какви мерки ще се вземат и то изцяло за НАША сметка! Необходимо е изграждането на карантинни хотели. (За чия сметка?) В плана за възстановяване и устойчивост има перо за туризма, но то е минимално само 17 млн.(?) за дигитализация на министерството.”

  Категорично законно и справедливо би било мутрите, окупирали туризма у нас, да се оправят сами с проблемите в бранша си, спазвайки законите, както ние, останалите български граждани, се справяхме и се справяме с проблемите си “на мускули”, без да чакаме помощ от държавата! Да се оправят сами разните златевци, баневци, тимаджии, сикаджии, висаджии и т.н.! Няма какво да ги жалим, те всичките са “червиви” с пари в офшорките!

 6. Безусловно подкрепям SMS/18,56/Никаква вяра на руски документи за ваксинирани,преболедували и пр.заради печалбата са готови да потопят българският народ отново в пандемията,кой ще ни върне заразените и починали хора,Румен ли,Ричард ли?Ваксиниранивт прекарва по-леко болестта,но е преносител на вируса.

 7. SMS, Приятелю, точно така! Картината, която описвате, е АБСОЛЮТНО ВЯРНА. Но крайно време е да се разбере кой не позволи да има ЛУСТРАЦИЯ!

 8. @ Avakum Zahov
  Как КОЙ, този, който щеше да бъде лустриран и кукловодите му, разбира се, най-вече онези извън България, защото щяха да останат без подмолните си “лостове” тук, с които да ни тикат обратно към евразийския си концлагер ! 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.