Украйна, която Методиевич предаде и помогна да бъде душена с газовата примка на Путин, зове да бъде признат съветският геноцид над 12 465 българи, прогонени от Крим през 1944 година

 

 

 

 

Никой от потомците на депортираните българи от Крим не се е завърнал, заяви на кръгла маса в Киев Екатерина Илекчиева , кандидатът на юридическите науки, адвокат, член на ръководството на “ Киевското общество за българска култура “РОДОЛЮБИЕ”, наречено на проф. Иван Стоянов.

Експертът съобщи, че на местата, където са депортирани българите от Крим, са регистрирани 12 465 от тях. По нейни данни те са били разпръснати в Башкирия, в Марийската АССР, в Кемеровската, Молотовската, Свердловската и Кировската области на Руската федерация, както и в Гуриевската област в Казахстан. Тя нарече геноцид депортацията и унищожаването на българите от съветските власти. По нейни данни към 1 октомври 1948 година смъртността сред депортираните представител на различни нации от Крим е била 6,8 пъти по-висока от раждаемостта.

«Никой от тях не е могъл да се завърне на територията на Крим за дълъг период от време, правилата са били  еднакви за всички изселници. Българите са били заселени в Кубан, в Херсонската, Запорожката и Николаевската области. Както и другите изселени народи, българите не са имали право на репатриране», заявява Илекчиева.

Днес в местата, където са били изселени българите от Крим, живеят не повече от 3500 българи. Към 90-те години практически никой от прогонените, нито някой от техните потомци, си е възстановил корените в Крим, съобщава тя на научния форум.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба призова международната общност да признае геноцида, извършен от СССР срещу българите и останалите националности през 1944 година. https://www.ukrinform.ru/rubric-crimea/3288537-nikto-iz-potomkov-bolgar-deportirovannyh-iz-kryma-ne-smog-vernutsa-na-rodinu-ekspert.html

Въпросът, който поставя Украйна, напълно отсъства от дневния ред на руско-българските отношения. През последните години – при управлението на гражданите за евразийско изоставане на България- те минаваха под знака на мотото “хайде да не дразним Путин”. Лично ми го съобщи онзи, когото по онова време все още наричах Борисов, преди да започна дао г именувам като Методиевич по бащино име по руски образец.

На финала на това управление на Методиевич тук преминаха във фазата “дайте да му угодим с прокопаването на транзитен газопровод” за целите на неговата стратегия да заобикаля и шантажира същата тази Украйна, която се сеща ретроспективно за геноцида над българите при пълното мълчание на София по темата.

 

 

2 мнения за “Украйна, която Методиевич предаде и помогна да бъде душена с газовата примка на Путин, зове да бъде признат съветският геноцид над 12 465 българи, прогонени от Крим през 1944 година”

  1. Не е по темата но звучи меко казано страховито. Само дето КОИто трябва забравят една “малка” но съществена подробност. След като отвъд Голямата вода са взели казуса на къса верижка то никога не трябва да се забравя. че янките бавно запрягат но после да не им се пречкаш.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.