Ръката на Кремъл отдавна ни е хванала за гушата, но това не пречеше на управлението на ГЕРБ

 

Сдобихме се с неочаквана българска новина с руски акцент докато чакаме водещата международна новина за очаквано безрезултатната среща между Байдън и Путин в Женева. Проговори публично за пръв път уволненият днес шеф на Държавна агенция “Разузнаване” Атанас Атанасов( на снимката). Каза две неща, които от неговата уста звучат сензационно като признание за състоянието на несъстоялата се реална съпротива ( явно и като резултат от собственото му безсилие или нежелание?) срещу руското проникване в България. 

 

 

 

 

 

“Основната причина за отстраняването ми, независимо от подценяването в някои медии, е дългата ръка на Кремъл, а също така, донякъде и координирани действия с един бизнесмен, които може и да са едно цяло с Кремъл, но това не е моя работа”, сподели напусналият насила поста си и собственото си досегашно мълчание вече бивш шеф на разузнаването.

Това е първият представител на властта с достъп до най-големите тайни на държавата, който без заобикалки и намеци говори за ръката на Москва и нейното всемогъщество в България. Едно е политици, прислужниците им в медиите и прочее “сволоч” да намекват, внушават и манипулират по въпроса за руската намеса, а съвсем друго е това да твърди самият шеф на разузнаването.

Но и това е нищо в сравнение с края на импровизирания му брифинг пред журналисти, какъвто българските служби трябваше да са организирали на принципна основа по тази тема много отдавна. Атанасов изрази личното си мнение, че можело да се задейства план “здравствуйте братушки”, но не по отношение на руските туристи. С други думи той предупреждава, че има вероятност в натовска България да се случи нещо подобно като в Украйна през март 2014 година, когато там “братушките” окупираха украинския полуостров.

Няма как да споря с толкова високопоставен познавач на тайните в България по тема, която лансирам и анализирам от много години. Но мога да попитам и аз две неща от позицията на наблюдател, който не е забелязал съпротива на институционално ниво на руското овладяване на България преди внезапното проглеждане на службите за видната с просто око безнаказаност на руското господарско шетане тук – проглеждане, с явната политическата цел да се отложи залезът на проруското управление на ГЕРБ и патериците му като се хвърлят на натовските ни съюзници няколко руски шпионски останки за глозгане.

Първият ми въпрос е защо чак сега, когато въпросът стана за него личен, Атанас Атанасов реши да го огласи? Не казвам, че е трябвало да издава държавни тайни, но при тази нагласа, която сега използва като щит и за контраатака за самозащита, е могъл да намери начин да даде знак. 

Ако не на нас, простите анализатори на епохата на простите гербаджийски управници, то на началството си е могъл да светне с фенерчето. Например като си хвърли оставката след всичките явни заявки на Методиевич да брани руските интереси чрез ” Турски поток”, чрез отказа му за съпротива срещу руските провокации в Черно море и чрез унизително му за България прекланяне пред Путин до степен да му се извини в Москва 2018 година, че

 не се е старал достатъчно да му се хареса. 

Вторият ми въпрос е по-кратък, но не по-малко съществен. Той е по аналогия с обичайните претенции към обвинителите на досегашното статукво. Каквото и да им кажеш, например за корупцията, веднага скачат да искат доказателства. Така че е напълно легитимно да поискам(е) и от Атанасов да даде доказателства. Поне едно.

Би било безценно, макар и в рамките на нещо като самопризнание за дългогодишното бездействие на българските служби срещу руската намеса в България, която до такава степен преля чашата на съюзническото търпение, че се наложи САЩ да откроят страната ни като мишена на небивали американски санкции срещу съюзническа държава, в която корупцията с руски корени се разпорежда като в завладяна от нея територия, защитавана откровено от посланичката Митрофанова в серия от нейни “закрилнически” изявления срещу американските ескалиращи критики.

Защото”братушките” са си тук мнооого отдавна. Ръката на Кремъл държи за гушата  страната ни и наскоро я задуши допълнително с един газопровод, като ни накара да си купим въжето, на което ни бесят, че и за сапуна да си платим по цени, определяни от екзекуторите ни. Сега, когато Методиевич се оказа с ритнато столче, опитите да се оправдаваме за “ръката на Кремъл” изглеждат най-малкото като твърде закъснели прозрения.

 

 

10 мнения за “Ръката на Кремъл отдавна ни е хванала за гушата, но това не пречеше на управлението на ГЕРБ”

 1. Спомням си,че Нинова каза на Решетников,че още е рано да излизаме от НАТО.Вече виждам,че сме се приближили доста и този червен преврат работите итиват на изуй гащи..

 2. Атанасов е знаел всичко за връзките между простите гербаджииски управници и кремълските “братушки”. Въпреки това им е служил с мълчанието си. Та нима случайно е заемал този изключително важен пост!
  С уволнението му нещо необичайно е проработило в него и гой съобщава за тайни,познати на всички, но табу за хората на Методиевич. От това се вижда – нещо ври отдолу.
  Според мен,изключително е важна истината – Защо Атанасов е отстранен от правителството на президента Радевв?

 3. И аз, както останалите съфорумци, съм потресен от трагедията на загиналия пилот и не ми се иска да коментирам техническите аспекти на катастрофата. Но след като стана дума за отношението на управляващите към руската агресия, ще си позволя да обърна внимание на една подробност. Черната кутия на разбилият се Миг 29 не излъчвала радиосигнал, защото не се е очаквало самолетът да лети над морето. Моля? Сигурно 1/5 от границата ни е морска, основният потенциален агресор е отвъд морето, а изтребителната ни авиация не очаква да лети над водна повърхност…
  Твърде дребна подробност на фона на останалите пропутински безобразия, но доста показателна за размерите им…

 4. един върпс: кога ще изправим пред съд всички в БГ, които подкрепят режима на путин и руските интереси в страната ни, те вредят на целя ни народ и облагодетелстват шепа русофилски възпитаници.
  русия е враждебна за Европа и НАТО държава и ние неможе да потдържаме такива връзки с нейните олигархични структури, кой и кога най-после ще сезира международни прокурори и съдии да започнат издирвания и арести на такива хора в БГ?
  Или ще чакаме да ни изчегъртат от ЕС и НАТО и да станем не 9 дупка на кавала в Европа както сме сега благодарение на тези друзя, а в Азия?

 5. Има един разказ на Чудомир, казва се: “И я че изокам некой ден”, та толкоз за този закъснял “разузнавач”.
  Толкова е жалък, че и за портиер не става.
  Типично по руски: докато е траела срещата Байдън-Путин, Русия е стартирала учение в Тихия океан близо до Хавай, което тя оценява като най-голямото от времето на Студената война. Интересното е как САЩ са оценили руската “мощ” и “най-голямото руско учение”, изпратили са 3 (три) самолета Ф-22 а в близост е провеждала учение по отразяване на руската атака ударната група на самолето носача “Карл Винсънт”.
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/41124/questions-remain-after-report-that-f-22s-were-scrambled-due-to-major-russian-naval-exercise-near-hawaii

 6. Уволненият шеф на специална служба казва истината на принципа по-добре късно отколкото никога: Де юре България е член на ЕС и НАТО. Де факто е Задунайска руска губерния, защото всички български политици се надпреварват да служат на Русия и да изпълняват ролята на троянски кон в ЕС и НАТО.
  Пример: “атлантикът” Соломон Паси беше министър в русофилското правителство на Сакскобургготски, възстановило руския проект АЕЦ Белене. Като свободен електрон бе задействан да подкрепи кандидатурата на Путин /Ирина Бокова/ за главатар на ООН.

 7. Откога Атанасов е шеф на ДАР?
  Ще ви отговоря, от 2018 година, а дотогава е бил заместник на шефа на ДАР.
  Интересно е и образованието му, завършил е военното училище във Велико Търново а после следдипломна квалификация МИО в УАСГ.
  Интересно е, че не е работил и ден в БА, а направо започва работа в МВР през 1994 в служба “Защита на средствата за връзка”, т.е. започва като “връзкар”.
  И този “връзкар” като дългогодишен служител на разузнаването е спал дълбок зимен сън по повод руското проникване, с мека и твърда сила.
  Добре са го изхвърлили.
  https://faktor.bg/bg/articles/glasyat-atanas-atanasov-za-shef-na-razuznavaneto

 8. De Profundis: Глупостта, дето ходи по хората не по гората

  Откъде типове като Радев намират морал после да излязат по телевизора и да дават уроци по морал на целия български народ, умът ми не стига

  “България да е независима и суверенна държава? Айде, бе, отново ли ще ставаме независими? И от кого тоз път – от ЕС и НАТО? А ще ползваме ли пак

  братска Русия като освободител

  или сами ще отхвърлим ярема?
  Ще ползваме, къде ще ходим. Нали ротмистър Митрофанова вече предупреди – ще има руски санкции за онези български „луди глави“, които предпочитат „чичо Сам“ пред „държавните интереси“.
  Чии държавни интереси ли? Според мен – държавните интереси на Русия. Защото ако става дума за държавните интереси на България, ще излезе, че Митрофанова директно и безцеремонно се бърка в българските вътрешни дела.”

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-de-profundis-glupostta-deto-hodi-po-horata-ne-po-gorata

 9. Според мен, този разузнавач научен да разпознава добре ситуацията, вече е на ясно, че Амитата не желаят повече да правят компромиси. От тук нататъка ще плющят шамари, което важи първо за Русия, а от там и за васалите й като нас. Не знам в какво е съгрешил спрямо Русия за да го „отстраняват“, но вероятно по-точното определение е, че е видял, че трябва да се преориентира защото авантите свършиха. Това го разбира и по това, че и Методиевич е станал бита карта, въпреки всичките голями услуги, които направи на Русия въпреки изключителната вреда за България. Явно и Решетников няма да може да им помогне!

 10. Че Антон Кутев си го каза-не давал информация на Решетниковото протеже Радев.А не я е давал,защото е наясно,че ще бъде предадена веднага на Кремъл.Предателите навсякъде подлежат на наказание и презрение,у нас ги избират за президенти.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.