Кой е по-син и кой-по-червен според вратовръзките им

 

Единството и борбата на противоположностите в българската политика няма ( начало и) край. То продължава с пълна сила в духа на марксисткото определение за диалектиката именно като единство и борба на противоположностите. 

Онзи, който говори на диалект по рождение, по инерция, поради невъзможност да се изразява литературно, но най-вече за да се подмазва на простите ( си) избиратели, разбира диалектиката като единство между образа му на сикаджия и на “геополитик”. В това нито той, нито ласкателите му виждат логическо противоборство. 

На пръв поглед най-заклетия му враг е президентът Румен Радев, но диалектиката на методите, с които двамата си служат често говорят за единство между тях. Нямам предвид прословутия вдигнат юмрук, какъвто и двамата са демонстрирали, но беше откроен като нещо специфично и характерно само за Радев. Защото ако се задълбава в тази символика ще трябва да “анализираме” и червената вратовръзка на единия спрямо синята на другия.


 

 

 

Вече отбелязах в друг текст, че Радев даде заявка да се разграничи от себе си по въпроса за руската окупация на Крим чрез своя външен министър в служебния кабинет  Светлан Стоев. Министърът коригира направеното преди повече от 4 години злополучно изказване на готвещия се да встъпи в длъжност новоизбран президент Радев за това, че руското знаме се вее в Крим и това го прави руски “де факто”.

Тази русофилска кост стоеше в гърлото на Радев буквално допреди седмица, когато на невиждано престижния досега международен форум в Киев “ Кримска платформа” министър Стоев ясно заяви подкрепа за украинската териториална цялост. 

Днес срещу този факт протестира в социалните мрежи ръкоположеният от Путин орденоносец на русофилството у нас Николай Малинов. Обвини настоящото правителство, че води “пагубна русофобска политика”. ppvo.bg

Лично се възмути от самия Радев, макар той все пак да не присъстваше на 23 август в украинската столица. Изпревари ( или може би замести засега)  Кремъл, чиято пратеничка Митрофанова в София като че ли поизбърза  с комплиментите към “красивия” Радев, когото харесвала.

Нещо става в онази държава – нейните говорители мълчат вече повече от седмица по темата и не бързат да заклеймят Радев. Оставят злополучния си агент за влияние Малинов с неговите по-малко от процент гласове сред българските избиратели да огласи възмущението от Радев.

Малинов е лице на българската русофилщина, което Бойко Методиевич ухажваше предизборно през пролетта на 2017 година. Прмиерът беше повярвал в руската лъжа за 80 на сто русофили сред българите и отиде на крака в централата на Малиновото Национално движение “Русофили” за снимка с бъдещия орденоносец, лично награден от Путин за старанието си да работи в полза на неговата държава. 

Малинов беше обявен за руски шпионин в последната година на управлението на ГЕРБ защото собственикът на управляващата у нас партия беше сгафил здравата пред западните съюзници с престараването си при осъществяването на руския  “Турски поток” и се надяваше да умилостиви САЩ и други западни държави. Сега орденоносецът, разлюбил междувременно техния Бойко ( за когото русофилите преди се изказваха само с ласкави нотки в гласа) се гневи и на Радев. Но не заради негово пряко действие или изказване, а заради онова, което е казал министърът му.

Всъщност Радев постъпва точно като конкурента си. Нито веднъж бившият премиер не каза крива дума за Путин, Кремъл и политиката на Москва. Ако имаше нещо за казване, като за западната аудитория, тази роля най-често беше поверявана на външния министър Екатерина Захариева.

За да не си помислим че този начин на изпращане на послания чрез вестоносци, по което двама се родеят, е някаква случайност, същата практика се потвърди от заместник-министъра на отбраната Пламен Йорданов. На откриването на учебната година на Военната академия в София, седмица след изявлението на външния министър в Киев, той визира Русия като заплаха за националната ни сигурност заради “някои хибридни действия”. В рамките на две изречения Йорданов направи нещо, което Радев не е правил: спомена думата анексия и я свърза с Русия.

“В регионално отношение основните предизвикателства пред сигурността в Черноморския регион са свързани с анексирането на Крим. Продължава негативната тенденция към трайна промяна в стратегическия баланс на силите в Черноморския регион в полза на Руската федерация, което от военно-стратегическа гледна точка противоречи на интересите както на България, така и на НАТО като съюз”, каза пред българските военни заместник-министъра.

Този втори косвен демарш от страна на сегашната власт, произтичаща от президента Радев, може да се тълкува като потвърждение, че заявеното от външния министър Стоев на форума в Киев дни по-рано, не е случайност. Тече операция по обезоръжаване на възраженията срещу Радев, които имат прозападните българи.

За Методиевич това беше характерно упражнение през всичките години на неговото управление, което се кичеше с европейски етикет в самата абревиатура на партията му.

Усещането, че Радев го имитира, може да бъде преодоляно само по един начин: като се одързости да застане сам пред строя и да заяви ( поне ) същото, която вече заявяват говорители на властта му. Едва тогава ще може да претендира, че е различен от онзи, когото определя като свой основен противник и който нито веднъж не определи политиката на Русия срещу Украйна като агресия,  на финала на управлението си обслужи същата агресия чрез “Турски поток” на българска земя.

 

 

23 мнения за “Кой е по-син и кой-по-червен според вратовръзките им”

 1. Не му вярвам на Радев. В момента се правят на хитри лисици и покрай Петков ще се правят на атлантици с цел разделение сред ДБ. Не вярвам на президент който няма време да уважи жертвите на комунизма а строява почетната рота за Вапцаров.

 2. И сикаджията Борисов и авиатора Радев са от една и съща котерия. БКП. Създадена и управлявана от Русия. Това никога не трябва да се забравя, независимо от овчите кожи с които се намятат. Бих повярвал и на двамата и то донякъде, че са българи, ако днес 132 години след убийството на Захарий Стоянов организират и осъществят до 01.11.2021г. преименуването на бул.“граф игнатиев“ на бул.“ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ“
  А на БЪЛГАРИНА ДЖЕНДО, ПОКЛОН, ПОКЛОН И ВЕЧНА СЛАВА!

 3. Цветът на знамето е без значение. Важна е идеологията, която го вее.

  Радев ако е пионка на руските интереси (със или без негово знание) значи е дълбоко профилиран от руските служби и поне аз съм склонен да вярвам, че няма да направи нищо без санкция от Кремъл. (и без да се натрови абсолютно случайно с бойно химическо вещество).

  П.П. да се хвана за сламката – характера на демократичният строй е, че всеки има право да гласува, в това число не толкова интелектуално богатите хора. Растящият рейтинг на една да си го кажем в очите елитарна политическа конструкция на политически субекти е съмнителна. Които субекти без да имат харизматично-популярен лидер от характера на “бате Бойко” или “бай Тошо” или “царя” не би трябвало да имат повече от 10% в най-добрите си години. Средностатистическият българин е силно мнителен и безкрайно недоверчив към по-умните от него. Това го разбрах от краткото, но много съдържателно пребиваване в редовете на наборните въоръжени сили.

 4. и да махнат паметника на Алъоша в Пловдив

 5. Всяко чудо за три дена. След президентските избори, всичко ще си дойде на мястото. Затова и Матушката не реагира. Тя най добре знае кой кой е.

 6. Аз бих казал, аман от генерали! Стига бе хора, гласувайте най-после за нещо свястно, а не за зелени миризливи чорапи научени да козируват пред окупаторите ни. Такива НИКОГА няма да могат да се променят, защото докато стигнат до този ранг, са минали прекалено много „школи“ за да получат доверието необходимо за пагона!

 7. Това ли е Спасителят Слави, който се хвали с приятелите си мутрите братята Васил и Георги Илиеви, братята Маргини Поли Пантев и др. Слави със споменити си в книгата “За мен е чест”, издадена през 2015 г. от издателство Сиела. В нея е включен и разговора му със сценариста Иво Сиромахов. Аз бях приятел с много такива хора от подземния свят и не се срамувам да кажа, че съм бил приятел с тях.Бил съм приятел с Васил и Георги Илиев. Но за жалост и двамата бяха застреляни. Познавах Поли Пантев, Димата Руснака. Бях много близък приятел с Илия Павлов, който беше убит пред дома си. Имам много истории интересни, забавни и стойностни моменти при срещите ми с тях.Те бяха част от моя личен живот, за който аз не говоря не защото се срамувам. Да си мъж означава да си държиш на думата, да си широко скроен, да се държиш достойно. Ще се каже, че това е недопустимо, но за мен тези хора наистина бяха такива. Винаги ми помагаха. когато имах нужда от нещо.

 8. Та наша Славуца – учиндолската мутренска шафрантия, може и да е широко скроен, но е лошо ушит.
  И не знам защо другите партийни лидери не му напомнят тия негови “спомени”.
  Изобщо, може ли шут на мафията да има претенции изобщо да става политик?

 9. Към The Rock:

  Краткият отговор е: да, доказано е.
  По – дългият е, че една мутра стана премиер и продължава да очарова стотици хиляди въпреки явното си минало на мутра и слуга на онази мафия, която го направи охранител на Живков и Сакскобургготски.

 10. Г-н Инджев, аз лично съм доста озадачен, да не кажа стрестнат от този факт.
  Един треторазреден шоумен да афишира познанството си, още повече близкото си приятелство с престъпници от подземния свят и хората да го харесват.
  Да не говорим за “царчето” и неговия ибирикчия.
  Не знам докъде можем да изкопаем дъното вече в България.
  Наскоро разрах защо Славейков е написал прочутото си стихотворение в което са казва за българите “Не сме народ, а мърша”.
  Написал го е защото българите не сме искали да участваме в плебисцит организиран от султана, за да се определят границите на българската Екзахия.

 11. А и Вежди Рашидов си ни го каза в прав текст навремето:
  По-нататък Вежди Рашидов се чуди защо журналистите се продават. „Аз не съм против вас (репортерите – б.р.), но срещу 1000 лева кремирате майките си. Не може да кремирате най-милото си – морала си.”
  Рашидов е недоволен, че медиите са започнали да го плюят като е паднал от власт, стана ясно от думите му. „Пише – 2 млн. лв. синът на Вежди лапнал от Лувъра или Вежди ходи по курви, гарнирано със снимка на моите внучки”.
  Рашидов обяснява и за медийния комфорт по времето на ГЕРБ. „По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той – на него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 години, да ви е.а циганската нация – това го напишете, ама няма да посмеете. Това са парите на Доган и на двама шейхове от Оман. Ако толкова не знаете какво седи в банката. Банката е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари.”
  Вежди обясни, че нямало да съди медиите, защото така щели да пострадат журналистите, които се продавали за 1000 лв. и били принудени от началниците си да го плюят.
  „Какво лошо съм казал за Тошо Тошев, казал съм, че го обичам, какъв е проблемът. Но и казах, че има зависимост от монопола и зависимостта при разпространението”
  https://rodopi24.blogspot.com/2013/08/blog-post_1731.html?m=1

 12. към The Rock:

  “… Не може да кремирате най-милото си – морала си.”

  Това е, което Вежди е казал …, а това, което направи е да кремира моала си ище в първите курсове на Художествена Академия, доносничейки и сътрудничейки – и след това му тръгнаха едни карти …

 13. Твърди се, че Кирил Петков и Асен Василев са свестни хора. Твърди се от хора, които ги познават, без да са им твърде близки. Че ще успеят да регистрират партия до изборите през есента. Че според предварителни проучвания тази партия би взела от гласовете най-вече на ГЕРБ и БСП. Че не е лесно да бъдат купени. Може би това е някакъв начин да се реши политическата криза в България и да бъде отстранен паразитът на всички паразити – ДПС. Този най-вече икономически и по-малко политически субект, който се нуждае от раздробен парламент, за да бъде “балансьор” на статуквото и проводник на антибългарски интереси.

 14. Мария,

  Благодаря за написаното. Други тук които уж също ги познават твърдят други неща.
  Чудя се дали правенето на поредната партия е в националният интерес.
  Българите много обичат месии спасители и е време да вденат че така не става.
  И че става със система от правила а не със спасители които да ги потъпкват.
  В този ред на мисли нова партия с нови месии ни тика по познатият неработещ модел.
  Какво би станало ако тези двамата дето са уж толкова поплулярни се влеят в редиците на ДБ (уж единият е бил там вече) и да демонстрират че ще загърбят еготата си и ще работят за изграждане на работещи институции и че това е най-важното.. а не новии партии и нови месии..?
  (ДБ единствената партия която се бори за това. Останалите се борят хаоса и безотговорността да продължават)
  Но няма да го направят защото мисля че имат да плащат на този който ги изведе на сцената – Радев.
  А той е човек на Русия, нека не се заблуждаваме.

 15. И аз Ви благодаря, г-н Харизанов. Демократична България без всякакви дилеми е и моят избор. Нямам съмнения тук. Просто бленувам един наистина нов и наистина европеиден политически проект, който да бъде истинският коалиционен партньор на ДБ. Смятам, че и двамата любимци (Петков и Василев)са далече от месианските образи на Царя, Бойко, Слави. Далече от безумното статукво. Христо Иванов за мен е по-интелигентният политик, високо образован хуманитарист, който е трудно да бъде разпознат от широките народни маси. Кирил Петков е по-близо до ума и сърцето на масовия българин, но не смятам, че е глупак. Просто споделих надеждите си, че това може да се окаже шанс да се пробие задушаващото ни статукво. Не смятам, че зад фигурите на Петков и Василев стои дългата ръка на Русия. Но това е по-скоро интуиция. При Радев е възможно да има обвързаности в тази насока, макар че фигурата на Александър Маринов до него е объркваща. Него пък си го спомням като политически анализатор с изразени десни възгледи.

 16. какво ще търси Кирил Петков в ДБ,той си каза откровенно,че ще гласува и подкрепя Радев.

 17. Мария,

  Да, има логика нови лица да привлекат гласове които ДБ не може да привлече поради една или друга причина. Трудно е да се знае кой вариант е по-добър – нова партия или служебните министри минават към ДБ. Времето ще покаже какви точно са били намеренията на Петков и Василев.

 18. Радев “нямало да предава левите”. В същото време “съветва” Петков и Василев да следват “по-широка философия към цялото общество”. Виждам опит “левите” да бъдат приобщени към проекта на Петков и Василев който не е ясно точно какъв ще е но явно ще е философски “всеяден”..

 19. Георги Харизанов, Мария, Krasnoselski,
  за сега, според мен, трябва да сме внимателни! Лъгани сме много, за да не кажа непрекъснато. Единственият показател е многократно и постоянно обявяване на такова мнение, което е антируско и антикомунистическо, плюс античенгаджийско, зчщото това са основните неща които дърпат нашето човешко развитие. Това е трябвало да осъзнае Кирил Петков. Плюс това неговият ментор е зелен чорап, показал явна подкрепа на Русия и забитото на украинска територия руско знаме, което показвало , че е руска собственост… Нека ако наистина е свестен, да постажува при ДБ, тогава ще видим

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.