7/8? Размерът има значение в политиката

 

Негласуването, неучастието в сценарии по широко разпространените тесни ( като механите за нашата душа – по Ботев)  балкански ритми в  размера 7/8   не е  престъпление. Не е като купуването и продаването на гласове от търговци на борсата на политическо влияние.

Остават часове преди края на залаганията на тази борса. Вървят наддавания дали тука ще има или нема да има правителство с мандата на ИТН. 

Брокерите трескаво опипват пазарите. Опипаните и спазарени преписвачи, оставачи и обикновени мариачи се дърпат като ощипани при докосване от “вражески” ръце до тайните им.

Не им било важно да се хванат на хорото, на което са се закачили като удавници за сламени постове, но не искат да се пускат, колкото и да ги щипят някакви медийки с някакви въпросчета и компроматчета за техните плагиатчета.

Дреболии в търговията на едро с участието на великански джуджета от лилипутинския пейзански пейзаж!

Кое е по-омаскаряващо? Да гласуваш или да не гласуваш?

Това е въпросът.

Политиката е сцена, но не е нужно да държиш като символ на колебанията си на сцената череп, като татуирания върху тялото на учиндолския Хамлет. Достатъчно е да държиш на думата си пред избирателите, че няма да вкарваш във властта прогонения от там през вратата популизъм, за да му позволиш да се завърне през прозореца на собствения ти конформизъм.

На изборите в Германия през януари 1933 година националсоциалистите печелят срещу разединената опозиция. Дотук – банално известно, че и диктаторите могат да дойдат на власт по демократичен път.

Историята обаче има продължение, което в днешната българска ситуация е поучително. Не защото аналогията с възхода на нацизма е пряка, а поради факта, че в момента плашат нежелаещите  да подкрепят един спекулиращ върху общата омраза срещу статуквото ( Версай и прочее несправедливости от близкото минало) проект.

Плашат ги с клеймото на позора.

В онази Германия по онова време 96 народни представители са отказали да подкрепят на фаталните избори шоуто на Хитлер. До един са платили с живота си за този отказ.

НА СНИМКАТА: Паметник в Германия на 96-те депутати, които са отказали да гласуват в подкрепа на националсоциалистите.

 

 

 

 

 

 

Всяка прилика с друго шоу у нас днес е случайна. Но не е лошо да се знае, че сценариите не трябва да бъдат диктувани от претенденти да определят гласуването според размера 7/8. Негласуването не е престъпление. Даже напротив в този случай.

Размерът на компромиса все пак има значение.

 

     

 

12 мнения за “7/8? Размерът има значение в политиката”

 1. Маските паднаха…
  Все по очевидно е че ИТН са инструмента на подмяната и озаптяването на протестните партии. Първо, с уклончивите си намерения за съдебна реформа ще гарантират комфорта на господарите си от ДС и ще държат на една ръка разстояние Герб като с времето ще се разберат с тях за новото делене на баницата. Знаем че баце и хората му са особено повратливи. Второ, прави впечатление усърдието с което натякват, че без подкрепата на двете партии на протеста нямало да управляват. Ако двете партии подкрепят сламеното им правителство – супер! Юздата им е сложена, протести няма да има подмяната се случва и те обират пешкира като по-малките коалиционни партньори. Ако не подкрепят тогава всички в хор ги обявяват за виновници и наесен избирателя ги наказва.
  Моля се сметките на кукловодите да се окажат криви този път.
  Със здраве!

 2. ”Седем напред, осем назад” – това явно е мотото на ИТН.

 3. На фона на тази наистина невероятна пошлотия и духовна мръсотия, на този калейдоскоп от нахакани, дребни калинки, членовете на временното правителство на пРезидента изглеждат като едни бели гълъби. Дали това не е крайната цел? Да ги заобичаме и да ги поискаме силно?

 4. Струва ми се, че един хитрец постигна целта си. Последните дни някак неусетно не се говори за зулумите на бившите управляващи и техните патерици. Тези, които искат уж промяна са насъскани един срещу друг.

 5. Много добре казано от автора, препратките към историята са шокиращо точни.

 6. От ИТН са подготвили зловещо бъдеще за българите, изобразено на гърба на техния лидер и представено от техния кандидат за министър на вътрешните работи и вицепремиер.

 7. Към Venko

  Мисля че сте прав. Също така мисля че Отровното трио, Манолова, Радев, Гешев работят заедно за париране влиянието на ДБ. ДБ са единствената сила която може да промени нещата в ущърб на действащата мафия и изброените са впрегнати да размият тяхното влияние.

 8. 7/8 или “исторически ” – компромисът накрая оставя проевропейските демократично мислещи българи без алтернатива и представителлство в структурите на управление . Дано уроците са научени !

 9. Според мен ИТН (или, по-скоро – техните “инвеститори” ) допуснаха огромна, стратегическа грешка! На практика се повтори случаят “Или избираме Пеевски, или правителството пада”, но в аранжимент 7/8.
  Вероятно ще дойде време и ще разберем защо Петър Илиев им е толкова важен, та заради него падна още неизбраното правителство…

  П.П.
  Без да се обиждат някои колеги от форума, но правилният израз е “да се опере пешкира” ( не да се оБере… ). Смисълът е – някой да свърши мръсната, черната , неприятната работа.

 10. Край на първо действие. Славчо се разсърди и повече няма да си играе с останалите. Да видим дали пиесата беше едноактова, или все пак в трето действие ще има правителство. А дано, ама надали!

 11. Благодаря SteveN,
  абсолютно съм съгласен с поправката за “обере пешкира”. Винаги съм знаел и използвал “опере пешкира” просто техническа грешка в случая.
  Със здраве 😀

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.