Кратък курс по ограмотяване на нашистки роболюбци с академични титли

Роболюбиви българи зоват патетично за защита на огромната Русия от “русофобски кръгове” в малка България. Предизборните вопли за възстановяване на роболюбието се дочуха онзи ден от партията на предпочитаната напоследък от руското посолство варненска петолъчка на руския небосклон у нас, брандирана провокативно с марката “Възраждане” ( досущ като онзи клуб на бизнесмените от началото на 90-те години, като партията на Първанов и на всякакви други спекуланти на пазара на роболюбието, които се кичат като “възрожденци”).

В червен сайт също възраждат любовта към Русия. https://pogled.info/bulgarski/obrashtenie-na-rodolyubivi-balgarski-grazhdani-i-organizatsii-kam-rusiya-i-ruskiya-narod.129146

Понеже под възванието на роболюбците са се подписали учЕни люде с академични титли, е редно да се запитаме на какво точно са се научили и учат останалите българи, след като явно не са разбрали на каква държава се кланят. Изглежда учЕните имат нужда от ограмотяване.

Да се запитат най-напред защо милиони граждани на Руската Федерация бягат и подължават да бягат на Запад – повече от 10 милиона от тях населиха западни градове и села през последните няколко десетилетия, вкл. и в български. Няколко по толкова са желаещите да ги последват техни съотечественици, но не могат да си го позволят по семейни и чисто финансови причини ( нямам предвид онези милиони закрепостени по секретните програми в силовите структури и военното производство в тайни градчета на милитаристката карта на федерацията, за чиито желания статистиката мълчи).

Сред бегълците от “руския свят” блестят всички наследници на вождовете на съветския режим и неговите днешни копия. Всички – от семката на Сталин, до потомците на Путин и Лавров! Поздрав от САЩ за българските роболюбци от внучката на Сталин Крис Еванс ( Олга Питерс – на снимката), която навърши вчера 50 години!

 

 

 

 

 

 

Като се замисля, има защо да ревнуват нашите роболюбци, когато сравняват Русия със САЩ ( и натоварват примитивно с “американофилия” своите опоненти в България). Защото руският БВП се измерва с 1,5 трилиона, а капитализацията на  Аpple е $2 трлн.

На Microsoft капитализацията е $1,8 трилиона, а на Google – $1,6 трилиона. Мъка, товарищи…

Победената Германия, с чиито стилизирани картинки на човече, изнасилвано от съветски победител си лепят по колите днешните руски комплексари, расте по население – главно заради своята огромна привлекателност за имигранти от цял свят. Вече наброява 83 милиона души. Здравеопазването на победената получава от бюджета годишно 308 милиарда долара. Армията- близо 6 пъти по-малко от това, 53 милиарда. А образованието ползва 181 милиарда. За пътища Германия харчи годишно 20 милиарда.

Да я сравним по същите параметри с победителката СССР в днешната й руска инкарнация.

Население- 146 милиона, които би трябвало да произвеждат почти двойно колкото германците, ако не и в пъти повече като се имат предвид гигантските природни ресурси на най-голямата по територия държава в света, оценявани на 37- 38 трилиона долара- единственият позитивен икономически показател, по който Русия е неоспорим световен шампион, без обаче да се възползва от тази даденост заради човешкия фактор, т.е. причинява си го сама в собствения войнствен и самоизолиран “руски свят”, в който нашите роболюбци искат да ни върнат.

За здравеопазване Руската Федерация отпуска на намаляващото, застаряващото и все по-болно население на страната 45 милиарда долара годишно, т.е. близо 7 пъти по-малко от победената Германия, която е била далеч, далеч по разрушена и доведена до просешка тояга през 1945 година от разрасналата се за сметка на окупираните от страни СССР – като изходна точка на състезанието  на мирния фронт между двете държави.

За образование разликата е “само” три и половина пъти в полза на Германия с нейните 180 милиарда срещу руските 50 милиарда годишно ( ако сравним с американските мащаби ще бъде като гавра с труп, защото в САЩ отделни университети имат по-голям собствен бюджет от руския държавен бюджет в частта за образованието, особено университетското).

В държавата, която е толкова горда, че руската безпътица е сломила военните машини на Наполеон и на Хитлер, строят годишно пътища за 8 милиарда долара. Отново в пъти по-малко от Германия.

Виж във военните си разходи икономическото джудже Русия инвестира по-щедро от третата по големина икономика в света. Москва заделя по 62 милиарда годишно. Путин се ожали онзи ден в една своя реч, че Америка дава повече от 10 пъти повече за въоръжаване. Ех, да ги имаше на разположение Русия, представяте ли си какъв живот щяха да си поживеят съседите му след примера с Грузия Абхазия, Приднестровието, Украйна…

Но, млъкни сърце, че като нищо ще те обявяват за “фашистко” с тези германски примери. Да кажем нещичко за сравнението със “задния двор на Америка” ( без да смеем да се вгледаме в задния двор на Русия, че там си е направо сърцераздирателно мизерно ).

Минималната заплата в Латинска Америка и в Русия:

Коста-Рика – $518

Чили – $456

Уругвай – $406

Еквадор – $400

Гватемала – $388

Парагвай – $328

Боливия – $313

Хондурас – $281

Панама – $268

Перу – $250

Колумбия – $247

Аржентина – $230

Мексико – $218

Бразилия – $209

РОССИЯ- $173

Приятелските на Русия държави на континента , като Куба и Венецуела, дефилират в тази сметка с едноцифрени заплати.

Но не заради мизерията, която гарантира на собствения си народ най-богатата на ресурси държава в света в чужбина презират тази държава. През 2005 година, когато руснаците живееха още по-зле, на 9 май на Червения площад се появиха 53 лидери на чужди държави да уважат победата над Германия.

През 2010 година, след агресията на Путин срещу Грузия ( когато бюджетът преливаше от неочаквания дъжд от петродолари поради скока на международните цени на петрола  ), външните гости на Путин за 9 май въпреки това намаляха до 24.

През 2020 броят им спадна до десет души.

Тази година само президентът на Таджикистан правеше компания на Путин край мавзолея на Ленин на 9 май.

Сякаш за да отговори на въпроса що е то международната дипломация като руска разновидност на международната изолация, външният министър Сергей Лавров тези дни реши да даде своя формулировка и да я онагледи.”Добрата дипломация означава да си запазиш физиономията”. Бинго (бонго)!


14 мнения за “Кратък курс по ограмотяване на нашистки роболюбци с академични титли”

 1. Длъжен съм да уточня за протокола две неща.
  Първото-таджикистанският другар Емомали Рахмон беше по съвсем друг повод в масква. Разгеле отби И номера в графата “чуждестранен държавен глава” на честванията за 9 май. Т.е., вместо нула гости-ЕДИН.
  Един-един, кой ти го дава.
  Малко преди “парада на железата”, туй по Иво, имаше сборичкване по границата. Избухна т.н. “война за вода” с Киргизстан. Добре че не стана по-дебела защото двете армии общо наброяват 24 000 щика. Та, ЕР бе преди всичко и най-вече да моли за “съдействие” кремълският ГНОМ.

  Второто е, че годишният бюджет на Харвард е около 40 милиарда зелени, девалвирали гущера.
  Руският бюджет за университетското образование и наука е 6 милиарда бакса.
  И те, така.

 2. Споменаването на роболюбците с академични титли ми напомни пасаж от книгата на И. Костов, в която той отчита като грешка, че държавата е абдикирала от възпитаването на демократични ценности при деидеологизацията на образованието:
  “Казаното не означава, че някой не може да обича Че Гевара, Маркс, Ленин, Сталин или Тодор Живков. Но не може да преподава това в училище по какъвто и да е начин.”
  После споменава за учебника на Искра Баева с Т. Живков на корицата… Но този проблем всички го виждаме…
  А утре е 24-и май…

 3. Тези 10 мерки са малка част от онова, което предложих тук, в блога, преди две години като ПРИОРИТЕТИ. Първоначално и аз бях предложил само 18 точки, които с помощта на съблогъри допълних до 28, като системата остана отворена.
  Категорично не съм съгласен с т.10 от текста на Ю. Александров! Наличието на трезви, разумни, десни и пр. граждани /избиратели е историческа категория, сиреч към настоящето – ДАДЕНОСТ! Версия на комунягите е, че идеологията им е единствено вярна, хуманна и справедлива, но все не случват на народ с необходимите качества и затова навсякъде се провалят.
  Освен това, така направеното предложение е само едно добро пожелание, докато не се появи партия, която да го припознае като свое кредо и политическа програма за изпълнение, при гласувано доверие.
  Поздрави!

 4. Цитирам:
  “7. Даване на път на Македония (РСМ) за членство в ЕС. Няма нужда да показваме мускули на един нов и малък народ, който упорито отказва да припознае истинските си български корени. Голяма работа… Те няма как да ни откраднат историята, но Европа само ще припознае нас българите, като поредните националистически питекантропи битуващи из Балканите, задминали дори и сърбите… И ще бъде ужасно права!”
  По-голяма глупост трудна може да се измисли.Явно авторът няма бегла идея за какво пише-попрочел,подочул нещичко,ама кое разбрал,кое не…няма значение.Араламбене ми е майката и да сме еко,био и либерали….Гадното е,че дори сред определени български учЕни съществува мнението,че трябва да сме пуснели СРМ в ЕС,пък след това да сме свикали международна комисия,която да бъде арбитър по историческите спорове между България и СРМ…Представяте ли си до какво падение сме готови да стигнем,за да угодим някому…?!Смайващото е,че дори човек като г-н Николов-за който съм с впечатлението,че чете и разбира прочетеното-залита по такива пустословия.
  Между другото-точките на автора са 11,тъй като е номерирал 2 с номер “7”,но явно толкова е бързал да пробута скудоумието си за СРМ,че даже не е забелязал.

 5. @Анонимен, нищо не “залитам”. Пуснал съм го без коментар и не съм служебен кабинет; модно е да го извъртя в тази посока за да правя “ревизия” на постваното. Давам го 1:1. И до там съм аз.
  Има безспорно дискусионни моменти които дават шанс на взелите отношения да си кажат и те приказката.

 6. Е,все пак сте изразили неотрицателно отношение…”Много силен текст.”Иначе,целият текст е дискусионен,а цитираната от мен точка “7” е твърдо антибългарска.

 7. @ Анонимен. ами “силен” е що да не е силен. По същата логика как бихте тълкували квалификацията на Трайчо Трайков след като Буци го уволни и на въпрос на репортер да характеризира с едно изречение дотогавашния си шеф, ТТ заяви: “Бойко Борисов е уникален политик с неповторим стил”.
  Аз моя прочит го имам. А вашия?
  Последно. Коментар ви на т.7 е извод без мотиви. Само не скачайте да ме обвинявате в “македонизъм”.
  Моята позиция съм я изразил тук когато Стопанинът на БЛОГА НИ взе отновение по казуса. Не съм класик да се самоцитирам,
  Ко разбрал-разбрал.

 8. Победената преди 76 години Германия произвеждаше и произвежда мерцедеси, аудита, БМВ-та, фолсвагени.
  Победителят СССР произвеждаше москвичи, жигулита, лади и запорожци. Не ми е известно Русия днес да произвежда автомобили. Ако има такова производство, то се пласира на абсолютни будали.
  Победената Германия се обедини.
  Победителят преди 76 години СССР се разпадна.
  За наказание предлагам горепосочените академици да пътуват от България до Русия с москвичи нонстоп, за да имат поне малка връзка с реалността.

 9. “като се имат предвид гигантските природни ресурси на най-голямата по територия държава в света, оценявани на 37- 38 трилиона долара…”,-все едно неграмотен ватник с наследен милиард в банката,който поради неграмотността си неможе да попълни нареждането за теглене,ходи скъсан няма 5копейки в джоба но задължително е въоръжен и заплашва за да избива комплекси…велики са,все така да се развиват!

 10. Коментирам от позицията българизъм и ‘балансирана политика’, за каквато винаги много гласовито се пледира у нас. Одобрявам всичките 10 точки, вкл. т. 7, защото не виждам кое му е патриотичното да си разваляме трайно отношенията с най-близкия си народ. Като че ние сме изчистили всички неясноти от историята си, та ще изискваме от другите да чистят тяхната сега и веднага, за да угодят на Шкембе войвода и на другите псевдопатриоти. Абсолютно нищо не печели България от политиката в стил “слон в стъкларски магазин” спрямо македонските МИ братя.

 11. Освен военен бюджет Русия има и секретни разходи: “В 2021 году в секретном режиме будет потрачено 3,209 триллиона рублей. Таким образом, в тени останется 15% бюджета, или каждый седьмой рубль.”
  Това са още 44 милиарда долара, а щом са секретни обикновеноо отиват за …армията, тролетариата и хибридната война срещу света, което са си военни разходи.
  Общо над 105 милиарда отиват военните разходи, което е над 30% от руския бюджет

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.