Защо американският “приятелски огън” без стрелба, ранени и жертви получи такъв неприятелски отзвук

Изминаха седмици от един инцидент с участието на американски военни без жертви и материални щети, но той продължава да е сред често обсъжданите теми в българското публично пространство. Включително и от президента Румен Радев, който реши да вземе отношение като главнокомандващ по темата със строго обещание да потърси още обяснения от американската страна, въпреки оправданията на ръководенето от негов избраник министерство на отбраната на България.

На какво се дължи асиметричният интерес към “приятелския огън”, ако мога да нарека с този дразнещ ( лично мен) термин инцидента от 11 май, когато  американски военни от 173-та въздушно-десантна бригада нахлуват с оръжие в един цех за производство на биодизел и олио с 12 души персонал. Цехът изненадващо ( за здравия разум), съществува на територията на няколко пъти изоставяно и активирано военно летище край Чешнегирово.

Повишеният интерес, който активира активистите от путинофилските среди у нас, е свързан със самия факт, че най-после се потвърди като за пред чувствителната публика, че България наистина има нещо общо с НАТО. Освен при придвижване на някакви конвои, за които военните предупреждават предварително, американското военно присъствие у нас е практически невидимо. Малцина са виждали американски униформен у нас изобщо. Ако не са превъзбудените периодични призиви на путинофилските партийки да бъдат прогонени американците от България, нищо не ни напомня, че сме натовска държава.

И сега изведнъж: акция като на кино. Американско. Вярно, без стрелба, без кръв, рани и жертви. Но е изстрел право в целта, ако тя е да бъде търсена сметка на американците.

Обяснителният режим, в който с необяснимо закъснение изпадна българското министерство на отбраната, не прозвуча убедително – особено за предубедените. Ето защо и президентът Радев се включи, за да не бъде обвиняван в прекалени симпатии към съюзниците и да понесе негативи сред онези, които го избраха. 

Макар да няма щети и жертви, посолството на САЩ в София се извини и обеща задълбочена проверка на инцидента. 

Да сте чували руското посолство да се извинява за каквото и да било ( по повод безчинства на руски граждани при пиянски скандали, сбивания на частни лица или безбройни провокации на руската авиация на ръба на българското въздушно пространство )? 

Не сте чували. Няма как. От руското посолство можете да чуете само, че разобличените руски шпиони у нас не са никакви руски шпиони. Москва продължава да смята България за своя законна плячка и разглежда дейността на своите шпиони тук като напълно законно занимание на руски граждани на “своя територия”.

Вятърът, казано метафорично, е отнесъл няколко американски военни на погрешно място в България. Допуснатата грешка беше призната единодушно и от българска, и от американска страна, но без коментар кой е виновен за заблудата. Можем да се досетим, че американските партньори пазят реномето на българските си домакини, които вероятно са ги подвели да влязат в този цех и в този “филм”. 

Би било редно да видим поне веднъж запис на руската бойна авиация, която редовно принуждава противовъздушната отбрана на натовска България да се вдига по тревога.  Тази преднамерена наглост, която не е резултат от грешна преценка, а освен проверката на отбранителните способности цели да изтощава ограничения ресурс на военновъздушните ни сили, не ни показват. Хем не става дума за инцидент в  цех с 12 души персонал, а за редовно поставяната на изпитание нашата националната сигурност.

Извън метафората си струва сравнението с един случай от 1995 година, когато вятърът отнесе двама възрастни американци ( на снимката по-долу) с балон над Беларус по време на регламентирано международно състезание и те бяха хладнокръвно разстреляни от хеликоптер Ми – 24 на постсъветската държава. 

 

 

 

 

 

 

Дойче веле припомня трагедията, за която Беларус изрази съжаление, но никога не поднесе извинение.

“Франкъл и Стюарт-Джервис навлизат в беларуското въздушно пространство, в продължение на два часа са следени от военновъздушните сили на страната. Срещу балона, пълен с водород, е открит огън. Той се отправя надолу и се разбива в гора в западната част на Беларус. Двамата мъже загиват. Беларуските власти твърдят, че балонът, регистриран като D-Caribbean, се е отклонил твърде много, че се е доближил до военна авиобаза и място за изстрелване на ракети, а екипажът не е отговорил на повикванията по радиото и на предупредителните изстрели.

Според Международната въздухоплавателна федерация беларуските власти не само са знаели за състезанието още от март, но са дали и разрешение на балона на Стюарт-Джервис и Франкел. Пилотите са предоставили и подробен летателен план.

Беларус тогава изразява съжаление за трагедията, но не поднася официално извинение. Вашингтон критикува Минск, че не съобщава навреме за инцидента. Гневът е подсилен допълнително и от глобите в размер на 30 долара, наложени от властите на останалите състезатели заради това, че не разполагат с визи. Те са принудени да кацнат преди края на надпреварата.

“Това е фарс”, заявява тогава Държавният департамент на САЩ. “Очаквахме извинение от Беларус, но вместо това получихме сметка за плащане”.

Инцидентът се случва година след като Александър Лукашенко – бивш управител на кооперативна ферма, е избран за президент на Беларус – пост, който заема вече няколко десетилетия и благодарение на който създава авторитарна система по съветски модел”.

Всичко започва на четвъртия ден от едно от най-престижните състезания с балони – купата “Гордън Бенет”. Призори на 12 септември 1995 г. 55-годишният Алън Франкъл и 68-годишният Джон Стюарт-Джервис са в небето над Полша и се отправят към Беларус с голям шанс за победа.

Двамата американци са развълнувани от възможността да прелетят над бившата съветска република, получила независимост през 1991 г. Местните власти им дават разрешение за използване на въздушното пространство заедно с други четирима американски състезатели, които също планират да летят над страната с други два балона.

Въпреки това, когато Франкъл и Стюарт-Джервис навлизат в беларуското въздушно пространство, в продължение на два часа са следени от военновъздушните сили на страната. Срещу балона, пълен с водород, е открит огън. Той се отправя надолу и се разбива в гора в западната част на Беларус. Двамата мъже загиват. Беларуските власти твърдят, че балонът, регистриран като D-Caribbean, се е отклонил твърде много, че се е доближил до военна авиобаза и място за изстрелване на ракети, а екипажът не е отговорил на повикванията по радиото и на предупредителните изстрели.

Според Международната въздухоплавателна федерация беларуските власти не само са знаели за състезанието още от март, но са дали и разрешение на балона на Стюарт-Джервис и Франкел. Пилотите са предоставили и подробен летателен план.

Беларус тогава изразява съжаление за трагедията, но не поднася официално извинение. Вашингтон критикува Минск, че не съобщава навреме за инцидента. Гневът е подсилен допълнително и от глобите в размер на 30 долара, наложени от властите на останалите състезатели заради това, че не разполагат с визи. Те са принудени да кацнат преди края на надпреварата.

“Това е фарс”, заявява тогава Държавният департамент на САЩ. “Очаквахме извинение от Беларус, но вместо това получихме сметка за плащане”.

Инцидентът се случва година след като Александър Лукашенко – бивш управител на кооперативна ферма, е избран за президент на Беларус – пост, който заема вече няколко десетилетия и благодарение на който създава авторитарна система по съветски модел”.https://www.svobodnaevropa.bg/a/31021168.html

9 мнения за “Защо американският “приятелски огън” без стрелба, ранени и жертви получи такъв неприятелски отзвук”

 1. По темата. Е, сега стана като в оня виц га партийния секретар на фабриката бил “сюрпризиран” от чудещия се как да бъде уволнен “дефецитен кадър”-бачкатор който го провокирал с опъната ръка и: “Хайл хитлер” и баш геносе-то ухилен реагирал: “Дойдоха ли нашите”. Та, “спете спокойно деца”.
  Сега, много добър текст от Васил Пекунов пак по нашите си, вътрешни, български работи,
  https://kafeneto.wordpress.com/2021/05/31/%d1%81%d1%82%d0%be%d0%ba%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%bc-%d0%b4%d1%8a%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d0%ba%d1%80%d1%8e%d0%b3%d0%b5%d1%80-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%bd/#respond

 2. В България има много политически партии, доказали с думи и дела, своята омраза към българската държава и българския народ.
  Депутати, министри и президенти се заклеват в името на България, а след клетвата обслужват интересите на Русия във вреда на България.
  Медиите са напълнени със социалистически мисирки. В навечерието на деня на Ботев съм сигурен, че никой от тях няма да се сети за написаното от него за менте патриотите /развяващи руски знамена в днешно време/ и за православните скотове.

 3. Преди пет години в Афганистан в продължение на 20 минути американски самолети бомбардираха болница на Лекари без граница, било погрешка, не знаели след 14 години присъствие в Афганистан, че това е болница. Не знам какво знаят, но знам, че си заслужава си да има отзвук, а не просто да се подмине с вдигане на рамене и „карай да върви“, защото следващият път грешката може да е от съвсем друго естество.

  И не, не съм рубло-русо-путинофил.

 4. Към И.Х.

  Някой да е писал тук, че не си заслужава да има отзвук? “Много обичам” това чукане на отворена врата, чрез което ми опонират за нещо, за което не съм дал основание.

 5. към И.Х.:

  “…но знам, че си заслужава си да има отзвук…”

  Заслужава си не само отзвук, но и разследване:

  1. Как се е озовала чужда цивилна фирма (на латинос с жена рускиня и турски работници!) в рамките на военен обект, където български цивилен крак не може да стъпи? България има ли национална сигурност изобщо?

  2. КОЙ е включил координатите на тази фирма във плана за дейтвие на ам. военни (надявам се, не си мисите, че американците са проявили своеволие!)?

  3. Каква е връзката на инцидента със зачестилите случаи на провокации, които нашия двукратен окупатор русия води още от 1944г. насам?

 6. д Т. Тодоров

  Познавам лично и двамата собственици (и управители) на фирмата. Колеги сме и им изпълнявам някои по-големи и сложни обработки. Чудесни инженери, бачкатори, не участват в никакви схеми, живеят скромно и от повече от 20 години са в ИЗОСТАВЕНА барака на БИВШО поделение. Обикновен змиярник, ако трябва да съм честен, който с много труд заприлича на малък производствен цех. Правят изключително сложни стоманени съоръжения, които са В ПЪТИ по-евтини от вносните. Участват в монтажа, в пускането в експлоатация, поемат гаранции, подменят резервни части и т.н Командировки, дълги поредици от работни дни от по 12-15 часа. Металообработването не е никак лесна работа, ама никак. И за протокола – те не произвеждат олио и биогорива, а ПРОМИШЛЕНИ ИНСТАЛАЦИИ за производство на масла, вкл. олио и др. Хората са железари, не са маслари. Железарите сме оставени на произлвола, умираме, изчезваме. А след нас ще изчезне всичко. Нито една нормална държава не е закрила металообработването си… Както и да е.
  Не искам да Ви обидя, но говорите глупости!!! Особено за”латиноса”! Чудесен човек, отлично семейство, един от най-добрите хора, които познавам. Говори български по-добре от повечето българи. Отделно говори още три езика свободно. Напълно земен човек. Латинос… не го очаквах от Вас. Много добре знам от коя дълржава е, от кой град е и каква му е житейската история, но нямам право да разказвам. Но Ви уверявам, че грешите. Този симпатяга, освен с труда си, не е изкарал и един лев по друг начин. Такива хора трябва да се дават за пример, а не да им се лепят етикети. Влизате най-безцеремонно в личното пространство на непознат човек и неговото семейство, а това е по-лошо от управлението на борисов. Това всъщност е най-противното българско качество, което ми напомня защо напуснах бегето на стари години..

  Станалото е обикновен нелеп инцидент. Войниците си играят техните военизирани игри, не знаят, че са в грешна зона. Видях клипа няколко дни след случката. Марин все още не знаеше дали да се оплаква, не искаше да разлайва кучетата, както и стана, но не по негова вина. Политизира се един обикновен и напълно безобиден военен гаф. Неприятно е, но ще си остане само интересна история за маса, която ще предизвиква смях.
  И двамата са добри разказвачи. Оставете хората на мира. Свестни хора са.

 7. Към К.Ганев:

  Вашето свидетелство от първо лице, като заслужил през годините уважението на форума, е ценно.

 8. Господин Ганев, стига реклами – нямам намерение да купувам този цех, нито да го наемам.

  Просто зададох 3 въпроса, свързани с националната ни сигурност, а Вие ми отговаряте в личен план. Не само железарите изчезваме (и аз работя метал), но всички професии на “ръчния труд”; но моите въпроси се отнасят до сигурността на България, която никога няма да напусна и ще се боря за нея до последно! Който иска – да бяга! Прав му път!

  Доста смешно звучи “Войниците си играят техните военизирани игри …” отнесено към специализирани американски военни, изпълняващи единствено конкретни заповеди. Това не е игра на стражари и апаши, господин Ганев!

 9. Твърдо подкрепям позицията на г-н Тодор Тодоров!

  Вече няма балами ! “Инцидентът” е инсценировка с цел да бъдат допълнително аргументирани и усилени призивите на руските “възрожденци” като копейкин , болен сидеров, малинов, опикаващият фонтани и т.н. за излизане от НАТО и ЕС.
  А един нормален човек, обикновен собственик ( какъвто претендира да е Марин Димитров) не би говорил подобни нелепости, с които умишлено прави от мухата слон, след като вече се е установило, че става въпрос за грешка (цехът се намира на терена на учението, но по “неизвестна” причина не е бил обозначен) щети няма и собственикът е получил извинение от американското посолство и други институции:

  “За мен това е голяма обида! Това е все едно, че аз съм някакъв терорист. Обиден, унизен! Все едно ние сме някакви бандити. За мен е налице противозаконно навлизане в чужд частен имот. Считаме, че е налице закана и заплаха за убийство, това са действия с дългоцевно огнестрелно оръжие срещу цивилни лица. Ще си търся правата по всякакъв начин,няма да го оставя така да б да обиден по този начин”

  Ама, много обидчив бил тоз собственик, такава нежна душа! 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.