Кремъл и Тръмп злорадстват заедно срещу Байдън заради Афганистан

  Кое е общото между настоя режим в Москва и предишното  управление на САЩ през призмата на отношението им към талибаните в Афганистан?

Общото са преговорите с талибаните и злорадството по адрес на Байдън, осмелил се да направи това, което Тръмп обещаваше . 

Администрацията на Тръмп обещаваше да изтегли американските части от Афганистан до май 2021 година. Тогава САЩ разполагаха с 13 000 войници в бойна готовност на терен, а след това само 2500 от тях успяха да задържат под контрол позициите си до решението на новата администрация да ги изтегли, за което Тръмп сега се нарежда до Кремъл с обвинения към президента Байдън.

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео увещаваше президента Гани да преговаря с талибанското движение, а руската дипломация направо си ги покани на гости в Москва преди да започнат голямото си настъпление. То доведе вече до пълната евакуация на американските дипломати, за неприкрита радост на Москва.

Всички ( истински ) противници на талибаните – цели посолства – бягат от реванша на ислямските екстремисти в Афганистан,  но не и руските дипломати, въоръжени с инструкции от Москва да не се боят от талибанските братушки. https://www.kommersant.ru/doc/4946302#id2096901

Представители на руското външно министерство се радват в Москва, че офанзивата на талибаните показала колко лошо е да си съюзник на НАТО. https://www.kommersant.ru/doc/4946302#id2096901

НА КАРИКАТУРАТА: В руския интернет се разпространяват “забележки” по адрес на външния министър Сергей Лавров, срещнал се в Москва с делегация на талибаните преди тяхната офанзива, а сега лично ги посреща с хляб и сол.

 

 

 

Руският посланик Дмитрий Жиринов в Кабул сипе комплименти по адрес на новата талибанска власт,  поела охраната на руското посолство ( от кого ли охраняват руснаците, щом талибаните владеят положението и всичко е спокойно ?). Просто не може да се нарадва на успеха на организацията, обявена за терористична ( и) в Русия.

Публикувам на руски, като за путинофилите у нас, доказателствата за задоволството на руската дипломация от “адекватните мъже”, които са поели охраната на руското посолство в Кабул, докато посолствата се евакуират ( с  другото голямо изключение, каквото е китайското). 

«Хорошее впечатление очень на нас произвели, адекватные мужики, хорошо вооруженные, встали по внешнему периметру посольства так, чтобы никто не мог к нам проникнуть – никакой террорист, никакой сумасшедший», — заявил дипломат.

“По его словам, талибы вновь подтвердили, что ни один волос с головы российских дипломатов не упадет, «вы можете работать спокойно».

Ранее Жирнов сказал, что сейчас при талибах в Кабуле ситуация лучше, чем при Ашрафе Гани. https://www.kommersant.ru/doc/4946302#id2096901

Дали победата на харесваните от руските власти талибани е толкова пълна и окончателна, колкото изглежда в момента?

Универсалното правило, потвърждавано досега от историята на чуждата намеса в страната, показва,е, че там е лесно да влезнеш, но трудно се излиза след това. В известен смисъл оттеглянето на американците опровергава тази мантра. Възниква обаче въпросът, дали правилото за трудното изтегляне няма да се отнесе и към талибаните. В Северната част на страната вече се надига въоръжена съпротива срещу тяхната власт. Многозначително изглежда мобилизирането на сина на легендарния Шах Масуд, който беше най-харизматичния лидер на антисъветската съпротива, но беше убит при подъл атентат след това от пратеници на Бин Ладен, дегизирани като марокански журналисти.

Това е повече от символично. Северът и Югът ( условно казано) имат стари сметки за уреждане, а главната слабост на правителствената армия беше липсата на мотивация да се изправи срещу талибаните. Партизаните от Севера нямат такъв проблем…

НА СНИМКАТА: Синът на Шах Масуд с бойци под негово командване в долината Панджшер.

22 мнения за “Кремъл и Тръмп злорадстват заедно срещу Байдън заради Афганистан”

 1. Въпреки хвалебствията в прогресивните леви медии в САЩ, рейтинга на Байдън е спаднал само със 7% за седмица.
  Ако медиите бяха толкова критични към него, колкото бяха към Тръмп то Байдън щеше вече да е най-мразения и смешен Президент в историята на САЩ.
  Да отидеш на почивка, докато талибаните превземат посолството ти е проява на много лош вкус.
  Още много проблеми ще създаде хитрия празноглавец Байдън.

 2. Колаборацията на Русия с талибаните е поредното безспорно доказателство, че това е империята на злото. Изплащането от българското Министерство на отбраната на стотици милиони левове за ремонт на руски бракми е чудовищно престъпление, захранващо финасово основният враг на България. Въоръжената с руски боклуци българска армия е опасна за българската държавност.

 3. Ерго, “Северният алианс” който помете първият ислямски емират в Афганистан се възражда. И това е само началото на началото. Колкото и да се правят на “очовечени” талибаните тяхното в историчекска перспектива не се “губи”. Дежа вю. Да му мислят комшиите отгоре.

  “В долгосрочной перспективе очень сложно прогнозировать ситуацию на севере Афганистана. Неизвестны детали договоренности между США и Талибами. Но если талибы будут насаждать свои порядки, то это будет поводом для севера консолидироваться. Дело может дойти до того, что они возьмутся за оружие. Хотя сын Шаха Масуда молод, но пользуется большим авторитетом, народ ему доверяет. Вполне возможно, ему удастся воссоздать “Северный альянс”, – отмечает Омар Нессар.

  “Северным альянсом” называлось объединение ряда полевых командиров северного Афганистана, сформировавшееся в 1996 году. Возглавлял его Ахмад Шах Масуд, этнический таджик, один из самых известных лидеров моджахедов, известный как Панджшерский лев.

 4. След като са видяли накъде отиват работите с Гани, американците са блокирали паричния резерв на Афганистан, който е под контрола на американски банки. Става въпрос за около $9 милиарда. Мисля, че амерканците бързо ще го преживеят този провал.

 5. Към Сия:

  Една от причините за безславната кончина на СССР беше бремето на непоносимата за икономиката на империята авантюра в Афганистан. Само личният състав на съветската армия беше поне 10 пъти по-голям от този на САЩ, чиято икономика е около 20 пъти по-голяма от съветско-руската…
  Ако пък сравняваме мотивацията, никой екстремист не беше нападал СССР на негова територия, както направиха хората на Бин Ладен на американска, криейки се на контролираната от талибаните афганистанска земя.Има и други разлики, но какво да обяснявам, когато троловете се опитват да ме контрират със спорните данни за цената на американската операция и дали ставало дума за милиарди или трилиони…За каквото и да става дума, няма опасност Америка да се разпадне, както СССР, макар да става дума не за съседна държава ( какъвто беше случаят със СССР и сухопътната му инвазия), а за пренасяне на войски, оборудване и какво ли още не на огромно разстояние, оскъпяващо неимоверно тази война, но пък доказващо възможностите на “световния полицай” да се справя с подобни предизвикателства както никоя друга държава.

 6. Към ИмеТо:

  Това за лошия вкус го оставям на онези, за които е вкусно да глозгат кокалите на Байдън и тържествуват, че той доведе докрай започнатата от Тръмп негово намерение на изтегли американските части от тресавището на Афганистан. С цената на въпросните 7 процента спад в популярността.

  Истинските лидери правят точно това: жертват личния си интерес заради трудни решения, които тръмпистите искаха да извършат на думи, но завещаха на дело на следващата администрация, за да злорадстват сега. Като Вас.

 7. Да, това ще даде криле на путинофилите да славословят могъществото на руската анимационна армия спрямо слабаците американци (особено последните 2500 човека, без които нещата се срутиха със светлинна скорост). Което е лошо за нас, например, про-руска пропаганда тук имаше и досега предостатъчно. Но за света по-опасно от злорадството на руснаците е вероятно пресметливата радост на китайците и евентуалното ускоряване на плановете им за Тайван.
  За съжаление изтеглянето, което изглежда, че беше подкрепяно от мнозинството в Америка беше направено пределно нескопосано, и това едва ли е оспоримо – останали зад борда все още неприбрани свои, неподкрепени местни съратници. И двете администрации имат своята отговорност за това – Тръмп за сделката, Байдън за осъществяването.

 8. Към ИмеТо: Не знам кои либерални медии точно имате предвид като казвате, че хвалят Байдън за изтеглянето, но както The Washington Post, така и The New Yorker критикуват администрацията му по този повод и то точно толкова колкото, ако не и повече от (заради изоставянето на либерални ценности като правата на жените например), The Walk Street Journal например.

 9. до HBH
  Сигурно имате предвид вестник The NY Times, a не списанието The New Yorker , а “The Walk Stree Journal ” се казва The Wall Street Journal.

 10. Господин Инджев, приемаме, че Тръмп е новият Трайчо Костов -враг номер едно(И АЗ ГО МРАЗЯ), в комунистически САЩ-1619, и всички негови привърженици са реакционни терористи!
  Въпросът ми е защо нищо не му се случва на Тръмп, къде е процесът срещу него?!
  Известно ли ви е ловното понятие “judas goat”? Тръмп е точно това, а ловната плячка за интернационалните комундели са неговите въоръжени, патриотични, богобоязливи, привърженици които си обичат родината САЩ-1776!
  Знаете ли че, Ашли Бабит, която беше застреляна на 6ти е военно-въздушен ветеран?
  Знаете ли че, шаманът с рогатата шапка, Джейкъб Чейнсли, е военно-морски ветеран?
  Това ли са враговете и терористите на Америка, тези хора нямат ли конституционно право, гарантирано от първата поправка на конституцията на която са се клели, тези хора са дали нещо за родината си, а лицемерната отплата която получават е плесница в лицето и куршум в шията!
  Ако наистина обичате Америка -1776, моля ви прочетете в някой форум за ветерани, как се чувстват сега след тази грозна провокация!

 11. Към Morningstar:

  Коя грозна провокация? Да не би охраната на Капитолия да е нахлула в домовете на въпросните ветерани, да е трошила вратите им и да е заплашвала с линч обитателите?
  И да ни би за ветераните да не важат законите, че творят беззаконие ( и направо история в това отношение)?
  И понеже знам въпросните факти кой кой е от тези опозорили се ветерани, си позволявам да не използвам това познание като защитна за тях теза.
  Бившата им служба на Родината не е оправдание за опита им да я подпалят заради политическия им фанатизъм в защита на един вреден за самата демокрация новоизлюпен егоист и нарцис на върха на политиката в държавата.

  Знаете ли, пък да попитам аз, че точно ветераните ( от Първата световна война) полагат основите на националсоциализма в Германия и първаат публика за речите на ветерана Хитлер в баварските кръчми? Тръгват след него на поход към Берлин да свалят властта ( едно към едно с атаката срещу Капитолия), но получават отпор и фюрерът им попада в затвора.
  Ничие бивше геройство не е предварителна индулгенция за последваща проява на агресия, която на практика беше тръпмистки опит за преврат след поощрителна му реч към тълпата, въоръжена с бесилки за конгресмените.

  А защо Тръмп не е в затвора, отговорът този въпрос е извън моята компетенция. Предполагам, че някоя конспиративна теория “обяснява достоверно” причината.

  Колкото до иронично сравняване на Тръмп с Трайчо Костов, е по-добре да си траете с този псевдоним, който се припокрива с названието на органа на британската компартия, фалирал след като Москва спря да го издържа.

 12. Грозната провокация е, че си свършиха работа за 20 дни и завзеха Афганистан, след което ги размотаваха 20 години по чукарите и опиумните полета, да пазят пясъка и маковете, не без множество жертви!
  https://www.youtube.com/watch?v=AUATfLDiwVA&t=44s
  (Репортаж на Хералдо Ривера, на терен)
  Три часа след опита за “подпалване” на демокрацията, и “МАГА пуча”, дясната ръка на Тръмп, вицето Пенс, ратифицира изборите в сената, самият Тръмп след безсмислената си реч, се изсули в неизвестна посока и остави тълпа наивници да влязат в капана “photo opportunity”!

  https://twitter.com/MMFlint/status/1427435010387189762/photo/1
  Вижте знакът на равенство който поставя Майкък Мур, но малката разлика в двете снимки е оръжието > знамената… Кой тръгва да прави преврат и да пали, със знамена?
  Като човек бил на война (Ливан) знаете, че това не се забравя, още повече ако си в армейски отряд и някой твой другар е починал….пословични са посттравматичните състояния на бившите военни!
  Това не е просто провокация, това е психическа травма, която може да предизвика изстъпление, тогава няма да е със знамена и Майкъл Мур ще каже, “ето аз нали ви казах, че са терористи”…
  Относно Тръмп, Иванка и Челси освен съученички са близки приятелки, няма конспирации, Майкъл Мур например не е бил на сватбата на Челси, докато Тръмп беше – “judas goat”!
  Парадоксално целият свят е вперил очи и надежда в американската втора конституционна поправка и въоръжени “тръмписти”, те паднат ли, нещата стават като в Австралия и Нова Зеландия – Цивилизовани!
  Америка е разделена и едната е излишна, лично аз съм на страната на тази от 1776!
  the british are coming, the british are coming!

 13. Към Morningstar:

  Трябваше веднага да си кажете, че Майкъл Мур е “меродавният” източник…Ясно! Няма да занимавам публиката, ако тя не знае, какво представлява Майкъл Мур, но ще помоля повече да не ме занимавате…

 14. Г-н Инджев спора за парите произтича най-вече от мерака на руската пропаганда да раздуе цената на войната, платена от американците и широко рекламирана като неуспешна.
  По този въпрос:
  1. САЩ наистина са похарчили трилиони в и за Афганистан, защото са възстановили не-малка част от инфрастурктурата на страната, до голяма степен необходима им за да поддържат контрола. Ако наистина са плащали издръжката на 300 000 армия + въоръжението в продължение на 20 години силно ме съмнява, че това е по-малко от 100 милиарда долара. Отделно “асфалт”-а… А както се оказа тамошните Бойко-Борисовци са черпели от бездънният извор с още по-пълни шепи. Отделен е въпроса, колко от тези трилиони всъщност са се върнали обратно в САЩ като изпълнения на военни поръчки. Нещо, което русотролите пропускат да уточнят.

  2. Почти в първите дни на изтеглянето на американците лично от Байдън дойде признанието, че американците никога не са имали за цел да се установяват за постоянно в Афганистан още по-малко да ги “демократизират”. И наистина от военно-стратегическа гледна точка, свързано с безопаността на САЩ на тях им е било нужно само време да (а) намерят Бин Ладен и останалите главатари на Ал Кайда и (б) да картографират потенциалните убежища за в бъдеще. Явно са приключили и си заминават (защото се каза и друго с половин уста – от тук нататък няма какво повече да спечелят, а само да губят). Това също влиза в остро противоречие на опорка №1 на всичкото русороб, за “демократизацията”. Това ако не е повод да се разпенят… ;D

  Правя и паралел със санкциите по закона Магнитски наложени на България (всъщност на определени лица). След като стана ясно, че въпросните фигури вече са безинтересни за интересите на САЩ бяха “хвърлени на кучетата”, а на партньорската страна бе размахан пръст, че представляват потенциална заплаха за националната сигурност на САЩ.

  Прочее – повечето талибани са пощуни, които са населени в Афганистанският юг, докато в северните провинции са предимно таджики и тюркски ентнически малцинства. По средата са хазарите дето не обичат и едните и другите, но са много малко, че да представляват фактор в политиката.

  П.П. преди да обвиняваме американците е редно да си спомним една народна мъдрост, че свободата е прекалено скъпо нещо и не се подарява, тя трябва да се отвоюва.

 15. @димитър: Преименуването на Wall Street Journal се дължи на факта, че клавишите “k” и “l” са един до друг и използвам виртуална клавиатура на iPad. The New Yorker, обаче си е The New Yorker (известни напоследък с разследването на Харви Уайнстийн, а в по-далечното минало с първия репортаж от последствията от атомната бомбардировка на Хирошима).

 16. Към Явор:

  На добронамерения Ви отговор мога да отговоря, че споменатите от мен 40 милиарда долара разходи са калкулирани вероятно по някакъв начин във връзка с бойните операции. Споменават се в един актуален британски документален филм. Когато ме призоват да си назовавам източниците, тържествувайки, че ( най-накрая ) са ме хванали в грешка, реших да не влизам в обяснителен режим.
  Основната ми теза обаче не е свързана с количеството похарчени долари, а във факта, че САЩ могат да си ги позволят тези харчове без това ни най-малко това да се е отразило на просперитета им за изминалите 20 години – тъкмо напротив, те донесоха с инвестираните средства относителен просперитет на Афганистан(ските градове), преобразени и модернизирани по този начин до неузнаваемост.

  СССР, който се самозакопа с 10 годишната си окупация на Афганистан, която не можа да понесе икономически ( иначе руснаците нямаха проблем с морала (си), лъжеха до последно, че са там да оказват “интернационална помощ”).

  Това е една от разликите ( много, много съществена), а другите се свеждат до факта, че руснаците избиха повече от милион афганистанци, в огромната си част мирно население, а и дадоха за два пъти по-малко време в пъти повече жертви от американците. Неприятно за съветофилите, но факт.

  Освен това американците си направиха труда да опитат да умиротворят Афганистан след като терористите с логистична база там им дойдоха на “гости”. Докато СССР нахлу да съветизира Афганистан без казус бели. Просто нямаха повод за война като засегната страна ( за разлика от САЩ ), освен да си начешат имперската краста от глупост, мотивирана с прогнилата идеология на “интернационализма”. И си платиха със самоубийството си.

 17. Господин Инджев сетих се нещо пак на тема ветерани тоя път съветски/руски!
  Предполагам знаете пословичните “афганци” това са руските ветерани от Афганистанската окупация, които бяха най ценните кадри на руската мафия, при това по цял свят, дори и у нас 90те години се наблюдаваха такива “афгански бригади”!
  Редица руски криминални филми и култовата “Бригада” започват точно с афганската галванизация, на бъдещите руски мафиози, нещо като “университет” насред чукарите!
  Според мен най важното което трябва се наблюдава на една война е човешкият фактор, защото ужасът на войната продължава да резонира във всички участници, при това до живот, дълго след като са се прибрали от фронта, носят проблеми в обществата(не по тяхна вина), за това всяка война е отвратителна и не бива да се търси понятието “казус бели” за да не се стига до “false flag”!

 18. Donald J. Trump
  August 19th, 2021
  First you bring out all of the American citizens. Then you bring out ALL equipment. Then you bomb the bases into smithereens—AND THEN YOU BRING OUT THE MILITARY. You don’t do it in reverse order like Biden and our woke Generals did.

 19. Към димитър:

  Е, щом геният на всички времена и народи Тръмп, източник на още много “мъдрости”, го казва, значи трябва да си го закачим на стената като единствено вярното съждение.
  Ще ви помоля да не ми пробутвате тук неговите заяждания от висотата на уязвеното му его.
  Избута един злополучен мандат и вече раздава рецепти как се президентства! Типично за един нарцистичен мегаломан, който продължава да се смята за най-великия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.