Кръгла 60 годишнина от победата на съветския комунизъм над ( Източна) Германия. Парадът на победата на съветския комунизъм над България дефилира и днес у нас

Путин и режимът му много обичат да парадират с паради на победата, за която нямат заслуги и върху която паразитират в търсене на съвременен авторитет, катерейки се по трибуните върху костите на предците си, жертвани с милиони в името на тази победа, постигната солидарно и от съюзниците, но с десетки пъти по-малки жертви.

Днес се навършват 60 години от друга победа – победата на съветската насилствена комунизация на източната част от Германия, ознаменувана от необходимостта да бъде издигната стена, за да спира милионите германци, желаещи да избягат от съветската окупация. От 1945 година до 13 август 1961 г., когато внезапно посред нощ ( както се полага на всяка разбойническа операция) започва изграждането на Берлинската стена, на Запад успяват да избягат три милиона германци. Цели селища остават без лекари. Източногерманските васали се оплакват на Москва, че трябва да се направи нещо, преди съветската окупационна зона да опустее напълно. 

 

 

 

 

 

Поучени от древния китайски пример евразийските господари (раз)решават да се вдигне подобие на Китайската стена. С тази разлика, че китайците са я изградили, за да се предпазят от външна заплаха от страна на нашественици, привлечени от богатствата на далеч по-напредналата им цивилизация. Съветските другари и техните германски поданици правят същото, но за да не допуснат по-нататъшно обезлюдяване  на своите владения заради бягащите милиони хора по свое желание от фалшивия комунистически “рай” към цивилизования свят.

Сред “любимите” ми паралели е двойният стандарт на нашистките борци за запазване на съветската символика у нас, които наричат вандализъм всеки опит да се оспори легитимността на съветското монументално наследство у нас. Цял свят аплодира(ше) източногерманците, когато грабнаха чуковете и започнаха да унищожават най-буквално тяхната стена.

 

 

 

 

Нашата обаче си стърчи ту под формата на разделителна монументална граница между носталгиците по съветската епоха и нейните противници. “Намекнах” лично с националния ни трибагреник, който положих върху позорния надпис с благодарността за окупацията, но не постигнах никаква чуваемост от страна на глухите за самата идея да се отървем от най-големия си срам. Те, за съжаление, не само сред съветофилите. Виреят и сред онези, които се оправдават с “това ли е сега най-важното”.

 

 

 

 

 

Подшушнах и в ухото на Брежнев, прерисуван от една знаменита снимка как се целува със своето протеже Хонекер. Но и това не помогна.

 

 

 

 

 

Сега използвам кръглата 60 годишнина от победата на съветския комунизъм над ( Източна ) Германия с надежда да обърна внимание върху дълбоко погребания под плитки амбиции е еднодневни страсти въпрос от върховна национална важност. Но…

Властите у нас, сред които доминират пристрастията на петата московска колона, обявяват за нецивилизовано  да бъдат оспорвани, какво остава да бъдат разрушени истинските съветски темели на комунизма, върху които се крепеше неговото българско подобие. То се срина, но пазителите на основите му явно се надяват те да послужат пак.

Не е случайно, че в приетия по времето на управлението на ГЕРБ закон за декомунизацията никъде не се спомена съветският произход на комунизма и необходимостта да бъде предизвикана поне неговата легитимност, все така необезпокоявана в най -централните части на българските градове.

Тъкмо това премълчаване се възприема като практическо ръководство за отношението на държавата и нейните институции към съветското натрапничество. И докато то не бъде оспорено и преместено в музеите, няма да можем да претендираме да сме държава, която се е еманципирала от тъжното си минало на най-покорен съветски сателит. 

 

 

6 мнения за “Кръгла 60 годишнина от победата на съветския комунизъм над ( Източна) Германия. Парадът на победата на съветския комунизъм над България дефилира и днес у нас”

 1. https://faktor.bg/bg/articles/80-godini-ot-rozhdenieto-na-svilen-kapsazov-ili-kak-s-ubiystvo-po-predpazlivost-otstraniha-edinstveniya-realen-konkurent-na-ahmed-dogan
  80 години от рождението на Свилен Капсъзов или как с убийство по предпазливост отстраниха единствения реален конкурент на Ахмед Доган
  Кукловодите на българския преход сай действали по старата изпитана формула: няма го човекът – няма и проблем

 2. Към Светослав:

  Свилен Капсъзов го убиха на път за София край София. Идваше с намерение да обърне настроенията в групата на ДПС, където Доган се канеше да осъществи своя “депесарски шут” срещу правителството на СДС. https://www.zlatograd.com/bg/news/archive/2011/11/18/1245/

 3. “Цели селища остават без лекари” и учители. Позволявам си да допълня в името на истината историческото обстоятелство. А едно населено място без жреците на здравеопазването и образованието е обречено на физическо и духовно обезлюдняване.

 4. Новата “берлинска стена”, която усилено се строи в момента, е т.н.партия “Алтернатива за Германия”. Но като знаем колко подредено, богато и спокойно живеят гражданите на Германия, се питам каква “алтерантива” би могъл да им предложи евразийският концлагер, за да го предпочетат ?!
  Обаче Германия е огромна държва с мощна икономика и стабилна демокрация, която има опит и материален ресурс, за да организира спешно репатрирането на “алтернативистите” обратно в матушката им и затова може да си позволи “лукса” известно време да наблюдава, преди да реагира, докато за нас подобно наблюдение, без навременна реакция, може да бъде пагубно за българския суверенитет и демократично развитие.
  Ето, въпреки антиепидемичните Covid ограничения и карантини за туристите, идващи от оцветени в червено по отношение на разпространението на вируса държави , потокът от “родственици” на собствениците на имоти по Българското черноморие безконтролно нараства, сякаш ограничителните мерки не се отнасят за руснаци!? Ако това продължава, има опасност министЕрката Банкова да стане още по-дебела (свиня).

 5. в Русия преди седмица поставиха дневен рекорд от починали от короната-800 души,всеки ден се увеличаваха,за вчера са 819.И това е цифра 4 пъти занижена спрямо истината-има такова изследване на СЗО.Явно целта е с помощта на Ричард Алията да пратим повече българи при Ричард Груев…Осезателно е увеличението на заболелите по Черноморието.

 6. Нито на Германия и личи, че някога са губили война, нито на рушняците, че някого са печелили – всъщност не са! Вместо да празнуват с паради нещо, което са си измислил, на тези дати ватниците трябва горко да плачат за собствената си некадърност и вродена тъпота!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.