ГЕРБ се издават с претенцията да знаят актуалните тайни на тайните служби

 

 

 

Познавам ( лично) твърде бегло Екатерина Захариева, за да й правя портрет, но съм я наблюдавал достатъчно при нейните публични изяви, особено медийните, за да си позволя едно обобщение на базата на сравнение с преди и сега. За мен тя досега беше истинска “Госпожа спокойствие”. Не съм регистрирал случай, да си изпуска нервите, както най-редовно се случва на дългогодишния й ментор в политиката Методиевич.

Вчера обаче “Госпожа спокойствие” изневери на образа си. В предаването “Лице в лице” тя показа различно лице. Повиши тон и атакува политическите си противници с остри думи, влизайки във въображаем спор с тях. На езика на жестовете, която тя обилно употреби, няма да се спирам, за да не изглежда, че издребнявам.

Едрият факт в случая беше какво точно я извади от равновесие. Оказа се темата за подслушването. Много беше ядосана, че точно служебният вътрешен министър твърди сега без доказателства, че службите са подслушвали опозиционери по време на управлението на ГЕРБ.

“Госпожа (не)спокойствие”, каквато се оказа в случая, се обърна с бурна настоятелност към министър Рашков (на ти) да отиде в службите и да донесе от там въпросните доказателства за подслушване. Прозвуча като абсолютна убеденост, че във въпросните служби няма такива доказателства. 

Откъде ли е толкова сигурна Екатерина Захариева в това? Тя все пак беше външен министър, а не вътрешен. От тази гледна точка един непредубеден страничен наблюдател би казал, че може да се има повече вяра на един действащ вътрешен, отколкото на един бивш външен министър – външен човек и в момента по отношение на службите. Те да не би да докладват все така на шефа й в Банкя? Това ли иска да ни каже г-жа Захариева с пламенната си защита на невинността на подслушвачите?

За подслушването се говори тези дни толкова масово, включително със споменаване на броя на подслушваните, че възниква въпросът колко тайни са изобщо тайните ни служби, щом техните тайни се търкалят по медиите.

Ето защо напълно подкрепям “Госпожа спокойствие” в призива й да бъдат изнесени доказателства. В крайна сметка в периода на самодържието на Методиевич главният му прокурор Гешев  премина като булдозер през стената на обичайното за службите мълчание и сам разпространи разни записи, правени от подслушвачите. Заради големия обществен интерес, казаха от прокуратурата тогава. 

Общественият интерес днес да не е по-малък?

11 мнения за “ГЕРБ се издават с претенцията да знаят актуалните тайни на тайните служби”

 1. “Изпреварващата” информация е, хм, доста забавна тема. Тя често прилича на вицовете за Щирлиц. Подобни “нестиковани” (рус.) изказвания казват неща, които са доказателства, които няма да научин по нормалния ред. За разлика от приказното повествование, френските класици въвеждат единство на време, място и действие. Отново челният съветски опит показва как (не) бива да се прави:
  https://www.kasparov.ru/material.php?id=60AF551DD5977

 2. Госпожата може да се нарече “Спокойствие” просто защото до вчера спокойствието й с нищо не е било провокирано. Нито един журналист не я беше попитал какъв капацитет има да бъде ту в МРРБ, ту в Правосъдното, ту във Външно. По някое време дори беше вицепремиер, та може от тези моменти бегло да е добила представа за дейността на “службите”. Обзалагам се, че ако се намери някоя заблудена журналистическа душа да я попита за подпорната стена /а.к.а. хотел/ на Алепу не само спокойствието, ами и шапката ще й отхвръкна на “спокойната”.

 3. Методът на ес ем ес вече не върви за “публикуване”. ???

 4. Истината е, че всъщност е “г-жа Истерия”. Ако можеха да говорят само хората, които са работили с нея.

 5. ППП си е лика-прилика с останалите “женки” от върхушката на герба МУ.
  Но, такава-онакава, тя за разлика примерно от пекинската патица по-популярна вече кат ПКП, влезе поне в книгата на Гинес. При първото ѝ отиване по работа в брюкселската централа на ЕС, там КОИто трябва категорично поискаха от Външно следващите пъти да си води преводач по инглиш.
  В 21-ият век на тази позиция няма друг колега на планетата който да се изтапанчи сал с един роден език и то само с набор от полит коректни тривиалности. Въпиюща посредственост, профанация на мах, обръщане всичко в домашен белот-ето харатерното излъчване по всички азимути на управлението на Буци и КО.
  ДГД!

 6. Въпросната персона беше министър на регионалното развитие и благоустройството във второто служебно правителство на президента Плевнелиев. В тази функция ще я запомня с истеричната смяна на началника на ДНСК – арх. Христов и назначаването на негово място на инж. Гечева, кадър на ГЕРБ. Този факт не кореспондира със сегашните реакции на партия ГЕРБ по отношение на политическите рокади, реализирани от настоящото служебно правителство.
  Като външен министър с нищо добро не мога да я запомня. Отношението на Министерството на външните работи на Русия към България с презрение и подигравка е атестат за нейната дейност.

 7. Захариева знае по списък имената на всички дипломати, които рапортуват на Лавров всяка вечер като му изпращат Уърд- файл с всичко, което са дочули в кулоарите на НАТО и ЕК, а и навсякъде другаде където са получили достъп до нещо секретно. Същата е на щат в Азотно-торовия завод на Лавров, в бригадата на Ирина Бокова, където майстор е отговорникът по Тихия океан, доносничил срещу колегите си като студент.

 8. Тя е роднина на Плевнелиев, затова той я носи постоянно на гърба си. Без него щеше и днес да кудкудяка в курника си в пазарджишко. С английски акцент, ъф корс.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.