България даде своя принос в международната тенденция за отстраняване на популизма от властта

 

 

 

 

 

Голяма крачка за България, макар и малка за света, беше отстраняването на популиста Методиевич от премиерския пост. Но във всички случаи крачката е в правилната посока и е във фарватера на световната тенденция за оттегляне на популизма от върха на традиционно демократични и новодошли в семейството на демокрациите държави.

Мнозина у нас се колебаят как да възприемат “шарения състав” на служебното правителство в България. А то не се нуждае от аплодисменти… 

Единствен Методиевич изрази нещо като възторг от тази кадрова шарения. Бащински похвали вкупом министрите за смелостта  да приемат постовете, за да ги противопостави на враговете си в краткосрочния 45 парламент, отказал да му направи услугата да формира правителство, срещу което той да заеме позата на силна опозиция и да манипулира решенията на законодателната власт, както и проекцията й в изпълнителното тяло.

Колебаещите се в оценката си за състава на служебното правителство у нас трябва да си припомнят завистта ни спрямо обединяващата се разнородна опозиция в Унгария срещу националпопулиста Орбан. Него унгарците не можаха да сменят обаче, докато ние тук, вечно разочарованите от себе си, успяхме да отстраним нашия “мек Орбан” с едно твърдо и обединено “не”. 

 

Обичаме да се оплакваме, че все нещо не сме като света. Този път нямаме основание. Вирусът на популизма е упорит и трудно се придобива имунитет срещу него, а лекарството е в обединените усилия да мнозинството избиратели. Ще трябва постоянство и в бъдеще, за да преминем от лечение към ваксиниране с превантивна цел.

 

Заразата отстъпва в Европа. Например австрийският националпопулист Себастиян Курц, с когото Методиевич обичаше да демонстрира близост, в момента е разследван за злоупотреба с власт. Това не се случи на неговия “приятел” тук докато се чувстваше всесилен, но бъдещето е пред нас.

Британският образец за популизъм с консервативен уклон Борис Джонсън също е под ударите на разследващите – при това по няколко подозрения за злоупотреби.

Склонният досега на компромиси с Путин чешки премиер Бабиш заклейми Русия за терористичната дейност на нейните шпиони в Чехия, довела до небивал разрив в двустранните отношения. 

Но най-вече от сцената слезе и залезе непрежалимият за популистите по света Доналд Тръмп. Любимецът на Путин освободи място за нормалността във Вашингтон и тя не закъсня да се прояви и в отношението си към управлението на българското подобие на низвергнатия от избирателите в САЩ президент. 

Двукратната институционална критика на Вашингтон към България в рамките на по-малко от месец за корупцията и липса на законност, както и за потискането на медийната свобода, вбесиха…Русия. Тя застана чрез своя посланик в София в позата на защитник на Методиевич, който благодарно премълча тази флагрантна намеса във вътрешните ни работи.

И вие ми казвате, че новото правителство тук може да бъде по-лошо от старото? Не ми се вярва. Дори и да иска за два месеца не може да догони отрицателния имидж на своите предшественици в България и по света.

9 мнения за “България даде своя принос в международната тенденция за отстраняване на популизма от властта”

 1. За протокола да добавя, че през есента в Унгария предстоят първични избори на която целокупната системна опозиция се явявя обединена. Предстоят първични избори както за депутати. така и за премиер.
  Та, Буци да Фнимава дали да приема офертата на Жоро Дантелата-Николай, Стефан да си бият камшика колективно, с намаление еднопосочно Будапеща и да се радват там на компанията на Георге Иванов.
  Сега, не е по темата, можеи и да е фейк ама дори да не вярно е майсторски сътворено. Не чакайте И “официални” опровержения. Насладете се просто на чувството за хумор на автора.

  Снимка на янки отбора победил на финала на световното по информатика “матерланда”-КНР.

  https://scontent.fcdg3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/185899399_10218811122700905_956427307636726310_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-3&_nc_sid=825194&_nc_ohc=VDHs9Hu6V6sAX-r7ueY&_nc_ht=scontent.fcdg3-1.fna&oh=35a1f82de3ec03cd7225290da3ab6a2e&oe=60C0825A

 2. Грешка човешка. В първото изречение вместо “първични”-парламентарни.

 3. Тъй като Борисов вече падна, а Трифонов не го коментираме, за да не урочасаме падането на Борисов, днес се замислих за президентските избори. По-точно прочетох думите на Лидия Даскалова, че политическата същност на “Демократична България” не ѝ позволява да не подкрепи Радев.
  Не знам, не знам. За лидерите може и да е вярно, но за избирателите….? Може да не съм политолог, но поне съм избирател.
  Споделям го тук, защото не се сещам за друго място с толкова много избиратели на ДБ.

 4. @Георги Николов
  В Щатите има и много с японски, корейски и филипински произход. Например левият ми изглежда по-япончест. По-скоро се чудя как са минали без индо-пакистанско участие.
  Щеше да е фейк, ако момчетата приличаха на атакувалите Конгреса…

 5. Не ми се вярва премиерът на служебното правителство да се вживее в ролята на голям експерт в сферата на здравеопазването като Борисов, да събере част от най-големите специалисти от този бранш в България и с менторски тон да започне да им нарежда какво трябва да се прави по отношение на китайския грип.
  Не ми се вярва премиерът на служебното правителство да се изкаже вулгарно и цинично за действащия президент на Република България, аналогично на огласеното по медиите определение на Борисов за тогавашния председател на Народното събрание.
  Летвата е бутната толкова ниско, че и таралеж може да я прескочи.

 6. Колкото и да е “шарен” съставът на новото правителство, очевидно не е в състояние да повдигне настроението на герберските медии. От всички тях се лее такава библейска кахърност, че няма на къде повече. От години не съм влизала в обективната пикова медия, но днес си доставих това удоволствие. Хванали да коментират един от новите министри и му намерили кусур, че бил известен САМО с това, че е завършил Харвард !!! Ако да беше кадър на Библиотекарския ПУЦ сигур по-лесно щяха да го преглътнат, ‘ма той Харвард моля ви се. И снимка на жената му изнамерили. Вярно този път без сексуални конотации, обаче ‘щото са нямали време. До ден-два все ще цъкнат някой порносайт и ще догодят по силует и тази госпожа. Така де, обективността задължава, публикувай каквото там е под ръка, после момъкът да се обяснява. Важното е, че Боеко ще ни го зачете, когато и ако се върне. Огнян Минчев също блести в PIK с апокалиптични предричания, обаче Харлан го няма, оглушително ми липсва и професор Антоанета. Последните двама ще се окажат по-прозорливи плъхове.

 7. А четохте ли Александър Йорданов в “ПиК”, такова падение за този човек, че нямам думи.
  Жалка карикатура стана Александър Йорданов, жалка.

 8. @Иванова

  Ето я Антоанетка – злобна и съскаща като настъпана змия ( на видеото след 1:48:30 ч.: https://play.nova.bg/video/zdravei-bulgariya/season-11/zdravei-2021-05-11/545592 ). Изобщо, герберастките трубадури съвсем се изнервиха през последните дни. Видяхте ли Плевнелиев вчера (петък) при Ризова? Не приличаше на себе си от злоба, и то на рождения си ден.

 9. Доста странно, каточели България не може да се раздели никога с генералите, които са я накачулели като въшки на гол тумбак! Сега се спрягала за служебен премиер пак генералска партенка. Е, не мога да си представя, че този „гражданин“ няма нищо общо със „славното ни минало“, след като за да достигне до нужните му за това „звездички “ на пагона, е трябвало да изхвърля „партийна пот“, още по времето на твърдите комунистически обучения при които за да бъде забелязван е трябвало силно да обича сесерето. Ех българино, как искаш да се оправиш, като избираш само от „един дол дренки“, обобщено – простаци, чалгаджий и чуждопоклоннници?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.