ГЕРБ стреля с халосни патрони на фалшивия си фронт срещу руската хибридна война

 

 

 

 

От позицията на почетен “главен русофоб” на републиката, нападан все по-злобно от путинофилите със суперлативи в това отношение ( иначе отдавна др. Дърева  обижда на “инджевчета” съмишлениците по каузата за премахването на МОЧА и подобията му) започвам да се  чудя как така толкова години не съм припознал колеги по тази линия сред днешните говорители на корпорацията ГЕРБ и особено в лицето на нейния бос Методиевич.

Щях да се зарадвам на проглеждането в ГЕРБ относно пагубната роля на руското влияние в България, но ако то беше истинско. Но не мога да приема за чиста монета прозренията на гердабжийските говорители не толкова защото са страшно закъснели, а защото са явно много закъсали откъм своята половинчата аргументация в търсене на прозападни симпатии в България и на Запад. 

Пуснали са на преден (микро)фон пред камерите да говори по въпроса бившия заместник шеф на “русофобската” партия ДСБ Даниел Митов, а зад гърба му малодушно се крие онзи с огромната гърбина, с която се шегуваше путинолобювия Берлускони – и той повече популист, отколкото десен. Прокуратурата била атакувана ( за скандала с подслушванията на политици) именно защото е разкрила голяма руска шпионска мрежа, казва днес подгряващият изборите пред уж преобладаващото русофилска публика у нас Митов.

Че изглежда голяма тази мрежа като бройка, след като се е разраснала под ласкаво затворените очи на властта толкова години преди Методиевич да закъса с имиджа си пред западните съюзници, не е лъжа. В природата липсата на естествени врагове води до размножаване на тревопасните – важи и за онези у нас които преживят зелени пари на руската хранилка. Така е и в тялото на едно живо същество – туморите се разрастват, ако не бъдат взети мерки срещу тях. Тровят.

Български пенсионирани военни, оставени години наред да си продават услугите на руските началници срещу някой и друг долар, бяха показани да си броят сребърниците на работното си място. Картинката предизвика бурен смях и подигравки както сред официални руски коментатори, така и в опозиционните среди в руския интернет. Общото между всички подигравчии беше убеждението, че в България няма тайни за руския шпионаж и че вербуваните от него българи не се крият особено, защото никой не ги заплашва. Така са свикнали. 

Заслугата за това през дългите години на управлението на Методиевич за превзетата отвътре България е безспорна. В Москва не са само не го прикриват, но и се надсмиват над бутафорната му “русофобия”, с което още повече го издават като свой човек.

Като опит да бъде отговорено на руските подигравки прозвуча загадъчното съобщение на прокуратурата вчера, че всъщност един от получателите на руски долари у нас бил много опасен шпион ( използвам “шпион” по аналогия с наложилата се напоследък не без водещата роля на Методивич дума “шпионстване”, вместо обичайната досега “шпиониране” – нещо като омаловажаващото “соц” на мястото на социалистическата диктатура).

Всичко, което се осмели да коментира Методиевич  относно руският шпионаж бяха няколкото му реплики към неговите противници в българската политика да се изкажат срещу арестуването и осъждането на Навални, което Борисов с половин уста направи след като по тази тема беше постигнато общо мнение в ЕС.  И толкоз. 

Сега Митов е пратен от него пред медиите да надградят тази позиция, по която Методиевич не смее да се изкаже сам освен с онази забележка “казал съм им да не шпионстват” у нас ( на кои точно е казал – на Путин и компания ли?!). Иначе винаги, когато изпусне някоя и друга недмлъвка от този род, Методиевич не пропуска да изтъкне за баланс, че обича Русия.

Митов не смее да се опита да обясни, а и медиите продължават да не смеят да му зададат такъв въпрос, защо вождът му обслужи руския стратегически интерес с прокарването на платения с български милиарди руско-турски газопровод в изгода на русофилската Сърбия и във вреда на подкрепяната от Запада приятелска Украйна. Табу е и въпросът защо Методиевич никога на определи руското анексиране на Крим като агресия и окупация- показател, по който се родее с конкурента си Румен Радев. 

Може би Митов, тикан отпред като главен адвокат ( а вероятно и кандидат за президент от ГЕРБ), може да обясни защо Методиевич с така ярост отхвърли обединението на военноморските сили на натовските черноморски държави? И не само това отхвърли – гордо се похвали, как няма да се съгласи с натовска база на българското Черноморие ( дори и президентът Тръмп да постави този въпрос, както се подразбра от анонса му като премиер пред български журналисти в самолета, преди да кацне в САЩ за онази лелеяна от нашия премиер среща в Белия дом).

Апропо, дали путинолюбивият шоумен Тръмп не е поощрил  през ноември 2019 година Методиевич да си довърши услугата за Путин с “Турски поток” без да се опасява от американско наказание? Няма да е лошо някой да зададе на гордия като бивш външен министър Митов и такъв въпрос, чиято логика произтича от ступора , в който изпадна Методиевич, когато Тръмп загуби изборите и на власт във Вашингтон дойде президент, определящ Путин като убиец.

И най-важното, според мен: защо толкова настъпателният по темата за Русия Митов е готов да поеме някои рискове на критиката срещу Москва, но не обелва дума за съветското монументално наследство в България? Не че от Митов зависи нещо, но като е тръгнал на “бой” няма по-сигурна проверка за халосните му патрони от стрелбата на оръжието му по въпроса за размаханото съветско оръжие над главите на днешните българи. 

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев показа, че е възможно да се обяви срещу МОЧА без да се опасява от отлъчване от гербажийската църква. Само че Андрей Ковачев е на завет в европарламента, докато Митов го изкарват да плаши тук проруските гарги тук и с избирателните си набези само доказва до каква степен партията на Методиевич има фалшива фасада в противопоставянето на руската хибридна война срещу България.

13 мнения за “ГЕРБ стреля с халосни патрони на фалшивия си фронт срещу руската хибридна война”

 1. Предполагам, че и други са гледали как В. Портников се заливаше от смях, докато коментираше последния ни шпионски скандал:
  “А знаете ли как са предавали сведенията? .. ха-ха-ха…. Носели ги в посолството… ха-ха-ха…. Ние си мислим, че шпионите използват тайници, конспирация, а те – през парадния вход. А и онзи началник във военното разузнаване… Бил вербуван от руснаците. Каква изненада! Тези, които са го назначавали не са ли чели досието му, че е женен за рускиня? ”

  Отдавна сме разобличили, че антируските действия и изказвания на Методиевич, на неговите външни министри и на Цв. Цветанов (догато беше в ГЕРБ) са камуфлаж за путинофилията му. Но това не значи, че не са полезни за България (F-16, реакцията на Захариева срещу твърдението за освободителната мисия на РККА и др.). Както и Трите морета и Букурещката декларация на Резидента.
  При консолидирането на отявлените путинофили, фалшивата антируска фасада ми е по-симпатична от истинската пропутинска.
  А че най ми е на сърцето истинската антируска фасада, спор няма. Ама и нея почти я няма (е, това почти е много по-добре от хич).

 2. Ваклото агне на ГЕРБ евроатлантикЪ Даниел Митов нещо се е взел много на сериозно. Интересно ми е как ще свърши това нещо. Какво ли се е случило, че това нещо така обърна палачинката. Какво ли още има да видим.
  Отдавна се каня да попитам дали има истина в твърденията, че до тръбата на транзитния руски поток през България имало положен и оптичен кабел. Може да е само злонамерен слух.

 3. Само ще припомня, че в “калабалъка” на нашите избори, от МВнР изгониха (още) един руски дипломат. Не видях “огледални” мерки от руска страна.
  Момци, разбирам колебанието. Ама само с четене не става. Размърдайте се. 🤗 Че не сме Чехия, не сме. Ама от кумова срама, поне.

 4. Давам думата на “натовския геенрал”, “льотчик високо летатает, много денги получает” и днес Президент на България:
  „Къде бяха същите критици, когато тяхното правителство, което отговаряше за организацията и контрола на защита на класифицираната информация, допусна не един, а пет български офицери, на които те са издавали допуски за класифицирана информация, да бъдат пробити от чужди служби„
  Защо беше мълчанието им за 3 млрд. лева похарчени от нашите пари за „Турски поток”, които никога няма да си върнем. Къде бяха и защо мълчаха 10 години, в които премиерът Борисов забатачи безнадеждно интеркоректора с Гърция и сега нямаме реална диверсификация. Защо мълчаха, когато към тях постъпваше информация за 60 милиона, изтеглени кеш от Васил Божков”
  Ниски топки са и отговрните гербери и от гешефтурата които ден преди това решиха да се докарат най-вече пред Херо Мустафа с “нови разкрития” по “руския шпионски скандал“. Излючителна посредственост.
  Профанация на мах. И си въобразяват, че хвърляйки трици ще ловят в мъглата маймуни на 11 юли того.
  Thé game is over, тулупи!
  Много мина, мъничко остана.

 5. Отдавна мина времето, когато започнаха да се псуват на „болшевик”. После постепенно „комунист” стана обидна дума… Преглътнаха „престъпния комунистически режим” и тук-там по-адаптивните вече се псуват на „комунист”. Един от тях дори сравни комунизма със СПИН. Напъват се да се правят на европейски социал-демократи. Ето, че отгоре дойде интифата да се ругаят на „руски шпионин”. И на енергошлемовете първанови вече посягат и си ги вадят един-другиму като кирливи ризи. Помнете ми думата – не е далеч времето, когато ще се псуват и на „русофил” /как само ми се иска да го дочакам!/
  Колкото до квалификациите на разни гниди – ИНДЖЕВЧЕ ДА МЕ НАРИЧАТ, ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ!

 6. След 15-годишната си история ГЕРБ дотам се докараха, че вече трябва собственоръчно да съборят МОЧА, за да се реабилитират в политическото пространство като Граждани за Европейско Развитие на България. На приказките им от 1001 нощ няма кой да вярва след три петилетки лъжи и путинолюбска политика.

  Ето един мyзикален поздрав към Буци от Азербайджан: https://www.youtube.com/watch?v=5ZVC6f9cXKk

 7. към dkaraivanov:

  “Но това не значи, че не са полезни за България…”

  Това, че са предприели ходоове за заблуда на противника (F-16, реакцията на Захариева срещу твърдението за освободителната мисия на РККА и др.) не ги прави полезни за България! Те са изключително вредни за България! Никого не можете да приспите точно в този блог!

 8. @Георги Николов
  И на мен ми е много мило и драго да слушам резидента да говори за трите милиарда. Не забелязваш, когато копаеха (сигурно зареял поглед към трите морета), а когато го погнаха по русофилска линия, се сети. Очаквам обвинения, че не са изгонил дипломати заради Скрипал.
  Прав е Павел Тинков, голям майтап ще падне, когато се запсуват на русофили

 9. @Тодор Тодоров
  Имах предвид ходовете, а не ГЕРБ. Но Вашето пояснение ми харесва.
  И вредните политици мога да правят полезни ходове, както и обратното – полезните политици – вредни.

 10. @Д.Караиванов
  пРезидента се усети бързо, че лакардии които доскоро вървяха на мах пред родната публика-за “вредността” на санкциите без да навлиза в “подробности” като как се стигна до тях и срещу кого точно са насочени и аналогията “замразени конфликти” между Крим и северен Кипър кат фактически състояния на побит байряк не вървой по света и у нас и мигом прегърна инициативата “трите морета” в която янките са пряко ангажирани и стоят безусловно. Там той стана шампион на шампионите и определено има подкрепата на Америка и ЕС.
  За останалото, далеч не всичко, но колкото-толкова, каквото-такова. ЗАСЕГА крачи категорично в посока на “светлата страна”.
  Ще да видим дали ще се одума най-сетне адекватно и за съдбата на МОЧА-вците.
  Иво му изнесе “тет а тет” открит урок тук преди има-няма седмица. Надявам се. че които трябва в “президентсвото”, са щудирали лекцията на Стопанинът на БЛОГА НИ. Като си почнал азбуката, за да ти се повЕрва, караш докрай.
  И те, така.

 11. Реалността в МО е трагична. По време на управлението на Борисов бяха избирателно уволнени безброй млади офицери, завършили на Запад, и особено тези завършили академии и курсове в Германия. За да живуркат слагачите и старците, които отиват на бой, вместо да берат хмел.

 12. @Георги Николов
  Бих се пошегува, че както крачи към светлата страна барабар с областните си управители, те да не вземат да се изпарят при първите лъчи, като призраци на комунизма, но ме е страх да не си помислите, че не съм съгласен с Вас. Както намекна преди, винаги се радвам на правилни постъпки, независимо от подбудите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.