Поздравите на простите в Деня на духовността просто потвърдиха духовната полза от тяхното изпадане от властта

 

 

 

 

 

Днес е празникът на българската духовност и едно простичко поздравление към всички хора на духа у нас и в чужбина, за които буквите ни имат духовно значение, щеше да бъде достатъчно за претендентите да бъдат национални лидери.

Напъните на нашите доскорошни управляващи да блеснат на този непосилен за тях небосклон обаче само подчертават от какво и от кого сме се отървали – да се надяваме за дълго. 

В своя информационен храм Фейсбук, от който се опитваха да ни командват дистанционно без контакт с нас, за което посредник по дефиниция са медиите в една демократична държава, показа автентичното си лице ( face ) онзи, който е прочел една книга ( book). Facebook!

Лицето Методиевич благодари на предците ни, че ни били дали език, за да си общуваме. Ужас! Явно не е научил, че те са ни дали писменост. Тя е определяща за запазването и развитието на цивилизацията. Не случайно историците мерят цивилизацията според възникването на писмеността, което прави приблизително 6000 години по тази датировка.

Иначе език си има всяко племе. Някои от тях имат далеч, далеч по-сложен от нашия език, който ни звучи като птича песен поради тоналната система. Във виетнамския има цели 8 тона. “Дали” са им ги предците им, но не и азбука с хилядолетна история, възприемана като своя и от други “племена” с различен език.

Характерно е за простия човек, че ако е много прост не схваща колко наистина е прост. Няма как да го разбере. Той просто вярва, че и останалите са прости – ако не и повече от него. Ето защо следовницата на своя прост вожд, управлявал дълго и гордо на принципа “ и аз съм прост и вие сте прости” не му с обиди, когато я нарече проста кърджалийска…Знаете как я определи. 

Днес и тя е решила да блесне. Доказва, че сама си пише посланията във Фейсбук.

Постига го със следната безглаголна конструкция в поздравлението си за 24 май: “Честита мощната книжовност”!

Така глаголят нейните колежки по служебните радиовълни “ало, колежката, доходна и безаварийна”, които обаче нямат претенцията да правят обръщения към нацията.

Иначе казано, тези двамцата и техните подобия за пореден път, дори и когато вече не са във властта, се изявяват като отрицание на онова, което си мислят че представляват като “водачи” на народа. В деня на духовността не пропускат да ни напомнят какво печелим от тяхното детрониране.

Не че онези, които ги обгрижваха като управляващи сияеха с някаква възвишена езикова и обща култура, но изглежда и те са отпаднали от кервана на победителите, на които им потънаха гемиите на 4 април. Няма (ли) кой да хвърли едно редакторско око на самозваните “писатели” и техните послания към фенклуба на простите, които се имат членове на пенклуба ?!

В политически контекст, защото е очевидно, че става дума за политика и на днешния ден, е любопитно да се прочете вайкането на една от най – ярко пулсиращите в ритъма на подмазвачеството звезди на медийния хоризонт у нас. Същата обявяваше Методиевич за най-големия геополитик. Днес продължава го величае, включително за решението му да остави противниците си да управляват, за да се изложат. Но и му прави муцунки в своя текст в бившия виртуален официоз. Цупи му се, че рядко се появява. И дори, моля ви се, прогнозира, че досегашните управляващи са толкова ( основателно, според нея) обидени, че можело да не се регистрират за предстоящите парламентарни избори.

Това е редкият случай, когато можем да си пожелаем “пророчиците” на божеството им от Банкя да познаят поне веднъж.  

12 мнения за “Поздравите на простите в Деня на духовността просто потвърдиха духовната полза от тяхното изпадане от властта”

 1. Честит светъл празник и на Вас, Иво! Възхитен съм от вече честата употреба на “робофили”! Това ни отвежда извън руските клишета за фили-фоби. И една малка подробност- през 2017 г. в с.Рибен Плевенско са открити няколко плочки с резки, даващи да се мисли-това е най-старата намерена прото-писменост. Чакахме още публикации обещани от БАН, не им е позволено да публикуват повече. Някой ще се обидиІ Тези плочки са датирани 5 х.години преди н.е.,значи са на 7х.години. Приятен ден на всички!

 2. “Честита мощната книжовност”!…..смях се със сълзи.

 3. Да ни е честит този най-сетъл български празник!

  А на монокнижника проЗ и мощната ПКП да им е честито э абаротное, най-славянската буква в руската азбука!

 4. “Нищожества”, Сър!, туй по професор Иван Илчев
  “Ако бях малко умен щях да разбера колко съм прост”, Георги Попов–Тумби, легенда на родният футбол.
  Имам обосновани подозрения, че списвачите на фейсовете на цитираните БОКЛУЦИ или тролят началствата си или по-скоро топкова си (не)могат.
  ДГД на сите!

 5. На въпроса “Какво е е за вас България?” Георги Чапкънов отговаря:
  –Това е прокълнато място населено с идиоти.
  Веднага разните “патриоти” и пути русофили ще хукнат:
  –Дай доказателства.
  Така пак се излагат с простотията си. Нали самите те се надуват,че са 80%. Това е доказателството.

 6. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ИВО И ПРИЯТЕЛИ!!! Пожелава Ви го моя скромност Ивоинджевче и с първа професия линотиперче!

 7. Ето ги “поздравите” на най-простия (неандерталец) :

  Вместо България, Путин поздрави РС Македония за създаването на славянската азбука

  СКЪСВАНЕ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ С МОРДОР И РЕПАТРИРАНЕ НА ВСИЧКИ БРАТУШКИ, ПОСТОЯННО ИЛИ ВРЕМЕННО ПРЕБИВАВАЩИ У НАС, ЗАЕДНО С ТЕХНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПОКЛОННИЦИ!

  https://debati.bg/vmesto-balgaria-putin-pozdravi-rs-maskedonia-za-sazdavaneto-na-slavyanskata-azbuka/

 8. Честито на Вас и всички, които обичат и милеят за българския език и писменност. Не в темата: тази сутрин един “книжовник” си призна, че му липсват в езика прекрасните турцизми като будала, келеш, гьонсурат, калпазанин и т.н.

 9. Всеки народ се ражда се ражда на света със свой собствен образ и съществува дотогава, докато го пази. Единственото, което трябва да правят Българите да отстояват своите традиции. А главните сили за запазване на този образ са неговата истории и духовни творения. хора като Методиевич, ПКП, Рашидов,… допуснаха немарата към словото в училищата и институциите, а образованието ни, науката ни, изкуствата ни да се издържат от просия и подаяния. Всички те пренебрегнаха просвещението и духовността и подложиха народа ни на духовен глад и жажда. Никога повече компромиси с Прости, защото най-важното условие за съществуването и благополучието на Българския народ е, да пази във всичко своя собствен образ и да не го заменя с чужди образи и подражания. Винаги да се опира на своята собствена мъдрост и да не превръща държавата си в чужд бивак. БЪЛГАРИН НЕ СЕ РАЖДА, БЪЛГАРИН СЕ СЪЗДАВА.
  ДА НИ ЧЕСТИТ ПРАЗНИКЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И НА БЪЛГАРСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ!

 10. През 1974г. български строителен инженер, дипломиран в Германия, живеещ и работещ в Мюнхен, завърнал се за първи път след 30 години в родното си село Гложене, общ. Тетевен, обл. Ловеч, каза на своите съселяни: Вие сте добре, защото не знаете колко сте зле.
  Този човек не приказваше много за разлика от многобройните социалистически академици и професори на българска територия, оплюващи брадите си с глупости.

 11. „Байкало-Амурската магистрала“ – път към бъдещето или скрит ГУЛАГ за руснаците

  Колко ли трябва да мразиш народа си, за да реанимираш една мъртва железница, строена върху костите на невинни човешки същества, за да я превърнеш в един нов ГУЛАГ?
  А специалистите са категорични, че реконструкцията на БАМ може да бъде използвана единствено за изгребване на пари от държавния бюджет. И както през 30-те години на миналия век, строителството ще бъде стоварено върху раменете на войници и на затворници. Затова внушенията на Владимир Путин, „че БАМ ни е нужна в изключително висока степен“ звучат не просто абсурдно, но и цинично.

  https://faktor.bg/bg/articles/fake-front-baykalo-amurskata-magistrala-pat-kam-badeshteto-ili-skrit-gulag-za-rusnatsite

 12. Господин Инджев, след като знаем, че Методиевич е еднокнижник, не можем да му отречем, че поне може да слуша песни. Примерно песента, която пеят ученици във възхвала на „Солунските двама братя творци на българската книга и на наший ГОВОР мил!“ Човекът вероятни е пял като дете тази песен и според степента на непроменената си квалификация е останал с убеждението, че това пряко се отнася и за езика НИ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.