Черната кутия на съветските ни зависимости се нуждае от ускорен демонтаж

 

 

 

 

 

 

Трудно може да се измисли по-символично напомняне за продължаващата  българска зависимост от съветското ни минало от изпращането на черната кутия от катастрофиралия Миг 29 в Русия. Само там могат да ни кажат  какво се е случило в последните мигове от живота на българския пилот Валентин Терзиев. ”Неразделни в живота и смъртта” сме с нашите бивши колонизатори.

Въпросът не е само технически. Руски политици и медии вече откровено се подиграха във връзка с изобличаването на руски шпиони в България, че тук няма какво да се шпионира. За Русия няма тайни в България, саркастично отбелязаха бившите ни владетели.  

Какво се е случило, за да падне в Черно море съветският самолет с българския пилот, също ли е вече известно на Русия преди да ни каже и на нас онова, което реши да сподели в отговор на нашата молба? Нещо подобно се отнася и за заграбените български архиви – тайните на българското царство са засекретени за съветско-руско ползване и от Москва могат да ги използват както пожелаят в своя полза.

Това малко черно късче национален суверенитет, което изпращаме в Русия, поставя въпроса за далеч по-големите зависимости на България от бившите ни владетели в области, като ядрената енергетика. Какво ли би станало, ако аварират съветските реактори в Козлодуй? За тях не е прието да се говори и пише като за съветски, докато тецовете в Южна България, в които вложиха пари американци, трайно бяха облепени с етикета “американски”, който като правило се употребява в негативен аспект.

Енергетиката ни е все така настроена на съветска вълна и отиващият си угоднически режим направи чудеса, за да не се откачим от тази зависимост. А случаят с изпращането на черната кутия в Русия само показва спешната необходимост да прекратим зависимостта си и в отбраната от съветското наследство. 

“Диверсификацията” на 100 процентната ни свързаност с Русия по отношение на военновъздушните ни сили вече е необратима след сделката за американските Ф-16, но тази първа операция по разкачване на българския вагон от съветската композиция- първа крачка, направена 30 години след формалното освобождение на България от съветския колониализъм, която само показва колко сме закъснели, ако не и закъсали на това поприще. 

Унижението да трябва да се молим на бившите си господари да ни кажат как е загинал един български офицер, поверил живота си на съветската военна технология, е факт. Въпросът е кой какви изводи  си прави от него – у нас и в НАТО.

14 мнения за “Черната кутия на съветските ни зависимости се нуждае от ускорен демонтаж”

 1. Допреди този случай отношението ми към служебното правителство беше от неутрално до леко положително, с голяма въпросителна на съмнение, а сега вече е от леко негативно до неутрално, а въпросителната на съмнението е заменена с три големи удивителни!!!

 2. Добре е, че засегнахте въпроса с руската атомна централала в Козлодуй, господин Инджев. Това трябва да стане основен въпрос и при изграждането и употребата на тази в Белене, защото вероятността може да граничи до сигурност, че те могат да бъдат използвани в случай на евентуална натовска отбрана поради нападение над съюзнически страни. Тогава на Русия няма да се налага да използва ядрени ракети, защото те могат да бъдат прихванати, а този акт ще бъде обявен като една „щастлива случайност“ която е поразила вражеските натовски войски на българска територия. Доста удобно!

 3. Както обикновено, Масква в илюминаторе…

  Тези дни почина Евгений Бакърджиев, Бог да го прости!

  Изчетох доста оплювки и злорадство по негов адрес под съобщението за смъртта му. Жалко.
  Стана ми тъжно за душевното състояние на коментиращите, като видях как анонимността отприщва злобата. Какъвто и да е бил, човекът е починал, и все пак е бил вицепремиер, а не криминален престъпник.

  Все пак: той махна онази мърша от центъра на София! Дори само за това, аз лично съм му благодарна.

  Де да имаше един такъв решителен политик днес, който да срине и МОЧА!

  Но няма.

  Никога не съм се съмнявала накъде ни води Румен Радев заедно с Бойко Рашков. Но добре си играе картите, или по-скоро сценарият му е зададен от Масква. Сложил е тримцата от Харвард като стръв на кукичката, натовския генерал. И пак ще си го изберем.

 4. Поклон пред паметта на майор Терзиев!!!
  Съболезнования на семейството му!!
  На мене трета седмица след злощастният инцидент не ми дава мира въпросът:
  -Защо в това учение,планирано преди повече от година от Чекмеджан са поканени сръбски военни части,та те са записали в отбранителната си доктрина че ..”България е вражеска държава,член на НАТО”????!!!
  -И щом боко тиквата и шкембе-войводата каракачаМак,още преди година са решили да си играят “приятелски” игрички с наши потенциални военни противници,и то съюзници на путлер,то защо служебният министър на отбраната просто не ги отмени??!!!
  ПРОСТО ПИТАМ!!
  А и никой от т.н. “национални телевизии” не зададе тези и подобни въпроси!!!???

 5. @ Димитър Симеонов

  Защото служебният министър на отбраната също рапортува на Масква.

 6. Командването на НАТО няма съмнение, че България е ахилесовата пета на съюза и троянски кон на Русия в тази организация. Българските политици с много свои действия и бездействия доказаха този факт.

 7. ще кажат истината толкова,колкото я казаха за други знакови авиокатастрофи.Пълното ни навеждане пред руснаците е факт.

 8. “В Русия за пореден ден отбелязват рекорд на новозаразени и починали от коронавирус за денонощие, съобщава ВВС.
  Най-голям брой заболели от коронавирус са регистрирани в санкт Петербург, на второ място е столицата Москва, общият брой на новозаболели е е23 543 души, починалите, по официални данни са 672 – най-голям брой от началото на паднемията.”

  Но, очевидно, тази катастрофална епидемична ситуация в Матушката все едно че не съществува за служебните управляващи и персонално за служебния здравен министър, защото (без обсъждане на опасността за българското общество) престъпно и безтговорно допускат руски туристи в България. Визите за тях са символични, а децата им влизат без виза. Даже ги посрещат с хляб и сол по летищата! Единствено ние в ЕС признаваме ваксинационния им сертификат със “Спутник”V, а за онези хиляди руснаци, притежатели на имоти в България, въобще няма никакави ограничения, дори и да са вирусоносители, защото те щели да се карантинират (доброволно) в имотите си! Да, сигурно няма да пазаруват в супермаркетите, няма да ползват обществен транспорт, няма да се черпят по кръчмите и няма да ходят по пренаселените плажове. 🙂

  https://bntnews.bg/news/parvite-ruski-turisti-kacnaha-u-nas-sled-edna-godina-prekasvane-1160917news.html

 9. Тъй като професията ми беше да се занимавам с електроника не разбирам защо не са прочели записа? Нали се беше скъсало някакво кабелче?! Как точно ще се скъса? Що за черна кутия е тази, която трябва да е проектирана точно за такива случаи?!
  Може би не са притежавали устройство за четене на такива кутии?
  Работил съм с изключителни специалисти и си мисля, че ако беше поставена тази задача на такива хора щяха да се справят, при условие че тази кутия наистина е била изправна и е записвала.
  Не е по темата, но ще ви информирам за поредната гадост, която геройкото извърши с българите и нашите евроатлантически партньори шикалкавейки през годините за шенген!
  Днес научих, че ако искам да посетя роднините си в САЩ ще трябва да използвам летищата в Белград, Истамбул или Дубай и съответните авиокомпании, а не мога да използвам европейските летища, които са на страни от Шенген, което означава по-дълго пътуване, допълнителни смяни и с повече пари.
  Идат избори и трябва решително да се отървем от този дебил!

 10. Господин Суверен, не гласувайте за проруски партии!! Ако всичките партии ви се струват проруски, създайте си прозападна. Иначе Русия ви влече към ада, който вече е на 90% руски, т.е. адаът е станал адски.

 11. Само с Ф16 няма да се оправим. Проблемите са далеч по-дълбоки от смяната на машината. Като смениха Ми17 с Cuоgar да не би да не погребахме един пилот преди 2 години. А онези двама пилоти, които катапултираха? Машината им не бе отказала, но редица “малки” подробности, водеха до една единствена пилотска грешка, която се оказа удобна за измиване на ръцете на генерали и политици. Те дори не проведоха разследване как се е стигнало до пилотската грешка, а пилотите разказват по страниците си и днес.

  https://aero-bg.com/2021/06/11/omagosaniyat-krag/?fbclid=IwAR262ejHowbz3DSHCAI_-g-AgHZv4JlU2Si2DmZBJZoGpw8j9hL3O1DCjXM

 12. черните кутии записват на стоманена жица,ако някой подвеждащ информация кабел е скъсан,нищо не пречи жицата да се прехвърли на изправна черна кутия,както го каза експерта по авиопроизшествия Ангел Борисов.

 13. В подкрепа на Иванка и Марина Гавазова:
  Напълно споделям мнението Ви.
  Не мисля, че закупуването на F 16 разчупва необратимо 100 процентната зависимост на ВВС от Русия. Дори напротив – ужасява ме усещането, че попаднали в ръцете на командващи, летци и обслужващ наземен персонал от русофили , тези супер-машини ще се превърнат в реална заплаха за НАТО! Представете си при реален военен конфликт срещу кого ще насочат бойната си мощ тези самолети /и дори само своето бездействие/.
  На мнение съм, че паралелно и дори изпреварващо с превъоръжаването на армията ни по НАТО-вски стандарти, трябва да се проведе пълно и безкомпромисно ОБЕЗПАРАЗИТЯВАНЕ на генералитета и личния състав от русофилските гниди! В армията няма политика и дипломация, полурешения и „мостове”! Или си „Със”, или си „Срещу”! Всички, склонни към предателство спрямо Алианса, трябва да бъдат „изчегъртани” и това не би могло да се осъществи без инициативност и активно съдействие от страна на съответните служби в НАТО. Тук очаквам някой да ме убеди, че не е най логично и целесъобразно да се започне от „льотчика – пРезидент” Румен Радев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.