“Отмъщението на Боинга” застигна Андропов, Кадафи и Бин Ладен- да се готвят Путин и Лукашенко

Един политически въпрос от голямо международно значение ме мъчи във връзка с терористичния акт, извършен от режима на Лукашенко с отвличането на боинга на “Райънеър” с очевината на пръв поглед цел да бъде арестуван 26 годишен критик на “последната диктатура” в Европа, какъвто е Роман Протасевич.

Изпитвам съмнение, че арестуването на младия опозиционер и неговата приятелка е било главната цел. Изглежда като средство, което да направи необратимо поглъщането на Беларус от Русия. 

Москва и Минск имаха нужда от подтик за процеса на “сливането” между двете държави, който беше зациклил поради опасенията на Лукашенко от националистическа съпротива в собствената му страна. Освен това той се дърпаше от подкрепящата роля, която му отрежда един тандем с Путин. Но протестната вълна срещу неговата диктатура в Беларус от миналото лято го убеди, че нищо добро не го чака. Освен ако огромният му съсед не го вземе на буксир. Трябваше му някаква провокация, която да покаже, че тъкмо Русия е тази, която стои зад гърба му. И той, в координация с Москва, я сътвори.

Сега, предсказуемо, Минск попада под санкциите на ЕС, които поставят Беларус в международна изолация, но на помощ вече се притече Москва. А тя, както знаем, много обича да “освобождава” малките си братушки.   

Поглъщането на Беларус от ненаситната руска мечка, на която огромната й територия все не й достига, сега изглежда по-вероятно от преди терористичния акт, приписван солово на Лукашенко, но без съмнение осъществен с руска подкрепа. Дали на борда на отвлечения под заплахата да бъде свален от белоруски изтребител граждански самолет е имало руски или белоруски агенти е чисто технически въпрос. Но никой не се съмнява, че са били там. “Изпаряването” на трима мистериозни мъже от списъка с пътниците след като принудително кацналият в Минск Боинг е излетял обратно за Вилнюс не оставя никакво съмнение що за “обикновени пътници” са били липсващи пасажери.  

Пита се в задачата дали изтребителят миг-29, изпратен да приземи принудително гражданския самолет, щеше да стреля и да убие тримата агенти при отказ на екипажа на “Райъеър” да се подчини? 

Известният руски блогър Аркадий Бабченко ( който се подписва в коментара си с шеговитото дядо Ванга) не се съмнява и перифразира по този повод прочутия съветски агитационен лозунг за записване в Червената армия от времето на втората световна война по следния начин: “Родина тебя собьёт”  ( Родината ще те свали ).

Колкото до съмненията, че белоруският изтребител е заплашвал да свали гражданския боинг, отговорът се съдържа в анализа на действията на екипажа на ирландската авиокомпания. Той е направил всичко възможно да откаже доброволно да се подчини на въздушния пират. Нито за момент гражданските пилоти не са намалили скоростта. Давали са си сметка какво се случва и са бързали да прекосят литовката граница( видно за специалистите от приложената по-долу илюстрация на полета). Но на две минути полет, само на 30 километра от нея, “нещо” ги е принудило да обърнат обратно. Това “нещо” се нарича “последно предупреждение” преди стрелба.

 

 

 

 

От историята със стрелбата по гражданския южнокорейски Боинг на 1 септември 1983 година край остров Сахалин над съветска територия знаем, че съветските другари не се церемонят с някакви си цивилни- пък дори и да има между тях не съвсем “цивилни” собствени граждани, какъвто е бил случаят сега. Пилотите на “Райънеър” явно са били запознати с кого си имат работа и не са поели риска да проверят отново приемствеността в решителността на днешните държавни терористи.

Последното важи и за политически “възкръсналия” у нас Жан Виденов, който е във възторг от Лукашенко. Въоръжен с този (а)морален капитал, той се заканва да се явява на изборите срещу “майкопродавците” ( любим израз на варненеца Костадин Костадинов по адрес на “русофобите”, защото двамцата явно имат Матушката за своята истинска родителница). 

Властите ни, вместо за да се вайкат за руските туристи ( спрени от българския туристически пазар за този летен сезон от руските власти), е редно да се замислят и задействат срещу руските терористи – онези, които “проспаха” толкова години след взривовете и отровителствата в България, както и техните производни сред спящите руски клетки, активирани в момента у нас.

Андропов си имаше свой случай с Боинг, свален над Сахалин. Това беше краят на илюзиите на Рейгън относно Империята на злото и началото на нейния край – за самия Андропов година по-късно, а за ССССР след още 6 години.

Кадафи се увековечи също в историята на държавния тероризъм с взривяването на граждански Боинг над Локърби на 21 декември 1988 година и приключи в канавката.

Бин Ладен взривяваше Боинги в Ню Йорк , след което беше екзекутиран и “погребан” безславно нейде в океана. 

Путин “гръмна” с ракета малайзийския Боинг над Украйна на 17 юли 2014 година, а Лукашенко отвлече Боинг на косъм от чужда територия на 23 май 2021 година.

Засега само Путин и Лукашенко не са си получили възмездието. Посегатествата срещу Боинг ( метафорично казано) са винаги бумерангови.

 

13 мнения за ““Отмъщението на Боинга” застигна Андропов, Кадафи и Бин Ладен- да се готвят Путин и Лукашенко”

 1. Майкопродавец може да бъде разтълкувано и като продавач на потници (хубава пролетарска дума).

  А без потник и много водка поантата на Беларуската гара не би струвала и пукната копейка.

 2. И според най-добрия “кремлелог” от националистически позиции Ел Мюрид “джак пота” от “заварухата” е за пут,ин.

  “За Кремъл тази история е ли подарок от небесата, или даже собствена “ръчна изработка”. Не ще да е случайно изчезването от самолета при принудителното кацане в Минск на таман трима руски гражданина.
  Сега за Лукашенко няма мърдане и при това, условията на Кремъл за “интеграция” ще са много по-сурови, Плюс, обръча на блокадата около Русия се затваря още по-здраво— своебразен полезен бонус. А и у нас си имаме параноик, който плаши да избива на всички зъбите ( въпреки че, дори до кенефа по нужда ходи за всеки случай съпроводен от шест горили— навярно от излишък на мъжества)”

 3. Ако е вярно беглото ми впечатление от слушането на БНР, че резидентът не е коментирал случая (не стана ясно дали е отказал, или само се е ослушал), а външният министър го е нарекъл въздушно пиратство, със задоволство забелязвам следване на светлия пример на Методиевич. Само не знам дали Радев не се готви да управлява следващите десетина години със същите чалъми (лоши, но ефикасни практики)?

 4. Много се извинявам, но вторият акъл на българина…. Забравих да напиша краткия си коментар за случая:
  Лукашенка е бил вдъхновен от Вагнер…

  Нямам предвид героя на Р. Дювал в “Апокалипсис сега”, а операцията по отвличането на “вагнеровците”. Какво му трябваше на Х. Грозев да си отваря устата….

 5. от този варварски акт има съвсем малка светлинка-това е ,че не само нашите служби проспиват Чепиги и Бошировци и гърците са проспали белоруските шпиончета,които са били на борда за подстраховка,ако пилотите не послушат изтребителя.А за Виденов какво да Ви кажа,явно,че се очертават пари и затова ще иска наново неговите приятели да ги нулират.

 6. На сметката на Путин лежи и сваления/катастрофиран самолет на полското държавно ръководство на път за Катин!

 7. Белорус е най-страшната страна, защото точно на нейна територия се е случила най-голямата трагедия в новата съветска и руска история – краха на Великата Червена Армия, готова да пороби цяла Европа, а защо не е и целия свят? Два пъти – през 1920 и 1941 г. руската военщина търпи страшен крах, съпроводен с унищожаването на огромни човешки маси и вземането в плен на други огромни такива, а също унищожването на огромни запаси от въоръжение и бойна технника както и амуниции и други доволствия.

 8. @sms
  Като прочетох цитираното от Вас изречение на Радев, си казах “Браво! Натовският генерал настоява за засилване на санкциите и дори за нови инструменти, защото досегашните не помагат”
  Като дочетох статията се зачудих дали да напиша, че такива глупост дори Методиевич не е говорил (поне на официални срещи), или да не си търся белята.

 9. https://www.eureporter.co/world/bulgaria/2021/05/25/former-pilot-and-bulgarian-president-radev-fails-to-condemn-ryanair-jet-hijack/
  Surprisingly, Bulgarian Prezident Radev did not take a position in the EU Council about Belarus and the Lukashenko plane hijack. He did not do so before, nor after, nor during the council.
  This is even more surprising as Radev is a former pilot and head of Bulgarian Air forces in NATO.
  EU politicians and ex-pat Bulgarians in Brussels find this lack of a statement by the Bulgarian president strange and very confusing.

 10. Дори “Хамас” не иска да има каквото и да било общо с Лукашенко…Казват,че дори те не използват такива методи на тероризъм.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.