Ще получат ли руските туристи специално отношение тук като приносители на китайския вирус?

Управлението на “русофоба” Методиевич издигна в ранг на държавна политика и обект на междудържавни преговори въпроса за руските туристи в България, макар техният дял отдавна да е маргинален спрямо гостите от други държави. С никоя от тези други държави обаче не се водят преговори между министри и институции със специален акцент как да бъдат улеснени чуждите туристи в България. Че и в изблиците на самия премиер редовно се съдържаше данък “братска любов” към Русия с неизбежното споменаване на руските туристи като нейно съвременно лепило.

И точно сега, когато наистина има нужда от специално внимание към вносителите на китайския вирус от държавата с най-слаба кампания по ваксиниране в света, шумно прокламираният интерес и постоянната руска претенция за специално отношение към туристите, благоволили да си похарчат инфлационните рубли у нас, изчезна от радарите на институционалното внимание.

Според актуално социологическо допитване в Русия 71 на сто от гражданите на страната декларират, че не могат да си позволят да платят за лятна ваканция. В духа на тази нерадостна картина руската държава забрани полетите до редица държави и за останалите тридесетина процента руснаци, които биха могли да си го позволят. Освен водещата за руския международен туризъм дестинация Турция, сред забранените страни доскоро беше и не толкова обичаната от руските туристи България. Това обаче не сломи надеждите на говорителите на бранша да се появят “братушките”- почти като генерал Столетов на Шипка в решаващата фаза на боя с турците с по двама души на кон. 

И ето, че Москва склони да пусне гражданите си да летуват в България. Вече има резервирани полети за началото на истинския летен сезон. Как точно те ще “спасяват” сезона не е ясно, но още по-неясно е как ще им бъде попречено да ни доставят нови порции от китайския грип, който върлува в Русия с шампионски темпове, при които се очаква до броени дни леглата в интензивните отделения в московските болници да бъдат заети напълно.

От незапомнени времена (  понеже от началото на съветската окупация на България изминаха години колкото един човешки живот) “братушките” изискват специално отношение в държавата, която не признават за чужбина от вроденото им от век и половина чувство за собственост върху хората и земите ни. Но дори и при т.н. социализъм западните туристи получаваха по-добри условия за своята българска туристическа авантюра. Докато съветските другари и другарки пристигаха и се движеха на групи под невидимия за външния наблюдател конвой на някои и друг цивилен съветски копой, западните туристи се радваха на специално индивидуално внимание в отделни барове, хотели, магазини и дори цели плажове и затворени комплекси. Защото бяха приносители на валута.

Така е и днес в острова на (не)свободата Куба – споменавам факта заради устойчивостта на комунистическото лицемерие да се говори едно, на да се върши друго по принуда. Защото брътвежите за светлото бъдеще са едно, а съвсем друго е да свържеш двата края в рамките на икономика, водена от брътвежи.

Въпросът е: ще дръзнат ли сега българските власти да приемат наистина специални мерки за сигурност срещу руските приносители на китайския грип или отново ще действат на принципа “шамар да е, аванта е – щом е руски”.

Апропо, от думите на Байдън разбрахме за главното му впечатление от срещата му с Путин на 16 юни в Женева. Путин се страхува от Китай, резюмира американският президент. Колаж в руските социални мрежи илюстрира китайско-руската връзка, към която може да се добави и китайски произход на пандемията, оказала се най-тежка и продължиелно именно в Русия.

“Стопанино, не ме унищожавай”, казва Путин на Си Дзинпин.

 

 

16 мнения за “Ще получат ли руските туристи специално отношение тук като приносители на китайския вирус?”

 1. Ето още предложения от мутрите в туризма, които внасят символични данъци в българския бюджет ( печалбите им отиват в офшорки) но нахалстват да получат най-голям дял от евросредствата за възстановяване от епидемията:

  Намеренията на служебния министър Светлан Стоев били цената на входните краткосрочни визи за граждани на трети страни извън ЕС, които искат да посетят България, да бъдела увеличена от 60 на 80 евро.
  НО! Поскъпването нямало да касае страните, с които имаме двустранни споразумения, като Русия, Беларус, Армения и Азербайджан – техните граждани щели да продължават да плащат само по 35 евро входни визи за България.

  От бранша на мутрите в туризма предлагали дори да отпаднат визите за Русия (и за камуфлаж) да отпаднели и визите и за Молдова, Турция и някои арабски държави с цел туризъм през летния и зимния сезон. Ако ЕС не им разрешал промяна в общата визова политика на съюза, касаеща пътуване с цел туризъм, правителството да настоявало за годишни компенсации заради пропуснатите ползи.

  Сред предложенията на бранша ( пак на мутрите в туризма, де!) било да се възстанови работата на Генералното консулство на България в Новосибирск и да се постигне съгласие относно уеднаквяване движението на хора в рамките на ЕС. 🙂

  Струва ли си заради руските туристи да влошим ситуацията с коронавируса у нас?

  https://debati.bg/struva-li-si-zaradi-ruskite-turisti-da-vloshim-situatsiata-s-koronavirusa-u-nas/

 2. Предполагам, че на всеки собственик на морски хотели или други туристически подслони добре познава качествата на руските туристи, които с пиянското си държание, окупаторска надменност или нечистоплътност по рождение оставят освен лошото впечатление на гпостуващите в съответната туристическа база, но похабяват и инфраструктурата там. Така, че и мустренските и ченгарските собственици възползвали се от това на безценица да присвоят имоти, няма да са съгласни да приютяват руснаци ако има други кандидати поради това, че това вече е частен бизнес и диори при някогашни преференции, сега ще им носи загуби.

 3. Прави добро впечатление, че поредното продължаване от ЕС на санкциите срещу Русия вече почти не е новина. С хубавото лесно се свиква, пу, пу, да не им е уроки.
  Наистина много хора се надявахме на много по-сериозни санкции, но да не забравяме, че много хора се страхувахме някой продажен пропутинец да не ги спре…. Хм, малко странно, но аз съм и в двете групи…

 4. До скоро предлагаха руска ваксина на целия свят, а при тях сега ескалира китайсия?! Нали хакнаха разработката на астра зенека? Нищо от ссср насам не се е променило. И тогава копираха западни чипове, но копията не ставаха за нищо. Свидетел съм на това, което се случваше в онези години.
  Така че не съм изненадан, но очаквам макар и служебно правителството да има смелост и да ограничи нахлуването на пълчища приносители на китайския.

 5. Нека не съдим и плюем против бедният руски чиновник, дошъл шумно да разпери пауновите си пера по нашето лайноморие.
  Все пак, богатият руски чиновник тихо и скромно инвестира стотици хиляди долари в гениалното изкуство а Хънтър Байдън.
  https://www.foxnews.com/politics/walter-shaub-hunter-biden-art

 6. Към ДедМороз:

  Ако мислите, че помагате на непрежалимия за тръмпоидите техен кумир с ретранслация на кампанията на Фокс тв, не сте познали, че можете да го постигнете ( тук) чрез сина на Байдън. Нямате шанс чрез това очерняне да избелите оранжевия клоун. Така че опитайте да си ближете раните някъде другаде, тов. Дед Мороз.

 7. Към Българин, вчера вечерта нямах желание да включвам мача на руснаците, но си казах, може пък да бъда приятно изненадан, или поне мога да изпратя някоя и друга попържня поради гаднярски фалове. Ах, Боже, каква приятна изненада! ЧАС И ПОЛОВИНА ПЪЛЕН КЕФ!

 8. Boris

  Вярно, кефът беше час и половина, но удоволствието от преживяното продължава и в момента.

  Поздрави!

 9. Към ДедМороз.
  Другарю Павлик Морозов, не заставай на амбразурата като Александър. Матросов.
  Седи си на г@за и кротко се изхождай в собствените си гащи.
  “Бедните” съветски чиновници идват у нас да си по ред причини, които нямат нищо общо с бизнеса наречен “советский туризм”.
  Таквиз като тебе се продават лесно за копейки. Не се напъвай и не надигай глава там къде не вирееш.
  Ориентирай се на време и си избери друг форум дорде е време, че твоят надзорник ще те нашиба с нагайката задето не си направил тролската си норма за деня.
  Г-н Инджев е културен мъж и е коректен домакин на този форум, ама аз пък ще ти кажа в прав текст – ЧУПКАТА ОТ СТРАНАТА МИ, ТЫ И ВСЯ ОСТАЛЬНАЯ СОВЕТСКАЯ СВОЛОЧЬ.

 10. Наближават избори! Затова обичайните позабравени или сменени ник-ове на едни и същи дежурни тролове заливат форума! Гласът на ivo.bg (и форума) трябва да бъде удавен или поне “неутрализиран” с дезоринтиращи пропутински и протръмповски постове. Чудя се какво ли ще измислят този път? 🙂

 11. транспортните разходи до Черно море за живеещите отвъд Байкал са по-скъпи от цената на почивката,така че не може да се разчита на евентуални клиенти от там.. Освен това всички ”силовики” а те със семействата си са около 12-14 милиона са трудно ”подвижни” Трябва да подават рапорт за разрешение до началството когато ще пътуват до страна от НАТО.Прибавете болните,неваксинираните и ще видите,че броят на потенциалните туристи и малък,само дето нашите майцепродавци искат да си оправдаят рублите…

 12. Руският президент изрази своето възмущение и огорчение от представянето на националния футболен отбор на Русия на Европейското първенство, наричан от спортните мисирки в България сборная, въпреки смъртта на СССР.
  По данни на руското Министерство на здравеопазване над 90% от актуалните заразени с китайски грип в тяхната страна са с индийския вариант, доказано най-бързо разпространяващ се и с най-големи поражения за заразилите се с него. Индийският вариант, гарантиращ висока смъртност, издържа и на високи темеператури, за разлика от китайския. Очевидно русофилите, проникнали в бъгарския туристически бранш, с вноса на руски туристи ще допринесат за нова вълна на тази зараза у нас.
  Руснаците не вярват на ваксината Спутник, за разлика от спутиняците в БСП.

 13. тема за размишление върху цензурата и медийните манипулаций:в Ростовска област на РФ заболелите от короната са около 450000 души,починалите са около 4200.У нас заболелите са 421000,починалите са малко над 18000.Смятате ли,че здравеопазването в Ростовска област е 4 пъти по добро от нашето?Нека Драгановци,Карастоянки да четат и да мислят за народа си,а не за даровете на данайците от Изток.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.