Румен Радев да не мълчи като Жан Виденов и Георги Първанов- да разгласи какво (се) знае за гибелта на военния пилот Валентин Терзиев

 

 

 

 

 

 

“Излизам от атака” не е реплика на софийски областен управител при напускането на потъналия кораб на партията , която му послужи като трамплин да се настани като шеф на най-голямата административна единица в България по благоволението на премиера Методиевич. 

“Излизам от атака” са последните думи на майор Валентин Терзиев, загинал на 9 юни, пилотирайки съветския Миг 29 по време на учение над Черно море. 

Научихме за тези негови последни думи от вдовицата му. В телевизионно интервю тя разказа много повече от всичко, което решиха да споделят с публиката военните и техните цивилни началници. След като тя е научила за рисковете, на които съпругът й е  бил подложен от упорито неназоваван команндир, ръководил неговия полет, можем да си представим колко повече знаят началниците и съответните разследващи.

А главнокоманвщият? Той отгоре на всичко е не само бивш пилот на същия съветски Миг 29, но и генерал, оглавявал българските ВВС. Ако в първите часове и дни след трагедията от 9 юни той е могъл да си позволи да каже, че не знае подробности, както сам съобщи пред репортери в Брюксел, то през изминалото след това време би трябвало да е научил “малко повече” и без данните от черната кутия на изтребителя, отколкото се видя, че знае почернената вдовица.

Вероятно разследването на фаталния за майора инцидент не е приключило, но усещането вече е като за драма без посочени виновници за нея, която сме гледали. Дали Румен Радев иска да се присъедини към Жан Виденов и Георги Първанов като герой от черния сериал на подобни трагедии? 

На 11 август 1995 г. 14 млади българи в униформи на транспортни войски изгарят във военен камион на Околовръстното шосе край София. Войниците се завръщали от частен обект в квартал “Манастирски ливади”. Използвани са били там като безплатна работна сила на частен обект. Оживява само 19-годишният редник Кръстьо Дунчев, който задълбочава с мълчанието си и до днес какво точно е станало, за да се вреже камионът в един спрял край пътя трактор. 

По преценка на дежурната новинарка от БНТ Илияна Йотова новината за страховития инцидент е потулена в края на късната вечерна емисия, докато приоритет за нея е хорото, на което се хваща същият ден премиерът Жан Виденов по време на фолклорен фестивал в Копривщица. Запомни се като “кървавото хоро” на Виденов. Виновната за тази гавра, както знаем, получи в наши дни повишение като вицепрезидент, сиреч заместник на главнокомандващия. 

Така и никой “отговорен” фактор в държавата не се ангажира да посочи причините за катастрофата и пожара. Омертата между униформени и цивилни в посткомунистическа ни държава удържа трайна победа.

И понеже няма възмездие, имахме рецидив на 1 март 2008 година. Ден след катастрофата на влака София-Кардам, в която изгоряха 9 български граждани, президентът Първанов отиде да ловува в планината край Симитли вместо да обяви национален траур. Изобличен от регионалния вестник “Струма” той панически се завърна в София, но мълча дни наред преди да бъде “оневинен” от  говорителката си Бойка Башлиева, че наистина е бил край Симитли, но не бил стрелял по вълци…

 

Първанов е свикнал да излиза необгорен от огъня с помощта на своя обслужващ персонал и мрежата от зависимости в медиите и институциите. Направи го също по-рано, през 2003 година, когато на 27 декември терористи взривиха кола с голямо количество експлозив край българската военна база в гр. Кербала в Ирак. Загиналите български войници бяха 5, ранени бяха 27 българи в униформа.  Убитите и ранените военни, полицаи и цивилни от други националности достигат 178 души. 

Главнокомандващият Първанов не само не потърси сметка за най-тежкия удар със загинали и ранени български военни от втората световна война насам, но позволи на Началник-щаба на армията Никола Колев да се хвали, че добрата подготовка на българите била предотвратила по-голяма трагедия ( от тази да бъде разгромена с един атентат цяла военна база и преместена по-късно поради това ?!).

Нещо повече, главнокомандващият Първанов изчака в духа на заветите на Живков да попремине бурята и назначи генерал Колев за началник на своя кабинет.

Въпросната “добра подготовка”, както съм писал ( вкл. в книгата си “Президент на РъБъ”) беше саркастично разобличена от видния британски журналист Робърт Фиск. В репортаж от Кербала за в. “Индипендънт” носителят на “Пулицър” и водещ познавач на регионалните проблеми от десетилетия в световен мащаб, се казва онова, което ни “спестиха” българската пропаганда, българският военен съд, българският главнокомандващ и подчинените му: базата на българите в Кербала не е била защитена срещу атентат от типа, който я разруши. Вместо с бетонни заграждения и с ровове, тя е била обкръжена с бодлива тел и “наметната” с камуфлажна мрежа – по съветски маниер, както изрично отбелязва Фиск по адрес на онези, които са обучавали българските военни в недалечното минало.

Цитирам неговия репортаж като припомняне докъде води забравата и самозабравянето на онези, които командват парада у нас – с цел да не се повтаря познатото прикриване на следи и безотговорността им.  

Karbala Bombing

Robert Fisk – The Independent December 29, 2003

The Bulgarians had smothered their headquarters in camouflage netting, just as the Soviet army had once taught them to do, but had not secured the football pitch. The bomber had reached the barbed wire at the main gate when he blew up his truck and part of the outer walls had come cascading into the forecourt.

Bulgarian troops, under Polish command in this central sector of Iraq’s occupation force, could be seen wandering along the broken roof and through the piles of rubble outside, kicking the wire that had proved so useless, clambering over the new collapsed mobile phone tower whose iron supports had been sheered away by the blast.

Across Karbala yesterday, the Bulgarians mounted some half-hearted checkpoints around the city, as if those who had sent the bombers to their targets would cruise the streets 24 hours later.”

 

17 мнения за “Румен Радев да не мълчи като Жан Виденов и Георги Първанов- да разгласи какво (се) знае за гибелта на военния пилот Валентин Терзиев”

 1. Похарчените стотици милиони за поддръжката и ремонта на руските таралясници ще затвори устата на всички. Не може да няма аларма за опасно приближаване на земята. Тези дни военен пилот обясни, че при 1000 м се включва т.н. “Наташка” – женски глас с предупреждение. Задача за 5-ти клас е колко е хипотенузата на триъгълник с катет 1*2 км /пикиране с 30 град. пак според пилоти/ и при скорост от около 200 м/с са около 10-12 сек.или около 6-7 сек. време за катапултиране.

 2. Значи,,,резидента няма сили,доблест и морал да излезе да каже какво се е случило.А има хора,които ръкопляскат на правителството му.Потресаващо.Един страхливец-лобирал за “Грипен”- има амбицията да ръководи страната.

 3. миналата година писах,че дадеш ли си самолет да ти го поправя този,който е насочил ракети към тебе трябва да знаеш,че е ”окомлектован ” с радиоуправляемо ”’устройство”.Всамолета има поне 100 места,които са фабрично затворени или заварени и неразглобяеми,и неподлежат на проверка.Затова няма да намерят големи парчета.

 4. @Krasnoselski

  Според мен сте напълно прав, и аз споделям тази чудовищна хипотеза като най-вероятна…ама ако питате агента Иван Каракачань, той ще ви извади други доводи…

 5. @Krasnoselski
  Ако го беше написал някой друг, щях да помисля, че е продуктово позициониране (платена реклама)…. Мислите ли, че са толкова високотехнологични? Чувах, че купуваха датчици от американски светофари, за да ги слагат на ракетите си, но гореспоменатото е прекалено голяма лъжица.
  А че таратайките трябва да се хвърлят, спор няма. Да ме прощават патреотите, ама по-добре турските ни братя по оръжие да ни пазят небето, ама кой ме пита?

 6. от 1937 г.когато баща ми започва да служи в Божурище и добива специалност борден оръжейник,почти цялото ни семейство е свързано с авиацията.Брат ми работи до 2018 г.като радист на ИЛ 18 и АН 12.

 7. Не всички канадци харесват премахването на статуята на основателя на държавата им сър Джон Макдоналд но за разкритите макар и не по негова директна вина престъпления в пансионни училища за индианци тя се премества като паметник на гроба му: https://nationalpost.com/opinion/ith-macdonalds-statue-taken-down-in-his-hometown-what-of-the-canadian-project-itself
  А у нас Альошите са не на личности а на пропагандна основа и то на чужда окупираща ни държава извършила жестоки убийства с помощта на местни предатели.
  И след като е повече от ясно че това не са паметници дори не са на българи камо ли герои или личности а са символи на престъпен и предателски режим трябва да е ясно че всеки който е против демонтирането им е не само лицемер, страхливец, деградирал морално но и национален предател.
  Призива ми е към другите които не са такива и зависи това премахване: демонтирайте МОЧА и Альоша при първа възможност!

 8. Явно след изборите ще слушаме същата музика с леко изменен аранжимент. Живите сега, независимо от възрастта им, няма да видят промяна към по-добро във отреденото им време.Освен ако не се намеси външен фактор. Дано да е положителен.

  Когато една общност не е под непосредствения натиск (присъствие) на друга такава, вината е изцяло на суверена. По-конкретно за нас българите, про-руските ни предатели са световен уникум, както днес, така и за познатата история на човечеството. Направо уникален уникум.

 9. Иво Инджев беше “удостоен” със специално споменаване от “приятелката” му от “комсомолская правда”. Отказът му да изиграе определената му от нея роля за репортажа й от България е награден с оприличаването му със змия, която “съска” в телефонната слушалка(съска на отличен руски). Честито. Гордея се с такива”змии”!

 10. @dkaraivanov.далече съм от мисълта да ги пропагандирам.Още когато служех 1963-64 в Горна Оряховица,преподавателя на курсантите по минно-подривна подготовка кап.втори ранг Попов ни обясняваше,че има взривни вещества направени като електрически проводник с изолация и по нищо неотличим външно от обикновен проводник,още повече ако е сложен в един сноп от стотина различни жици увити с изолационна лента.Но един взривател/детонатор,командван с кодиран радиосигнал е достатъчен да направи самолетчето на парчета.Марк Солонин показа отрезаните като с нож криле на президентския ТУ154 на г-н Качински.Освен това още един ТУ154беше направен на малки парчета на 25 декемвринад летището в Адлер,на път за Сирия.

 11. Московски таблоид описа българи като “нехора”, в София се надигал нацизмът

  Думите “Русия е прекрасна страна, много обичаме руснаците”, които казвал средностатистическият българин, всъщност били пълно лицемерие, защото руснаците за него са просто туристи, т.е. пари, обяснява авторката Дария Асламова, и дава пример как катастрофално се провалят на избори всички русофилски партии.
  Читателите в Русия научават е, че “България е страна на професионални русофоби, живеещи от западни грантове”, макар много от тях да били учили в СССР и до днес прекрасно да говорят руски.
  Авторката описва неуспешния си опит по телефона да вземе интервю с Иво Инджев с думите “от другата страна се чу съскане като от змия.”
  Рептилът му с рептил, да откаже на руска медия! ? 🙂 Добре че ентусиазирано се отзоваха на командата прафесарката Дарина Григорова, главен редактор на ALMANACH “VIA EVRASIA”, прафесарката Искра Баева, Петьо Блъснатия в главата, както и други русороби, да кажат точно онова, за което е пристигнала у нас малко преди изборите “разузнавачката” под прикритие.

  https://faktor.bg/bg/articles/moskovski-tabloid-opisa-balgari-kato-nehora

 12. Обзалагам се, че РР ще продължи да мълчи по всичко, свързано с темата Русия – там, по тази тема, разлики с др Методиевич недейте да очаквате…

 13. Към Българин:
  А па кои теми ще ни препоръчате да очакваме разлики?
  Може би по темата за:
  – МОЧА и АЛЕША?
  – анексията на Крим?
  – Навални?
  – Санкциите срещу кремълските олигарси?
  – АЕЦ, Белене?
  – Лукойл, Росенец?
  – КТБ?
  – Проучване и разработка на български ВВ-находища?
  – F 16 ?
  – Спешно превъоръжаване на БА по натовски стандарти?
  – Декомунизация /чрез “изчегъртване”/ на държавните служители /особено в МВР, МО и образователната система/, чрез всички
  законодопустими норми?
  – ………………….
  Хайде стига толкова, че ще осъмнем!

 14. До г-н Павел Тинков

  По никоя от изброените от Вас теми не очаквайте някаква съществена разлика!
  Може да има някакви чисто лингвистични различия, но дотам!
  Дано съм бил пределно ясен?

 15. Всеки досег с руска бракма е много неприятен и застрашаващ живота на ползвателя.

 16. Поклон пред паметта на майор Терзиев!!!
  Съболезнования на семейството му!!
  На мене трета седмица след злощастният инцидент не ми дава мира въпросът:
  -Защо в това учение,планирано преди повече от година са поканени сръбски военни части,та те са записали в отбранителната си доктрина че ..”България е вражеска държава,член на НАТО”????!!!
  -И ако боко тиквата и шкембе-войводата каракачамак са решили да си играят “приятелски” игрички с наши потенциални военни противници,и то съюзници на путлер,то защо служебният министър на отбраната просто не ги отмени??!!!
  ПРОСТО ПИТАМ!!
  А и никой от т.н. “национални телевизии” не зададе тези и подобни въпроси!!!???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.