Четете” момчето”, което е чело и го сложете начело

 

 

Интересни хора сме ние, т.е. онези от нас, които си правим труда да обсъждаме извън кръчмата местната и международната политика. 

Оплакваме се от разделението помежду ни, но не искаме и да чуем за обединение на политически субекти с различни, ако не и с противоположни възгледи за политиката,  каквото сключват на прагматична основа при липса на друга възможност партиите в едни от най-напредналите демокрации. Защо?  

Ами по същата причина, поради която политическите спекуланти, познавайки си “стоката” сред избирателите, лансират като свое кредо “запазването на традиционните ценности”, които бихме загубили според тях в случай, че станем като “другите”. Самите лидери, които отказват да поемат такъв риск, показват, че не стават за лидери. Защото истинският лидер се познава (и) по това, че е готов да загуби лични, че и партийни позиции в името на по-важни цели.

“Другите”, това са същите, на които вкупом завиждаме за високия жизнен стандарт. Едни другари и другарки обясняваха техния просперитет с натрупванията на богатства от ограбените колониални територии, което никак не се връзва за световните водачи по жизнен стандарт, като Исландия, Финландия, Норвегия ( в европейския Север) или със Сингапур, Тайван ( а вече и много други бивши бедстващи на екзистенциалното дъно) източно и южно азиатски икономики. 

Много искаме да сме като Дания, Германия и прочее богати държави и европейски общества, но стане ли дума да последваме примера им да потърсим единството дори в различията ни, за да върви и нашият мерцедес втора ръка към “светлото” бъдеще, не се намират храбреци след политически елит да поискат такъв завой от праволинейния път на своята теснолинейка. Треперят от страх да не си загубят електоралното гориво, знаейки много добре какви мислят избирателите им. 

Сред любимите причини да се оплакваме от съдбата е изборът на нашите момчета и момичета да заминат за чужбина, макар те да не са на война, а на гурбет или в някой добър университет. Копнеем един ден те да се завърнат. 

Но решат ли американците да върнат от Афганистан своите момчета и момичета, които си рискуват живота там, настъпва едно заклеймяване колко лошо били постъпили. Най-гласовити, разбира се, са онези, които оплакваха Тръмп за изборната му загуба и сега злорадстват заедно с него как на наследника му Байдън се налага да довърши замисленото тъкмо от администрацията на Тръмп американско оттегляне от размирната далечна държава.

Не искам дори да размишлявам за шизофренията на онези, които въздишат ирационално по Русия, но не могат да посочат нито една рационална причина за тази своя слабост.  За нищо на света не искат тук да живеем както руснаците там – а те живеят в страх от репресии, в обстановка на параноя от измислена външна заплаха и в крайна сметка – в бедност и лишения от руски тип, налагани от режима в Москва. Това болестно състояние на раздвоената българска личност е тема за медицински анализ.

В крайна сметка съвкупността на всички тези отрицания е резултатът, който получаваме в момента. Виждаме го от яловите напъни на политическото ни представителство да запази едновременно физиономията си в очите на съмишлениците, но и да се впрегне някак си в управлението на държавата – ако може без да носи негативите от това.

Обаче не може. А за да успее, трябва поне да опита.

Иначе има и гласове на разума. Като на един от онези политолози, които ( бас държа) са неизвестни на масовата телевизионна аудитория. Като в онази епиграма на Радой Ралин за момчето:

“ Как да го сложим начело, много е чело”!

Прочетете за сведение и размисъл интервюто на Милен Любенов, доктор по политология от СУ “Св.Климент Охридски”, който е бил секретар по вътрешната политика  на президента Росен Плевнелиев ( но явно се разминава днес с неговата позиция, вкопчена в ГЕРБ без дори да е член на партията ). Ако си направите този труд ще установите, че има изход от безизходицата, но само ако трезвите гласове бъдат чути и препоръките им – зачетени.

Коалицията не е мръсна дума

8 мнения за “Четете” момчето”, което е чело и го сложете начело”

 1. @ Georgi Nikolov

  СЛАВА УКРАЇНА ❤️ ГЕРОЯМ СЛАВА!!!

  БРАТЯ

 2. “…да обсъждаме извън кръчмата местната и международната политика”
  Г-н Инджев, посочете ми една кръчма, където се обсъжда каквато и да е политика. Смея да твърдя, че това е част от големият Проблем на България (държава, общество, и т.н.). На хората им се вмени вина, че се изказват по теми дето не ги разбират и народът загуби политическа грамотност (и култура).

  В този ред на мисли силно се съмнявам, че “елитните” политици имат представа какво си мислят избирателите. Особено тези, които не участват в изборите.

  П.П. и “сарай” не е мръсна дума, а също и “диктатор” (доколкото са ми точни познанията по антична история)

  П.П.П. спирам да пиша преди да съм се изложил 😀

 3. Към Ив. Терзийски via проф. Калин Янакиев,
  благодаря Ви господин Терзийски, че (ми) посочихте тази публикация на проф. Янакиев. Тя не само, че е правдоподобна но и служи като истинско ПОМАГАЛО (особено) за днешното поколение, за да може да разбере каква отвратителна сган са днешните комунистически и ченгеджийски сатрапи или техните нови сегашни последователи. Как те по стар навик преиначават факите така, че да очернят всяка една достойна личност, дръзнала да ги разобличи и така да спомогне за да бъдат отстранени от властта и хранилките до които са се докОпали. Тази изява на проф.Янакиев дори дава на младите и необременени от тогавашната действителност хора едно ценно обяснение, как на времето стояха нещата. Как трябваше да се мъчим и да изкарваме от „хастара“, дори и при даване на невярно сведение за себе си, някакви „прогресивни“ наши деди, бащи майки и „вуйчовци“, за да избегнем репресия или негативно следствие (особено ако ставаше въпрос за образование във ВУЗ (всичко добре обяснено и обосновано в публикацията му). От това е видно как и защо безпрецедентно биват заливани с помия отявлено чисти и непорочни личности като господата Иво Инджев или Илиян Василев, които позиционирани на съответното място в държавната ни структура биха дали един основен и незаменим тласък на страната ни към благоденствие и просперитет!

 4. Не е по темата но понеже г-н Инджев написа “момчето което е чело” реших да споделя мнението на едно друго момче което преди време бе начело. Та въпросният г-н Вълчев твърди че не било никак лесно доказването на плагиатство, независимо че има преписани над 40 страници дума по дума текст.
  Подобно дървено философстване ми идва в повече.
  Не знам на какво се дължи но е крайно недостойно, почвам да си мисля че и самият Вълчев може да го гонят угризения някакви..
  Като ще се правите на много умни и ще се кичите с разни умишки титли не е ли по добре да си пишете документчетата със свои собствени думи, г-н Вълчев а не да преписвате като първолаци? Какъв сигнал пращате на студентите си с подобно мнение?

  https://www.mediapool.bg/daniel-valchev-ne-e-tolkova-prosto-da-se-ustanovi-plagiatstvo-news325597.html

  Думата “интелигенция” в България се свързва с интелект.
  Г-н Вълчев май иска да започнем да я свързваме и с това което я свързват на запад – подслушване, нюхане, разузнаване..

 5. Ив. Терзийски,

  Да, много добър текст на Калин Янакиев.
  Но масите нямат способността да вникнат толкова надълбоко в този или онзи казус.
  Веднъж завъртяни лъжите отърване няма.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.