Румен Радев “пропусна” звезден миг наистина да блесне на международния небосклон

“Един МиГ и си в Беларус” – нова реклама на “Райънеър” в рамките на черния хумор в рускоезичния интернет

 

 

 

 

 

 

Президентът Румен Радев гласува солидарно с европейските лидери декларацията, която осъжда принудителното приземяване на граждански самолет от страна на режима в Беларус, но пропусна уникален шанс да се открои в “тълпата” политици на международната сцена. Защото Радев е единствен между тях, който има професионална експертиза в качеството си на военен пилот. Задоволи се обаче да каже банално пред журналисти, че принуждаването на граждански самолет да кацне, за да бъде арестуван един политически противник е недопустимо, но се измъкна от обяснението на фактите как точно е бил накаран Боингът да се приземи. Заяви, че няма достатъчно информация.

Може ли някой да си представи неговия конкурент  за властта у нас Методиевич да не се възползва за самореклама ( да изпъкне веднъж и той ) в случай, че международен инцидент, свързан с пожар,  предизвика среща на високо ниво в ЕС? Абсурд! Но Радев явно скромничи. Защо ли?

“Пропускът” на Радев не остана незабелязан и от чужди наблюдатели. https://www.eureporter.co/world/bulgaria/2021/05/25/former-pilot-and-bulgarian-president-radev-fails-to-condemn-ryanair-jet-hijack/

Радев можеше да се превърне в звездата на срещата на върха на ЕС. Можеше да открои себе си и България на правата на националния лидер в Европа, който е най-компетентен по актуалната тема с въздушното пиратство. Можеше да стане лидер на мнение в тази престижна компания. Но предпочете, подобно на Методиевич на подобни срещу преди него, да се слее с масата вдигнати при гласуването ръце, когато става дума за остра критика по тема, която е органично свързана с руската политика. По-надолу ще припомня по какъв начин Кремъл стои зад режима на Лукашенко – не е само с декларативната си подкрепа за пиратския акт.

НА СХЕМАТА: На картата на Европа Беларус е единствената държава в момента без граждански полети над нейна територия.

 

 

 

 

В Германия политици от висок ранг видяха “ръката на Москва” в този случай. Председателят на комитета по международни отношения в Бундестага от управляващия Християндемократически съюз Норберт Рьонтген заяви на 26 май за  изданията Rheinische Post и General-Anzeiger, че “Като минимум държавното отвличане на самолета е било одобрено от Кремъл или дори е получило оперативна подкрепа от страна на Русия”. Той напомни, че без мащабна подкрепа от Путин управникът на Беларус Лукашенко отдавна щеше да загуби властта.

Председателят на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер декларира пред Augsburger Allgemeine: “Този инцидент показва, че ръководството в Москва не иска вече добросъседски отношения с Европа и вместо това целенасочено търси конфликт”.

https://www.dw.com/ru/v-germanii-ne-iskljuchajut-prichastnosti-rossii-k-incidentu-s-ryanair/a-57664291

 

За разлика от Радев, който се направи на некомпетентен , вместо да постъпи по точно обратният начин, аз имам такава информация. За нейното получаване и коментиране не се иска професионална подготовка като пилот, а елементарна логика и базови познания за правилата на международното въздухоплаване, продиктувани от въпросната здрава логика. 

Едно от тях, признато дори от СССР, предвижда при заплаха от бомба на борда на самолета той да се приземи на възможно най-близкото летище. В случая това е било летището във Вилнюс на 70-80 километра разстояние, докато Минск е бил на цели 180 километра. Иначе казано, “нещо” е принудило пилотите на “Райънеър” да нарушат най-важното правило и да летят допълнително още 100 километра “с бомба на борба”. Какво ли ще да е било това “нещо” под дулата на беларуския изтребител Миг-29 , познати отлично на Радев, освен заплаха от стрелба?

Но и това не е всичко сред абсурдите, които Радев не бил забелязал по липса на информация.

Веднъж принуден да кацне “с бомба на борда”, Боингът е престоял заедно с пасажерите в него повече от час на пистата. Беларуските власти свалят багажа за претърсване, но не и пътниците. Не трябваше ли най-напред спешно да бъдат евакуирани пътниците и екипажът, заплашени от “бомба на борда”?

Да обясня с няколко примера на онези, които “нямат информация”, ролята на Москва в оцеляването на режима в Минск. След като там фалшифицираха изборите и в страната избухнаха масови протести, Путин плати допълнителни 1,5 милиарда долара на Лукашенко за овладяване на кризата. Точно по същия начин, по който предложи на украинският президент Янукович 15 милиарда долара, за да не подписва във Вилнюс в края на 2013 година договора за началото на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС и с това предизвика недоволството на протестиращите срещу тази груба намеса украинци. 

Не друг, а Путин детонира протестите в Киев, които доведоха до Майдана и войските му в Крим, а след това и в районите, които сепаратисти се опитват да откъснат от Украйна с руска помощ. Като защитник на своя “Янукович” в лицето на Лукашенко Путин крои сега подобни планове и за Беларус.

Щедростта на Путин спрямо режима на Лукашенко идва в разрез със статистиката, според която самата Русия бележи исторически рекорди по смъртност в страната в мирно време насред и без това галопиращата демографска криза. За 2020 година, по данни на официалната статистика на Росстат, починалите в Руската федерация са 2,124 милиона души, невиждано явление дори в сравнение с гладната следвоенна 1946 година. Официално признатите за бедни в Русия хора са 18,6 милиона, т.е. 12,7 процента от населението, макар онези, които не си дояждат и не могат да си набавят основни стоки, като дрехи, да са няколко пъти повече.

 

На фона на нерадостната социално-икономическа картина в самата Руска Федерация през 2018 година Русия е доставила  безмитно на Беларус 18 милиона тона нефт на стойност около 2,2 милиарда долара.

И при такава зависимост Лукашенко няма да си подсигури “гърба” откъм Кремъл при операция по взривяване на отношенията с Европа?

Само добре мотивирани “наивници” могат да повярват, че акцията на белоруския режим е солова. Пилотите на “Райъеър” явно не са между тях. Макар да са опитали да продължат полета си до Вилнюс, те в крайна сметка са се подчинили да обърнат назад под заплахата от масово убийство, която им е прозвучала напълно достоверно.

Освен добре известният терористичен акт на СССР със свалянето на южнокорейския граждански Боинг край Сахалин през 1983 година, империята на злото има опит и в други подобни безчинства. На 14 юни 1940 година СССР сваля над Финландския залив пътнически Junkers Ju 52 OH-ALL Kaleva, изпълняващ полет от Талин за Хелзинки ( на снимките от финландския печат във връзка с терористичния акт). Загиват 7 пасажери и двамата пилоти.

 

 

 

 

 

От началото на 60-те до 80-те години на миналия век в небето над СССР са свалени два корейски Боинга и самолет на аерофлот Ту-104А. Общият брой на загиналите -345 души.

Над Красноярск съветски пътнически самолет със 84 души на борда е улучен от “приятелски огън” през 1962 година по време на учение на противовъздушната отбрана. Данните за тези “инциденти” изнесени в момент на медийно разкрепостяване от руската агенция Интрефкас, замислена първоначално като  алтернатива на печално известната с лъжите и манипулациите с  Телеграфна Агенция на Съветския Съюз ТАСС. И двете бяха “вкарани в правия” път от наследниците на съветската традиция в Кремъл. 

 

Да не говорим за въздушни катастрофи, при които загиват конкуренти, какъвто за Путин беше генерал Александър Лебед, смятан за архитект на прекратяването на първата война в Чечня 1994-1996 година, продължена след това от Путин 4 години по-късно като трамплин за политическата му кариера. Хеликоптерът на популярния генерал от запаса, спечелил изборите в Красноярск, уби на 28 април 2002 година при катастрофа с неизяснени причини ( освен дежурните в такива случаи обвинения в небрежност към пилота) самия губернатор, както и още 11 души на борда, предимно от неговата администрация. 

Достойно за съжаление е, че напълно достъпните данни за пиратския акт на Лукашенко са се сторили на професионалния пилот Румен Радев недостатъчни, за да привлече  с коментар вниманието на медии и политици, от чиято доскорошна незаинтересованост той сметна за нужно да се оплаче. Направи го, като се похвали с рязко нараснал интерес на чужди лидери към него като български държавен глава, но в контекста на българската роля за преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.

Излиза, че Радев разбира повече от “македонската сделка” ( казано по аналогия с една измислена афера от 1992 година), отколкото от самолети и правилата на международното въздухоплаване.

“Плува ли корабче тук”, казваме риторично в такива случаи, сочейки към окото си… 

8 мнения за “Румен Радев “пропусна” звезден миг наистина да блесне на международния небосклон”

 1. Франсоаз Саган във великолепната си книга, писана на 17г. възраст, “Добър ден, тъга” мъдро отбелязва, че някои хора цял живот минават в очите на другите за добри. Просто не са имали подходящо изпитание да се провери истинската им същност.
  пРезидента ни, вместо да бъде на висотата на мига предпочете мижатурковщината. Големи идеологически обременености. Досега дума напреки към русийката не е промълвил.
  И само за протокола да уточня, че Буци както няма регистрирана официална схватка в каратето, така и няма протоколирано участие в гасене на пожар. Спомняте ли си оня пожар в полите на Витоша над Железница. Три дена се води люта битка и чак когато беше потушен Баце най-подир се произнесе от зор заман с някаква типична негова лакардия.
  Туй са ни водачите и както казва купения от герба МУ фил димкитров, от Космоса ли да внесем по-стойностни. 20 години вече станаха. :енкат се отгоре политикани разни и нито един истински държавник.
  Случайност? Не бих казал.

 2. За начало искам да кажа, че никога не съм гласувала за Радев. Не успя да ми стане симпатичен и по време на летните протести срещу бандитския режим на Методиевич. Въпреки това ми се иска да се доверя на добросъвестни и честни наблюдатели като Методи Андреев, Осман Октай, Евгений Дайнов и т.н. И Бойко Ноев е в тази редица, но на него чисто интуитивно му нямам пълно доверие. Липсва му топлотата и неподправената искреност на Осман Октай и темперамемнтната честност на Методи Андреев. Все едно. Тези същите горе-долу считат, че президентът е честен човек с леви възгледи, което го прави близък до Русия, но връзките му с Решетников били пропаганда. Иска ми се да е така. Аз смятам, че у почти всички български политици има един насаден и почти атавистичен страх от руската политическа отмъстителност и интригантство, които, веднъж задействани, нищо не може да спре. И които съсипват съдби, животи, кариери. Примери много. В най-новата ни история – Иван Костов. Та си мисля, че мълчанието на Радев е нещо като да не дърпа дявола /всъщнос Русия/ за опашката.

 3. Първо ще отбележа, че се радвам, задето момчетата от ДАНС подсетиха колегите си, че е време Русия да експулсира “огледално” български дипломат. 👏

  След това ще кажа, че не бива да се възлагат големи надежди на Радев да заеме някаква категорична позиция. Както съм отбелязвал в по-предни мнения, аз се опитвам да запазя здравословен скептицизъм за поведението му. Което не пречи да бъде използван за съюзник. Но изграждането на демокрацията зависи от силата на хората, убедени в европейска и натовска България.

 4. Пропуснах да отбележа важната новина за възстановяването на трудовите лагери в Русия.
  https://www.kommersant.ru/doc/4827428?from=main_7
  Все пак обаче това е само “пилотен проект”. Аз обаче съм оптимист, че ще е бъде успешен и ще бъде широко внедрен. 😀

 5. Навсякъде из Националната сигурност и Дипломацията е тапицирано с руски шпиони и доносници. В Брюксел отговорникът по Тихия Океан слухти да чуе нещо секретно в кулоарите на НАТО и венага го докладва на Лавров. Това е така, защото отрано е откърмен като агент доносник на ДС, ровил в изпражненията на колегите си студенти, за да открие дали са яли Марс и Сникерс и да ги рапортува като чуждопоклоници. Майка му беше Мадам на публичен дом за милиционери и десари и водеше в един тефтер кой какво плаща на курвите. А въпросният лично ръководеше чистката в МО от всички млади офицери, завършили Западни военни академии и Курсове. Така го набутаха в ГЗ, стана човек на Емел Етем и оттам – дипломат. Хвала на РБ че има такива Ръбове за дипломати и руски шпиони, на щат в Азотно-Торовия завод на Лавров, където бригадирка е Ирина Бокова, дете на убиеца на Райко Алексиев!

 6. Моля ви, приятели! Спрете! Пощадете ме!
  Чета и сълзи на умиление напират в очите ми!
  Бедният ни президент! Милият!
  Как само беше подведен от гората вдигнати ръце на срещата на върха. Как затънал в наивната си доброта пропусна своя звезден миг! А можеше да бъде вече лидер на такава престижна компания!
  И колко много страда от тежките си идеологически обременености в тъй далечното минало!С каква болка предпочете да бъде заклеймен от смъртните си врагове като мижитурка, но да остане верен на принцините си и на отворената рана на болезнената си честност!
  Как можем да се съмняваме в експертната му компетентност на боен летец-изтребител?! Нима останахме слепи за коремното му на лоста?!Нима не се убеждавахме хилядократно в блестящия му професионализъм /и грипенизъм/, в дълбочината на мисълта и фразата му и високият му боен дух?! Не виждате ли как извисява в негово лице титаничен ръст роденият лидер и държавник! Сравнете го за миг с „умрялото куче” Буци, който дори няма регистрирана официална схватка в каратето, нито протоколирано участие в гасене на пожар!
  И ако по време на смелите и самоотвержени протести срещу бандитския режим на Методиевич, любимият ни президент не ви е станал достатъчно симпатичен, доверете се интуитивно на добросъвестната му честност, на топлотата на неподправената му искреност /тук вече плача!/, които с право го нареждат до такива колоси на духа като неоспоримите демократи Методи Андреев, Осман Октай, Евгений Дайнов, Бойко Ноев и др.п.!
  Тези същите вече го приобщиха в пантеона на славата си, като горе-долу честен човек, с леви възгледи, които го правят близък до Русия! /Тук вече хълцам от объркване… или се обърквам от хълцане, което всъщност май в случая е все едно/ Ще припеят в черногледо отрицание неговите врагове – мутри и ренегати, в безсилен опит да го уличат във връзки с Решетников. Не, господа – това е злостна пропаганда! Аз вярвам в това!
  Вижте го любимия ни Президент изправен като скала срещу вражеските попълзновения от четирите световни посоки, нито ляв, нито десен, не дотам с Изтокаи не дотам със Запада, величав в своята жертвоготовност, подложил на съсипия съдба, живот и кариера, като един И. Костов същи, в името на Отечеството!
  И дано дори неоправдания скептицизъм у някои от вас не им попречи да преодолеят всякакви съмнения и да прозрат в лицето на господин Радев, наш достоен съюзник в изграждането на демокрацията в европейска и натовска България!
  Моля ви, оркестърът да свири туш и да падне завесата!
  P. S. За плагиатството от предходни постинги, моля да бъда извинен!

 7. Общоизвестно е съществуването на морски пирати. Сега е известно и съществуването на въздушни пирати. Само на бойния льотчик не са известни тези неща.

 8. Камуфлаше военна окраска за да не бъдеш разкрит. Как да обявиш във форум където евентуално има и потърпевши от Варшавсаки генерали, че си бивш военен от „време оно!“ Още повече да се изявиш като „специалист“, носещ две дини под една мишница. Освен това, обстановката в страната ти не е напълно еднозначна. Току виж Путин се стабилизира и те поеме като враг. Спукана ти е работата! Още повече и партията която те е въвела в политиката може преждевремено да те отстреля, след като си дейатвал неправилно!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.