Победителите ги съдят ( по това как живеят днес)

Най-страшният ден в историята на Съветския съюз и Русия е 10 май 1945 година, казва Марк Солонин, един от най-популярните опозиционни руски коментатори в интернет. И обяснява: това е денят, в който повече от 6 милиона победители слагат оръжие и покорно приемат да се завърнат без съпротива в държавата на масовия терор. Мнозина от тези победители отиват направо в лагерите…

Историята служи за поука, но в Русия явно се случва обратното. Употребяват я за целите на продължаващото подчиняване на населението на един режим, който не само не може да се похвали с постижения в ключови области на икономиката и жизнения стандарт на руските граждани, но и очевидно води страната към деградация.

Ето още малко актуални данни в тази насока – за сведение на българите, които вчера маршируваха под музиката съветските маршове в Деня на победата, превърнат през последните 10-15 години в основен източник на национална гордост във връзка с най-голямата трагедия в историята на държавата.

Докато Русия е на първо място в света по природни ресурси, оценявани на 75,7 трилиона долара, по официални данни 38 на сто от руското население изпитва недостиг на средства за храна и облекло. Държавата постоянно увеличава разходите за силовите служби и армията, но година след година намалява разходите за образование и здравеопазване.

За сравнение: в победената Германия за една година стоките са поевтинели с 1,8 процента. Цените на електрониката са паднали с 6,7 процента, на битовата техника с 4,5 на сто, на дрехите и обувките с 2,2 на сто.

Официалната статистика сочи, че за 2020 година населението на Русия е намаляло с 510 000 души, поставяйки рекорд за последните 15 години – включително в сравнение със смятаната за най-гладната следвоенна 1946 година.

По самоубийства Русия е световен рекордьор. А по жизнено равнище страната заема 76 място в света според Prosperity Index. Изпреварват я държави като Колумбия, Мексико, Перу и Кабо Верде. Босна и Херцеговина е след нея на 77 място…

Минималната заплата в Словения е €1024  (89 900 рубли). Минималната заплата в Русия е 7 пъти по-малка – 12 792 рубли.

В България почасовото минимално заплащане е повече от два пъти по-голямо, отколкото в Русия, както си вижда от илюстрацията.

 

 

 

 

За сметка на това бившата съпруга на Путин Людмила притежава три замъка във Франция от времето на Людовик 16. Дъщеря му Мария е в Холандия и е най-големият инвеститор в Русия. Дъщеря му Катя е в Лондон и притежава корабна компания.

Синът на Медведев Иля е гражданин на САЩ, където притежава верига супермаркети и бензиностанции.

 

Русия е световен лидер по извънредна смъртност в условията на пандемията – увеличила се е с 28%. Починали са с 362,302  повече хора в сравнение с предишната година, но Кремъл признава, че само 57 000 от тях са умрели от китайския грип. 

В САЩ нивото на смъртността е 1,77% от заразените. В Турция –  0,82%. В света става дума за 2,09% от броя на болните.

Ето за такъв “болник”, който празнува весело и харчи огромни суми за паради, става дума.  Дали българските русофили, свикани вчера отново под знамената на тяхната Русия, си дават сметка за всичко това в рамките на ирационалното си преклонение? Едва ли. Те просто за пореден оправдаха правилото, че да си русофил е въпрос на невежество.

КАРТИНКИ ОТ ГОЛЯМАТА РУСКА ВЕСЕЛБА ЗА ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА:


13 мнения за “Победителите ги съдят ( по това как живеят днес)”

 1. В последната снимка пържените картофки от МакДоналдс в ръката на празнуващото русначе пеят друга песен, на друг език и за друга страна (доста по-) огромная.

 2. Тенисистът Александър Зверев от Германия, с руски произход, на 09.05.2021г. спечели Мастърса 1000 на клей в Мадрид.
  А руският президент на 09.05.2021г. празнува победата със 76 годишна давност на СССР над Германия.
  Това са два свята. Единият е излишен.
  Не трябва да се подценяват хвърлените огромни средства от Русия за националистическите партии във Франция, Германия /втора политическа сила/, Италия, Австрия и България. По аналогия СССР и България финансираха комунистическите партии в Италия и Франция.
  Руски олигарси, живещи във Великобритания, помогнаха за успеха на Брекзит, в който червената нишка беше омразата на Фараж към българите и румънците, набедени за основни грешници за неудачите на Обединеното кралство.

 3. Петоколонци и полезни идиоти, в Републико наша, Здравей, с лопата да ги ринеш. Никакви факти и аргументи от брилянтната статия на Иво не Фащат дикиш. Тъпо и упорито те си държат на матушката. Вижте какви ги е надиплил: “Нека дойде Жан”. И се басирам, че заедно с Копейкин, Черепа, Разединени патрЕоти на 11 юли е в парламента. За сметка главно на нереализираната “голяма коалиция”-бесИпе и герба МУ.

  https://frognews.bg/novini/jan-videnov-vpuska-izborite-prez-iuli.html

  И баш по статията. Давам думата на Александър Невзоров който с неподражаем сарказъм на елегантният уралски диалект на Българският, туй по Павел Тинков, показва “текучката” в матушката. Безпределна профанация на мах на общественият живот.

 4. Г-н Инджев богатството в недрата на земята или дори на повърхността ѝ не е същото като пълният джоб или пълният корем. Богатството на народа е доколко ефективно успява да впрегне наличните ресурси в производството на блага и това даже другарА Живков го разбра след 30 години “мъдро” ръководене на народната република.

 5. Така и така стана въпрос за богатството на народа, та се сетих за “Богатството на народите”. В книгата, освен всичко друго, за което всички знаете или поне се досещате, се прави много аргументирана критика на феодалните икономически връзки, към които герп ни върнаха с такава лекота. И това се случва 250 години след отпечатването на тази книга…
  Може би трябва беновска да зададе няколко въпроса на Адам Смит, като например дали е виждал с очите си феодали, които са дърпали с ръцете си народите назад. И дали Адам Смит може да докаже с факти, дати, имена и ЕГН-та, че капиталистическите данъчни са по справедливи от феодалните данъчни… А, и още – дали Адам Смит може да покаже на всички тази “невидима ръка”, за която волгин не веднъж се е изказвал ехидно, докато за “Капиталът” винаги се изказва с нужното (в националните медии) уважение.
  Сънувах, че имаме премиер, който е чел “Богатството…” на Адам Смит, наред с “Капиталът” и всички останали икономически и социално значими книжки, без да е икономист по образование. Осве това е чел и други неща, като малко философски книги, малко книги за изкуство, малко за съвременна музика и за други такива работи. Сънувах дори, че си е купил книгите на Иво Инджев и е чакал на опашка с други обикновени хора, за да получи от автора автограф и лично послание. Обаче не мога да се сетя как се казваше този премиер, нито как изглеждаше… Все пак беше хубав сън. И като се събудих – КОШМАР! Всичко си е същото – герп, бб, пкп, всичко, всичко…

 6. Марк Солонин – в началото на статията. И досега не смея да спомена пред близките си за свидетелските показания, цитирани от негови разследвания, но ще го споделя тук. На германска територия, съв. войски напредват, но са отблъснати и дори германците отново завземат селището … В къща намират дървена маса, около нея пет малки деца – ръцете им са заковани с пирони към масата, а те умрели от глад. Солонин пояснява, че това е една от ужасните дейности на СМЕРШ – да сплаши и своити и чуждите, а има и други примери. Прощавайте , че Ви натъжих.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.