По следите на едно цензурирано от руските служби интервю с бивш съветник на Путин

 

 

 

 

Интервю на един бивш съветник на Путин от 17 март 2020 година привлече вниманието ми със своята задълбоченост и информативност – както и с проверката на времето относно достоверността на прогнозите в него. В рамките на 2,40 ч. разговор, известният украински журналист Дмитрий Гордон ( чиито “вражески” интервюта по данни на някои руски медии гледа самият Путин), призовава в мрежата то да бъде разпространявано отново от съмишлениците поради факта, че е било свалено от интернет с очевидната намеса на руските служби.https://www.youtube.com/watch?v=w0DCgbBKdAw

Събеседникът на това толкова неудобно за Кремъл интервю е Андрей Иларионов. Бил е част от екипа на Путин в продължение на 5 години като негов съветник по икономически въпроси и е човекът, който го е представял в Г-8 преди Русия да бъде изключена от този формат на водещите западни демокрации заради агресията й срещу Украйна през 2014 годна.

Иларионов напуска поста си през декември 2005 година поради принципни разногласия с началника си и живее в САЩ в днешно време. На въпроса на Гордон  дали би се завърнал в родината си икономистът отговаря, че не е имал такава възможност досега, т.е. не го пускат в родината му. А дали би искал да каже нещо на бившия си работодател Путин? Не, няма какво, защото двамата знаем много добре за какво сме съгласни и в какво се разминаваме, отговаря Иларионов.

Откликвам на призива на Гордон да бъде разпространявано цензурираното от руските спецслужби интервю на човека, който не само знае твърде много за режима в Москва от собствен опит, но и предлага анализи и прогнози от позицията на наблюдател 15 години след като се оттегля от високата си позиция в обкръжението на Путин. И друг път съм цитирал акценти от Иларионов в това интервю, но в случая прегледът на споделеното от него е резюме в сбит вид.

ЗА ПУТИН КАТО ДЖУДИСТ И КОЙ ЧУЖД ЛИДЕР ГО ПРЕВЪЗХОЖДА

За “загрявка” Иларионов дава да се разбере, че Путин не е шахматист, а само джудист, които планира стратегията си от силови позиции в областта на “плаща и кинжала”. Същевременно бившият негов съветник смята, че е научил много от работата си с него, наблюдавайки неговите действия. С лека ирония намеква, че Путин има голямо самомнение, твърдейки веднъж, че световните лидери толкова са олекнали ( в сравнение с него), че вече нямало с кого да си поговори.

На сериозния въпрос кой чужд лидер превъзхожда Путин отговорът на Иларионов е категоричен: грузинският президент Михаил Саакашвили. Той успя за кратко време да постигне много повече в икономикта на сравнима основа с Русия в една държава като Грузия, която заварва като президент в състояние на пълна бандитска окупация – при това дори и след руската агресия от 2008 г., казва Иларионов. Дава и илюстрация за завареното от грузинския президент положение, при което е било невъзможно държавното ръководство да пътува без огромна охрана дори до летището поради непрекъснато опасност от отвличане от бандитски групировки.

  Иларионов отказва да сравнява Путин с Макрон, Тръмп или прочее западни лидери поради факта, че те са принудени да се съобразяват с демократични правила. Путин е в категорията на Башар Асад или на Ким ( Чен Ун) и дори не може да се прави аналогия с Ердоган, който в известна степен е принуден също да отчита демократичните правила, заявява интервюираният. 

 

Путин в началото се интересуваше от икономика и се опитваше да я разбере – през март 2000 година се произнесе ( по случай международния ден на жената в Иваново) в полза на икономическата свобода, но днес той вече не говори за свобода, а е прегърнал държавната патернализация на икономиката, заявява Иларионов.

Подминавайки с насмешка спекулациите дали Путин има двойник, Иларионов навлиза в дълбокото по темата за агресията срещу Украйна. Според него военните в Русия не са били очаровани от тази идея, но Путин е наредил въпреки това да бъде превзет Крим.

ПОЛИТБЮРОТО НА ПУТИН И КОЙ БИ МОГЪЛ ДА ГО НАСЛЕДИ

Сред най-влиятелните хора от обкръжението на Путин Иларионов откроява шефа на неговата администрация Николай Патрушев, началника на ФСБ Бортников и други, но отделя специално внимание на Сергей Наришкин, оглавяващ външното разузнаване. Посочва го като най-вероятен наследник на Путин ( в случай че се случи нещо). Защо точно Наришкин? Защото е бивш началник на президентската администрация, бивш председател на държавната Дума и не е намесен в скандали, отговаря той и посочва като най-опасен Патрушев заради усилията му да убеди Путин и обкръжнието му да въвеат дори в конституцията юридически основания на които да бъде нанасян превантивен юдрен удар дори срещу държави, които не разполагат с военен ядрен потенциал.

  Попитан къде стои днес “двойникът” на Путин в политиката Дмитрий Медведев, който за един мандат го замени като президент,Иларионов го клаира на 32 място по значение. Това се определя от статута му като заместник-председател на президентската администрация без реален ресурс да влияе върху властта. Путин му има доверие, но не го допуска в кръга на хората, които взимат стратегически решения, казва Иларионов, който не потвърждава твърдението на друг бивш президентски съветник ( Станислав Белковскиий), според когото Медведев е понижен от Путин заради алкохолизъм.

  

Макар и с нежелание да говори по такива въпроси Иларионов казва, че Путин е с две години по-възрастен, отколкото се твърди в официалната му биография.И прогнозира, че е обмислял при какви обстоятелства може да му се наложи да се оттегли от върха, но няма да го направи доброволно.

МОЖЕ(ШЕ) ЛИ ПУТИН ДА СИ ТРЪГНЕ КАТО НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ

Можеше ли Путин да си тръгне като национален герой след 2005 година, когато беше на върха на славата си заради големия ръст на икономиката? Зависи, за близките на убитите само във войната в Чечня най-малко 40 000-50 000 чеченец и руснаци, едва ли щеше да се започни като такъв. Но след 2007 година е осъзнал, че вече не може да напусне поста си. С назначаването на Мишустин за премиер ( през 2020 година) той показа, че е зависим от корпорациите, макар да казва, че сам напрамил избора си между няколко кандидатури, отбелязва Иларионов.

Иларионов категорично отхвърля внушенията за чеченците като виновници за атентатите през 1999 година в  жилищни домове в Москва, Волгодонск и други селища, включително в Дагестан, които послужиха като претекст да се поднови войната срещу Чечня, започната злополучно от Елцин и довършена с победа от Путин. Производството на взривното вещество хексоген, използвано при атентатите беше изцяло под контрола на руската ФСБ и не беше по силите на чеченците да извършат операции в такъв мащаб, декларира той. Нещо повече, планове за взривове с цивилни жертви е имало и преди, казва той и се позовава на публикация в шведски вестник, чийто кореспондент в Москва пише през юни 1999 г. цитира източник от семейството ( т.е. от роднинския кръг на Елцин), че властта няма да бъде предадена на Лужков или Примаков и в името на това има готовност да бъде “взривена половин Москва”. Както вече е случвало преди избори през 1995 и 1996 година. 

НАВАЛНИ 

Интерес предизвикват негативните оценки на Иларионов за Навални, на когото иначе отдава дължимото за антикорупционните му материали. Смята го за свързан с част от управлението на държавата, което го снабдява чрез посредници с информация за хора, които попадат в разследванията му и след това подават оставки. “Той матира така Медведев”, вметва водещият Гордон. 

Разследванията на Навални са важни, но е важно са се помнят също и оценките му. Напусна партия “Яблоко” заради скандалните си квалификации по етнически признак спрямо членове на партията, а по отношение на Грузия и Украйна зае националистически позиции, припомня Иларионов.

ЗА ЛУКАШЕНКО И КАДИРОВ

 

Лукшенко успя ли да се противопостави на Путин? Не, това не е краят на техните отношения. Според Путин границите на историческата Русия минават по границите от 18 век, това включва днешна Беларус. Той не се е отказал от осъществяването на тази идея. Беларус е в опасност, прогнозира Иларионов.

Два клана се борят за контрола над Кадиров в Чечня: кланът на генерал Золотов, зад който стои Путин и кланът на Бортников ( кланът на ФСБ). Но Чечня е само удобен инструмент: взривовете в жилищните блокове,  убийството на Политковская, на Немцов им се приписват все на тях, заявява Иларионов 

УБИЙЦИТЕ НА НЕМЦОВ СА НА СВОБОДА, А НЕ В ЗАТВОРА

Имало е два пистолета при убийството на Немцов. Държавната съдебна – медицинска експертиза доказва, че раните на Немцов са от две оръжия. Данните са известни от 2015 на Жана Немцова и на адвокатите й. Но те никога не се позовават тази експертиза, изненадва Иларионов и водещия Гордон, който си признава, че това не му е известно. Иларионов продължава с цитирането на официалната експертиза от разследването на резултата от 5 изстрела от две различни оръжия, която после е била заличена от ФСБ с твърдение, че всъжност ставало дума за само едно оръжие.

Изводът на Иларионев е, че убийството на единствения лидер в Русия, способен да увлече хората на масов протест, не е дело на чеченци, които са били наети от ФСБ три месеца да го следят и са осветени след това на всички снимки и видиокамери, без да са го убиливали, макар да са осъдени с такова обвинение.

Убийството на Немцов е организирано от екип на службите и с участието на техния професионален убиец с псевдоним Евгений Молодих. Има го на записа от камерите, надвесен 2 минути над тялото на Немцов.

Дали Путин е поръчителят? Иларионов не се ангажира с пряк отговор, но отбелязва, че е странно дъщерята на Немцов и адвокатите й да приемат за вярно, че убийците са осъдени, а само поръчителят не е известен.Още при първия разпит на задържаните буквално часове след стрелбата са били питани от разследващите за чеченската връзка, което навежда на мисълта, че тя е било подготвяна като алиби за истинските убийци.

КОЙ ДОВЕДЕ ПУТИН В ПОЛИТИКАТА

За Юмашев, човека, който въвежда Путин в политиката, Иларионов обяснява, че няма как да не бил част от службите, след като е работил като шифровач на специалните служби. Внедрен е бил в списание “Огоньок” по нареждане на ЦК на КПСС и се е занимавал там по време на перестройката с унищожаване на материали за дейността на съветските служби в САЩ, донесени от там с цел да бъдат публикувани от главния редактор Виталий Корочич.

ЗА ИСТОРИЯТА И ПОБЕДОБЕСИЕТО В ДНЕШНА РУСИЯ

Иларионов дава много висока оценка на дейността на Виктор Суворов и Марк Солонин по разкриване на историческата истина за доказаното от тях намерение на Сталин да нападне пръв Германия. Докато Суворов достига до този извод по открити източници преди 30 години, 15 години по-късно Марк Солонин открива документални доказателства, включително 13 документа от стратегическото планиране на СССР. 

 

Загубихме 27 милиона във войната, казва Путин, “можем да повторим”, каза Путин буквално в интервю за Ванденко през 2020 г.

 

По-трудно да се каже какъв е бил сценарият на замисленото нападение и да се посочи датата. От генерал Ватутин има останал документ с неговия почерк за начало на нападението на 12 юни 1941 г. На въпрос защо това не е е случило,

Молотов казва десетилетия по-късно, че полетът на Рудолф Хес до Великобритания е внесъл смут в Москва с опасението, че Англия може да бъде извадена от войната и това е объркАло плановЕте за съветската нападение, подновени по-късно. 

Всички войни на Сталин започват с провокации. И в Далечния Изток, и в Прибалтика, и в Корея и на езерото Хасан ( където снайперист убива японски офицер). Военните може и да не са знаели, но НКВД ги е извършвала. Блюхер се усъмнил в необходимостта да бъдат бомбардирани японците и след месец умира по след инквизиции.

 

Провокация се е планирала и срещу Германия на 22 юни 1941 г. ,твърди Марк Солонин, цитиран от Иларионов, който назовава като явни доказателства съветски филми от 1938 г. “Дълбокият рейд” и “Откъде започва родината” предсказват как ще започне нападението на Запад “- с бомбардировки на врагове над мирни съветски гранични селища, след което Работническо-селската червена армия помита агресорите. Най-вероятно за тази цел са били подготвени германски юнкерси, каквито СССР купува достатъчно по време на двугодишната дружба с Хитлер.

В мемоарите си Никита Хрушчов разказва на сина си, че е бил изпратен в Киев и е бил на път, очаквайки, че войната може да го застигне във влака ( т.н. на 22 юни ), за което е знаел…

ЗА УКРАЙНА 

На нормандската среща Зеленский беше победен от Путин с резултат от 26 на 0. Зеленский се оказа по-слаб от, отколкото очакваше Путин. Съветът е: Зеленский повече никога не бива да сяда да играе карти с Путин. Това е краят на Зеленский.

Украинската държава трябва да помогне на желаещите да се преместят на голяма земя украинци. Украйна не бива да се отказва юридически от правата си над заграбените територии, които в днешната ситуация не може да си върне, но това не значи, че в бъдеще няма да може.

Разпадът на Украйна при продължаващата криза може да доведе до разпокъсване на страната по волята на самите украинци.

 Западът едва ли ще свали санкциите срещу Русия при продължаване на окупацията на Крим.

Санкциите засягат Русия повече, отколкото Русия признава. Русия не може да се развива с повече от 2 процента годишен ръст при санкциите.

9 мнения за “По следите на едно цензурирано от руските служби интервю с бивш съветник на Путин”

 1. Да, интервюто е много интересно, а фактът, че същият този блестящ Иларионов е отчаян тръмпист, само показва, че нещата никога не са черно-бели….

 2. Иларионов не е отчаян тръмпист, просто има неблагоразумието да напише, че изборите протекоха по спорен начин и го уволниха от института Като. Жалко, че дойде от Русия за да пострада от американската политияческа коректност и култура на отхвърлянето. Каква ирония на съдбата. Изключително умен и честен човек.

 3. Г-н Инджев не ни е казал нищо за причините, поради които беше уволнен Андрей Иларионов от института “Катон” във Вашингтон, защо така?!

 4. Иларионов открито подкрепи подстрекаваният от ДТ опит за държавен преврат на 6 януари т.г.. Да би мирно седяло, не би чудо видяло. АИ е известен, че неговите конспирологични конструкции по различни теми са толкова “сполучливи”, че сериозните му опоненти са го оставили сам да си вЕрва. Никой не изразходва най-ценният ресурс, след здравето си-ВРЕМЕТО да се “надприказва” с него.
  пут.ин има двама двойници но те са само за камуфлаж. Движат с кортеж доде примерно той е в бункера или само махат с ръка отдалеч, Човешкият глас е уникален и няма как да се докара до 1:1.

 5. Кольо Парамов: Проф. Стив Ханке иска тихомълком да продължи безконтролният износ на пари към офшорки от наши олигарси

  Влезем ли в еврозоната, ще бъдат затворени всички капаци на схемите, които гарантират свободното изнасяне на средства от страната ни

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-kolyo-paramov-stiv-hanke-iska-tihomalkom-da-prodalzhi-bezkontrolniya-iznos-na-pari-kam-ofshorki-na-nashi-oligarsi

 6. Предполагам, че съм гледал интервюто с Иларионов, но поставям някои неща под съмнение, защото както той споменава, с Путин са били на ясно един за друг. а в такъв случай се появяват накои задръжки свързани с начина на отстраняване на знаещи и можещи, поради което картината става непълна. Въпреки това, получаваме сведения и най-вече това, че с Путин, докато живее, няма да имаме „разминаване“ Да се надяваме, че ще му наперавят маслосвет, след като поради санкцийте има значителна стагнация, която не позволява стопанско развитие повече от два процента. Явно Запада тррябва да си направи сметката и да ги увеличи, както и въоръжаването, което също ги изтощава. Също е важна цената на нефта, която за съжаление също се вдига. Значи и Саудитата трябва да бъдат подкрепяни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.