Защо Методиевич покани сръбския руски троянски кон на състезание по русофилство със себе си на българския полигон?

Нещо не е наред с единодушното мълчание на медиите и институциите около учението “Шабла 21” във връзка с една “подробност”.

 

Не, нямам предвид катастрофата със съветския Миг 29 и ( вече) официално потвърдената смърт на българския пилот майор Терзиев. Тя не е “подробност”, а трагедия и докато продължаваме да сме на тъмно какво точно се е случило, би било грозно да спекулираме за конкретните причини. Но имам(е) причини да питам(е) друго в тази връзка по съвсем конкретен повод.

Нека да си позволя веднъж и по изключение да изпитам уважаемата читателска аудитория с един въпрос от две части?

Знаете ли какво е било това учение? В рамките на коя организация?

Знаете ли какво го прави “малко необичайно”?

Ако на първия въпрос отговаряте по презумпция, че става дума за учение на НАТО, грешите.

А необичайното на учението е в участието на Сърбия в него. Тя няма излаз на море и е била любезно поканена нейни военни да пострелят по съседски заедно с нашите, за да усъвършенстват отбранителните си способности. Да питам ли срещу кого смята да се отбранява Сърбия, която е интензивно снабдявана с оръжия от Русия през българска територия с любезното съдействие на правителството на Бойко Методиевич и е почти изцяло заобиколена от натовски държави?

Говорим за същия Методиевич, когото дори русофилският ни президент Румен Радев спомена пред телевизионите камери като политика, който дължи отговори за ускореното прокопаване на “Турски поток” през България и за парите, които сме платили за този проект. Радев го нарече именно “Турски поток”, точно както официално и демонстративно бива наричан от американската администрация.  

За разлика от Радев и американците в Сърбия властите се зарадваха на преименуването на руския проект на “Балкански поток”. Устройва ги. И защо не? Ако тази съседска лъжа е цената за безплатния за тях транзитен газопровод, платен изцяло от България, защо да не се присъединят към лицемерието на услужливия Методиевич, който се опита да финтира ядосаните янки чрез опит да смени етикета на услугата си за Москва и Белград?

Не знам дали американците задават въпроси на Методиевич на какво основание обгрижва(ше) със специално внимание и плати български милиарди в полза на най-проруската държава в Европа, която организира военни паради в чест на Путин в Белград. Също така не знам доколко участието на американци в това учение като част от многонационалното учение „Saber Guardian – 21“, което е част от „Defender Europe – 21“, легитимира поканата към сръбския троянски кон на българския полигон. Американците владеят световните морски простори както никоя друга съвременна военна сили и едва ли се нуждаят от нашия “гьол” ( ако използвам обичайната за Методиевич лексика), за да подобрят уменията на своите военни по стрелба срещу морски цели.

Не така стои въпросът със сърбите, както вече отбелязах. За тях тази възможност е жизнено важна от военна гледна точка. Тъй че въпросът ( ми ) е чисто политически. “Някой” е поканил не особено дружелюбна нам държава, закачена трайно за руската военна машина на буксир, за да се възползва да си подобри бойните възможности в духа на дружбата и разбирателството, както ги разбира в София путинолюбивият ни дългогодишен премиер. Не вярвам този “някой” да се казва Джо Байдън, нито Доналд Тръмп, ако учението край Шабла е било планирано миналата година – годината, през която Методиевич се перчеше с ентусиазираното прокопаване на “Турски поток”  и пророкуваше, че ще изпревари сърбите в това състезание кой пръв да стигне с тръбата до сръбско-българската граница. Оказа се едно от малкото верни негови пророчества – ако не и единственото ( останалите предстои да бъдат проверени от времето).

Равносметката от учението, случайна или не, е: един български изтребител по-малко в и без това сведената до символично ниво българска бойна авиация и трагична смърт за бойния ни пилот, смятан от някои за може би най-добрия ни въздушен ас. Факт, гарниран с пълно мълчание относно онова, което направи фаталното учение различно чрез участието на един руски васал във военната област.

Когато това мълчание е толкова монолитно възниква хипотезата, че има какво да крият от нас. Но не защото е военна, а защото е мръсна политическа тайна.

Впрочем прегракналите от кресчендото си по македонската тема нашистки “патриоти”, които не пропускат иначе да изобличават ръката на Сърбия, този път солидарно си траят.  

Питам обобщаващо отново: какво наложи да бъдат канени сръбските ни съседи в униформи на нашата трапеза, на която и без това ги почерпихме щедро с близо 3 милиарда инвестиция в тяхната икономика без грам полза за България? Дали са си донесли ракети от онези, който руски самолети им транспортират през българското въздушно пространство с лепото съучастие на техния български братушка Методиевич? Или са стреляли с наши, т.е. с вражески за тях натовски ракети?

 

НА СНИМКИТЕ: Из историята на специлното отношение на Методиевич към едни наши съсед(к)и. Целувки с Цеца Величкович, вдовицата на военнопрестъпника Аркан и прегръдки насред сградата на Министерския съвет в София с колежката й Лепа Брена  

10 мнения за “Защо Методиевич покани сръбския руски троянски кон на състезание по русофилство със себе си на българския полигон?”

 1. Господин Инджев, за учението “Шабла 21” се разбра едва след катастрофата със самолет МИГ 29. Ако това не бе се случило, вероятно немаше да знаем,че е имало такова учение. Този инцидент предизвика много въпроси,някои от които са:
  Какво е учението,дали е на НАТО, щом в него е участвала извън натовска пропутинска Сърбия?
  Дали в него е учествала САЩ, както официално беше съобщено, и ако е така,какво е било основанието и целта за това?
  Друг въпрос – ясно е,че учението е било запланувано от Бойко Борисов,чиито действия са неадекватни,но новото правителство дали не е имало желание и възможност да ги отмени?
  Изобщо,пълна мъгла от всички посоки. Ние обаче сме свикнали на такива аномалии.

 2. Тежък контраст между трагедията на бойния ни пилот, който по мое мнение е загинал изпълнявайки войнския си дълг, разчитайки на нарочно изоставени поддържащи съветски системи от всякакви безхаберни и некадърни политици и съветски наместници, и от друга страна приноса към всичко това на т.н. Игнатиев, чието име все още стои върху авиобазата! Дали ще доживеем да го сменим? Точно така, както ни се налага и цялостна промяна в бойната ни авиация и отбрана – съвременни изстребители, с надеждни съвременни радарни системи, летателни часове и всичко друго нарочно досега проваляно от всички политици през последните 30 години.

 3. По подобен начин през тридесетте години СССР даваше приятелски подслон под сурдинка на генерал Хайнц Гудериан да си провежда танковите учения на територията на СССР, снабдяваше Хитлеристка Германия с всички необходими ресурси за развитие на нейната военна промишленост, Молотов се целуваше с Рибентроп и Хитлер, Кривошеев правеше съвместни паради със същия Гудериан, влакове със суровини от Москва за Берлин преминаваха границата досами утрото на 22 юни 41ва година, а после дойде време за отрязването на Белостокския настъп, Вяземското котле, Киевската трагедия, а Сталин и Молотов се чудеха защо тяхното довчерашно хитлеристко приятелче обеси подлъганата от тях комсомолка Зойа, изпратена да пали къщи в окупирани територии срещу Женевската конвенция. Ето това е Европа, люлка на двете последни световни войни.

 4. От изказването на Тодор Тагарев по БНТ и вбесената Елена Поптодорова в “Лице в лице” ми стана ясно, че на практика България няма боеспособна армия. Нашата армия според мен е нещо подобно на група имитатори. И двамата припомниха факта, че през 1999г. е стартирала програма за модернизация на Българската армия с име “Програма 2004”, която е прекратена от мадридския шмекер.
  Да имаш 4 самолета миг29 и пилоти, които летят чат-пат поради смешния ресурс акъла не ми го побира! Вероятно нещо подобно се случва и в другите видове “въоръжени сили”. Това според мен е тежко национално предателство и ако бяхме народ с достойнство отдавна управлявящите от сакскобурга до геройкото включително да са в панделата.
  Може би хората още не можем да проумеем, че това учение не е на НАТО.
  Кой знае още колко тарикатлъци на гербаджийте ще излизат на яве?

 5. Мога само да предполагам, че освен в Шабла, србски военни са постреляли и на полигона в село Корен, Хасковско. Не знам колко са платили за това участие, дали са поканени, вероятно, за ´вероятен´ противник.

 6. Това не е първото учение със сръбско участие.

 7. Вече 4-ти ден, Буци блести с отсъствие. Случайност? Не бих казал. Иде Видовден. И той ще отговоря на подсъдимата скамейка и за опасните си заигравания с пропутинската Сърбия на Вучич.
  И сега само за протокола да се обадя, че току що в Санкт Петерсбург “сборная” загуби с 0:3 от червените дяволи които бяха на всичкото отгоре без триото суперзвезди: Кевин Де Брёйне, Еден Азар и Аксел Витцел.

 8. Искам да допълня към написаното от г-н Иво Инджев.Предполагам Българските Медии удобно са пропуснали тази новина.Новината е с изключително голямо значение.Ето и самия линк:https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2021/06/08/notice-on-the-continuation-of-the-national-emergency-with-respect-to-the-western-balkans/?fbclid=IwAR0pZvfBxfjnu5jFPfSak3mm7RUmKvwP8MYmOw2Z56sJSmdzybgJt5onzaQ

 9. Бог да прости загиналия български пилот! Поклон.
  А някой знае ли падналият МиГ дали не е от наскоро “ремонтираните”?

 10. Не съм “експерт”, но съм следил информационни потоци с подобна насоченост. НАТО регулярно провежда съвместни военни учения с не-натовски страни. Такова се е случвало и с България преди да станем член. Сръбското участие е обяснимо с това да се запознаят оперативните командири едни с други, което е полезно от дипломатическа гледна точка.

  Прочее сърбите какво са виновни, че направихме Руско-Турският поток? От тяхна страна няма дори дипломатическо послание към нас с призив да съдействаме по проекта. Както казваха моите баби и дядовци – не е луд тоя дето яде 2 зелника, а тоя дето ги дава.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.