Честит руски ден на българското радио

 

 

 

 

Денят на радиото се празнува на 7 май официално само в две държави ( според Уикипедия): в Русия и в България. За Русия не чудно – там наистина си вярват, че радиото е руско изобретение и води началото си от руския инженер Попов ( на чието име в България май и днес има наречени училища). Докато светът признава Маркони  като откривател на радиото.

Всъщност не този руско-световен спор е толкова важен колкото обстоятелството, че и по този показател надничаме от задния двор на руската мечка.

Да не се чудим, че в чужбина, където са чували нещичко за България, ни смятат за малка величина, производна на голямата Русия – включително и по отношение на азбуката и писмеността. Колкото и да са погрешни тези представи, проблемът е в нас, а не в Русия. Тя е хищник. Империалистически при това. А хищниците се хранят с тревопасни.

Така че въпросът е защо доброволно се поставяме в ролята на храна за руската мечка. Един Казахстан дори се отказа от кирилицата ( което тук няма как да стане, разбира се – все едно да се откажем от себе си), само и само да се откъсне от руското влияние. Киргизстан ( Кыргыз Республикасы) е на път да последва примера на най-влиятелната държава в Централна Азия.

У нас обаче Петата колона на Москва не дава дори да си върнем названието на столично училище, прекръстено на болшевишкия писарушка Максим Горки, за де не носи името на славния генерал Иван Колев, разгромил руските нашественици в Добруджа през 1916 година. Какво остава да “оспорим” натрапения от другарите и другарките в Народното събрание през 1990 година като национален празник 3 март, нагласен от подмазвача Николай Игнатиев на тази дата, за да се хареса на императора, съвпадайки с деня на неговата инагурация.

Така че да ви е честит руският ден на българското радио, драги “радиоработници и радиоработнички”.

 

 

6 мнения за “Честит руски ден на българското радио”

 1. Когато учих в техникума се шегувахме :
  – Как Попов открил радиото ?
  – Ами слезнал в мазето ровил , ровил, ровил – и го намерил

 2. Интересна е историята на руската дума “вокзал”. През 19 век руска делегация отива в Лондон и домакините ги завеждат на станция “Воксхол”. Казали те на потресените руски примитиви, че това е “Воксхол”, а русаците разбрали – “вокзал”.
  Оттогава в руския език думата за ж.п. гара е “вокзал”, т.е. разбраното от руснаците име на станция “Воксхол”.
  източник : “Кратка история на Русия”, Марк Галеоти

 3. Това е още едно доказателство на безспорния факт, че България е най-верният сателит на СССР и неговия правоприемник Русия. Няма друга държава в бившия социалистически блок, в която русофилството е в мащаби стигащи до абсурд: Лица, наричащи се патриоти, веят знамена на чужда държава.
  Известният чехословашки драматург Вацлав Хавел, бог да го прости, много добре е схванал същината на социалистическата реалност. Чрез неговите пиеси на абсурда той неслучайно придоби световна извастност. В началото на 90-те години той беше президент на Чехословакия.
  По това време българският президент гордо заяви, че е марксист.
  Социалистическата семантика на менте патриотите лъщи ослепително.
  В Русия и нейния сателит е приложен най-добре на дело основният постулат на марксизма: Мрази ближния!

 4. С ушите си чух днес директно от нова тв за Попов като
  изобретател на радиото. При това без намек за съмнение.
  Същността ми блокира

 5. “Когато Попов сефте включва изобретеното от него радио чува: Говори радио Маркони. Поздравяваме първият на планетата руски изобретател на радиото с песента: “Do you hear me baby”

 6. Всъщност Маркони е открил радиото колкото и Попов. А и колкото българинът (50/100) Джон Атанасов, участва в разработката на „Atanasoff–Berry computer“, е откривател на компютъра.
  Да живее Врелкин! Откривателя на топлата вода!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.