Прогнозите на политолозите също подлежат на припомняне

 

Не само политиците, но и политолозите трябва да бъдат следени от медиите какво прогнозират, за да им бъде припомнено “ когато му дойде времето”. Особено, когато става дума за такива коментатори, които са всъщност много по-траен медиен продукт от политиците ( с различен срок на годност, но конвертируеми, все пак) заради десетилетното си постоянно присъствие в домовете на хората чрез своите умозрения.

Например доцент Антоний Гълъбов, който отдавна престана да бъде възприеман като неутрален или просто “десен” ( като за желаещите да опростяват етикетите по лесния начин в координационната система ляво-дясно ). Защото мина категорично в лагера на Методиевич по стъпките на много други “стари кучета” от бранша, развиващи днес изтърканата теза за маскарите като алтернатива на др. Методиевич.  Достатъчно е да се види, че е сред най – желаните за цитиране авторитети на виртуалния официоз на пропадналото статукво ПИК ( в един отбор с тъмно червения Ал. Симов, критик на Методиевич от леви позиции, но и с претендента за най-лилав от всички Георги Марков, водещ по децибели ласкател на божеството му от Банкя).

Кой под формата на плавния личен преход от либерализъм към (все по-яростен) консерватизъм, кой по-откровено през просото на острия завой от лявото към дясното с гербаджийска окраска ( има няколко такива проспериращи, за да не кажа проституиращи коментатор(к)и)…Много са и ще бъде интересно да се наблюдава как (пак) ще взимат завоя в задружната битка на лявото и тяхното дясно срещу проклетия либерализъм и в защита на “традиционното българско семейство” ( в което най-устойчивата традиция е мъжът да бие жената и децата, защото това си е негова работа).

Пред БНТ Гълъбов се ангажира с предсказание вчера, че след изборите от 11 юли няма да бъде съставено правителство. Доста смело съждение, базирано изглежда повече на желание за наказание на лошите хора, осмелили се да предизвикат владетеля на статуквото от последните 12 години. 

Дали оракулът ще познае? Нямам идея, макар да смятам като един маргинал извън телевизионния канал, че по-скоро бившият ми приятел ( за какъвто го имах преди да спре да ме поздравява по улиците на София) ще бъде опроверган при подобрен резултат на партиите, противопоставящи се на бащицата от Банкя да продължава да ни управлява като бащицата му от Правец.

За мен е малко изненадващо един политолог да бъде толкова категоричен, когато хвърля боб за бъдещи събития. По правило всички се застраховат, че проучванията на общественото мнение преди избори са едно, а съвсем друго са самите избори, когато лъсва истинската картина и настъпят “изненадите” с протестното гласуване и с появата на “срамежливите” гласове, приглушени до фалшив шепот пред социолозите преди изборите. Говорителите от телевизионните студия предпочитат да говорят с условни наклонения и конструкции от типа на “по-скоро” или “вероятно”. Явно мобилизацията на остатъчния ресурс на пропагандата на непрежалимото статукво изоставя собствените си правила в момент, когато е заложена на карта съдбата на целия шумен керван, обслужвал падишаха дълго и сито.

Несбъднатите прогнози на абонирани за подобни внушения личности не са личен въпрос. Облъчването на избирателя е обществен проблем. И е дълг на онези, които волно или по материална принуда ( работното място е приоритет, нали! ) участват в схемата като ретранслатори на пропагандата , да върнат лентата назад, когато дойде моментът на истината. И понеже се съмнявам, че ще го направят, си правя труда да отбележа тук тази едра подробност от пейзажа на блатото.

Не става дума за персонална задявка с някого. Въпрос на принцип е “инфлуенсърите”, както стана модно да бъдат наричани избраниците на продуцентите и водещите на предавания, да бъдат държани отговорни за приказките си, с които влияят на политическата кар(ан)тина повечето от повечето политици. “Наказанието” за тях не е толкова страшно колкото за изхвърлените от парламента и управлението народни избраници – те просто трябва да бъдат разобличени чрез съпоставяне на казаното преди и реалността, когато тя се окаже обратна на твърденията им.

Ако този принцип беше прилаган от българските медии отдавна да бяхме забравили за манипулатори с претенцията да бъдат несменяеми мъдреци на прехода. Като Андрей Райчев, който с плюнки на уста се кълнеше още преди пет години как “баба Меркел” ( негова връстница, впрочем) ще бъде пометена до няколко месеца от германците заради политиката й спрямо мигрантите. Вместо това телевизиите не могат да му се наситят и ни го сервират отново и отново с непоклатимото му самочувствие и досие на честен частник, изпечен професионалист в областта на грешните прогнози.

Мигрантите ли написах? Това е тема, която се превърна в лакмус за степента на политическо спекулиране у нас. Надпреварата кой ще излъже по-тлъсто по този въпрос изстреля във властта цял вицепремиер като Каракачанов, но да не измествам въпроса към политиците ( макар политолозите също да участваха в надлъгването помежду си и най-вече в манипулирането на телевизионната аудитория).

В заключение: покрай многото грехове на медийната среда липсата на памет и отказът от припомняне кой какво е обещавал при зарибяването на шараните пред екраните ( не само пенсиите са обект на политическото прелъстяване) са сред най-зловредните странични ефекти от изкривената функция на медиите в България.

9 мнения за “Прогнозите на политолозите също подлежат на припомняне”

 1. Отначало не можех да повярвам,че доцент Антоний Гълъбов е онзи Антоний Гълъбов,когото познавахме и обичахме.
  Сега постоянно му прикачват за важност титлата доцент,но това не може да скрие гузността в омотания му изказ, и която е изписана на лицето му.
  Жалко,още един прикрит негодник отива в кошчето.

 2. Спомням си,че ”Рогатия.” началник щаб ревеше от екраните,че ще бъдат първа сила и ще управляват,пък се оказаха на трето място…Ще подкрепям всеки,който опонира и се бори с Волгин,т.е.с Путин и комунистите.

 3. @Krasnoselski
  Напълно сте прав! В персонален план това е лесно. В политически, трябва да си направим списък в низходящ ред и да подкрепим първия. Взех да правя списъка и се затрудних още на втората позиция…. Ако сложа ГЕРБ, по-добре да не го показвам този списък (хванал съм се на въдицата на Борисов). Ако сложа Цв. Цв. – много е микроскопичен (да оставим настрана подозренията, че е много хитър финт на Борисов за отвличане на гласове).
  Добре, че за изборите списък ми не требе… Ама после в парламента ще е зор с толкова кратък списък (моносписък)

 4. Тактиката на мутро-милиционерската партия по укротяване на политолози и социолози е стара като света и тя е държиш ги гладни докато им дойде акъла в главата. Освен а. гълъбов, огнян минчев има и много други за който в момента не се сещам, защото отдавна съм престанал да им обръщам внимание и ме е гнус от тях. Много малко са хората с достойнство като стопанина на блога, които не измениха на каузата за модерна и просперираща държава.
  Какво да кажа за еничарите сменили предишните си възгледи и орезилили се напълно като д. митов, д. каназирева, т.биков и др. Тактиката на гроб е да ползват точно такива маймуни на първа линия, защото те могат да загубят твърде много и никой повече не би се докоснал до тях.
  Ето ИВАН КОСТОВ при Ризова: https://m.youtube.com/watch?v=EbVxJlg9NWs

 5. както бях писал,ГЕРБ с подкрепата на руските енергийни /и не само/проекти направи така,че доста хора видяха ,че ББ не е истински антикомунист и верен евроатлантик.За да се оберат тези недоволни бе създаден постепенно и ”Републиканеца..Сметката е -по добре да гласуват за Цв.отколкото за ДБ.Мое мнение..

 6. Един американски милионер (предполагам Хюз), съдейки от собствен опит, бил казал, „Всеки човек си има цена“ (за която би се продал). Сигурно е вярно, но той не слага в съждението си цената на собственото достойнство, която за определени кръгове при които се създава имидж и при които някой представлява личност, пък дори и това да е едно „просто“ приятелство, за което някой бива високо оценяван. В такива случаи това съждение не би трябвало и не може да важи. Иначе отпада моментално ценностното покритие на което се базира достойнството. Може би Хюз свързва това с някакви постове и кариера от която се извличат материални облаги, но когато в този случай се загубва доверието, което се свързва с личността, то и високата оценка моментално рухва. В случаят губи Антоний Гълъбов и печелят тези, които грешно са го оценявали и разчитали поне на някаква стабилност. Особено тежък случай е когато бива предаван род и родина, където се месят и най-възвишените чувства и отговорности. Но на предатели и подлеци сме се нагледали, някои през целият си живот!

 7. 🙂 то занаята на “политолозите” е да хвърлят боб. Така де – да гадаят по боба дето друг го хвърля. Както всички знаем врачките правят най-много пари като казват това дето “клиентите” искат да чуят.

  П.П. Гълъбов може и да е прав. За да стане правителство трябва да има мнозинство, а според данните за момента такова не се очертава. Ще си говорим след изборите.

  П.П.П. Едно е сигурно ИТН са новият ГЕРБ.

 8. И аз мисля, че ИТН са новите ГЕРБ. За щастие обаче Славуца не е новата Тиква, т.е. ако не състави и този път правителство, е приключил, преди да е започнал. А Гълъбов да престане с крокодилските сълзи. Любимата му Тиква повече няма да управлява България. Това му го гарантирам и без да хвърлям боб.

  P.S.: Бюлетината е 23.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.