С какво атентатите от 11 септември 2001 се различават от други хетакомби в епохата на динамита и ядреното оръжие

 

 

 

11Не, атентатите от 11 септември 2001 година срещу САЩ не са причинили смъртта на най-много хора чрез един отделен акт на съзнателно извършено масово убийство, съсредоточено върху една цел. Рекордът е на съветската подводница С-13. На 30 януари 1945 година тя торпилира бившия германски круизен кораб “Вилхелм Густав” ( Wilhelm Gustloff), преоборудван като военен за болнични цели. Загиват бягащите от Червената армия повече от 9000 ( девет хиляди) души, предимно цивилни, натоварени в Гдиня.

За сравнение, най-кошмарната загуба на живот на американски моряци бележи унищожаването на кораба “Аризона” при японското нападение срещу Пърл Харбър на 7 декември 1941 година, с което предизвикват САЩ да се включат във Втората световна война. Заедно с “Аризона” загива и почти целият екипаж от 1200 души.

По черна ирония на съдбата свръхмодерният за времето си кораб “Вилхелм Густав” е бил замислен и построен за масови екскурзии, чрез които нацисткият режим е ощастливявал поданиците на Хитлер като жест към трудовия германски народ в рамките на специалната програма “Сила чрез радост” ( Kraft durch Freude).  Превръща се обаче в най-голяма гробница на убити хора в историята на корабоплаването. 

Бомбените килими над ( германски и японски ) градове през Втората световна война са постигали далеч по-голям брой, жертви. Методично, не чрез изстрел от подводница, както в случая със съветската подводница срещу германския транспортен кораб. А върховният резултат в това отношение, който слага край на Втората световна война, си остават атомните бомби над Хирошима и Нагазаки.

Сред индустриалните катастрофи най-голяма и неподаваща се на “осчетоводяване” по отношение на ескалиращия с годините брой на жертвите от облъчване и последващи болести е съветската чернобилска ядрена катастрофа от 26 април 1986 година – някои историци и анализатори смятат, че прикриваният няколко дни от Москва взрив е станал катализатор на разпада на СССР, включително на символично ниво. Най-екстремните оценки, свързани с последвалите ракови заболявания, говорят за 1,6 милиона жертви. Но учените спорят и до днес ( както за милионите уморени съзнателно от глад от режима на Сталин – дали са “само” 2 или са 9 милиона души ).

Според правозащитници на 3 декември 1984 година аварията в завода за пестициди “Юниън Карбайд” в индийския град Бопал е довел до смъртта на 25 000 души. Властите говорят за 15 250 жертви.

Както се вижда, изчислено в човешки жертви, атентатът от 11 септември 2001 година, отстъпва по своята смъртоносност на много други събития от епохата след откриването на динамита и разпада на ядреното ядро. И все пак той е уникален по редица свои параметри. Най – вече се отличава с това, че не се случва по време на война, нито случайно поради човешка грешка или престъпна небрежност.  

 

 

Възможно е на 11 септември просто да помълчим в памет на жертвите от най-чудовищния по своята злодейска зрелищност акт на жертвоприношение невинни хора в човешката история, извършено през 2001 година. Обаче работата на човек, който се занимава с политическо коментиране, особено на международна тема,  все пак предполага на напише “нещо”.

Употребявам привидно принизяващата собствения ми текст дума “нещо” заради очевидния факт, че за 11 септември се знае толкова много, че е трудно да се добави “нещо” от фактологическа гледна точка. 

За смятания за луд император Нерон се твърди без преки доказателства, че е подпалил Рим за собствено удоволствие. Мария Антоанета била посъветвала народа на яде пасти вместо хляб и едва ли не по този начин радикализирала антимонархическия гняв на френските тълпи.  Още много недоказани деяния и думи се приписват на исторически личности, но никое от събитията с важно отражение върху живота на човечеството не е било наблюдавано в реално време от милиони свидетели, както атентатите от 11 септември 2001 година.

Общо 19 терористи, поне 15 от които граждани на Саудитска Арабия, доброволно се самоубиха в небето над Америка, за да завлекат със себе си в гроба повече от сто път повече  мъже, жени деца, осъдени от тях на смърт без право на помилване заради “престъплението” да се намират на американска земя. Простичкият план на терористите да завладеят 4 пътнически самолета с джобни ножчета и да превърнат пълните с авиационно гориво летящи машини в бомби и да поразят с тях сърцето на Съединените щати, до което не успяват да се докопат нито ракетите на германските нацисти ( а техните ракети погат основата на рекетната програма на САЩ и СССР), нито камикадзетата на японците.   

 

На 11 септември 2001 година загинаха по ужасяващо мъчителен начин 2977 души и още няколко хиляди бяха ранени. От различни националности. Включително евреи. Споменавам ги специално, защо се намират болни мозъци, които “вярват”, че ставало дума за “еврейски заговор”. Антисемитизмът им е шизофреничен както и по отношение на самия холокост, за който антисемитите също вярват, че бил организиран от самите евреи с цел да привлекат  световните симпатии и евреите в новата държава Израел.  

 

Съчетанието от примитивни средства за извършване на терористичния акт, каквито са били остриетата на макетните ножчета, опрени до гърлата на стюардесите, с ефекта на завладяването на самолетите, сринали Световния търговския център и разрушили частично сградата на Пентагона, прави масовото убийство само по себе си различно от всичко (без)подобно. А още по-уникален е случаят с това, че, както вече стана дума, шепа наследници на пустинни номади сбъднаха мечтите на могъщите милитаристи от Германия и Япония, ранявайки Америка в сърцето й. 

Не е оригинално да се каже, но е вярно, че на 11 септември 2001 година това съчетание от примитивизъм в манталитета и уязвимостта на най-могъщата държава в света пред него преобрази света. Събуждането от кошмара продължава. 

7 мнения за “С какво атентатите от 11 септември 2001 се различават от други хетакомби в епохата на динамита и ядреното оръжие”

 1. Да не збравяме “жертвоприношението” (хекатомбата), дело на ФСБ – взривовете в Москва и други градове, описани от Ал. Литвиненко, след които Путин дойде на власт.

 2. Пиша това на 9/12/21 – 20 години и 1 ден след случката. По памет.
  Всеки знае къде е бил на 9/11/01 и какво е правил.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_for_the_day_of_the_September_11_attacks
  https://edition.cnn.com/interactive/2021/09/us/9-11-photos-cnnphotos/

  Бях излезнал от метрото и като направих завоя на юг на Мадисон Авеню и 60-та видях гъст черен дим на хоризонта. Сигурно е било някъде малко преди 9. Знаех че е нещо доста сериозно и ще бъде по новините. Толкова много пушек не бях виждал преди това в Манхатън. Реших да звънна на жена ми да провери. Отворих мобилният си телефон (Motorola Startac) и видях че няма сигнал. Подозренията ми се усилиха. Но нищо на улицата (освен пушека в далечината) не даваше индикация за огромната трагедия развиваща се в момента в долната част на острова. Беше перфектна сутрин, прохладно, слънчево и тихо, безоблачно синьо небе.

  Побързах към офиса. Влезнах в сградата, никой на рецепцията не споменава нищо, ден като всеки друг. Асансьор, офис, имаше вече колеги по местата си. Но отново, ден като всеки друг. Питам колегите около мен дали знаят нещо. Клатят отрицателно глави, по новинарските сайтове нищо. Хващам телефона и набирам жена ми веднага след като се добрах до бюрото. Казвам и пусни CNN (CNN започва да излъчва кадри към 8:49, 2-3 минути след първият удар в 8:46:40). Мисля че думите и бяха “О, господи, някакъв самолет се е ударил в близнаците”.
  В този момент не беше ясно какъв точно е самолета – голям, малък, инцидент ли е или атака, и т.н.

  След като вече знаехме че е по CNN се насочваме с колеги към една от конферентните зали в която знаем има телевизор.
  Пускаме CNN. Екрана е огромен, трагедията също.
  Прииждат и други колеги, започва да става шумно.
  И малко страшно.. понеже не се знае какво точно се случва.
  Кой и защо атакува Америка?
  Началото на нова война ли е това?
  Руснаците?
  Междувременно става ясно че е ударен и Пентагона.
  Въпросите стават много повече от отговорите.
  В залата по-едно време влиза един от мениджърите на сградата.
  Независимо от кадрите по CNN той настоява да сме по-тихи защото в съседната конферентна зала върви работна среща.
  Мисля че се казваше Грег. Казвам му – “Greg, do you think anybody will be working today?” (“Мислиш ли че някой ще работи днес?”)

  Малко след това решавам че няма смисъл да седя в офиса и че трябва да се прибера.
  Все още няма яснота кой е в основата на атаките.

  Хващам такси за Куинс понеже ще се прибера по-бързо а и не искам да заседна в метрото.
  Не съм познал, засядаме с таксито на Куинсборо моста, трафика просто спира и не мръдва.
  Работещите в Манхатън се евакуират.
  Докато съм в таксито шофьора трескаво повтаря “..тhe tower fell, the tower fell” (“Кулата падна, кулата падна”).
  Не съм сигурен какво иска да ми каже и си мисля че говори за радио кулите на върха на близнаците.
  Трафика не върви, плащам му и излизам от колата.
  На моста сме.
  Обръщам се в посока близнаците.
  Хоризонта е силно опушен но, в един момент става ясно че, нещото което винаги ще видиш когато погледнеш в тази посока вече го няма!
  Двете огромни сгради вече ги няма! Не мога да повярвам. Ей така, просто изчезнаха.
  Разбирам какво ми говореше таксиметровият шофьор.
  Не е ставало въпрос за радио кулите на върха на близнаците.
  А за самите кули (the towers, кулите) както също ги наричаха.
  Вече знам, трагедията е огромна, загинали са адски много хора.
  Светът няма да е същият.
  Продължавам пеша към къщи.
  Това е и което дискутирам със случайни хора по улицата с които се прибираме заедно.

 3. Катализатор на разпада на ссср е атентатът срещу папата. След убийството на Кенеди и опита за убийство на Йоан-Павел цивилизования свят разбра, че империята на злото трябва да бъде унищожена. Чернобил беше просто допълнение.

 4. Руснаците са автори и на друг варварски акт, този път срещу евреи.
  На 24.02.1942 г. българския кораб “Струма” е торпилиран от руската подводница Щ-213 с командир капитан-лейтенант Денежко, на борда има 767 еврейски бежаци и български екипаж.
  Всички загиват.
  http://www.extremecentrepoint.com/archives/5812

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.