Трифонов обедини всички срещу себе си – като Методиевич на местна почва и Путин на международния терен

 

 

 

 

На път съм да поставя собствен негативен рекорд като си призная вероятната грешка в преценката по важен политически въпрос още на следващия ден, т.е. днес.

Вчера написах, че очаквам предложеното напук на всички ( и на самата политическа логика) от Слави Трифонов правителство да бъде гласувано все пак в парламента. Изглеждаше ми, че това ( отново) ще се случи в крак с правилото “следвай парите”. Защото парите от ЕС, много милиарди, предназначени за България, в противен случай могат да бъдат загубени. Пък и тази прогноза е на самия “Файненшъл таймс”. Споделих я като своя…

Не се мина и един ден и започнах да се разколебавам. Направи ми впечатление, че не намирам нито един – повтарям НИТО ЕДИН – коментатор, анализатор, политолог, антрополог, културолог или просто журналист извън кръга на сценаристите на извършената от Трифонов агресивна глупост, който да я защити. Това е небивало единодушие в отрицанието на политически значим акт в България.

Трифонов успя да обедини леви, десни, всякакви – почти като неговият конкурент на попрището на популизма и доскорошен премиер на България, който изкара на площада в София преди година разнородни по своите политически убеждения, но единни в неговото отричане хиляди българи.  

Нямам навика да се присъединявам към мнението на мнозинството ( в случая – на абсолютното мнозинство), но признавам, че съм впечатлен от успеха на обединителя на всички срещу себе си. Само Путин го е постигал напоследък в международен план. В този смисъл шегичката на Трифонов, че кабинетът не бил на Доган, а на Ердоган, придобива друг смисъл – на Путин е във връзка с постигнатия ефект на самоизолацията. 

Нямаше да ми е достатъчно да си сверявам прогнозата с други хора, ако Трифонов решително не наклони сам везните в полза на преценката ми, че търси конфронтация, с която не може да спечели друго, освен всякакви врагове дори и сред склонните на компромисно отношение към спорната му личност. С  изявлението си във Фейсбук той изпревари реакциите на засегнатите от него като безгласни букви политици, от които изглежда очаква да го подкрепят като солов таран на широкото статукво, превръщайки във врагове и онези, с които заедно се противопостави на управляващите.

Мнооого слаба аргументация от страна на Трифонов е внушението му, че другите са лоши и искат постове, порции, а той, безкористният, нищо не иска ( и не иска да ги раздава), освен да ни предложи по-образовани от самия него хора да управляват от негово име и по неговата воля. Не казвам, че не може да страда от самомнението на Спасител, а че вменяването на меркантилност по презумпция на всички останали  е повече от слаба теза на собственото му месианство.  

 

Като засягам темата за образованите, каквито са предлаганите от него управленци с блестящи дипломи, не мога да не отбележа пробойната в Трифоновата гемия по тази тема. Вярно е, че конкурентът му от Банкя е недоучил, но и онзи от Учиндол не блести на този хоризонт. Измъченото му дипломиране на стари години, за да може да (до)каже, че е завършил висше образование, се помни като сюжет за избиване на комплекси в шоуто му.

Апропо, някой беше казал, че образованието на един човек може да е средно, но възпитанието му трябва да е висше. Слави не свети в мрака и по този параметър, за да се присмива на себеподобните си. 

Голяма порция гювеч от твърде различни факти е забъркал Трифонов и в сравняването на биографиите на предложения от него за премиер Николай Василев с няколко други биографии, сред които тази на Даниел Митов, оказал се изненадващо новата дясна ръка на Силната  ( доскоро) ръка на България.  Защото Митов рязко смени партийната си принадлежност, докато Николай Василев си остана отломка от царския провал в управлението и няма как да бъде отделен от историята на бързия възход и падение на една партия в най – новата ни история, какъвто е случаят с НДСВ. Ако Митов е пример за обикновено политическото номадство, каквито случаи има много, то Николай Василев е постоянна величина на провала, за който става дума по-горе. 

Ако можех да съветвам този човек, който явно си е самодостатъчен в областта на собствените дефицити в разбирането си за политиката, не бих му препоръчал да рови в чуждите биографии за мръсно бельо по аналогия, за да оправдава собствените се неадекватни ходове. Не само заради личното му минало, но и заради правилото : не се присмивай на миналото на други, защото още не знаеш какво бъдеще те очаква. 

Трифонов постъпи като руския посланик Николай Игнатиев, когото величаем като благородник ( граф). Напълно съзнателно той подхвърля на българите в Сан Стефано на 3 март 1878 година една измамна неосъществима мечта, знаейки, че тя няма да се реализира, но пък ще накара наивните българи да повярват в добрите ( му ) намерения, които после едни лоши ( западни) хора ще опорочат на Берлинския конгрес, макар тази ревизия да е предизвестена от тайните предварително договорки с “лошите”.  

За въпросните тайни договорки за сметка на българите, дълго укривани поради тяхната срамотност за договарящите се страни, знаем отдавна. Предстои да научим какви са истинските цели и договорки на Трифонов с подхвърления мираж за правителство на експертите с отлични дипломи, номинирани от един оставач в училището за политика. Изглежда все по-вероятно е да се окаже и повтарач наесен, когато ще съжали, че не се е възползвал от звездния си миг, при който мнозина негови критици щяха да го приемат за истински съюзник, ако не им беше отнел тази възможност. 

Ако си мисли, че като накара хората да ходят за трети път на избори в рамките на една година те ще обвинят онези, които не му гласуват ултиматума, дълбоко греши.

 

 

 

18 мнения за “Трифонов обедини всички срещу себе си – като Методиевич на местна почва и Путин на международния терен”

 1. Малко неочаквано бързо, чак задъхано, след Методиевич дойде и … Трифонович!

 2. С парите на мафията 25 години опростачваше хората с генитален хумор. Съжалявам но да “изчегърташ” едно л/о за да за да изцвъкаш ново — по-добре нови избори.

 3. “Неочаквано бързо” за кого?
  Ако трябва и славейко учиндолски като банкянското човекоподобие десет години да го дундуркаме, да го плюем и преизбираме, да се гаврим с него и го преизбираме, да му искаме оставката и да го преизбираме – тежко ѝ и горко на България!
  Ако не друго – поне фейлетоните на М. ВЕШИМ да бяхме чели и карикатурите на И. НИНОВ да бяхме гледали! Да бяхме видели, че година и кусур движим омешани, без ясно различима разлика в посоката и веем байряците рамо до рамо с хората на учиндолския пръч, с хората на отровната троица, с хората на сестра галева и платените на копейкин дори! Възхитихме се и прославихме храбрия надувен десант на Хр Иванов в Росенец, но не се пръкна ни един да изока: “Дигни по-високо мерника, Ице! Остави ги тези сараи! Прицели се в приставнището и терминала!” Щото ако се беше обадил такъв, мигом щяха да го анатемосат единствено правоверните тъмно-сини преторианци.
  Оп-с! Щях да пропусна – и под вдигнатото юмруче на бледия молец – льотчика пРезидент тихомълком се строихме. Щото важното беше на “умрялото куче” и ние нож да извадим, пък после, като сразим главния враг, ще се разграничим. То и това е вярно, де – разграниченията предстоят.Убеден съм, няма да мине година! Само дето не знам, кога някой ще се съпикяса, че този стил – “отделни вождове грешат, но Партията – никога!” не е нашенски… и води до изпълнението на Кремълската програма за България. Хаосът е налице!
  Така, че до вчера твърдо убедени, днес да се вайкаме в духа: “И кво прайм ся?” не е гот! Не е коректно някак.

 4. Мисля, че егото на Слави е толкова голямо, по цитирания от него факт, че 19 години програмата му не слиза от ефир, че е малко вероятно да е марионетка. Може да иска да е кукловод и спасител, но не смятам, че е нечий проводник. Та той има всичко, освен тоталната благодарност на хората, че ги е спасил.

 5. Г-н Инджев, не че нещо, ама Трифонов налови на гола кука сума ти “професоналисти” тези дни. Има ли проблем да изчакаме малко с коментарите и заключенията? В България има твърде много невидими зависимости, чийто видими проявления нямат смисъл първоначално, но после изкачат разни “нещица”.

 6. Блестящ коментар! Не знам какво повече да кажа – за пореден път – удоволствие е да Ви чета!

 7. На мен ми е мъчно за шахматистката. Много бързо изпадна зад борда…Между другото – Явор е напълно прав.

 8. Шрек не е кукловод,него кукловодите му дърпаха конците през цялото време-като се почне от”ГолемиятРом”и танца на пилон,координирано с Волгин разбиваха дясното,изродило се в подкрепа на Борисов.Отгледан беше стратегически,като Симеон…

 9. “Неочаквано бързо” – за някои, но не и за мен.

  А относно “надувния десант” в Росенец, буквално на другия ден, след поздравленията, попитах кога ще има подобен на Камчия (дето е руската база) и(или) на Гьола БелеНЕ (дето лежат заровени и ръждясват няколко милиарда на Българския данъкоплатец…).

  Който разбрал – разбрал.

 10. Избори, едно, две, колко ли дни календара трябва да изброи, докато се разбере в главата на гласоподавателя какво се таи, той, избирателят, властодателят, този който със своя глас дава власт , чрез машина или с бюлетина, подписва парче хартия, дава доверие на вересия на нас, вас, тия, ония, въобще на някой месия, Какво да се прави, сцена, политически терен, на кой ли тепих помага да си смутен, нищо чудно, че мнозина да гласуват отказват, даже държат да го доказват, от изборната секция в обратна посока тичат, предпочитат веднага да отричат отколкото сляпо да се вричат. Въобще изборите са въпрос, и понеже всеки наравно, навярно, е и умен и прост, въобще не е теорема, почти всеки отговор е дилема.

 11. Ася, учиндолският чалгар не е никакъв кукловод, а тежко зависим и комплексиран човек. При това много болен. Ако не беше зависим, отдавна да се е оттеглил да си гледа здравето и да си брои пачките.
  Тежка грешка на протестиращите беше, че така и не се разбраха КОЙ е врагът, т.е. кой управлява БГ задкулисно по този безобразен начин: за Христо Иванов са сараите и библиотекарският институт, за Манолова е Борисов, за Курнелия е някакво аморфно задкулисие, за Копейкин са ЕС/САЩ, за Славуца – и той не знае. Нищо чудно няма в това разнообразие от мнения, защото същността на Задкулисието е най-добре пазената тайна в БГ. Но aко диагнозата е неясна или грешна, как лечението да е правилно и успешно?!
  П.П.: Според осведомени източници, на които напълно се доверявам, Христо Иванов е най-близо до истината.

 12. Чалгарят, чиито смешници, след окупирането на Крим от “вежливите” човечета без опознавателни знаци през 2014 г., тичаха в еуфория пред камерите на шоуто, наметнати с руски знамена и крещейки “Крим наш”, вчера със сричане прочете един списък, който му бяха тикнали в ръцете кукловодите от Кремъл и “Газпром”. ОЧАКВАНО! Защо да има изненадани?

  Методи Андреев: Трифонов мисли, че все още е началник на своето шоу

  https://frognews.bg/novini/metodi-andreev-trifonov-misli-che-vse-oshte-nachalnik-svoeto-shou.html

 13. Една (хипо)ТЕЗА от мен.

  Утре, след разпита в МВР г-н Борисов обявява, че срещу него няма никакви доказателства.
  При гласуването на правителството някои от партиите обявяват, че техните депутати ще гласуват по съвест. Както знаете първо гласуват министър председателя, после и предложения кабинет. Мин. -председателят събира 121 гласа, а предложеният състав не събира. Започват консултации, ББ обявява, че е “уморен, удовлетворен от успехите, иска да гледа внуци” и т.н. Сформира се “коалиция на желаещите”. На народа по казионните медии му съобщават, че има едни пари от ЕС, които ще изпуснем, ако няма правителство. Отделни депутати от различни парламентарни групи гласуват национално отговорно.

 14. До БЪЛГАРИН:
  Не съм и помислял обратното. Тъкмо за това постът ми не беше адресиран до теб.
  Просто използвах като формален повод израза “неочаквано бързо”.
  Много добре си спомням и реакцията ти тук, във връзка с десанта на Росенец – не така бравурна, както всички останали.
  Бъди здрав!

 15. Поздрави и на Вас, г-н Тинков!
  Бъдете здрав!
  На какво ли още ще се нагледаме в тази кошмарна лятна политическа жега…
  ?

 16. Българите се откачиха от банкянския трън, но се закачиха на учиндолския глог. Най-голямо впечатление прави сегашният опит на ИТН да възкреси умрялото русофилско НДСВ, дало зелена светлина в политиката на Борисов и Пеевски. 60-те милиарда от ЕС наистина ще бъдат много добре погълнати от кръжока “Фръц пръц” в НДСВ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.