Премиерът-слънце залязва на Изток докато западната помощ ни огря и без него

Властта изживява последните си дни и часове, но вместо апокалипсис, какъвто ни обещаваха в създаващия се без нея “хаос” и “вакуум”, получихме огромно количество ваксини по волята на Европейската комисия. Иначе казано, тя опроверга на дело пророкуванията, че ще се мре яко, ако ГЕРБ и нейният вожд, яхнали България от близо 12 години насам, най-после слязат от гърба ни.

Без да има никаква заслуга за решението на Европейската комисия да преразпредели наличните ваксини с цел да подпомогне изоставащите драстично държави от евросъюза във ваксинирането, сред които се откроява България,  вождът на ГЕРБ не пропусна да се присламчи безцеремонно към церемонията по посрещането на ваксините на летища София, изненадвайки днес за пръв от поне година насам медиите с личното си присъствие пред микрофоните и камерите им. 

Ретранслаторите му ще ви кажат какво каза, но искам да кажа нещо друго извън неговия копнеж за публично присъствие, внезапно  пренебрегнал риска някоя “мисирка” да го изненада с неудобен въпрос. “Мисирките” обаче демонстрираха добра дресировка – ако целта му е била да провери реакцията им, те не го разочароваха.

Че “мисирките” , както нарече репортерите миналата година, не се обиждат на подигравките му, се видя и този път. Вместо да му потърсят сметка за демонстрацията на презрение и бягството от тях, “мисирките” си глътнаха езика и не реагираха като живи дори когато ( отново) им скара какво НЕ излъчват по телевизиите и след като им вмени задължението да му излъчат кадрите ваксините ( така се изрази, неговите ваксини, заради които е дошъл да се покаже за снимка с тях ).

Но и с това сме се примирили- от мисирка ястреб не става.

Друго не ми дава мира по “руската тема”, която той се опита и днес да използва в позата на защитник на правата на Навални и на правата на европейските лидери, получили забрана от Москва да посещават Русия. Въпросът ми е защо този изпечен интригант, които много обича на противопоставя хора, партии, цели сегменти от обществото ( “онези които ходят в Александър Невски”, както се изрази в Софийската семинария на Великден, т.е. “жълтопаветниците”, са му особено омразни), не приложи своите интригантски умения, за да отбележи контраста между западните съюзници и източния им противник с неговия “Спутник 5”. 

Защо не се осмелява да каже, както обича да прави при самоизтъкването си за сметка на политическата си конкуренция, “за разлика от Русия, Западът ни се притече на помощ”?

Тази ваксина зае едва 8.7 на сто от световния пазар . При това процентът й намалява значително след като Бразилия, най-голямата държава в Южна Америка, се отказа от “Спутник V”, следвайки в това отношение Словакия, а вече и Чехия.

Залязващата политическа звезда на България и в това отношение е копие на руската петолъчка, която никога не изразява благодарности към западните спасители. А те са точно такива – няколко пъти Америка спасява Русия от гладна смърт през 19-ти и 20 век,  а предимно американски ( и други западни) специалисти изграждат от нулата индустриалната база на съветския милитаризъм след което го спасяват  от поражение във Втората световна война.

Америка осигурява почти целия автопарк на СССР през Втората световна война, без който Червената армия щеше да си остане парализирана и зависима от конската тяга за придвижването на хора, провизии и оръдия по безкрайните бойни полета. Американците изпращат на Съветския съюз това хиляди танкове, самолети и повече от две трети от горивото за тях- заедно с основни компоненти, специална стомана, други метали и сплави за най-масово произвеждания “съветския” танк Т 34, без който той просто нямаше да съществува. Да не говорим за продоволствието под формата на гигантско количество консерви и за милионите ботуши за босата Червена армия, както и за основните лекарства, спасили живота на стотици хиляди, ако не и на милиони ранени съветски граждани с или без униформа. 

Общата стойност на този американски заем достига до 1945 година 13,2 милиарда долара. По днешния курс това се равнява на 180-200 милиарда долара.  

Чак през 1972 година  най-богатата на природни ресурси държава в света благоволява да постигне споразумение за изплащане на 48 милиона долара на САЩ на три етапа, постигайки опростяване на лихвите. Така Москва изплаща 12 милиона долара на 18 октомври 1972 година, 24 милиона на 1 юли 1973  година и още 12 милиона на 1 юли 1975 година.

След дългата пауза през 1990 година Москва обещава да изплати на Вашингтон до 2001 година общо 674 милиона долара, на колкото са се равнявали 100 милиона долара през 1946 година. Но с изтичането на срока Русия започва да мрънка и да се оправдава със своята бедност. Американците се съгласяват на още една отсрочка до 2030 година при условие Москва да помага в борбата срещу международния тероризъм.

В крайна сметка Русия изплаща всичко 96 милиона долара по курса от 70 години за взетия заем на стойност повече от 13 милиарда, равни на близо 200 милиарда долара днес. 

Кремъл е ужасно докачлив по тема за благодарностите, които изисква от други страни за своите “услуги” в миналото. В същото време кремълският манталитет изключва руски благодарности към когото и да било, но най-вече към онези, които днес вкарва в списъци на неприятелските държави.

Ето от кого е взел пример и нашият премиер-слънце, което сега залязва на Изток без да смее огрее със своята благодарност западните благодетели, върху чиято материална подкрепа и сътрудничество, автоматично предложено като на легитимен български управник, паразитираше 12 години. 

НА КАРИКАТУРАТА ( от руския в. “Крокодил, който през 1990 година току – що се беше освободил от съветската цензура): Това може да предложи ( и днес) на света Русия като руска специфика – мъниста и матрьошки ( които всъщност са с японски произход).

16 мнения за “Премиерът-слънце залязва на Изток докато западната помощ ни огря и без него”

 1. „Американците се съгласяват на още една отсрочка до 2030 година при условие Москва да помага в борбата срещу международния тероризъм.“

  А ето какво се случва всъщност:

  “Световния мир може да бъде гарантиран само с премахването на Русия.
  Тероризмът е индустрия, финансирана от Москва. Всички злини на планетата произлизат от Русия – КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм – http://www.faktor.bg/na-vseki-kilometar/36345-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam.html

 2. “Световния тероризъм е организиран и финансиран от Русия! Там все още имала училища за терористи! Не се чудете, че терористите и на бургаското летище, и парижките терористи говорели отличен руски! –
  http://www.urantia-s.com/library/suvorov/oblom

  “Генерал признава: КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм – https://faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam-36345

 3. Атлантици към депутатите: Не позволявайте НС да се превърне в хибридно оръжие на Русия срещу България и ЕС
  “Призоваваме българските депутати вместо за руска ваксина да намерят съгласие още в утрешния ден да се разгледа и приеме в едно заседание на две четения “Законопроект за ратифициране на Протокол за изменение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing” внесен от МС на 29.04.2021г.
  С този закон българското небе ще бъде защитено в момент, когато Руската федерация заплашва мира и стабилността в Черноморския регион и умишлено приземява българската авиация, чрез неизпълнение на договорите за ремонт на българските бойни самолети МиГ-29.”

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-atlantitsi-prizovavame-deputatite-da-ne-dopusnat-ns-da-bade-prevarnato-v-hibridno-orazhie-na-rusiya-sreshtu-balgariya-i-es

 4. Ако си спомняте около 2000 г. спорехме с руснаците за техния дълг от около 300 млн долара. Мисля, че платиха под 30

 5. Тероризмът и днес е “стимулиран” от кагебейските методи. Преди няколко години в. “Комерсант” (преди да сменят ръководния му екип) публикува едно интервю с високопоставен шеф на ФСБ и зам.-министър на външните работи на Русия, който заяви, че ръководителите на ИДИЛ са всъщност бивши офицери на Саддам, обучавани предимно в СССР. Преди десетина дни външният министър на Иран Мохамед Зариф разказа за ролята на Ал Кудс, Лавров, Касем Сюлеймани и посещенията му в Москва, след което са следвали действия на Иран и шиитски милиции, подкопаващи постигнати договори като “ядрената сделка”

 6. А защо не споменем и тоновете злато които Магичния и Тайнствен Юнак, Вълчан Войвода, дава на Руския Цар, за да започне Освободителната война със Султана?! Руснаците никога няма да го признаят но ние не трябва да го забравяме.

 7. Може би изпуснах съобщението за делото ГЖ-ИИ в СГС. Георги Жеков са често срещани име и фамилия Старозагорско, Новозагрско и въобще в този край. В средата на 70те, в 1ви политически отряд на СтЗатвор, един от най-известните антикомунисти бе Георги Жеков и дано да е доживял до днес. Друг ГЖ бе честият посетител-антикомунист на предаванията на радио Експрес/бързо закрито заради този вид теми/, който мисля, че и до днес продава на сергия в-ци на ЦГара ЖП в София. Вероятно новият ГЖ е друг ?

 8. Що за шум някой празна бъчва ли търколи, то било бай Бойко премиер в оставка, изпречил се насред медийни двори, пред камери и микрофони и започнал да дърдори, първо на себе си ръкопляска после на други се стряска обвинява критикува ги и мърмори, уж се кара, хем се моли

 9. Alex , Иванка, Църквата Христова е създадена на Земята по Божия Воля. Тя служи за да се събират в нея Христовите Ученици (Християните) и да бъдат заедно със Бога Създател и Бога Спасител.
  Някъде в Гората се събират животните туристите хайдутите и самодивите.
  Не се притеснявайте за Църквата Христова. Тя е вечна и Господ Христос се грижи за нея. А вие грижите ли се?? Вярата без дела е като стомна без вода. Делата без Вяра са Дърво без корен. Какво е България без Българи? Какво е Българина без Душа, без Корени без своята Култура? Чакате Господ да ви даде. А вие какво давате на Господ? Времето си? Парите си? Душата си? Любовта си?

 10. До Щепсел:
  „Пак ви казвам, че ако двама от вас се съгласят на земята за каквото и да било нещо, което да поискат, ще им бъде от Отца Ми, Който е на небесата. Защото, гдето двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях.” Матей (18 : 19-20)

  Не е записано Исус някога да се е молил на показ. Той учи последователите Си да не използват духовността си да привличат внимание към себе си, както бяха познати свещениците от това време.
  Той се молеше насаме – в пълно уединение. /на планината, на морския бряг, в Гетсиманската градина …/
  “И сутринта, когато беше още тъмно, стана и излезе, и отиде в уединено място и там се молеше.” (Марко 1:35).
  “През ония дни Исус излезе на бърдото и прекара цяла нощ в молитва към Бога.” (Лука 6:12)

 11. @Щепсел

  Давам и време, и пари, и душа, и любов. Църковен настоятел съм.

  Не се притеснявам за Църквата Христова.
  Тя да се притеснява за себе си.
  Особено БПЦ.
  Моята грижа е моята съвест.
  Бог е навсякъде с мен – и в църквата, и в дома ми, и в България, и в чужбина. В това не се съмнявам, защото Той чува молитвите ми.
  Например, излекува детето ми.

  Бъдете здрав!

 12. Правителството на Русия забранява износа на елда (гречка), основна храна в страната. Вече беше забранен до края на лятото на преработен нефт (бензин, дизел, мазут…).
  https://www.kasparov.ru/material.php?id=609161998A657
  На редица храни бяха наложени пределни цени, заради ръста им, което предизвика дефицит. Да ги припомня, яйца, олио, захар. Искате СССР, моля, заповядайте.

 13. Иванка, пожелавам да се чуват и пишат повече такива коментари. Бог е излекувал детето Ви а Вие не трябва да му оставате длъжна. Учете и прилагайте Божието учение и бъдете от тези житни зърна попаднали на добра почва!
  Г-н Тинков, ако мислите, че с един цитат от Евангелието ще отречете Божията Воля, на земята да има Христова Църква, то много сте сгрешил. Оставете глупавите съмнения и безплодните размисли и просто Обичайте. Господ Спасител и Христовата Църква са най-големия дар за човека. Христовите ученици са свободни да се молят където и когато искат. Но Църквата е това, което ги събира, обединява и прави по-добри един към друг. Или си мислите, че може би Християните трябва да се събират в Кръчмата!?

 14. До Щепсел:
  С хора, чието убеждение не допуска съмнения, не споря.
  Все пак, за да претендираш, че си физик, трябва прилежно да си изучил учебниците по физика. И да си ги разбрал.
  Аз още уча и затова не съм категоричен.

 15. нещо ми се припомня един Марко от Видин,който редовно се обаждаше на Волгин и хабеше времето за дискусии.Не можеше да се вземе думата..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.