Отива си една предизборна кампания на безсилната злоба срещу промяната

Отива си една предизборна кампания, която няма да се запомни с нищо, освен с глупостите, изречени от онези, които не могат да си отидат с достойнство. Уж били много горди с направеното от тях, а се вайкат на собственото си политическо погребение още преди да се е повторило на 11 юли. По този начин се издават, че не вярват в чудотворното спасение на постовете, службите и душите си, вкл. и чрез мъртвите такива в избирателните списъци.

Стореното от тях било видимо, натъртва на изпроводяк най-необидчивата жена на света Цвета Караянчева, която с лекота прие да бъде унижена по начин, нечуван по своя цинизъм дори за човек с каруцарски нрави като Методиевич . Ами видимо е като дупките по пътищата, които бяха построени в условията на корупция, разяждаща самия асфалт!

Има ли власт, която след 12 години да не остави нищо видимо след себе си? Овластяването означава да те наемат да свършиш нещо, за което поръчителят е платил от джоба си. Да натякваш на хората, както ГЕРБ правеха през цялото време на своето управление, че си свършил някаква работа, е заболяване, което те прихванаха от другарите и другарките по манталитет и генезис. Тъкмо те и до днес ни навират в очите язовирите, централите, дворците на културата и дори панелните жилища като свое наследство, която сякаш са благоволили да подарят на хората, а не са ги накарали да си го изгладуват.

Нелепите усилия да се позоват на светлото (си) минало изолираните досегашни властници гарнират обаче и с не по-малко малоумни заклинания за бъдещето. Най-много се отличи на това поприще гадачът от Банкя, който обеща повече никога да не ни уважават чуждите лидери, както него са го уважавали ( тупайки го по гърба поради невъзможността да общуват с него лично по друг начин). Но и натегачите от втория ешелон на дерайлиралата власт си ги бива също. В интервю за OFFNews бившият вече заместник – министър на външните работи Георг Георгиев обещава, че ГЕРБ няма да влиза в безпринципни уговорки за властта в бъдеще.

“Абсолютно сигурно е, че няма да встъпим в безпринципни и подлъгващи договорки, които са политически противоестествени, само и само, за да бъдем във властта. Както сме били над 10 години силни управляващи, така ако се наложи ще бъдем и могъща опозиция”, казва Георгиев. https://offnews.bg/izbori/georg-georgiev-absoliutno-sigurno-e-che-niama-da-vstapim-v-bezprintc-755182.html

Никой не ги кани на хорото, но те могъщо се дърпат…Като във вица за Марийка, на която Иванчо казал “добър ден”, а тя възкликнала “една дума каза и веднага ме уговори”.

Досега ГЕРБ можеше да прави безпринципни уговорки. И още как само!Собственикът на партията предложи на предишния парламент толкова свои крепостни депутати, колкото да се състави каквото и да било правителство, за да бъде избегнато служебното на Румен Радев. Казаното от Георгиев само потвърждава, че тъкмо избягването на кабинет, съставен от Радев, е била върховната цел на онова срамно ( за човешкото достойнство на депутатите, ако имат такова) предложение. 

Да припомня ли още някои други безпринципни договорки от епохата на простите? Имаше такива и с “Атака”, и С АБВ, и с опитите да бъде примамена БСП във властта с предлагане на постове за нейния лидер Михаил Миков, и с “патриотите”, които поради извънредния им “патриотизъм” открай време се натъкваха на гнусливостта на западните партньори, преглътната от вожда на ГЕРБ заради безпринципната му лакомия за власт. 

Ако бях пилот и победител в т.н. генералска битка на върха у нас, щях да припомня по съветофилска традиция максимата на Максим Горки: роденият да пълзи, не може да лети. Но хайде да не подсказвам, че ще ми обърнат етикета и ще ме обявят за радевофил.

НА СНИМКАТА: Отлита сухоземната слава на бутафорния пилот, без когото самолетът на България получава шанс да полети 

9 мнения за “Отива си една предизборна кампания на безсилната злоба срещу промяната”

 1. На който му се “вангува”, туй по уралският диалект на българският език (следвайте класика Павел Тинков) да последва “светлият’ ми пример.
  Варианти на минимални и максимални изборни прогнози. Плюс-минус 1%.
  Минимално:

  ИТН-над 20%.
  ГЕРБ-под 20%
  ДБ и БСП-15%
  ДПС-12%
  ИСМВ-6%

  Максимално:

  ИТН-25%
  ГЕРБ-18%
  ДБ-17%
  БСП-13%
  ДПС-11%
  ИСМВ-7%

 2. Е, чак пък с нищо…
  Б. Рашков има сериозни шансове да бъде запомнен…
  По-важното е да запомним резултатите.

  23!

 3. Хубав текст. Паметен. Борисов си отива, но борисовчетата са навсякъде – това е манталитет. Някъде прочетох, че зад голямото охранено тяло често стоят душевни качества като лакомия и алчност. Св. Августин Блажени пък поставя алчността, наред със страха, доволността и тъгата, сред смущенията на духа. Не съм песимист по природа, но ми се струва, че още много вода трябва да изтече тук преди хората да започнат да разпознават и избират благородните и да ценят истински достойните.

 4. По повод прогнозите на Georgi Nikolov – защо ми се струва, че основните избиратели на ИТН ще бъдат все такива типажи с черни фланелки с надписи “България на три морета” и се въодушевяват от кръчмарски песни от вида “едно ферари с цвят червен и… какво му трябва да човека”. Може би и свестни и дори образовали се хора с професии сред тях, но дълбоко неинформирани и заблудени, или обикновени интересчии. Подобни на тези, които ни натресоха ГЕРБ. Не знам как не им втръсна да правят един и същи избор всеки път.

 5. Вицът по-горе, в аграрна интерпретция:
  Сутрин. Пена копае на нивата. Отстрани по пътя минава ба Иван.
  -Добро утро Пено!
  -Иии, ама къф чиляк си бай Иване, с един лаф ма кандърдиса.

 6. Като стана дума за прогнози, малко ме притеснява мисълта, че докато ние тук на умряло куче нож вадим, Копейкиноидната паплач може да надигане глава. А колкото до това как ще се разпредели лумпенският вот между двамата мачовци, не вярвам да е много фатално.
  Като знам колко спорове поражда твърдението, че ГЕРБ е по-малкото зло от БСП, не ми се прогнозира дали ИТН ще е по-малко зло от ГРЕБ.

 7. Когато средната класа (не само във финансово отношение) в България достигне критичната маса. т.е. стане поне толкова колкото бръснатите мускулести младежи дето смятат Слави за спасителя (поредният) тогава наистина нещата ще се случат. Засега отношението е около 2:1 в полза на бръснатите ако може да се вярва на роднатата статистика. Надежда има обаче поне да започнем да чистим оборите от гербавите изпражнения натрупани през последните 12 години и 4-те години царствено безвремие преди това.
  Със здраве!

 8. Както винаги, отлично есе, но се питам, след мрачният девети Септември, въобще имаше ли някой, който да направи нещо положително, още повече, че копирахме не едно към едно, а едно към две, починът на мужиците. Строехме заводи и социализъм, къде къде по и от тях, с което им се подмазвха нашенските лакеи. Ами сега потока или енергетиката, същата работа, не смеем и да се присъединим към европейски съдебни дела, сакън да не ги спечелим, че тогава, …пак същото подмазване! Права е Мария. „Не знае как не им втръсна (предполагам на избирателите дебили) да правят един и същи избор всеки път.“ Вероятно не съдебната реформа, а първо ОБРАЗОВАНИЕТО трябва да се подобри и реформира! Много ми е интересно каква ще е избирателната квота на „Да България“ (Христо Иванов) и на славейчетата, по това ще се покаже какво е умственото състояние на избирателите, а от там и дали има някаква надежда за България. Делят ни само часове от това. Дано любителите на гъби някак си да са намаляли!

 9. Много точен анализ, чудесен текст. Много е важно как отсега нататък българите ще се преборят с борисобщината, която е манталитет. В това отношение е изключително важно колко силно и колко бързо ще успеем да реформираме съдебната си система, която , както твърди Моника Маковей, ще реформира всички останали системи и ще се справи с безнаказаността. Не мога да понасям вече тяхната увереност, че техният манталитет ще доминира во веки веков, както доминира през последните 12 години.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.