Истинските герои са се сражавали и пожертвали на фронта на човещината

На 8 май в Европа и по света, с изключение на Русия, се отбелязва победата на съюзниците над Германия във Втората световна война. Голямата картина, свързана с това събитие, е буквално и в преносния смисъл на думата черно-бяла. Всичко е ясно на всички – Германия е виновна, победена, смазана, а победителите не ги съдят.

А “малката картина”? 

С изключение на атентаторите от заговора на полковник Щауфенебрег, които се провалят в опита си да убият Хитлер на 20 юли 1944 година, за да предотвратят очевидната за тях предстояща катастрофа на родината им, германците нямат много личности от онзи период в историята си, с които да се гордеят. Ето защо още повече емоции предизвикват малкото изключения от това правило.

Сред снимките, най- много споделяни от опозиционно настроени коментатори в рускоезичния интернет,тези дни е кадър от немска любителска фотография, направена по време на разстрел на членове на сръбската съпротива. Демонстрацията на чувство на превъзходство спрямо “подчовеците” и убеденост в нацистката правота е била демонстрирана от германския режим и чрез факта, че гражданите на райха, включително и облечените в униформа, са били поощрявани да филмират и снимат действителността, за да пребъде споменът за началото на хилядолетния Райх. “Арийците” са били горди със себе си.

В СССР е било точно обратното – но не защото са се срамували да снимат заобикалящата ги действителност ( а е имало защо!), а заради параноята на режима, виждащ във всеки гражданин с фотоапарат шпионин.  Огромната част от фотодокументите от Източния фронт, достигнали до наше време, ако не се броят официално заснетите за целите на съветската пропаганда, са с предимно германски произход. 

В резултат на това е запечатан рядък миг на човещина и саможертва от страна на германски войник. Ефрейторът от 714 дивизия на вермахта Йозеф Шулц отказва да стреля по време на екзекуция в Сърбия, оставя пушката си на земята и застава сред сърбите, за да бъде екзекутиран миг по-късно от своите.


На този герой на Човещината днес има паметник в сръбския град Смердевска Паланка.

 

 

 

 

 

Случаят напомня на шокиращото сред екзалтираната нацистка тълпа изключение, когато бившият убеден нацист, влюбил се междувременно в еврейката Ирма Еклер, отказва да стане и да изпружи ръка за поздрав към Фюрера на върха на масовата истерия към него през 1936 година.https://ivo.bg/2015/11/07/един-човек-струва-повече-от-всяка-тълп/

 

 

 

 

 

Неговото име поне се помни, а снимката му със самоубийствената демонстрация носи печата на човешката уникалност. Което не може да се каже за неизвестния и до днес китайски младеж, застанал на пътя на танковете на режима на подстъпите към площад Тянанмън, изпратени да смажат младите демонстранти, настояващи за демокрация в Китай през юни 1989 година.

 

 

 

 

Подобни подвизи са извършвали отделни индивиди и в болшевишката империя на злото. На 7 май 1940 година Виктор Савиних  ( на снимката долу)и още 9 ученици на възраст между 14 и 17 години са арестувани в СССР заради писмо до Сталин, в което настояват да бъдат спрени огромните доставки на съветско зърно за нацистка Германия в момент, когато в СССР цари глад. Това струва на храбреците 10 години каторга в Колима.

 

 

 

 

 

В единствената свободна днес територия за изява на свободно мислещи руснаци, каквато предоставя интернет, мнозина от тях изразяват с болка или с ирония мнението, че истинският “ден на победата” е 31 август 1994 година, когато последният съветски войник от общо 546 200 и 677 000 тона боеприпаси напускат германската земя. По този повод припомнят, че на победената и срината от войната Германия са й били нужни само 6 години да достигне довоенното ниво на производствените си мощности, докато в Русия и до днес се оправдават за своето изоставане със същата тази война.

 

 

 

 

 

 

 

Нищо обаче не говори повече за неадекватността на днешната официална московска позиция от гузната забрана да се говори, пише и илюстрира истината за нацистко-болшевишкия сговор в периода август 1939 – юни 1941 година. Днешните власти в Русия заплашват със съд всеки, който пренебрегне тази забрана. Т.е. опитват се да изтрият спомена за позора в текст и снимки.

А текстът на поздравителната телеграма на Сталин до Хитлер е кратък, но категорично ясен.

 

 

 

 

 

Както и кадрите от общия съветско-германски военен парад в Брест Литовск, резултат от разпокъсването на Полша с общите усилия на Германия и СССР. Особено когато в центъра на тези кадри се вижда радващият се на вниманието на съветските офицери край него немски генерал Гудериан ( на снимката със съветския командир Кривошеев), осъществил танковата светкавична война първо на Запад, а след това и на Изток, поставяйки световен рекорд по взимане на пленници ( повече от 650 000 красноармейци наведнъж) при операцията на Вермахта по завладяването на Киев ( Гудериан след това стига и до Москва).

 

 

 

 

 

 

На фона на тези “подробности” безмерната победна радост, подбудена от специалните усилия на кремълската пропагандна да измисли общонационална кауза като патриотичен заместител на комунистическата спойка от времето на комунизма, ражда сцени в диапазона от кича до откровения идиотизъм.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тъжно е, но само за онези, които разбират колко нелепа е радостта от една катастрофална в крайна сметка победа, постигната във все по-далечното минало, използвана като заместител на липсващите поводи за радост в днешно време.

Колкото до героите, онези, които са стреляли, за да не ги застрелят, те трудно могат да претендират за уникалност сред нещастната себеподобна маса човеци, хвърлени във войната. Те просто не са имали избор дори и в случаите, когато са били доброволци. Малцина са си представяли преизподнята, която ги очаква.

Истинските герои са доброволците на фронта на човещината, пожертвали напълно съзнателно живота си заради нея.

9 мнения за “Истинските герои са се сражавали и пожертвали на фронта на човещината”

 1. Марк Семьонович Солонин, дори когато е зарязал (?) (каквото и да означава това) любимите си ризи в синьо реже правду-матку с риск да засегне по-тясно скроени и особено чувствителни “фили” и фоби”. За това не ще да е случайно почитателите му, надмогнали тесногръдието на идеологическите си пристрастия когато иде реч за него, с блеснали очи отсичат: “Марк-ето БЛЕСК!”

 2. Напоследък преглеждам сайта на Каспаров. След усилването на административно-икономическата разправа, чрез обявяването за чуждестранни агенти на малките независими информационни острови като Медуза, засега там като че остана малко дискусия. Днес публикуваха ето това:
  https://www.kasparov.ru/material.php?id=60950402CFFE9
  Не знам какво ще се случи и с интернет медиите. А в руската дума е внесен законопроект, който ще инкриминира сравнението на ролята на двете страни. Военните архиви вече бяха “затворени” за достъп до 2025г, под предлог, че ще ги дигитализират, но експерти-архивисти вече казаха, че за това няма да стигнат десетки години.

 3. Много мина, мъничко остана.
  Приятелите на Украина лесно ще разпознаят Александър Турчинов, популярен повече сред тамошните националисти с прякора си Кървавият пастор. В долното клипче не случайно на него се отрежда финалното “дърпане на шалтера” на Педерацията.
  https://www.facebook.com/putinhuylo2/videos/510281119377870

 4. Повече от 500 са известните имена на немци, които помагат на евреи да се спасят и оцелеят през войната, при това рискувайки собствения си живот. Някои от тях биват разкрити и екзекутирани, други губят работата си, дома си, свободата си. Някои от тези истории днес звучат съвсем като приказки. Сред тях има имена на аристократи, протестантски и католически свещеници, дори висши военни, полицаи, съвсем обикновени хора. По-влиятелните сред тях използват конактите си и организират бягството им извън Германия. Други, съвсем обикновени хора, приютяват в домовете си еврейски семейства или им предоставят собствените си документи за самоличност. Може би най-популярният е берлинският пастор Хайнрих Грюбер. На въпроса на ядосания Айхман защо прави всичко това за евреите, отчето му отговорил, че Господ, на когото единствено се подчинява, му заповядал да направя това. Или пастор Лихтенберг, който завършвал всяка служба с молитва за евреите и затворниците в лагерите, като се обръщал към своето паство с “Обичай ближния си”. Той е осъден и на път към затвора умира.

 5. Гледах по RT военния парад на Путин и въпреки стриктно контролираната катина на ловките военни камермани, инстуктирани да избягват и замазват “чувствителна” визуална информация, се нагледах на зомбирани деца и младежи във военни униформи и се запитах какви ли чувства поражда униформеното зрелище в душите на грузинците, украинците, молдовците, белорусите, гражданите на балтийските държави, Полша, Румъния?! Сигурно същите чувства, които ще изпитват и българите по Черноморието ни след време, въпреки че днес много от тях ( най-неграмотните и най- простите) сигурно са гледали парада с овче възхищение!
  Колко ли милиона струва на руския държавен бюджет 12- хилядният военен парад, резултат от целогодишно “набиване на крак” от страна на войници и офицери, многочасовият тренинг на фигурите от самолети и хеликоптери на ” въздушно -космическите (ИМ) воиски”, гривото за танковете, които дефилираха на парада под звуците на комедията “Три танкиста, три веселых друга…” 🙂 и т.н. на фона на оскотялото от мизерия алкохолизирано население? Тяхна си работа!

  А България, както винаги, е страна на парадоксите:
  Днес най- фанатизираният русофил в България, пРезидентът, лицемерно вдигна европейския флаг, вместо да се папуни раболепно до Джуджето на парада в Москва, а все по-оредяващитe глутници от душевно болни пак тичаха насам- натам по централните софийски улици, от паметника на незнайния войн до МОЧА и обратно, размахвайки черно-бели портрети на някакви отдавна починали хора… БНТ ни залива с многосерийни съветски филми за “великата отечествена” и за измислената история на “великата им древна Рус”.
  Но и това ще е довреме, Кошлуков !!!

 6. Едно не мога да разбера: след като никой не се готви да напада Русия, а единствено тя окупира съседите си и се намесва в конфликти далеч от границите си, след като никой не се интересува и от мизерното житие-битие на руснаците, на кого така войнствено се заканваше в речта си днес (на военния парад) Владимир Путин, че Русия щяла да се защити от враговете си и да спаси гражданите си ? Каква беше тази театрална “лудост” и това шизфренично перчене на петел, който яростно атакува и кълве образа си в огледалото ?

 7. Малкото свободно мислещи руснаци като Марк Солонин наричат това “празнуване” на 9-ти май в Русия победобесие. От руските думи победа и бяс (лудост).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.