Тръмп нападна солидарно с Кремъл Байдън заради Афганистан. Какво чака нашият тръмпист Номер едно?

Уязвеният от загубата си на президентските избори Доналд Тръмп не закъсня да се прояви в свойствения за него стил и да се възползва от драмата с прекратяването на американското присъствие ( защото става дума и за цивилни, многократно повече от военните) в Афганистан. Нахвърли се на партийно събрание в Албама върху президента Байдън с тежки обвинения за изтеглянето от Афганистан, за което преговаряше с талибаните, които го уважавали.

Уважавали го лично! Това е много важно за всеки бос, изискваш обожание дори от страна на хора, които са загубили човешкия си облик със зверствата си при управлението на Афганистан ( 1996-2001 ). 

За новоизпечения политик Тръмп нямаше проблем да заплашва с думи и действия западното единство, а след това да отрича фактите. Така и сега залага на хипотезата какво би направил той на мястото на Байдън. Остави го да вади горещия картоф от афганистанския огън, но не си прави труда да обясни защо като президент не се е справил с умиротворяването в тази размирна страна, че се налага друг сега да (до)върши неговата работа. 

Вече писах за злорадството на Тръмп и съвпадането на позицията му с тази на Кремъл. Ако има нещо ново по отношение на тази “идилия” в единомислието им, отричана иначе на думи от самия Тръмп в качеството му на кандидат за президент и през всичките му години във властта, това е въпросът кой още ще се присъедини към този тандем.

Потенциален кандидат е нашият “балансьор” между Изтока и Запада. На Путин той обеща и изплете с български пари за рекордно кратък срок газова примка за Украйна, а на Тръмп разчиташе това предателство да му се размине. Но се препъна в очакванията си поради успеха на Байдън на изборите в САЩ. Навлече си наказанието целият свят да чуе от новата му администрация истината за корумпираното управление, липсата на върховенство на закона и потискането на медийната свобода в България. 

От момента, когато САЩ въведоха санкциите по закона “Магнитски” срещу покровителствани от режима на ГЕРБ български бизнес-галеници, нашият бивш балансьор изчегърта от речника си думата Америка. Край.  Но ето че сега му се отваря възможност да си отмъсти като изрече някоя от своите “мъдрости” във връзка с пожара в Афганистан от рода на “ пожар се гаси с насрещен пожар” или, че е по-добре да има мир вместо война и че е нужно Байдън да въведе ред в хаоса, който му остави Тръмп. 

Обаче мълчи. Засега поне. Дали не се надява да бъде помилван ( не като онези Папи, които са го галИли по главата, а за колаборацията му с Путин ) от лошата американска администрация – стига да съумее да се върне като победител на следващите избори?

Или пък се е върнал на земята след главозамайването му в ролята на “геополитик” на световната сцена към амплоато си от времето, когато в моето студио на “В десетката” се свиваше в черупката си и обясняваше, че е твърде малък да коментира Иван Костов?

Горкият наш бивш “балансьор” беше зашлевен вече и от Русия чрез нейния посланик Митрофанова в София. Тя го упрекна безименно в едно интервю – след като стана ясно, че употребяваният досега от Кремъл проводник на руското влияние Методиевич не става за рециклиране. Митрофанова заяви, че ( Кремъл ) се надява на повече уважение от страна на следващото българско правителство. 

Уважението лично към боса Путин, за когото, също като Тръмп, нашият бивш премиер не каза никога критична дума, е архиважно ( както би се изразил Ленин). Всеки руски пияница ще ви го потвърди в момент на смутолевен проблясък от остатъчно достойнство: “ ты меня уважаешь”?

Да му е за урок, че колкото и да се подмазва, самодържецът от Кремъл винаги ще изисква още унижения от него. Не че той не е готов на всичко, след като можа да мрънка с извинения пред Путин, че не се е старал достатъчно да му угоди…

Би могъл поне да се загрижи за съдбата на афганистанските жени при режима на талибаните. Тук жените са му любим миманс за телесно самохвалство в неговите прегръдки. Но и това не прави. Как да се скара на талибаните? Те са толкова добре дошли за преговори в Москва, а преди това контактуваха и с администрацията на Тръмп, с която  подготвяха американско изтегляне, за да разправят сега тръмпистите, че това преговаряне било само форма на натиск върху талибаните

Остава си засега единствената реплика във връзка с новата ситуация в Афганистан на нашия опозиционер Номер едно, че пред лицето на опасността от афганистанска мигрантска вълна решението за България е избирателите да го върнат на власт. “Скромно”, както винаги. И нахално, както обикновено. Но поне му остава утехата, че не изневерява на маниера, по който се родее с Тръмп, американския му ученик по популизъм. 

Чудя се дали нашият многократен победител на изборите, който се радва на “хаоса” след неговото победно управление, не го чака съдбата на руския победител в онази война, който се питал в наши дни защо толкова често му напомнят за победата над Германия, но обяснението дошло от неговия син със следния логичен отговор: защото, като гледаме днешната Русия и днешната Германия е трудно да повярваме в това без постоянни напомняния. 

Да си го пожелаем. Защото обратното би означавало той да излезе прав, че без него ни чакат само ужаси, страдание и хаос. Една развиваща се с необходимите темпове за догонване на развитите европейски държави България би била най-голямото наказание за този саможив пророк на хаоса. 

 

 

22 мнения за “Тръмп нападна солидарно с Кремъл Байдън заради Афганистан. Какво чака нашият тръмпист Номер едно?”

 1. Големи истини и прекрасно прозрение, господин Инджев! Но като на снимката, могат да дадат обяснение на „загадката“ само тези, които са в състояние да съпоставят нещата в истинската им същност. При това да направят и правилните стъпки след тези заключения. Най – същественото е, без вечните страхове от съществуванието си, потъналите в безизходица да се осмелят и да назоват причинителите. Да разберат, че такова съществувание е дори несигурно за бенефициентите от класата на частично облагодетелстваните, неграмотните, некадърните и простаците. Защотро когато корабът потъва, се давят и нищожните гадинки укрили се във всякакви бърлоги там.

 2. А ето го и другият, съвършеният кремълски проводник на руското влияние в България със свитата си. Липсва само вицето му, щото то било на среща с каракачаните у нас.
  Кой ще ни освободи от рубладжийското робство?! Освен един “канадец” не виждам нищо друго на хоризонта!

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-edna-snimka-raztarsi-balkana-na-shipka-vsichko-e-spokoyno-shtom-radev-e-do-mitrofanova-i-sharenkova

 3. димитър,

  Много анти-американска злоба, много нещо.
  Хипотетичен въпрос ако споделяте мнението на русофила автор – По ли ще ви харесва “оправянето” от китайците или руснаците?

 4. Георги Харизанов,
  Ако човек не одобрява гафовете на Джо Байдън, довели до невиждан резил за САЩ в Афганистан, ако е против това същият да разпъва чадър за сина си Хънтър, назначен с протекциите на татко си в украинската петролна фирма “Буризма” с космическа заплата, без да разбира нещо от това, с което се занимава въпросната фирма, без да владее езика на страната, в която “работи”, то значи този човек е пропит от антиамериканска злоба!?
  Това в БГ сме го живяли, когато ТЖ назначаваше сина си на постове, за които неизтрезняващият Владко нямаше абсолютно никаква квалификация!

 5. Още примери на “антиамериканска злоба” – дори и CNN и NY Times са между “злобарите”:

 6. Към Димитър: всъщност аз се опитвам да разбера в какво се изразява “невиждания резил на САЩ в Афганистан”. Бих била благодарна, ако можете да го обясните. Постарах се да се информирам и от американска преса, но освен цифри, някак не можах да попадна на смислен анализ. По моето скромно мнение едва ли американците са тръгнали да се оттеглят без да се договорят с талибаните и без последните да са поели конкретни ангажименти към мирното население на Афганистан. Може би времето ще покаже дали тази моя представа е наивна.

 7. Мария,
  какво толкова не Ви е ясно?! Какво да Ви обясня?! Това, че сега в Афганистан останаха по различни сведения от 15 000 до 40 000 американски граждани на произвола на съдбата и на милостта на талибаните?! Ако Ви е толкова трудно сама да се информирате, кажете на какъв език да ви дам линкове.

 8. Към Димитър: Идеята беше да разбера в какво се изразява “резила” на САЩ. Доколкото разбрах, става въпрос за останали там американски граждани. Справедливо е да са каже все пак, че липсва информация по какви причини са останали и че от края на април правителството на САЩ призовава цивилните си граждани да отпътуват, а решението за изтегляне на войските е на Тръмп, някъде от края на 2018 г. Все едно. Благодаря Ви за отговора! Аз харесвам анализите на сайта De re Military и ги препоръчвам. Поздрави! https://drmjournal.org/2021/06/29/drm-update-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b0%d1%84%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82/#more-7773

 9. димитър,

  Критицизмът на CNN и NY Times нямат нищо общо с тона в статията от този автор хибридка.
  Виждам също че сте и загрижен за съдбата на американските граждани в Афганистан.
  На вас лично неприятно ли ви е че Америка се дъни в Афганистан или ликувате?
  Имам чувството че е второто. И имам чувството че сте поредният фен на Тръмп който се подвизава в този форум.. Или просто въртите имената..

 10. Димитър се явява тук, като последна инстанция и намеси в днешните събития отново, нищо общо нямащия с тях син на Джо Байден. Димитър, изборите отдавна са свършили и вината на Байден е единствено в това, че не се дистанцира от сключеното от Тръмп споразумение с Талибанската пасмина, а успя да влезе в капана, заложен му от зависимия Путинист на име Доналд Тръмп, който обеща на Америка да изтегли войските от Афганистан. Това е положението и няма нужда да се карате на Мария, защото не споделя желаната от вас позиция.

 11. Българин,

  Тони Блеър много му се иска някой да се съобразява с Великобритания.
  Те нямат войски в Афганистан от 2014.
  Малко нахално ми се вижда да иска сметка от Американците при положение че не са там вече 7 години.
  А и да не забравяме трите войни които империята им е водила по тези земи.
  Великобритания тепърва ще започва да разбира значението на думата Брекзит.

  https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/aug/22/boris-johnson-global-britain-exposed-impotent-friendless-afghanistan

 12. Към Димитър:

  Избирането на Тръмп за президент беше най-големият резил в най-новата американска история.

  Всеки с резила си.

  Драган

 13. 29-02-2021 г., Доха, Катар

  “Доналд Тръмп – президент на САЩ: Ще се срещна лично с лидерите на талибаните в недалечно бъдеще. Много се надявам да действат така, както се договорихме.”

  Към димитър – Летището в Кабул и евакуацията на несретниците, бягащи от талибаните, се охраняват от американски, британски и турски войници!

  Поздрави!

 14. Към Българин:

  Уважаеми Българин, спорът с Димитър не се получава. Той се е вкопчил в онези 40 милиарда, за които писах и тържествува, че най-после след години опити да ме оборва на тема “Тръмп” ме е “хванал”. Не спори с това- защото няма как- което цитирате:

  29-02-2020 г., Доха, Катар

  “Доналд Тръмп – президент на САЩ: Ще се срещна лично с лидерите на талибаните в недалечно бъдеще. Много се надявам да действат така, както се договорихме.”

  Както всеки, правя грешки. Една от тях, слава Богу поправима, е че с тръмписти, като Димитър, правя компромиси тук. Опитваше се да ми налага расистки възгледи в полза на Тръмп, след което поправих грешката си да му служа за трибуна.
  Един подобен на него тръмпист ме заплаши, че повече нямало да чете “фалшивите ми” анализи- заради онези злополучни 40 милиарда. Какъв “ужас”, някакъв тръмпист нямало повече да ме чете!

  Препоръчвам им да не ме четат, а да пишат където си искат ( и където ще им позволят да се налагат), вместо да си пробутват тук пропагандата с обобщенията си. Хем съм никой и нищо, а се напъват да ме оборват, вкопчени в нещо, което най-сетне им служи като отправна точка за манията ми да ме опровергават.

 15. Ролята на медиите е да са винаги критични и максимално често да вадят кирливите ризи (ако има такива).

  Но тази “работа” с “резила на Байдън” е малко като вица:
  – Зайо ти пак ли си без шапка?

  Тази работа беше неизбежна и държа да отбележа нещо, което не виждам някой да е коментирал – при изнасянето на американците талибаните спазваха дистанция и не се стигна до сериозни кръвопролития. Сякаш наблюдавахме добре режисирана постановка.

 16. От цялата информация в нета, която търся видях една снимка, която за мен е абсолютно покъртителна. Колкото и да се делим на Тръмписти и Байдънисти, факт е, че свободния свят и Америка бяха изиграни. След 20г. и при условие, че имаш най-силната и богата армия в света да гледаш американци и афганистанци (работили за мечтата за по-добър Афганистан) оставени на милостта на талибаните? Да се евакуираш панически без да си изгубил война? Определено нещо не е наред и няма как администрацията на Байдън да бъде оправдана. Сещам се за оня филм Кит, в който цацата хваната от рибарското корабче доведе до създаването на китоловна флотилия. Възможно ли е информацията за случващото се в Афганистан така да се изкриви докато стигне до Вашингтон, че никой да не е предполагал, колапса на държавата за дни и талибани возещи се в чисто нови Форд-ове и тонове оръжия оставени като подарък. Също си задавам въпроса, КАК неграмотни талибани, които до вчера се криеха в пещери в един момент действат кординирано като отряд за бързо реагиране, дори като кординирана армия? Това няма нищо общо с партизанската тактика или самоубийствените атентати в които са специалисти? При това положение огнищата на съпротива с-у талибаните ше бъдат оставени сами и никой (от свободния свят) няма да им се притече на помощ, защото нарочно блокираните чужденци са там като заложници.

  https://twitter.com/AhMukhtar/status/1428971851867361280/photo/1

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/42099/heres-all-the-intel-you-need-on-the-ongoing-evacuation-operation-in-kabul

 17. @veselin

  Вероятно има някаква негласна уговорка – вие ни позволявате да се изтеглим, евакуирайки колкото се може повече хора, а в замяна не стреляте и не сваляте военнотранспортните и пътническите полети (с по 200+ човека на борда).
  Хипотеза, само.

 18. На втория линк, който споделих в предния си пост има едно видео на американец от Афганистан? Това което ме удиви е, че той заедно с хиляди афганистанци са поличили по e-mail документ приличащ на виза за САЩ, но БЕЗ име, без сериен номер, без баркод. Твърди че документа е пратен от американското консулство, но по принцип не е трудно да се прати мейл, който е от един адрес, а да изглежда все едно е от друг. Ако американеца говори истината, се сещам се за две вероятности. 1. От посолството са пратили този документ, който да бъде разпечатен и да послужи пред КПП-тата на талибаните за да ги пуснат до летището. 2. Изпратен от някой е с цел да направи още по-голям хаос на летището, защото този документ ще бъде препратен на десетки хиляди афганистанци, които ще си го разпечатат и ще хукнат с него към летището.

  https://twitter.com/ABC/status/1428501041914552325?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1428501041914552325%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F42099%2Fheres-all-the-intel-you-need-on-the-ongoing-evacuation-operation-in-kabul

 19. Г-н Инджев,

  и аз направих грешка. Годината е 2020 г., Доха, Катар, а не “2021”
  Благодаря за подкрепата!
  Фарът на Свободата (Блогът на Иво Инджев) свети все така силно, със собствена, неотразена светлина…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.