Какво ( отново не) каза Агджа сега и какво все пак каза преди 16 години за НРБ като хъб на световната контрабанда

 

 

 

 

 

 

 Интервюто на Даниела Тренчева с Мехмет Али Агджа, излъчено преди няколко дни по “ Нова телевизия”, е голям професионален успех за нея. Правя това банално встъпление само с една цел: няма спор за журналистическото постижение, но за съжаление то не води до нови разкрития относно истината за опита светият отец Папа Йоан Павел Втори да бъде убит в Рим на 13 май 1981 година.

 Агджа дълги години водеше за носа журналистите, а и магистратите, заети с неговото осъждане след като беше задържан на местопрестъплението с оръжието на престъплението. Сменял си е многократно версиите за вересиите си във връзка с едно от най-сензационните престъпления на 20 век, в което се смесват геополитиката, религиозния фанатизъм, международния тероризъм и ролята на съветския комунизъм във връзка с всичко това.

 Няма смисъл да припомням детайлите, етапите и обратите във връзка с една от подробно описваните конспирации в световния информационен поток, включително и в България. За краткост ще отбележа само, че не може да се открои новина от най-актуалното интервю на Агджа, но това не е упрек към интервюиращата Даниела Тренчева.

 Нима сега научаваме, че българите са невинни във връзка с покушението срещу папата? Това сме го чували и чели стотици пъти не само от български, но и от всякакви други източници. Агджа чука на отворена врата, включително като се се позовава на също така добре известното заявление на самия Папа, направено в България много след посегателството срещу живота му.

 Дали поради липса на някакво разкритие или поради не особено добра информираност, някои български медии се впечатлиха от припомнената сега от Агджа и добре известна на цял свят тотална зависимост на НРБ от СССР. Сякаш това е откритие на турчина, който прекарва близо 30 години по затворите и след дълбок размисъл е решил да сподели с нас прозрението си за позорната роля на тогавашна България, презирана в демократичния свят като най-верния сателит на Съветския съюз.

 Съветската индулгенция на Агджа за българския слугинаж е ненужна като извинение относно “българската следа”, която отдавна е опровергана – дори и от италианския съд, макар и поради липса на доказателства за нея. Но все пак повдига въпроси към носталгиците по времето на съветския колониализъм в България. Защото поставя акцента върху избора на НРБ като мишена на обвиненията на Запада, която не е имала шанс да се съпротивява на съветската воля и това прави българския комунизъм “невинен” по презумпция. Чудно доказателство за невинност, нали!

 Да припомня и факта, че интервюто на на Даниела Тренчева не е първото, дадено от Агджа за български журналист. През 2005 година пробивът в това отношение направиха репортерът на в. “168 часа” Даниела Теофанова със съдействието на адвокатите Елмаз Мюфтиоглу, Доган Йълдъръм и Пламена Маркова. По онова време бившият “сив вълк” беше все още в турския затвор, където беше екстрадиран от Италия. https://www.168chasa.bg/article/6867894

 В интервюто, дадено преди 16 години за “168 часа” , бих откроил нещо, за което се басирам, че е доста по-малко известно ( от истината за срамната зависимост на България от Москва) не само по света, но и у нас. Когато го питат да каже защо е идвал в България в онези години, Агджа отговаря лаконично:

 “По това време България беше център на международната контрабанда. Всички “кръстници” бяха там”.

 Впечатляващо е за незнаещите да научат, че “невинното агънце” НРБ е била кръстопът на международната мафия и контрабандата, която е въртяла тя. Едва ли вината за това е била изцяло на съветските ни господари. “Някой” тук много се е постарал да превърне китната ни Родина в хъб ( както е модерно да се казва ) на международната престъпност, в средище на “кръстниците”. Да сте чували този позор да е разследван, а виновните да са наказани?

Не сте. Няма как. Защото виновните си продължиха делото на “пазарен принцип”. Кръстниците командват парада – ако не точно онези, то техните протежета и наследници.

 Ето това е една “стара новина” с нови проекции. Тя има продължение в наши дни и поражда въпроси с днешна дата. Например: кой точно е наследил “експертизата” в този български международен център на контрабандата, за какво я употреби междувременно и как това се отрази на българския мъчителен преход към демокрация и пазарно стопанство?

 За съжаление, без да правя обобщение, по тази тема няма много желаещи да правят интервюта и да задават въпроси на днешните наследници на “кръстниците” у нас.

Али Акджа и наистина ли е невинен българският комунистически режим

10 мнения за “Какво ( отново не) каза Агджа сега и какво все пак каза преди 16 години за НРБ като хъб на световната контрабанда”

 1. Агджа каза ясно, българите като народ вина нямат, вината е на комунистическия режим превърнал България в руски протекторат и територия за развитие на контрабанда и тероризъм.
  Ето още една причина да се премахне МОЧА.

 2. Не съм гледал Бойко Рашков по БТВ, но днес малко лекомислено каза по радиото, че интервюиращите го журналисти били толкова слаби, че на мястото на собственика веднага би ги уволнил.
  Лекомислено, защото някой злосторник може да извади репликата от контекста (или още по-лошо, да я вкара в контекста на зададените му въпроси) и да я представи като опит за сплашване на журналисти. Така може и да се простим със 112-то място…

 3. До ден днешен мъглата кой е подготвил и подпомогнал атентата срещу папата не е вдигната.
  На кого да вярваш? Дали на журналистката Стърлинг,която е била съвременица на събитието и го е проучила на много места,или на Румяна Угърчинска,която 50 години по-късно излиза с противоположна версия.
  Версията на Р.Угърчинска се препокрива със становището на тогаващните български власти и сегашните им следовници.Може ли да им се вярва? Защо не,истината е
  свята. Но…..при наличието на документи за лъжа,
  вярата е неуместна.
  При посещението си в България папата каза:” Не вярвам,че българският народ има вразка с атентата”.
  Днес официално се повтаря: “България не е взела участие в атентата”.
  Какво е мислил тогава папата не е възможно да знаем Остават думите. Те са променени като се разчита на времето и забравата.
  Така излъга наскоро и т.н. цар -мадридския мошеник.
  Щом като лъжата е аргумент,как да верваш?

 4. Иво задава въпросите: “Кой точно е наследил “експертизата” в този български международен център на контрабандата, за какво я употреби междувременно и как това се отрази на българския мъчителен преход към демокрация и пазарно стопанство?”
  Тези въпроси вече са риторични за голяма част от българите: наследил е “експертизата” този, който я е създал и организирал – ДС, филиалът- слугиня на КГБ, този злокачествен тумор, чиито метастази постепенно обхванаха всички сфери на икономиката, на обществения и политическия живот в България.
  И до днес това ченгеджийско ОПГ, необезпокоявано от властите и съда, далеч от медийното внимание, продължава да изсмуква жизнените сили на държавата ни. Още в зародиш (целенасочено) бяха задушени неукрепналата демокрация, изискваща прозрачност на управлението и автентична пазарна икономика, защото те са противопоказни за престъпния ченгеджийско- мафиотски бизнес, който е възможен само в “мътна вода”, на чисто и светло умира.
  Въпросът е защо днес никой във властта не се наема да осветли дейността на тези крадливи мафиотски кръгове? Защо независимият български съд също не гори от желание да въздаде възмездие за пладнешкия грабеж, за страданията на обикновените граждани и покваряването, опростачването на цяло едно поколение? Защото и той е част от престъпното ОПГ и стриктно спазва омертата!
  Именно българският съд носи огромната вина за днешния икномически и нравствен упадък на държавата и нацията ни!

 5. Само за протокола. Сергей Антонов бе освободен поради непълнота на доказателствата за вината му. Тодор Айвазов и Желю Василев бяха разпитани у нас от съдия-следователя Иларио Мартела. Със съгласието на последният всички разпити са били видеодокументирани. После дублирани и въртяни кат учебни филми за родните следователи. Мой колега от университета, тогава главен следовател в 10-то РУ на МВР бе дълбоко респектиран от професионализма на италианеца. На уше ми сподели: “За теб лъжа, за мен истина, вътре сме”. От себе си бих добавил, с малко но от сърце логистика.
  Сега в Чехия на първо място излиза версията при “ония” взривове в 2014г. легендарните Чепига и Мишкин, герои на Русия и по съвместителство “изобличени” кат пИдали от одиозната Маргарита Симонян по РТ са заработили И “частпром” по казуса. Наети са били на “хонорар” от шефа на складовете да прикрие с взрив едни “липси”.
  В матушката му викат халтура. Съвпадане на интереси, един вид.
  Sic transit gloria mundi!

 6. dkaraivanov
  18.05.2021 в 11:04
  Бихте ли дали линк с въпросното предаване, любопитно ми е да чуя как Кукловодите на т.нар. “Четвърта власт” подсказват в слушалките на подопечните си мисирки въпросите…
  “Големите” “журналисти”!

 7. Думите на Агджа бяха,че българският народ не бил замесен.Замесени бяха само служители на Държавна сигурност,подчинени и ръководени от небългарската комунистическа партия.А съдът постанови не липса на доказателства ,а тяхната недостатъчност за осъдителна присъда.За това се постараха и Любен Гоцев и следователя Йордан Орманков и спешно избягалите от Италия Желев и/забравих името/другия.Единия загина след това в катастрофа,другия се поболя и бързо спомина.Същата бърза смърт последва и след освобождаването му Бекир Челенк.Когато се заговори за тотално разкриване на досиетата същото последва и при Сергей Антонов.А ”сингха”Агджа с фалшив паспорт се излежава в най-контролирания от ДС хотел един месец.

 8. г-н Георги Николов ми освежи паметта,Правилното е Айвазов и Желю Василев.Агджа се подвизава в Японския под името Йогиндер Сингх.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.