Новите “русофоби” изпуснаха западния трен(д)

Гениален пророк и велик стратег ще се окаже този човечец Решетников, прогонен от Путин от поста му директор на Руския институт за стратегически проучвания ( РИСИ) заради провалите на руския шпионаж на Балканите- регионът, по който Решетников специализира като генерал от КГБ и в съвременното му продължение ФСБ.

Поне така излиза от защитната линия Мажино на победените победители от ГЕРБ, които контраатакуват положилото днес клетва служебно правителство на Стефан Янев като  проекция на проруския президент Румен Радев , селектиран на този пост преди близо 5 години от Решетников.

Френската линия Мажино, с която правя тази аналогия, е трябвало да спре германско нахлуване, но е била заобиколена от Вермахта и след това превзета в гръб след обходната маневра рез белгийските Ардени. В нашия случай явно защитниците на линията Мажино се опитват да мажат Радев и неговия избраник с катрана на проруските обвинения за западна и вътрешно проатлантическа консумация. 

С риск да разочаровам читателите, няма да правя невъзможния опит за портрет на служебния премиер Стефан Янев и неговите министри по проруски показател. Най-малкото защото това би ме качило на гербаджийската каруца, пред която те се опитват да сложат собствения си московски троянски кон. 

Не съм “достатъчно услужлив”, за да допусна да бъда впрегнат в нея…  Още повече, че “прогледналите” днес за руската заплаха преторианци на Методиевич се возеха в този удобен за тях кабриолет на явното или прикритото путинофилство дълго и комфортно, докато някои се опитвахме да предупреждаваме до прегракване да се противодейства на галопиращото под закрилата на ГЕРБ руско влияние, превърнало България в малката Русия на полуострова.

Не Радев забави 12 години построяването на интерконектора с Гърция, който би освободил мъртвата газова хватка на Москва върху България.

Не Радев разпореди на парламента в началото на 2012 година да гласува ударно забраната да се проучва дори дали разполагаме с онези огромни количества природен газ, за чието вероятно наличие България беше осведомена по западни спътникови снимки. Т.е. не Радев прогони от България огромната американска компания “Шеврон”, спечелила прозрачно търга за проучванията, отрязвайки по уникален начин корупционерите от обичайните им опити за шантаж на чуждите инвеститори с изпреварващия ход да плати бонус от 20 милиона долара на правителството, за да се разправя то с претенциите на местните лакомници и руските им батковци в ролята на незаобиколими подизпълнители.

Не Радев, нито пък генерал Стефан Янев, прокопаха България надлъж и нашир за рекордните няма и  две години за руския газопровод, обслужващ стратегията на Кремъл да бъде задушавана най-омразната на Путин негова съседна държава, каквато е Украйна. 

И не президентът Радев, който се срещна с Путин на предварително планирано посещение през 2018 година, обеща това прокопаване, платено с български милиарди. Обратното, Методиевич ревниво изтопурка по стъпките на Радев и цъфна тогава буквално седмица по-късно в Москва без предварителна покана за аудиенция при самодържеца ( колко ли се примолил?!). Руските медии го издадоха безмилостно как се извинявал на Путин, че не се е старал пред него достатъчно досега.

И да искаше, Радев нямаше да да може да обещае да изпълни кремълската поръчка с газопровода, макар да има прецедент с предшественика му Първанов, който също нямаше правомощия да поема обещания за осъществяване на руските енергийни проекти, но с извънреден плам, неповторим и до днес от никой друг политик от висок ранг в политиката у нас, се нагълта с ангажименти пред Путин, нито един от които не успя да изпълни, превръщайки се в най-проваления управник на България по линия на неизпълнените обещания ( пред Кремъл и изобщо).

Можеше ли Радев да повтори челния опит на др. Първанов? Можеше, но не го направи. Вместо това зададе въпроса, незададен в парламента, контролиран от Методиевич, какво ни струва руският газопровод и как ще си върнем парите.  

Нещо повече, Румен Радев подкрепи безрезервно подкрепената ( черно на бяло с финансиране) инициатива “Три морета”, срещу която бълват змии и гущери най-яростните защитници на московските интереси у нас. Методиевич – тъкмо обратното, отказа да я подкрепи точно, както с огромно възмущение отказа  създаването на общ флот на натовските държави в Черно море и евентуална база на алианса- за да не дразни Путин, както простосърдечно си признаваше.

Когато Методиевич “узря” за идеята, че се е издънил по проатлантическа линия жестоко, започна да лови явно отдавна толерирани от службите му руски шпиони, за да се хареса на новата американска администрация, която погрешно беше преценил, че няма да дойде на власт, залагайки на своя събрат по проруски популизъм Доналд Тръмп. Съответно Методиевич “склони” също да подкрепи инициативата “Три морета” и дори намекна преди няколко дни, че май е сгрешил с позицията си да иска в Черно море да има само “платноходки” ( и колкото се може повече руски туристи, някои от които се оказаха откровени терористи, доказано в Чехия и трудно за отричане вече в България).

Закъсня с поредните си лупинги. Атлантическият Запад вече го отписа и заложи на Румен Радев на принципа, че трябва да си партнират в България със завареното положение- такова, каквото е и каквото е за предпочитане. В лицето на Радев, комуто предстоеше очевидно да формира служебен кабинет, то се оказа по-приемливо за Запада при цялата Решетникова предистория. Справка: демонстративното посещение на посланиците на САЩ и Германия при Румен Радев веднага след като стана ясно окончателно след изборите от 4 април, че конкурентният му Методиевич няма да го бъде повече като премиер.

Сега, метафорично казано, не смея да се погледна в огледалото. Според изригванията на гербаджийските закъснели прозрения за руското влияние, ще взема да се окажа в техните очи я руско, я турско мекере след всичките пропутински и проердогановски метани на вожда им през годните, през които той се хвалеше с “балансираните” си отношения с Русия и с близките си, направо уникални в ЕС и НАТО отношения с турския автократ, който успя наистина да се изпокара жестоко със САЩ и да се накара на ЕС за какво ли не, но запази своята благосклонност към неговия Бойко в София.

Само че фактите са такива, каквито са. Не мога да ги предвидя, но мога да ги припомня. 

Стефан Янев е илюстрация на максимата двама се карат, трети ( генерал) печели. Включително и западната подкрепа. Как това ще се отрази на електоралната подкрепа за партийтана изборите? Във всички случаи провалът на проруските партии на изборите от 4 април не вещае нищо добро и на изборите за тях от 11 юли.

Колкото и закъснелите пътници в “русофобския влак” да се опитват да догонват този трен(д), те могат сега само да си късат рубашките и да се опитват да сменят досегашния си казачок с рокендрол. Късно е. Вече не поръчват музиката.

От пуделите на Путин, колкото и да джавкат от катастрофиралата джипка на властта, “русофобски” вълкодави не стават.

 

12 мнения за “Новите “русофоби” изпуснаха западния трен(д)”

 1. По темата.
  От мен да мине, да припомня за н-ти път на сите петоколонци и полезни идиоти-до един пут.инофили, независимо къде са (се) позиционирани(ли), че влакът И у нас го карат (дистанционно) отвъд Голямата вода. Дано кратуните им уврат най-сетне. РР, го е “прозрял”. И то, не отвчера.
  Американците, такива-онакива, последователно, неотклонно, методично гонят интересите си в националната и енергийна сигурност. Бавно запрягат, но сторят ли го хич не е препоръчително да им се мотаеш после по пътя.
  Може и така да се каже: Разширително тълкуване на прословутият член 5 от Устава на НАТО.
  Кой разбрал-разбрал.

 2. Как разчитам състава на правителството. В министерствата, които управляват сектори, нуждаещи се от реформи, са поставени лица с (по-скоро) реформаторски бекграунд. Силовите и правоохранителни министерства са поверени по-скоро на хора с връзка в тях, т.е. БСП. Дали е добре, продуктивно, работещо …Запазвам си правото да бъда здравословно скептичен.

 3. От снощи се наблюдава една крайно непропорционална ответност в реакциите към новото правителство. СамО по себе си и като такова “служебното правителство” не би трябвало да вълнува особено политическата публика, защото нито е уникално явление по нашите ширини, нито разполага със сериозни правомощия. Истина е, че някои от действията му биха имали положителна проекция в бъдещето, но това пак изцяло зависи от следващите “редовни” кабинети. Обаче истеричавата реакция срещу него надмина себе си. До вчера пробутвания ни от Борисов “натовски” и “проевропейски” кандидат за премиер Д.Митов изневиделица се сепна и потресе как така президентът се е подписал под декларация срещу руската агресия. Тази сутрин обърна плочата и запя нова песен- президентът щял да ходи да се мазни на Путин. Не съм сигурна дали момъкът Д.Митов сам си съставя изреченията, но тази полярност на изказаните възгледи рязко ме тревожи. Ако не е с някаква ментална дисфункция, този човек просто трябва да е много глупав. Понеже не е известно Митов да страда от физическа болест, остава логично да заключим, че изхвърлянията и мятанията му връз политическата сцена са признак единствено и само на крайно отчаяние. Което си е глупава постъпка отвсякъде, защото дори да си отчаян не е необходимо по този глупав начин да се направиш на посмешище.

 4. Много хубава статия!
  Липсва ми само пасажът “Наистина текстът на декларацията от Букурещ не беше качен на сайта на Президентството, но по-важното е, че Радев я е подписал. Методиевич също се криеше зад министрите си при неизбежните прояви на съюзническа солидарност срещу Путин”.
  Ако правилно съм разбрал, обвиненията в русофилия са основателни, но ГЕРБ няма моралното право да ги прави. Тези които имат това морално право по-добре да си мълчат, за да не пригласят на ГЕРБ. Напълно съм съгласен, поне до конкретен пропутински ход на служебното правителство (дано да няма време за това). Макар че от една страна не е справедливо да се обвинява новото правителство преди да е направили белята, но от друга е по-добре да се обвинява несправедливо, та да не я прави (и да трябва да доказва, че не е русофилско).
  За щастие (по-скоро за нещастие), със или без пригласяне, нещата са пределно ясни (фактите огнено мълвят, без всяко обяснение) – само ДБ са наистина антипутински насроени (от тези с шанс за влизане в следващото НС) ….

 5. А помните ли откритото на около 5000 метра дълбочина голямо газово находище край Девинци, за което след време бяха публикувани твърдения, че било изкупено от “Газпром” и затворено. Прогнозите бяха за 6.7 милиарда куб.м. газ, което може да осигури цялото количество газ, необходимо на страната ни за период от три години! Според експертите “газът от тази геоложка формация е високо калоричен, с около 95% метан, по-калоричен от руския, освен това е сух и няма вредни примеси. Съдържанието на кондензат също е много голямо. Налице са и доказателства, че досега в България не са регистрирани газови находища с такова голямо налягане като тукашното – от порядъка на 700 атмосфери. “
  Според министъра тогава Делян Добрев “В първите години добивът от Девинци ще бъде в размер на добитите количества от “Мелроуз Рисорсиз”, така че поне още 10 процента от местната консумация на природен газ ще бъде осигурена от местен източник. След 2020 г. местният добив ще нарасне значително и ще покрива по-голяма част от нашето потребление. От втората половина на 2013 г. у нас ще се добива природен газ от находището в Девинци и той ще бъде изкупуван от “Булгаргаз” на цена с 35 процента по-ниска от вносния газ”
  След време, постфактум, от пресслужбата на МС се разбра, че правителството е предоставило на “Дайрект Петролеум България” 35-годишна концесия за добив на природен газ и кондензат от находище “Койнаре” – участъци “Борован”, “Враняк”, “Девинци” и “Садовец”и експлоатацията на находището при Девинци щяла да започне най-рано в средата на 2010 г.
  Компанията „Дайрект Петролеум България” била дъщерна компания на американската частна нефтена компания „Дайрект Петролеум Експлорейшън Инк”, която била концесионер на обекта и била базирана в Колорадо и оперирала в България, Мароко, Русия и САЩ.
  Нефтените залежи край Девенци били открити със специален сеизмичен метод, разработен от Дайрект петролиум. Американската компания всъщност е собственост на руснаци, но е регистрирана в Щатите с руски капитали. А сеизмичният метод до неотдавна бил използван от руската армия за специални цели. При конверсията на руската военна промишленост методът е разсекретен и доразработен за целите на нефтената геология.

  Списък на други находища на природен газ у нас:

  Находища на природен газ в континенталния шелф на Черно море:
  Находище на природен газ Галата
  Находище на природен газ Изгрев
  Находище на природен газ Калиакра Изток
  Находище на природен газ Калиакра
  Находище на природен газ Камчия
  Находище на природен газ Обзор
  Находище на природен газ Ропотамо
  Находище на природен газ Чайка
  Други находища на природен газ:
  Находище на природен газ Девинци

 6. Достатъчно е и изречение “Не Радев.” (Може да върви в комплект с “Не Борисов.”, “Не Трифонов.” и “Не Мая.”, например)
  За прозападността на Радев и залагането на него от страна на Запада: “Голям залък лапни, голяма дума не казвай!”. Това, че подписва под сурдинка разни неща, защото няма къде да шава, не е достатъчно показателно. Ако вземем за пример в това отношение Плевнелиев – разликата е “от небето до земята”

 7. Надявам се Бойко Рашков да подмени началниците на МВР в районите където стават големите изборни нарушения и новия кабинет да погледне сериозно на евросубсидиите на медиите. Само това ще събуди “мисирките” и ще ги принуди да обърнат палачинката и да разобличават на момента лъжите на геройкото.
  Големият капацитет по програмиране от Банкя бб изказа опасения, че хакери може да хакнат машините. Никой ли не е информирал този мъдрец, че тези машини нямат връзка с интернет?!

 8. Не е лошо да се спре със спекулациите относно интерконектора с Гърция. И преди 120 години да го бяхме построили,едва от година и половина по него може да потече нещо по-различно от руски газ.

 9. @ Иван Атанасов
  ами да беше потекъл още тогава ! А то какво излезе – оттекоха се 3 милярда в канала! И въобще не трябва да се спира да се говори за това, докато бойко не върне парите или ги отлежи. Водят се дълг на всички и Ваш включително!

 10. @ Иван Атанасов Не е лошо да се спре със спекулациите относно интерконектора с Гърция. Ако го бяхме построили, от година и половина по него можеше вече да потече нещо по-различно от руски газ. Коригирах ви го, хубав и усмихнат ден.

 11. Да , и така звучи добре! Всъщност не е важно откъде тече газта,а кой договаря цената! И марсиански газ да уредим,пак ще намерят как да крадат от него!Справка Ф16,закупен от съюзник на цена по-висока отколкото Гърция закупи пето поколение Ф35! Иначе както винаги България е жертва на геополитически врътки ,в комбинация с безгръбначни и зависими политици от целият спектър! Да не забравяме,Банкянския поток който сега ще плащаме ,се случи след като Орешарски спря Южен поток малко след посещението на американските сенатори! Да не забравяме заробващия газов договор с Русия с подписа на Евгени Бакърджиев!Двойните стандарти в Европа пък се проявиха в пълна сила,след като Германия продължава да си строи Северен Поток 2!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.