Аудиенция на Байдън за Путин нейде в Европа не е индулгенция за путинолюбивия Методиевич

 

 

 

 

Определението на президента на САЩ Джо Байдън от месец март, според което Путин е убиец,  беше омаловажено днес от говорителя на Кремъл Песков като “инцидент”, който не е най-главното в двустранните отношения. Новината беше разпространена от Телеграфната агенция на Съветския съюз ( ТАСС). 

Путин е сред най-докачливите владетели на света. Заради някаква вербална обида, рисунка, плакат, карикатура или нещо подобно в Русия съдят руски граждани. Но  явно му е страшно важно да приеме предложението на американеца за среща в рамките на първата му външнополитическа обиколка, насрочена за средата на юни и разграфена по часове. Въпреки обидата, заради която би тикнал всеки свой поданик в затвора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Единствената възможност за Путин да се вмести в програмата на американския президент и да приеме офертата му, е да се съгласи да бъде приет от Байдън в трета страна в рамките предварително оповестената му програма – някъде между ангажиментите му в Лондон и Брюксел.

Можех да напиша по този повод стандартен външнополитически коментар, но по собствените ми стандарти случаят изисква необходимата иронична забележка и илюстрация с един класически български шопски виц. 

“ Не моем да ги разберем жените – я ги таковам, а они ме целиват. Мен некой да ме такова, главата чу му счупим”, обяснил Вуте схващането си за мъжко достойнство. 

Путин се опитва да си го съхрани, но не му се получава. Налага му се да “целива” каквото и когото трябва след всичките си насилия над слаби съседи, натъквайки се най-сетне на твърда съпротива от Белия дом.

Понятието “инцидент” по повод убийствената характеристика от страна на Байдън не издържа критиката по няколко причини.

Първо, Байдън нарече Путин убиец съвсем съзнателно след журналистически въпрос във връзка с доказателства, с каквито даде да се разбере, че разполага. 

Второ, не беше плод на някаква инцидентна емоция, а на премислена, информирана позиция.

Трето, Байдън МНОГО ОТДАВНА е застанал очи в очи с Путин, казвайки му какво мисли за него. В качеството си на вицепрезидент му заявява през 2011 година в Москва: “Не мисля, че Вие имате душа”.

Агенция Ройтерс цитира на 13 май Джей Карни, бивш помощник на Байдън, да казва следното: 

“За разлика от бившия президент Тръмп, Джо Байдън не се възхищава от хулигани. Той смята хулиганите за хулигани и това е сериозна промяна за Путин и за Москва”

Сега разбирате ли защо новата американска администрация  показа неприязън тази пролет срещу нашия малък Путин, който се надяваше в САЩ да продължи да управлява путинолюбивият Тръмп? 

Ясно ли е също, защо Методиевич се опитва да се издокара като критик на Русия, но само за правата на Навални или по темата за изобличаването на няколко български военни пенсионери, заловени да броят платените им сребърници не в рубли, а в долари? 

Обяснявам. Методиевич е ограничен в параметрите на позволеното му говорене не само от руските забранителни линии, които спазва, но и от гузното си съучастие в плана на Путин да задуши Украйна чрез прокарването на руския “Турски поток” за целите на антиукраинската стратегия на Кремъл. 

И докато Румен Радев не артикулира проблема на България с руско-турския поток ( и със съветско-руския проект АЕЦ “Белене”, реанимиран за пореден път под руски натиск, но именно от Методиевич) в този контекст, президентът ни ще остане основателно заподозрян, че не е по-различен от политически поваления в момента негов опонент на тепиха на състезанието за купата на Съветската армия в България.

 

5 мнения за “Аудиенция на Байдън за Путин нейде в Европа не е индулгенция за путинолюбивия Методиевич”

 1. Само за протокола да уточним, че култовото интервю на Стефанопулос с Президента Байдън бе на запис.
  Сиреч, въпросът е зададен преднамерено и отговора: “Убиец” е добре премислен и одобрен както се следва за последващото излъчване.
  Съвпадение? Не бих казал.
  В живота няма случайности. Има неопознати закномерности.
  Кой разбрал-разбрал.
  Туй последното за цитираните наши главанаци.

 2. Не е съесем по темата, но сега ме е осенило да похваля президента барабар с правителството му и бързам, преди да ми е минало.
  Не може да им се отрече, че приемат и доразвиват добрите съвети, дори когато са дадени от опоненти.
  Ако се приеме за вярно твърдението на Цв. Цветанов, че за да са честни изборите, трабва да се сменят областните началници на МВР, излиза, че ако ги назначим за областни управители, изборите ще са още по-честни!
  Шегата настрана, но имам усещането, че това правителство трескаво търси нещо като назначаването на Пеевски. Дали някой не им плаща с кюлчетата?

 3. Думите са си думи, пък и дори “убиец”… Думи…
  Ето ги делата – Байдън премахна санкцията за главната фирма-изпълнител на Северен поток.
  По този начин Америка даде зелена улица за довършването на тези 5% от 95% завършения Северн Поток. Меркел е доволна. Путин тържествува.
  НАТО се пита… какво стана сега. Същото се пита и Украйна, която сега ще е заобиколена.
  Републиканската партия в САЩ в момента е бясна на Байдън за тази безрасъдна постъпка.

  Интересно е сега какво би написал ти, приятелю Иво, който толкова харесваш Байдън и толкова ненавиждаш Тръмп…

 4. Към Боби Цанев:

  Не си единственият, който ме дебне под лупа да ми намери пропуск или нещо подобно, за да се почувства велик. Но не ти се получава.
  На тръмписти не се хващам на въдицата по принцип, а и не отговарям за действията на американския президент, нито пък когато и да било съм се изживявал като говорител на републиканците или демократите в техните вътрешни спорове.
  И не съм длъжен да обяснявам на всеки провокатор американската политика. По изключение ще припомня едно нещо ( нямам нищо против добронамерените хора да се обръщат към мен на малко име, но на заядливите не позволявам да фамилиарничат, чрез което те искат да изтъкнат колко съм им незначителен и не заслужавам уважение, макар да ме следят под микроскоп ).
  Най-важното външнополитическо обещание на Байдън беше да възстанови взривените от твоя кумир Тръмп съюзнически връзки. Това и прави в момента по отношение на Германия, продължавайки същевременно санкциите срещу Русия по същия въпрос.
  Или много ти харесва путинската политика на Тръмп да превръща Германия и други съюзници в американски противници?
  Колкото до Украйна, предстои да видим тепърва какво има да се случва на този фронт срещу руската агресия. Не бързай да ликуваш и да се радваш със задна дата на Тръмп и щетите които нанесе на западното единство, без с това да постигне абсолютно никаква отстъпка от Путин, който след един единствен разговор по телефона с Байдън си подви опашката и изтегли войските си от най-голямото струпване на руска армия на украинската граница от началото на руската агресия през 2014 година насам.

 5. Парламента на РФ денонсира договора ”открито небе.”.даващо възможност за инспекция от по-близко.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.