Чехите искат оставката на русофилския президент Милош Земан с протести в повече от 70 селища

 

снимка: David W Cerny/Reuters

 

 

 

В над 70 населени места в Чехия се състояха демонстрации с искане проруският президент на страната Милош Земан да подаде оставка. Руските медии съобщават за 10 000 демонстранти в Прага, което автоматично означава, че са вероятно в пъти повече. 

Протестът протече под надслов “Милион мигове за демокрация” ( иронизирайки съветския телевизионен сериал “17 мига от пролетта”, който героизира съветския шпионаж и профанизира германските му противници през Втората световна война, която СССР и Германия разпалват заедно през 1939 година ). 

От офиса на Земан отговориха, че ставало дума за милион мигове на ненавист, които нямат нищо общо с истината и … любовта. Без да уточняват, че става дума за ирационалната любов на Земан и подобията му към държавата, която смаза порива към демокрация на Чешката пролет през 1968 година.

Ръководителят на протестното движение Бенджамин Рол заяви на митинг в Прага, че всичко, което Милош Земан е направил през 8-те години като президент, се нарича еднозначно: държавна измяна. Рол призова депутатите да свалят Земан като сезират Конституционния съд с обвинение за неговата държавна измяна.

Друг говорител, Михаел Кочаб, определи руското участие във взривяването на военните складове във Врбетице през 2014 година, разкрито като руски терористичен акт наскоро от чешките служби, като агресия срещу държава от ЕС.

На протестите чехите веят солидарно знамето на ЕС и НАТО, украинския и бяло-червения-бял флаг на белоруската опозиция, както и флагове на намиращи се под силен руски натиск балтийски държави.

Близкият до Кремъл руски сайт Газета.ру цитира руския специалист по международна политика доцент Вадим Трухачов, според когото зад протеста стои блокът “Заедно” от три “русофобски” опозиционни партии ” : “Гражданската демократична партия”, “Топ – 9” и християндемократите. Според социологическите проучвания те се стремят да покачат подкрепата си от 18 процента преди предстоящите избори, казал той. 

Последното навява още интересни аналогии с България: в Чехия демократичната опозиция разчита да получи по-голяма подкрепа като демонстрира съпротива срещу руското влияние. А у нас? 

В България, уви, демократичната опозиция, дори и когато прескача парламентарната бариера, а отявлено русофилските партийки остават извън нея, продължават да странят от каузата за освобождението от митове за “освободителите”.  

8 мнения за “Чехите искат оставката на русофилския президент Милош Земан с протести в повече от 70 селища”

 1. Доминото на путю сибирски , започна да пада с падането на оранжевият тулуп тРамп.Тези некадърни популисти,като земан,орбан и нашият зелен чорап радев няма какво друго да предложат освен евтин популизъм и любов към любимия си лидер путю.

 2. Никога не е късно да станеш за РЕЗИЛ. Не мога да се начудя на чехите които преизбраха руската подлога и карикатура кат политик милош земан. Но неговото не се губи:” Роденият да бнъде обесен, не може да се удави”
  ОСТАВКА!
  Сега, страхотно интервю за последиците от китайският грип. Молба, да стигне до максимум виртуали.
  Много често като аргумент се изтъква, че тази ваксина съдържа два вектора и затова е толкова ефективна.

  За мен фактът, че няма докладван нито един страничен ефект (на Спутник V), е силно притеснителен. И нормалните хора се връщат към 86-та година, спомнят си гордостта на ядрената им енергетика, „Чернобил“, всички тия тайнствености… и на последна спирка какво излиза от всичко това? Продукти с посредствено качество във всяка сфера на каквото и да било.

  https://offnews.bg/zdrave/prof-kiurkchiev-vaksinite-sa-svoboda-tozi-rimejk-na-kitajski-zatvor-750829.html

 3. Словакия и Бразилия отказаха руските ваксини. Словаците заявиха, че това, което е предложено при преговорите в Москва се различава от полученото. Бразилците направо заявяват, че ваксината е съмнителна:
  https://www.respekt.cz/rozhovor/virolog-grubhoffer-brazilci-dokazali-ze-rusky-sputnik-v-je-neverohodny
  И малко официални новини от “самая магучая”. След въвеждането на пределни цени на олиото, захарта и яйцата, на сайта на Миненерго е качен “за обсъждане” проект за три месечна забрана за износ на … горива:
  https://regulation.gov.ru/projects#npa=115601 Как беше онзи лаф за Сахара и пясъка? И за думите на Байдън за величието на Русия и купоните.

 4. Малко да разведря обстановката. тая, дето искаха да я направят “майка на нацията”:
  “Последният път, когато БСП върна мандата, дойде Костов. Това ли искате?”
  https://twitter.com/tsetska/status/1387697852059688961
  Няма да пресмятам колко % от отговорите под туита са ДА!, но са над девт от десет.

 5. Не мога да го раздам артистично и да неглижирам задаващата се БОМБА. Такава компания и в най-мокрите си сънища-мечти Буци и КО, сиреч най-големият, най-важният, най-ефикасният ИНСТРУМЕНТ на Моделът КОЙ не е и теоритично допускал.
  Да, ама НЕ!
  Оня ден га коментира взривовете през 2014г.-2015г. ТОЙ започна със задължаващото, малодушно, молещо за пощада на Джуджи!: “Русия е приятелска страна..;.”
  За теб-ДА!
  За България като член на НАТО-НЕ, НЕ и НЕ!
  Във външнополитическата доктрина на Кремъл, изрично, на челно място, с големи черни букви е записано, че Североатлантическият пакт е ВРАГ №1 на матушката. И цялата ѝ политика у нас е следствие, ежедневно, ежечасно, ежеминутно на цитирания постулат.
  https://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-vleze-v-spisaka-s-nepriyatelskite-strani-na-moskva-news321407.html

 6. От време на време гледам клипчета в ЮТЮБ, т.н. Чатрулетка. Първоначално бях смаян от неосведомеността и глупостта на руснаци, живеещи в големи градове. Те не си знаят историята, говорят само за “вяличие”, за “грандиозни успехи”, наричат другите нации фашисти, нацисти и т.н. Въобще, пълна психиатрия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.