Ако съм на мястото на премиера, незабавно ще освободя Бойко Рашков

 

 

 

 

 

Ако съм на мястото на премиера Стефан Янев, ще отстраня Бойко Рашков.

Това е моята кратка реплика във връзка с казаното от вътрешния министър в служебното правителство Бойко Рашков, че би отстранил водещите от едно предаване на БТВ заради въпроси, който са му задавали. https://offnews.bg/112/bojko-rashkov-ako-sam-sobstvenik-na-btv-shte-otstrania-vodeshtite-751762.html

Не става дума “само” за свободата на словото,нито за подкрепа към медия, в която не съм ( домашен) любимец от близо 15 години насам. Пък и няма нужда да защитавам когото и да било в медиите, при положението, че в случая самата медия си защитава журналистите – за разлика от онова, което ми причини при аналогичен случай през октомври 2006 година., когато се солидаризира с властовия натиск срещу мен в качеството на водещ на предаването “В десетката”.

Говорим за още нещо: Рашков торпилира с едно изречение усилията на стотици хиляди българи, които подкрепиха протестния вот срещу всевластието на досегашното статукво, закотвило България на 112 място в класацията по медийна свобода по меродавната преценка на “Репортери без граница”. Сред най-атакуваните аспекти на въпросното всевластие беше тъкмо системната му гавра с журналистите и тяхното право да задават въпроси.

Ето защо Рашков трябва незабавно да бъде освободен от поста. Все трябва да има и други лица, подходящи за министри в тази държава! 

31 мнения за “Ако съм на мястото на премиера, незабавно ще освободя Бойко Рашков”

 1. Че тя Гавазова винаги си е била мисирка. Просто Рашков каза истината. То ако не казваме истина и 112 място ни е много.

 2. Ами Гавазова и партнер са си 100% мисирки и аз нямам проблем да се каже ясно истината ! И аз искам оставките им от национален ефир! Баста вече от услужливи, мазни и страхливи журналя /мисирки / Точно такива като тях, Боко тиквата успешно квалифицира, като мисирки и ние трябва да уважим квалификацията, която сами са си заслужили и упорито поддържат.

 3. Абсолютно съм съгласен, че господин Рашков прекали в изказа си. Недопустимо е да се използва такава реч от действащ министър по отношение на журналисти.
  Също толкова недопустимо беше и поведението на Биляна Гавазова и колегата й, които с матросовски плам ровеха в пикантерии и опорки, вместо да задават наболелите за държавата ни въпроси. Също така се набива на очи и този внезапен журналистически плам, обзел ги в интервюто с министър Рашков, особено в светлината на смирението и коленопреклонното отношение към всички патрити и герберски говорещи глави, и особено екс-министър Дончев, който само преди няколко дни гостуваше там. На него не му бе зададен нито един уточнителен въпрос, нито беше връщан към отговори по същество на зададените му въпроси, а беше оставян да разказва приказки, както апропо беше оставена да си лакърдийства и бившата шефка на НАП при интервюто на Мария Цънцарова. Това не е журнализъм, това е медийно обслужване.
  По никакъв начин не оправдавам изказването на Рашков, по никакъв! Но го разбирам много добре, защото аз изпитвам същите чувства – просто аз лично бих преглътнал точно това изречение. Професията “журналист” трябва да се изпълни със същото съдържание и интегритет, с което искаме да мерим и професията “министър”. И всички други професии апропо, особено тези, които са в служба на обществото. Но журналистите дължат огромен дълг на нашето общество. ОГРОМЕН.

 4. Донякъде съм в “конфликт на интереси”. Мой близък приятел бе Ангел Александров който дълго време бе във “война” с Бойко Рашков за шеф на ГСУ. Но дори АА никога не е оспорвал професионализма на БР. Това, едно на ръка. Но при внимателен прочит на дописката в офнюз виждам разминаване на заглавието и заявеното по долу в текста.
  “Искам да кажа две изречения за участието ми вчера в бТВ. Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който (Биляна) Гавазова и партньорът й (Златимир Йовчев) водеха предаването, е доходна дейност. Чувах в техните уши техническите средства, с които им казваха точно какво да ме питат. Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се учудвам, че България е на 112 място по свобода на словото. Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването.”

  Заглавието: Бойко Рашков: Ако съм собственик на bTV, ще отстраня водещите (Моят прочит-уволня)
  В деиствителност Рашков казва: Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването. (Не стават за конкретното предаване-бел,моя)
  Условното и повелителното наклонение са две съвсем различни неща!
  Да не забравяме също, че Буци ръси ката месец по милион за тАлАвизиите да МУ пазят рейтийга. Миниум 300 хилки БТВ заработва И от поведение кат на потърпевшите.
  Винаги съм твърдял, че е достатъчен само месец по трите главни канала да се лее пропаганда обратен знак и герба МУ няма да мине и 4% бариера. На зло куче, зъл прът.

 5. А представяте ли си на Хекимян как му пищят ушите?

 6. Към хайде холан:

  Нямам навика да пояснявам какво съм искал да кажа, защото съм казал, каквото съм искал. А че не се разбира, това е друг въпрос.

  Акцентът ми не е върху това дали въпросните журналисти са такива, а че Рашков вдига топка на пазителите на досегашното статукво да вие и да приписва колективна вина за едно непремерено изказване на цялата разнородна съпротива срещу досегашната власт.

  Например моя милост се чувствам лично предаден по отношение на дългогодишните ми усилия и съпротива срещу статуквото, което сега се оказва на декларативно ниво същото – при това само броени дни след промяната.

  Освен това е едно, какво си мислите Вие за едни журналисти, а е съвсем друго да ги напада в национален ефир министърът на вътрешните работи. Защото той веднага дава поводи да се говори за властово притискане на журналисти, за запушване на усти, заплахи и прочее обобщения на гърба на много други хора, ангажирани с опита за промяна. Много пъти съм се обявявал против уволнението на Волгин и подобията му, за да не бъдат превръщани в жертви с ореол на борци за свобода, каквито много липсват точно в техните политически свободи.

  Или смятате, че улесняването на мантрата “всички са маскари”, зад която се крият негодниците, трябва да бъде поощрявано?

  Който не може да се държи подобаващо във властта, не е за нея.

 7. г-н Георги Николов

  100% подкрепям казаното от Вас!

 8. Ако е собственик на БТВ,но не е. Така че Гавазова и Йовчев си остават на работа в БТВ.
  За сравнение – г-н Инджев беше отстранен от БТВ без Георги Първанов да е собственик на медията.
  Не съм гледал предаването,но имам спомени,че Б.Рашков беше критичен към сегашната прокуратура. Може би това е по-важно от едно изричение изнесено в някакъв спорен контекст.

 9. Тъкмо бях започнал да иронизирам склонността да не забелязваме някои простотии, само защото са казани от противници на ГЕРБ, и Иво Инджев с две бързи статии срещу Радев и Рашков постави нещата на мястото им, за което му благодаря (и особено за красноречивото пояснение) .
  Ужасно трудно се спазва правилото “Платон ми е приятел, но…”, затова уважавам всеки, който го прилага…
  Или казано накратко, Рашков може и да е за демонтажа на МОЧА, но не може така да говори за журналисти (дори да става дума не за уволнение, а за преместване на по-високоплатена длъжност).

 10. Ще си позволя волността, да отбележа, че не сме на 112-то място заради индивиди като Рашков, които “уволняват” наред, а заради водещи, които задават въпроси, подадени от слушалката.

 11. Смятам, че с думите си:”Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването.” БР ни казва за ОСНОВНАТА ПРИЧИНА да сме на 112 место КОЙ Е СОБСТВЕНИКА НА трите насрали се от слагачество на ББ телевизии и какво НЕ правят за да се измъкнем от това 112 место. Без такъв анализ и мерки нищо няма да се промени. ТА ТОВА НИ КАЗА БР, а не да ги уволняват като репресия защото не е собственик. А и те тримата не са журналисти а слагачи. НЕАМ НЕРВИ вече.

 12. Към Явор:

  Именно затова, че не сегашната временна власт носи вината за завареното положение, не трябва да дава козове в ръцете на виновниците за контраатака на терена на медийната свобода, потискана досега.

 13. Ей това е диктатура и репресия срещу журналисти,ама БТВ едва ли ще напишат за нея!

  “Агентите за сигурност в Беларус претърсиха офисите на Tut.by, основния независим новинарски сайт в бившата съветска република, и домовете на няколко нейни журналисти, съобщи редакторът на сайта. Главният редактор на Tut.by Марина Золотова заяви пред АФП, че представители на отдела за финансови разследвания на Комитета за държавен контрол са претърсили дома й, както и домовете на няколко нейни служители. Тя отбеляза още, че “представители на агенции за сигурност също са дошли в редакцията”.

  “Репресирани” били бтв журналистите…Колкото е бил “репресиран” Методиевич “от комунистите” при кандидатстването Му в Симеоново, приемайки го “само” в пожарникарския факултет, а не в ДС факултета…
  (цитирам по памет усуканиците Му)
  Нали това беше една от грижливо лакираните медийни мантри при извайване образа на големия “антикомунист” и “демократ” Методиевич преди повече от 12 години?

 14. Към Петър Камбарев:

  Може да не харесвате, да мразите и да обвинявате определени журналисти за съучастието им в създаването на статуквото, но като ги превръщате насила в герои като жертви на репресия (макар и само вербална и хипотетична, но властова по своя произход) обслужвате контранастъплението на това статукво, щастливо да се възползва от този шанс насред цялото си морално падение.

  Всеки “обикновен” коментатор има право на нападателна позиция по въпроса, но не и министърът, особено пък силовият. За противниците му това е златен пропаганден шанс.

  Пример: англоамериканците никога не се поощрявали изнасилванията в покорените от тях страни по време на Втората световна война. За разлика от съветските началници: от Сталин ( който смятал, че плячката се полага на червеноармейците като акт на отмъщение за нацистките зверства, пък и да “изпуснат парата” малко момчетата му), до главния пропагандист на съветския режим Иля Еренбург,написал буквално подстрекателска статия по въпроса в “Правда” при преминаването на Червената армия на германска територия. Резултатът бил 2 милиона и половина изнасилени германки от всякаква възраст.

  Коя от двете концепции за поведение ви се струва по-правилната?

  Или да заприличаш на врага си е целесъобразно и допустимо?

 15. Благодарско, г-н Николов!

  Само на първо слушане (стигнах до 10-тата минута…) – поне две “въпросчета-закачки” от двете мисирчета, типично в хибриден стил (след 7-мата минута), питат “Трябвало ли човек да иска разрешение да излезел в БОЛНИЧНИ?”, при положение, че много ясно Б. Рашков каза “…излезли в НЕПЛАТЕН отпуск…”
  Прочее, не съм спец по трудово право, но нещо ми се върти, че за да излезеш в ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК, трябва да си ИЗЧЕРПАЛ ПЛАТЕНИЯ ТАКЪВ ЗА съответната година..
  Тук оставям уважаваният г-н Николов да се произнесе..

 16. Заставам на 100% зад Иво, че Бойко Рашков е редно да си подаде оставката или да бъде отстранен!
  Въпросът е принципен, а не толкова частен случай. Трабва да припомним Мартин Нимьолер, а именно че ако сега мълчим, когато дойдат за нас, няма да има вече кой да говори.
  Поздравления за принципната позиция!
  Не вярвам, обаче, Радев да се лиши от колкова ключова и мрачно комунистическа фигура като Рашков.
  Остава всеки от нас да си направи изводите.

 17. Както винаги, точно в раната. Добре ще е да уволнят Б. Рашков за това непремерено изказване. Но нещо не съм единидушна по отношение на журналистите. Конкретно тия двамцата от БТВ за журналисти ли да ги броим? Или Калина Андролова? Вие продължете списъка. Не е ли добре първо да си изясним какво ще да е това животно журналист. И какво точно лично мнение защитаваха бтв мисирките в интервюто с БР? Защо всяко волнодумство се приема за свобода на словото? Нещо прекаляват с ПР-а
  Лично за себе си въпроса съм си го решила – не гледам БТВ и НоваТВ. Дали БР ще бъде освободен не е мой проблем, но без нашето, на гражданите, доколкото ни има, активно участие няма да стане. Докато не спрем да ги гледаме тия телевизии няма да се променят нещата.

 18. Статистиката казва, че и американски войници са изнасилвали и в Германия и в Япония. А тези слагачи, стативи за микрофони, мисирки и т.н. НЕ СА ЖУРНАЛИСТИ и никога няма да бъдат. Тези не са жертви те са ………., а пък за герои само някой ГЕРБЕРАСТ би си ги представил.

 19. Към Петър Камбарев:

  От уважение към Вас ще си сместя гнева, но все пак ще отбележа: престанете да изкривявате написаното от мен. Никъде не съм казвал къде е имало или нямало изнасилване, а че тя е била поощрявана от Москва като политика на отмъщението в огромни мащаби. Приемете моята реакция като прелюдие към нашата раздяла.

 20. “Съжалявам, просто съжалявам” – заяви в предаването “Алтернативата” по TV1 служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

 21. @ Сия
  18.05.2021 в 18:32

  Продължавам Вашия списък:

  Хекимян

 22. Извинявам се за неволната явна фактическа грешка в коментара си в 17:18
  Моля да се чете:

  “Прочее, не съм спец по трудово право, но нещо ми се върти, че за да излезеш в НЕПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК, трябва да си ИЗЧЕРПАЛ ПЛАТЕНИЯ ТАКЪВ ЗА съответната година..”

 23. Българин не ми се ровичка в КТ, просто ме мързи, но дори при соца ни учиха, че га видим зор в тълкуването,трябва да прибегнем задължително до логиката. Правото е логика, това ни го набиваха. Не може да излезеш в НЕПЛАТЕН отпуск ако не си изконсумирал ПЛАТЕНИЯ. И за никакви “болнични” не иде реч в казуса.
  Заради двамцата на журналистиката, поне у нас, не се гледа с добро око. Големите медии в цивилизованият свят никой и за нищо не може да ги упрекне в пристрастност и засягане на интереси на трети лица. Всички до един ползват специализирана адвокатска помощ където се проверява под лупа, всяко междуметие, всеки препинателен знак.
  И те, така.

 24. Последно от мен по темата.
  Не мога да не се съглася с Илиян Василев. Бойкот му е майката. Дори на мен който си има своите силни идеологически пристрастия и съответно антипатии някои сайтове с “правилен” пропагандистки уклон ми идват в повече и ми се е случвало дни наред да не ги отварям. Както казваше И Радой Ралин за чудесният седмичник “Анти” който в началото му четях от кора до кора, вкл, редакционните телефони: “Дайте му малко “въздух”. Тази плътност скоро ще стане за по-широко скроените читатели контрапродуктивна”. Цитирам по памет но смисъла е запазен изцяло.
  https://frognews.bg/novini/iliian-vasilev-pozdravleniia-boiko-rashkov-nachina-koito-darji.html

 25. От снимки и телевизионни репортажи се вижда, че г-н Рашков е старичък човек с опънати нерви, навярно вследствие на употребата на алкохол, разбиващ естествено нервната система.
  Това непремерено изказване по отношение на водещите на предаване в БТВ, според мен е плод на временен гняв. Човешко е да се греши. На 19.05.2021г., сутринта по БНР, информираха слушателите, че г-н Рашков пред друга медия е заявил, че съжалява за случилото се, но белята вече е налице.
  Наистина участието на г-н Рашков в това злополучно предаване по БТВ е в услуга на партия ГЕРБ, поради което искането на г-н Инджев за неговата оставка е напълно основателно.
  Другарят Пенчо Кубадински обясняваше в началото на 90-те години на миналия век своите ловни подвизи на сафари в Африка с факта, че е хладнокръвен като швед. Малко от бившите членове на БКП са такива.

 26. На 100% подкрепям казаното от г-н Илиян Илиев.

 27. Учуден съм.Изявиха се католици по- големи от папата.

 28. БТВ медия Груп, сигурно има какво да каже за 112-то място за медийна свобода. Бойко Методиевич Борисов отиваше именно там за тунинг, сервиз, напомпване, специални интервюта, водещи, въпроси. Корпорация, как да не е близо до властта ,едва ли може без това , поне в България е така и то откога.
  На свободният пазар,бие МВР и на битият изпращат НАП. От по горните коментари явно си личи, отдавна на почти всички, очевидно и на Бойко Рашков, им е писнало от подмазването и лигавщините на придворните медийни слуги, благодарение на чийто новини Методиевич си мени козината , троши чужди пари, за своя слава, в крайна сметка плява. Дали бъдещето ще го боли, как разбират думата журналист във факултета по журналистика тези дни, слушалка микрофон, диктофон, мобилен телефон.

 29. Господин Инджев, Ще се опитам да бъда по- конкретен с риск да греша поради неосведоменост.
  Бойко Рашков може би наистина се опитва да затвори ненаситната зинала пас,която се готви пак да ни погълне. За това ние трябва да помагаме с каквото можем,а не да му устройваме възможната сега инквизиция. Вероятно той си е позволил да говори като гражданин , за което както се разбра,той съжалява ,но и като министър не е навредил на въпросните лица.
  Че ще го хулят,за каквото и да е, не трябва да ни изненадва.
  Вие самият сте подложен на същото.

 30. Към Асен:

  Ок, разбрах, че съм сред “по-католиците от Папата”, според Вас.

  Не приемам аналогията между Рашков и моя скромност. Нищо общо нямам.

  Рашков е министър и вицепремиер.Ако иска да говори като гражданин, да отиде на площада до протестиращите граждани, чийто протест дискредитира в много важната част по въпроса за свободата на словото. Обслужи пропагандата на досегашното статукво, която ликува благодарение на това.

  Не съм министър и вицепремиер, който трябва да си мери приказките, за да не вреди на онези, на които дължи поста си като общност. Рашков помогна на старото статукво. Той не се извини, а каза, че съжалява. ПРОСТО съжалява.Това ми напомня за простите, които държаха на власт онези, които сега са щастливи да имат повод да злорадстват, че и новите са маскари.

  Пък и що за “инквизиране” виждате във факта, че не съм съгласен той да не вреди на една кауза?

  Принципите важат за всички, но най-вече за онези, от които зависи твърде много за тяхното осъществяване.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.