РИА рие на български гръб, но на гърба й пада

“Чудни” източници има в България руската пропаганда!

Не веднъж съм отбелязвал, че тя цитира като меродавни авторитети ( какво мислят българите и България) свои протежета тук, които поне стърчат с лицето си в окопа на московската пета колона. Така заедно с проф. Шаренкова, която наскоро получи поредния руски орден – този път по повод нейния рожден ден и  лично от посланик Митрофанова-  в руските официози попадат и отразените проблясъци на типове, като Петьо Блъсков, угоднически ругаещ “русофобите” в България ( вкл. моя милост – с цитат за “Комсомолская газета”, препредаден и от Телеграфната агенция на Съветския съюз ТАСС).

Цял антибългарски филм произведе с такива мнения фамозната Даря Асламова от “Комсомолская правда”. Пропагадният й бълвоч “България умира тихо” от края на 2013 година, предназначен както за руска, така и за грузинска, и украинска консумация под формата на “противоотрова” за новите желаещи да се присъединяват към ЕС и НАТО, беше изцяло компилация от монолози на Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Валерий Найденов, Ивайло Калфин, но най-вече на главния й герой Иво Христов, оказал се сред главните надзорници на предизборната кампания н Румен Радев през 2016 година, а след това и негов съветник, преди да го изстрелят за награда като евродепутат в Брюксел.

  Ровенето на Асламова в русофилската ниша у нас беше съпроводено в последваща нейна кореспонденция от България с илюстрация на роми на фона на бунище. Когато й отказах интервю при поредния й набег тук тази година и споменах за снимката, тя тържествуващо натърти, че фотографията отразявала истината за съвременна ( европейска и натовска, както се подразбира като причина) България. Т.е. гордее се с “находката” си като обобщение какво представлява България.

Достатъчно манипулативно е руската пропаганда да се позовава на професорки с яростно пропутинска позиция, като Нина Дюлгерова и др. нейни подобия у нас, но е още по-безсилно да човърка в български сайтове за мнения на тролове, устройващи официалната руска политика. 

РИА “Новости”, която е между най-активните производители на фалшиви новини сред многобройните официози в Русия, представя като достойно за цитиране нечие мнение на коментатор в “българския вестник” ( т.е. в сайта ) “Факти”, според което Украйна ще претърпи поражение при война с Русия за 6 до 12 часа.  

Не, не го е закъсала за лъжи руската фабрика за измислици. Бълва ги сама в големи количества без оглед на качеството, но пък разчита чрез бомбардировката си да причини колкото се може повече жертви сред лековерните в Русия. А позоваването на “български читатели” е само поредното самопризнание за слабост в аргументирането – особено по въпроса за руската агресия спрямо Украйна, заклеймена от целия свят.

Любопитното в случая е все по-важната с течение на времето подробност, че напоследък българският външен министър Стоев и заместник-министърът на отбраната Панайотов в две отделни свои публични изказвания посочиха Русия като агресор. И двамата с основание могат да бъдат “заподозрени”, че не изразяват лична позиция, а мнението на властта, олицетворявана в момента от президента Радев. 

На тази промяна ( в позицията на Радев ) няма реакция от Москва. Стоев се изказа в полза на украинската териториална цялост и срещу руската анексия на Крим  в Киев на 23 август. Стават вече две седмици, откакто Кремъл мълчи. Няма я да изтърси нещо злобно в обичайния й стил говорителката на външното министерство Захарова – нито официално, нито в мрежата, където от руски опозиционери смятат, че се развихря под въздействието на разни възбуждащи субстанции.   

И с какво се опитва да компенсира пропагандата на Москва това ( щадящо Радев най-вероятно) мълчание? С ровене във форумите на български сайтове в търсене на “българска подкрепа” с обратен знак.

Бих предположил, че щадейки Румен Радев руската хибридна война цели да му помогне да спечели втори мандат, макар и с цената на преглъщането на цитираните по-горе позиции на двама българи, свързани по презумпция по линия на служебното правителство с него. Или може би в Москва чакат да чуят лично от него подобно натовско мнение, за да реагират?

Истината е, че днешният руски управленски манталитет не се различава по нищо от съветския. Ръководи се от имперските си приоритети, в името на които империята е готова да се съюзи с Хитлер срещу ненавиждания буржоазно  – демократичен враг или както прави напоследък с талибаните, за които се произнася ласкаво – вкл. чрез същата тази РИА “Новости”. 

 

4 мнения за “РИА рие на български гръб, но на гърба й пада”

  1. И това ако не е вампирясване – СССР отдавна е на боклука, а телеграфната му агенция ТАСС продължава да ръси лъжи по цял свят!

  2. СССР е на боклука,но КГБ с целия си арсенал си стои,при това подсилена с многомилиардни авоари гепени от руските мужици и баби.Качиха на несменяемия престол свое протеже преди 21 години и те така…

  3. На кореспонденцията на Асламова, която доколкото си спомням беше подходящо снимана, простими Тутке, могат да се покажат множество снимки от изпаднали пияндета в Русия. Истински колажи на безпризорни типове, спящи във всевъзможни пози и така опарцаляли, че подобен пример едва ли би могъл да се намери тук в България.

  4. Не изключвам руската хибридна пропаганда да щади Радев, но може и причината да е в това, че не може да насмогне на всички. В Киев имаше представители на 45 страни (доста президенти и премиери, ако не се лъжа). Може нашето присъствие да не бие на очи. Не следя всички руски сайтове, но не видях сериозни вопли срещу олимпийската титла на нашите гимнастички. Надали и това е помощ за Радев. Просто всички са съсредоточени върху загубата в индивидуалното състезание, при това от израелска спортистка (ах този сладък руски антисемитизъм).
    Тъкмо си бях отдъхнал след последните избори, че Костя Копейкин не оправда страховете ми – пак избори… А дано пак да не прескочи…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.