Руската мечка няма вечни приятели, а вечни слуги у нас

 

 

 

 

 

 

Загадъчната руска дипломатическа душа изненадващо сведе до САЩ и Чехия дълго лансирания си ( относително) дълъг списък с неприятелски държави. Оставя ни да тънем в догадки защо го съкрати след като контролираните от властта медии разиграваха сценарий, според които и България попадаше в престижната категория на държавите, дръзнали да ядосат руската мечка, заедно със САЩ, Великобритания, Полша, балтийските страни и Чехия.

Да не би руската мечка да се е изплашила от нещо в гората на своята самоизолация, в която заплашваше да ни завлече? Не е много за вярване. Не защото е по дефиниция безстрашна, а защото е доказано лукава. Просто ни разиграва като мечка на синджир. Проверява чрез фалшиви миризми реакциите на фауната около себе си колко воня може да понесе.

Разбира се, както знаем, когато в Москва произведат звук, съпроводен с лоша миризма, в София обичайно следва изпускане. Ситуацията тук обаче не е за изпускане, от гледна точка на дългогодишните московски инвеститори в българското разделение между Изтока и Запада. На терена се появи служебно правителство, назначено от президент, овреме засвидетелствал лоялност по критичния въпрос за отношението му към наследството на съветския колониализъм, приоритет номер едно при проверката за такава лоялност в България. 

Това е като тест за бременност: или си бременна с лоялност, или не си. Радев го издържа. Няма причина да го наказват като непокорен на Кремъл натовски генерал и да му пречат на преизбирането от същата публика в България, която го докара на власт.

Основният крепител на руското влияние през последните 12 години, през които то избуя като бурен на занемарено бунище, също не бива да бъде тикан в ноктите на американския орел. Методиевич толкова дълго и демонстративно се стара да се докаже като изключението на Балканите чрез “балансиране” в полза на Русия от позицията на “евроатлантик”, че заслугите му вечно ще се помнят и възнаграждават, когато в Москва преценят това за нужно. Защото Москва може да няма вечни приятели, но вечните си слуги не отхвърля.

Московците вече са награждавали своя Методиевич в качеството му на главен секретар на МВР за отлично сътрудничество с руските служби – по изричното настояване на всемогъщия номер две в Русия в тази област Патрушев ( спряган дори за наследник на Путин, ако по някаква причина се наложи рокада на върха в Кремъл). 

И библиотекарският филиал на московската пета колона у нас отличи методично отглеждания Методиевич с наградата на името на най-знаменития “русофоб” в българската история Стефан Стамболов. За да се знае, че няма свято нещо в България, което да не бъде профанизирано дори със задна дата от тях. Както и за назидание на непослушните българи, че ги чака гавра дори и посмъртно.  

Методиевич, за разлика от Радев засега, даде материални доказателства за верността си, чрез платени от България милиарди левове. Вложи ги транзитно в ударно прокопаното руско-турското трасе на дружбата с проруската Сърбия.

Апропо, да припомня, че по време на откровено мафиотското правителство на Любен Беров, назначено от проруския господар на икономиката и политиката в началото на края на миналия век, каквато беше корпорацията “Мултигруп”, дружбата по транзитното трасе Москва-София-Белград роди съвременната българска организирана престъпност. Създадоха я тук отчисленията от огромните количества горива за попадналата под международно ембарго бивша Югославия, хвърлена в пламъците на гражданската война от режима на Милошевич. Потокът от тази руска помощ за изпадналите в беда сръбски другари, потекъл обилно с българско мафиотско съучастие, нямаше официално название. Ето защо го кръстих “Течна дружба”.

Течната дружба има своето съвременно продължение под формата на “Турски поток”, фалшифициран на вербално ниво на “Балкански поток” от бореца номер едно за подземно руско влияние у нас – закопа го както никой друг преди него не беше успявал да го окопае. Нали и самият той идва от подземния свят, как да не се отблагодари на онези, които го издигнаха и наградиха най-напред като охранител на бившия главен охранител на съветските интереси тук Тодор Живков, след това му повериха близостта до господин “Никога срещу Русия”. След като издържа теста за вярност за вярната му служба беше възнаграден с шеметна популистка кариера на хиподрума на троянското конско препускане с руски юзди.  

Завидя ли му Румен Радев за руското господарско внимание или е просто неблагодарен за факта, че бе улеснен максимално от Методиевич чрез “куцата кобила”, която му изпрати да се състезава с него на изборите за президент?

Единствената причина наистина да съжалявам за несбъднатата закана България да бъде включена в списъка с неприятелските на Русия държави е тази: щеше да бъде интересно да се види дали българският президент все пак е преди всичко българин и европеец чрез неговата реакция. Дали Радев щеше да последва примера на чешкия си колега по русофилство президента Милош Земан, който напусна дългогодишно и упорито обитаваната досега от него русофилска хралупа, наричайки глупост решението на Москва да посочи заклеймяващо Чехия като неприятелска страна?

Много въпроси ще получат отговор на изборите тази година, но не на извънредните за парламент, а на редовните за президент. 

7 мнения за “Руската мечка няма вечни приятели, а вечни слуги у нас”

 1. Г-н Инджев, това заглавие е попадение. Покрива изцяло проблема.
  И в тази връзка се учудвам, как въпросните руски слуги не ги засяга
  факта, че са лишени от достойнство и срам. Просто са непълноценни
  и недоокомплектовани личности.

  Сега в медиите се е разразил такъв небивал възторг по повод
  кадруването на радевото слу(Гинско)жебно правителство. Това,
  според мен е смяна на едните слуги с други.

 2. Скоро и САЩ ще изпадне от списъка, защото Байдън маха санкциите срещу „Северен поток“ 2, които Тръмп наложи.

 3. Мисля, че в случая със списъка не става въпрос за някакви “хуманни” братушкински съображения по отношение на България, просто в Кремъл са изчислили, че откачането И на българския вагон от допотопната руска композиция ще УСКОРИ движението й към “черната дупка” на самоубийствената изолация от цивилизования свят. Така че не се надявам особено българският вагон да бъде откачен на ръба на пропастта. По-вероятното е (със съдействието на неграмотните рублофили, които допускаме във властта у нас) неандерталците да ни завлекат със себе си в ада. Освен ако в последния момент не долети някой спасителен “Сикорски” да ни вдигне. А дано! 🙂

 4. “Дали Радев щеше да последва примера…”
  Приемам въпросителната форма по-скоро като литературен похват, отколкото като съмнение как щеше да реагира (извън задължителния 1%, който пречи на интелигентния човек да бъде напълно сигурен в каквото и да било).

 5. Сега ми дойде идеята, че вместо да обмисляме как да бъде премахнат МОЧА, чрез взривяване (което си е най-чисто и терминално като решение) или чрез изграждане на скеле, за да бъде демонтиран и преместен, което пък сигурно ще предизвика “спонтанно” гражданско недоволство и бранещи го “живи вериги”, може да дойде един “Сикорски” и в рамките на половин час да го вдигне, оня с шмайзера, както стана с червената звезда над партийния дом и да го остави на някое бунище край София! Там е ред на циганите или на музейните работници на щат в музея на социалистическото изкуство. Който превари!

 6. Да живее чешко-американската дружба!!!

  BBQ и чешка бира – перфектна комбинация.

  Тоя списък с държавите нормално е по-дълъг, има и други държави в него, дори бегето е вътре. Обаче при разпечатването заседнал листа в принтера, а нямали други листове – криза е, знаете… Нямало как, никой не посмял да поиска пари за принтерна хартия и да бъде обвинен в пилеене на държавна пара, та се наложило да прочетат само първия ред, щото останалото не се чете. След Чехия сме били ние… но поради технически причини не ни прочетоха.
  За да не си мислите, че си измислям, ще ви кажа, че това го знам от един приятел, който пие аяхуаска всеки петък и вижда всичко по целия свят за период от преди 100 000 години до след 100 години. От две години го тормозя да ми каже числата за евромилионите за някоя от следващите години, но ми отказва. За компенсация ми разказва такива неща, като горното.

  Един друг пък, който пие само руска водка и също вижда всичко, но само в русия и в по-къс времеви диапазон, каза, че в администрацията на путин не знаели как се пишат имената на останалите 172 неприятелски държави и затова написали само тези, които знаят. Но този не е надежден източник, защото твърди, че в списъка пишело “САЩ, Чехия и други”, за да неизброяват два часа и да не се излагат, че не могат да напишат правилно това или онова.

  А за Радев имам съмнение, че си прави сметка да кара хем втори мандат, хем служебното му правителство да си остане постоянно. Щото и на следващите избори като влезнат орел рак и щука пак не може да се състави правителство и то си е направо прекрасно.
  И като си помисли човек, че всичко зависи от Слави… Поне има надежда да предложи Емануела за премиер.

  “катастрофа, катастрофа,
  от тавана капе в кофа….”

 7. Шефът на чешкото контраразузнаване запозна световната общественост за разбита огромна шпионска мрежа на територията на Чехия. Чешкото правителство изгони 18 руски дипломати на екс. Пред руското посолство бе поставена статуя на голия руски президент, седнал върху тоалетна чиния и с тоалетна четка в едната ръка. Нормално е Русия да включи Чехия в списъка с неприятелските държави.
  Българското контраразузнаване се оказа помощник на служители на ГРУ при проведени операции от последното на територията на Балканите. Говорител на служебното правителство на България е единия от съпредседателите на огромната група за приятелство с Русия в 44-то българско Народно събрание. Министерството на туризма в България се грижи и се вайка само за руските туристи. Туристите от други страни и българските туристи кучета ги яли. България ще бъде последната страна от бившия социалистически лагер, която ще бъде обявена от Русия за неприятелска държава.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.