Рано чи пізно справедливість торжествує!

 

 

 

 

Русия иска да бъде възприемана за наследник  на социалистическия си предшественик като победител във войната срещу националсоциалистическа Германия. Но на днешния 9 май посланик Митрофанова направи още по-голям скок назад в миналото, за да компенсира липсата на руски аргументи във връзка с актуалните спорни въпроси между Русия и България.

Вместо да обясни в свое телевизионно интервю за какво българите трябва да обичат или поне малко да харесват днешната Русия, тя отново прибягна до спасителното за руското влияние в България припомняне за войната на руската империя срещу османската в спора им кой да владее ( и разделя) българите през 1877-1878 година.

Българите помнят, че Русия ги е освободила от турското робство, натърти Митрофанова, но по стара съветска традиция не каза нищо за бързото осъзнаване на българите срещу новите им владетели само 7 години след края на тази война, за руската агресия срещу България през 1916 година и за поробването на страната ни от съветската империя през 1944-та година.

Нима всичко това не е част от историята, която трябва да помним?

Така да бъде – още веднъж да зачетем волята на Москва и да се върнем тогава назад към 19 век, но към истината.

Българите помнят онова, което знаят, а то в голямата си част за мнозина българи си остава плод на дългогодишните фалшификации на историята под съветски диктат, на недомлъвки и отрицания на фактите в угода на Русия. 

Далеч не всички българи си дават сметка за иначе очевидния най-голям парадокс в най-новата българска история. Свързан е с външните фактори, оказали решаващо влияние върху съвременната българска история.

Казано в едно изречение: Русия напълно съзнателно създава фалшиви очаквания у българите през 1878 година в Сан Стефано за голяма и обединена България, а от очаквания провал на тази руска интрига неочаквано се възползва по-късно Германия, а Съветският съюз наказва България с окупация и насилствена съветизация.

Срещу употребата на българите за целите на Северната империя са говорили и писали почти всички велики дейци на българското националноосвободително движение. Неговият родоначалник Раковски е посветил  дейността си на революционер и историк да предупреждава за коварството на руската политика спрямо българите – с позоваване на факти, известни на българите от онези години, пострадали жестоко при няколко похода на руските войски на Балканите, протекли като състезание между османците и русите кой повече да разори и обезлюди тези земи. 

Раковски предава искрата на това разобличение на своя ученик Левски, а той изрича следното завещание, цитирано от най-меродавния летописец на националноосвободителната ни борба Захарий Стоянов ( синтезирано по-късно за краткост като “Който ни освободи, той и ще ни пороби”):

Никому не се надѣвайте, — говорѣше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободимъ, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство…

Цитатът е от фототипно издание на „Василъ Левски (Дяконътъ). Черти изъ живота му”, Захари Стояновъ, ПЛОВДИВЪ, 1883, глава 11 „Трябват пари”, стр. 97

Този завет трябва да бъде изписан нейде срещу прозорците на руското посолство в София, за да го научат и да го запомнят там.

Може към казаното от Левски да бъде изписано и на украински обещание, че рано или късно справедливостта ще възтържествува:

Рано чи пізно справедливість торжествує!

 

 

 

 

 

20 мнения за “Рано чи пізно справедливість торжествує!”

 1. Справедливоста е иманентно свързана с истината. Истината, само истината, цялата истина.
  По случай 9 май давам думата на Марк Солонин.

 2. Присъединявам се към всичко, казано по-горе! Вярвам, че в момента в България, макар и бавно и мъчително, се създават условия българите да осъзнаят истинската роля на Русия в нашата история! Промяната трябва да започне отдолур борбата тепърва предстои!

 3. За днешният парад свръхенергетическата държава е похарчила 855.4 милиона рубли т.е по днешният курс малко повече от 9,5 милиона евро.От тях 40 милиона рубли за отишли за разпръскването на облаците над Москва.Сега да видим по колко пари са дали бившите държави от СССР като еднократна помощ на своите ветерани,преизчислени в долари:
  Казахстан-2 300;Узбекиста-1100;Грузия-172;Украйна-142;Русия-132;Беларус-0….
  Прави впечатление,че и Вова е дал нещо….малко,но с отвращение.

 4. Обърнете внимание на досадата, изписана по лицата на гражданите на Донецк, задължени да присъстват като “ентусиазиран” фон за парада и жестоката гледка на смазаните от веригите на танковете червени цветя по паважа! Очевидно е, че камерманът не е бил опитен или не е бил инструктиран да “замазва” 🙂

  Донецк показал как надо праздновать: военная техника и Бессмертный полк

 5. Докато празнуват руските победи, българите никога няма да имат своите български победи.
  Както е от окупацията през 1944 до днес.
  Докато се кланят на болшевишките “герои”, българите никога никога няма да имат своите български герои.
  Както е от окупацията през 1944 до днес.
  Докато се кръстят на руската църква, българите никога няма да имат своята българска вяра.
  Както е от окупацията през 1944 до днес.
  Докато работят за руските интереси, българите никога няма да защитят своите, български интереси.
  Както е от окупацията през 1944 до днес.
  Докато не прогледнат за сиромашията и простотията на Русията, българите никога няма да се отърват от сиромашията и простотията си.
  Както е от окупацията през 1944 до днес.
  Докато не се отърват от символите на руското господство, българите ще си останат роби.
  Каквито са от окупацията през 1944 до днес.

 6. – Митничари са. Изпращат колега в затвора.

  Така де, различно, но все пак Изпращане. Сега си мисля, че втори път едва ли ще ми се случи нещо подобно. И дори и някой ден Бойко Борисов да прави такова Изпращане, няма да имам късмета да попадна там. Няма да успея да зърна как буйните жени на партията се скубят за косите в спор коя да се качи на масата, нищо че банкнотите не им ги пъхат в дантелите, а се събират в чекмеджета. Или как героичните мъжаги на партията ронят горчиви сълзи в тъжно мъжко хоро, завършващо с ритуално целуване на ръка и поднасяне на златни кюлчета.

  https://frognews.bg/novini/bimbalov-niama-vidia-takova-izprashtane-iska.html

 7. След днешната московска бутафория и втръсналата ни “Вставай страна огромная”, за дезинфекция на българите с по- слаба “имунна защита” по отношение на великоруския вирус, един български церемониален марш с уникалното и вдъхновяващо заглавие “Весели в боя” !

  Весели в боя – Церемониален марш на Българската армия

 8. В час по история, учителката завършвала урока за Руско-Турската Освободителна война.
  По едно време се загледала през прозореца. Навън минавали волски коли които носели житото от полето. От време на време падало по някое зърно. Ято врабчета веднага се спускали да ги кълват.
  По едно време едно врабче се забавило или какво, една волска кола минала над него и вола го засипал с една голяма пита. Врабчето започнало да пърха в усилието си да се освободи.
  Изневиделица от небето се спуснал орел и сграбчил врабчето …
  … и така деца … продължила учителката … не винаги този който ви тика в лайното ви е мислил злото. Както и не винаги този който ви вади от лайното ви мисли доброто …

 9. В Омската болница и шефа на реанимацията се разболя и гушна прасковите в два дена.

 10. до господина красноселски : съжалявам, но вашата новина вече е твърде стара. вашият покойник бе на 55 г и почина от неочакван инсулт. лично се грижеше за навални. през март почина шефа на травматологията, на 65 г., от инсулт. също работил по навални – доставял го от летището в болницата.
  новината от 9 май е, че баш шефът на омската болница, който упорито настояваше ,че навални има диабетна криза и толкова и за путлеризма си бе напаравен министър на здравеопазването на омската област, преди три дни влязъл в гората на квадроцикъл и вчера са намерили квадроцикъла, но не и доктора. търсенето на трупа е прекратено, защото гората е блатиста , а инфрачервеното наблюдение с дронове не е показало наличие на нищо живо.

 11. Към Асен:

  Ох, много моля, непрекъснато някакви коментари изчезват и моля това да не се превръща в повод за упреци, тъй като нямам нико общо с този проблем!

 12. уточнител
  10.05.2021 в 06:33

  Казват, че първите думи на квадроцикълът, след като го открили, били “Товарищ полковник, задачата е успешно изпълнена!”

 13. Към г-н Инджев
  Нямам подозрение и желание за упрек. Все пак добре е да се знае.
  Винаги ваш

 14. като съм уточнител – ще уточнявам…току -що се появи ОТНОВО официално съобщение, че изчезналият на 7 май министър на здравеопазването на омска област, бивш шеф на болницата, в която “лекуваха от диабет навални”, на собствен ход се появил в местно село. ден преди това ПОЛИЦИЯТА на района съобщи, че докторът са го намерили, но след часове съобщението беше ОПРОВЕРГАНО от москва и ВВС съобщи за изчезването и прекратяването на търсенето.
  сега ВВС съобщава, че докторът магически се е появил не в резултат на търсенето с хора, кучета, въртолети и дронове, а НА СОБСТВЕН ХОД, сиреч – жив. това е прекрасна новина. стига да не се появи отново ОПРОВЕРЖЕНИЕ…

 15. Г-н Любен Пандев,кратко и ясно.
  РЕСПЕКТ!
  Гледах 2 пъти предаването “Лице в лице” на Цветанка Ризова по темата.
  Направи ми впечатление, колко упорито настояваше да получи
  отговор на въпроса “Застрашава ли руската шпионска мрежа
  геополитическата ориентация на България?”
  Много ми се искаше да ѝ обясня на клетата женица, че на нормалния човек
  когато лепне въшки животът му не е застрашен, но той не си живурка с тях,
  а без отлагане се обезпаразитява…
  А за участието – поздравления! И до нови срещи от екрана!

 16. Само да вметна…
  “Тиф е група инфекциозни заболявания, включваща петнистия тиф, японската речна треска и възвратния тиф.[1] Обичайни симптоми са висока температура, главоболие и обриви.[1] Те обикновено се появяват една до две седмици след заразяване.[2] Тифът се причинява от бактерии – петнистият тиф от Rickettsia prowazekii, разпространявани от ТЕЛЕСНИ ВЪШКИ, японската речна треска от Orientia tsutsugamushi, разпространявани от кърлежи Trombicula, а възвратният тиф от Rickettsia typhi, разпространявани от бълхи.”

  Та въшките не са съвсем безобидни понякога застрашават и Живота…

  😉

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.