Десните, сред които ГЕРБ не са, са по-единни днес от всякога в епохата на простите

Връщам се към темата за опровержението на Петър Стоянов, че е искал или е бил канен да бъде издиган отново за президент. Той не спомена закачките на ГЕРБ по въпроса, а предпочете да заяви, че не е канен от никого, макар, че никой друг, освен подчинените на ГЕРБ, не е правил намеци за издигането му от партията. Ясно е, че щади ГЕРБ и нейния собственик, а може би и репутацията си на политик, който не иска да бъде свързван с тази корпорация и примитивния й началник. Но защо не го заяви ясно- не е ясно.

Не това е темата на новия ми текст по същия информационен повод. Пък и не желая да изпадам в положението да се противопоставям лично на още един президент – при това на единствения, с когото сме “пели заедно” ( че и жена ми пя с него на площада преди още да ми стане съпруга). С всички останали съм преминал през фазата на първоначално нормалните отношения до пълно разочарование и дори до конфронтация. С Румен Радев, чиято кандидатура остро критикувах през 2016 година, не съм имал никакви отношения и той явно не гори от желание да установяваме такива, съдейки по факта, че не съм в списъка му за гости по разни празнични поводи ( какъвто бях при всички други предишни президенти).

 

 

 

 

 

 

Петър Стоянов изтъкна като причина да не иска да става президент ( издигнат от ГЕРБ по подразбиране и без споменаване) разделението на десните в България. Така пише той в изявлението си до медиите. За съжаление това е чисто гербаджийска теза и по този начин той се идентифицира тъкмо с ГЕРБ.

Да, ГЕРБ се имат за десни и единственото им доказателство за това е, че бяха приети в Европейската народна партия, която видя в българската партията възможност да попълни редиците си, за да удържи първенството си в Европейския парламент, затваряйки си очите за двойните игри на своя човек в София с Путин. Вождът на ГЕРБ е много горд, че можа да служи по този начин с “десни гласове” срещу европейската партийна подкрепа – лично за себе си и за проекта, създаден в България с решаващата помощ ( ако не и инициатива) на германската десница. Идеята за оказването на този помощ беше да бъде контрирана левицата у нас. Нещо като гасенето на пожар чрез огън , доколкото корените на техния пожарникар са си у лево, както и поведението му на прост Човек от народа, имитиращо оригинала Живков.

 

Дотук – добре, както казал падащият от покрива на небостъргача, стигайки до десетия етаж.

Падащият падна, но се приземи върху гъсто преплетените партийно-институционални спасителни мрежи. Не умря от удара, а дори заплашва да се възкачи на същия покрив. Но сред главните резултати от полета му надолу беше съживяването на истинските десни в България. Те се съвзеха и поеха глътка електорална подкрепа след отслабената гербаджийска хватка на гърлото им. Каратистът-пожарникар, облечен в униформата на европейската легитимност, ги беше приклещил като полицай, стъпил с коляното си на врата им и се подиграваше колко слабо писукат.

Истината е точно обратната на заявената от Петър Стоянов: днес десните са по-единни от всякога в епохата на сикаджията – почитател на Тодор Живков, претендиращ да е не само десен, но и да бъде вожд на дясното. От същата тази ЕНП замълчаха относно безпрекословната си подкрепа за “своя кучи син”, който се прави на син със сините и заиграваше с червените, когато им предлагаше във втория си кабинет председателството място в Народното събрание, че и министерски постове ( по информация на близкия до ГЕРБ в. “Труд”, която многократно съм цитирал).

А от ЕНП спряха да тупат по ГЕРБа окуражително техния широкоплещест Бойко. Той плещи нашироко с каква продължаваща подкрепа се ползвал в Европейската народна партия. Но прагматизмът, граничещ с цинизъм, не е напуснат кантората на ЕНП. 

По същият начин, както прегърнаха ( буквално и без видима погнуса ) туловището на ГЕРБ, така сега гледат с интерес дали и доколко ще се развият тенденциите на консолидация и електорален възход сред истинските десни в България, които навремето най-буквално заведоха невежия Бойко в Брюксел на сгляда с лустросаните батковци и каки. Едни много зли езици твърдят дори, че при първата му поява във въпросната кантора охраната не искала да го пусне, разпознавайки в него своя събрат охранител. Ако случайно това е виц, то е доста достоверно звучащ – като разказ по истински случай. 

Така че друга ще да е причината Петър Стоянов да не иска да се пробва да се завърне в президентското кресло, а не “разделението на десните”. Но за нея нека питат онези, който днес имат достъп до него с микрофон- моето микрофонно време изтече отдавна по времето, когато получих мълчалив отказ от подкрепа за антикорупционния ми ход срещу президента Г. Първанов, заради който си загубих работата веднъж и завинаги.  

И понеже в това мътно време спекулациите са многобройни като шараните, за които служат като примамка, съм подмамен и аз да предложа една.

Ами ако министрите Кирил Петков и Асен Василев решат да се присъединят към “Демократична България” и това я изстреля на политическия връх на следващите избори?

Няма такива сигнали от тяхна страна, а само заявено желание от страна на ДБ, но то оставя възможността това да се случи при наличието на желание от страна на Петков и Василев. Т.е. говорим в това отношение за 50 на сто вероятност.

Хайде да видим най-напред дали това чудо ще се състои, а после ще продължим да си говорим за това кого любят най-много в ЕНП.

 

 

 

21 мнения за “Десните, сред които ГЕРБ не са, са по-единни днес от всякога в епохата на простите”

 1. Петков и Василев “имали идеи” как да са “част от промяната”.

  А що се отнася до смешното оправдание на Петър Стоянов че не искал да става кандидат за президент на дясното понеже то било “фатално разделено”. Един вид ще дойда ако победата ми е гарнтирана. Ама да идвам да ви обединявам понеже сте “фатално разделени” забравете..
  Щеше да е по-добре да не изтъква довод за отказа си..

 2. https://www.mediapool.bg/burgaski-savetnik-tvardi-che-e-plashen-s-prokuraturata-zaradi-rosenets-news326320.html

  Не е съвсем по темата но показва същността на мутрите от ГЕРБ.
  Константин Бачийски е в основата на бунта “Росенец”.

  Интересен за мен е последният параграф.
  Докато преди щурма на Христо Иванов той е бил притискан непрестанно да се откаже от намеренията си да осветли проблема то след това е бил оставен на мира.

  Мутрите са страхливи.
  Действат подмолно в тъмното като хлебарките.
  В момента в който ги остветлиш се разбягват като.. хлебарки..

  Напомня ми за случка в казармата.
  След като се сбих с един от старите заради “чанч” бях оставен на мира.. докато моите съ-наборници продължаваха да бъдат “чанчени”..

  Мутрите правят това което им се позволява.
  В момента народа позволява на Гешев да се гаври с институции, ред, принципи..
  Мутрите ликуват..

 3. Десните в България биват целенасочено разединявани. Вече 30 години. Ето и сега, когато ДБ стана втора политическа сила, активистите на ДС хукнаха “на пожар” по села и паланки да правят нова партия. Целта е да се разпилеят десните гласове. Онзи ден “лицето” вольгин с несдържана радост обясняваше как потърпевша от новата партия щяла да бъде ДБ. Идиотът не съзнава, че никога една държава, респ. един народ, не може да се развива добре, докато идиотите като вольгин определят кой ще ги управлява.

 4. симпатизант/ка на ДСБ,

  Права сте.
  Аз дори мисля че разпиляването започна с нахлуването на Гешев в Президенството и появата на “отровното трио” на площада. Мая също играе подобна роля.
  Изплаши ги това което Христо започна в Росенец. Ако не бяха реагирали нещата можеше да са коренно различни.
  България продължава да е лява/комунистическа държава за да бъде използвана от Русия.
  Българските кандидати за това предателство са много.
  Главният им враг е ДБ.
  Поздрави!

 5. https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/09/14/4252569_publikaciia_v_juridichesko_spisanie_oprovergava_petur/?ref=home_layer2

  В страната на дребните тарикати и мошенниците нищо не се случва с крадец който щял премиер да става.
  Какво толкова се мотае тази “етична комисия”?
  Какво тук не е ясно?

  Този трябва да бъде наритан от университета ако този университ изобщо държи на името си.
  И така да се сложи начало на традиция в България когато нещата ще бъдат назовавани с истинските им имена.

  Извинявам се за отклонението.

 6. Моят опит от ранните времена на сдс като член и председател на клуб, в последствие учредител и до ден днешен член на ДСБ бих препоръчал на министрите Кирил Петков и Асен Василев да не се захващат с изграждане на нов политически проект. Работата е много трудна и не е ясно какви хора ще ги налазят, и с които ще трябва да изграждат структури, а и няма достатъчно време. Имат чудесна възможност да се присъединят към ДБ, което би дало възможност за сериозен успех в предстоящите избори и продължаване на борбата с мафията от много по-добри позиции.
  Надявам се да не направат това, на което статуквото и мутрата се надяват!
  Само консолидация и обединение са необходими за да продължи реалното отстраняване на мафията!

 7. Кaлин Тoдoрoв рaзкaзa при Лили Маринкова в студиото на Факти зa пocлeднaтa cи книгa Зaвecaтa пaдна: “От 2001 гoдинa вeчe близo 20 гoдини Задкулисието-ДС и мафията ce oпитвaт дa ни прoбутвaт лъжи и инжeнeрни прoeкти. Нaрeкъл cъм тeзи три инжeнeрни прoeктa Цaря, Пъдaря и Шутa. Първо ни прeдлoжихa Цaря 4 гoдини и 3 години с Тройната коалиция и този инжeнeрeн прoeкт разяждaшe пoлитиката. Cлeд тoвa нa мяcтoтo нa тoзи важен цeнтър ce нacтaни Пъдaря, който слид 12 г.също се провали. Ceгa ce oпитaхa нa мяcтoтo нa Цaря и Пъдaря дa cлoжaт Шутa. И тoзи път нe ce пoлучи. Изтoщи ce caмaтa идeя, чe e възмoжнo дa лъжeш хoрaтa пoвeчe oт 20 гoдини.Хoрaтa прoглeднaхa и тeзи идeи, чe Бoриcoв мoжe дa ce върнe нa власт и oтнoвo дa упрaвлявa нe ca възможни.Никoгa вeчe гражданите нямa дa дoпуcнaт eдин пoдoбeн примитивeн и кoрумпирaн тип дa упрaвлявa държaвaтa.Слави и ИТН прeз цялoтo врeмe не искаха да променят зaкoни, вървяха cрeщу вoлятa нa нaрoдa и протестните партии, с които не искаше да разговаря.”
  Осман Октай също отбеляза, че откакто е дошъл т.нар. “цар”, България е в перманентна криза.
  И зад цялата тази кавалкада от политически гротески стои Русия, мога да го заява категорично.
  Защото групата на политически идиоти около Славуца искат разрушаване на републиканската демократична система. Симеон Борисов стои зад цялото това разрушаване защото неговата цел е възстановяване на монархията в дългосрочен план. Представяте ли си цар на българите Симеон-Хасан.
  Симеон Велики ще стане от гроба и ще поведе наново армията си към Константинопол.

 8. Подържам съждението на E.GAVRILOV, но имам и известни съмнения, които бих повторил. Кирил Петков и Асен Василев са „някак си избрани от пРезидента (ни), което поражда изветни съмнения (поне на мен, като стрелян заек). Поради това, ако наистина имат ЧЕСТ, би трябвало да не правят партия и отцепват НУЖНИте ни гласове, а да се присъединят към такава, която поражда известното доверие. Така дори ще могат да увеличат необходимият прогресивен български електорат. Може би с ходът на нова партия те искат да се отдалечат елегантно от дадената им презид. протекция, но това ще да е излишен губещ ход (според мен). По този и подобни поводи искам да споделя едно писание на незабравимият Георги Марков, който честичко препрочитам и което дори сега е още по-актуално. Става дума за есето му „За дивите пчели… и питомните хора“. Той коментира повестта на българският автор Станислав Стратиев (за съжаление непознат ми), и цитира думите и мислите на едн а негова героиня– „ Какво значи да си затваряш очите, цял живот ли ще си затваряме очите, за какво са ни тези очи, щом ще ги затваряме, и променя ли се същността на нещата, когато си затваряме очите? Нали те не изчезват, тези неща, заради които си затваряме очите, остават си и когато отвориш очи, ги виждаш пак, надвесени над тебе, и отново трябва да затваряш очи…“ Аз се питам защо същото го правим отново и отново. Явно това са го прозряли не само авторите Стратиев и Марков, също още много други от нас, но за съжаление не така МНОГО, за да е достатъчно. Да, благодарим на просветителите, ама са необходими и повече Просветени, по дяволите.!..

 9. The Rock,

  Тошко африкански онзи ден за пореден път доказа къде стои ИТН.
  Нарече най-смисленият евроепейски депутат който досега БГ е имала “боклук”.
  Само защото този депутат иска да ни направи европейци.
  Показа че ИТН не са никакви европейци а по-скоро необразовани ориенталци, руски марионетки.
  Както много добре знаем зад анти-ваксърските напъни стоят “братята”.
  В резултат и там и тук нивата на ваксиниране не са в крак с белите страни.
  Тошко африкански подобно на Възраждане се опитва да пазарува от същите тези гласове които руската пропаганда разработва.

 10. Трябва да ви кажа, бях силно изненадан от липсата на покана към Иво от името на Президента / къде ми е бил акъла, какво съм очаквал? /! И ако досега бях категоричен – не мога да гласувам за р.радев, сещате се вече какво мисля по въпроса.На демонстрациите, в плакатите си, често споменавам в отрицателен смисъл неговото име независимо от недоволството на бсп клонингите, които се явяват, уж протестират за нещо. Моля, помагайте за българска кандидатура за президент. На демонстрациите имаме криза откъм идеи.

 11. Boris,

  Много точен цитат. Благодаря! Заради подобно “затваряне на очите” у нас върлуват дребните мутренски тарикати. Народа се е снишил. Ако трябва да се сравним с Франция или Гърция там не обичат много да си “затварят очите”..
  Образование му е майката. Но истинско/фактологическо образование..

 12. А кои точно са десните? Че пък и единни?
  Май Петър Стоянов по-скоро направи лапсус – не десните са разединени, а левите. А десни всъщност няма…

 13. Към Робърт Алтънов:

  Няма нищо изненадващо, приятелю ( използвам да ти благодаря за стоическото ти присъствие в съдебните зали по време на делата, с които искаха да ми запушат устата).

  От първия момент, когато се завъртя името на Радев като кандидат на БСП за президент, не съм преставал да го критикувам. Особено остър бях, когато видях кои другари бяха най-плътно до него по време на кампанията му. Освен журналиста Иво Христов, сред публичните лица в обкръжението му беше и един много злобен дребосък Спас, известен на паметливите с крайния си червен екстремизъм от зората на т.н. преход.
  Дали лично Радев знае това мое отношение? Не знам. Длъжен съм да допусна, че толкова високо полетял (новоизпечен) политик може и да не забелязва от облаците толкова дребен фактор на земята, като моя милост.
  Но онези, които му правят списъците с поканените, със сигурност знаят.

 14. Много мило от страна на бат`Петьо, че се мъчи да легитимира ГЕРБ като десни. Буци сигурно ще му даде захарче за награда. Обаче тия не минават дори пред “баба” им Меркел вече, камо ли пред българските десни избиратели. Да, Славуца, Фильо Файтонджията и другите слуги на Доган успяха да разпилеят протестната енергия, но и това не може да направи герберастията привлекателнa. Дори глуповатият й главен прокурор напоследък неволно прибавя нови щрихи към боклучавия й имидж, така че и да искаме да го забравим, няма как.

  Чипа, бат`Петьо, чипаaa…

 15. Робърт Алтънов,

  Относно призива ви за идеи и кандидатура за президент – както няколко пъти съм споменавал, Христо Иванов ще бъде един много добър кандидат (а и президент ако бъде избран). Моята логика се основава на следните факти:

  -Изборите са 2 в 1 и ДБ трябва да излезе със силна кандидатура за президент ако искат да се представят добре и на парламентарните избори. Срещу себе си имат доста популярен Румен Радев и ако решат да не излезат със собствена кандидатура и вместо това подкрепят РР то те ще отблъснат доста хора.

  -Христо Иванов е в основата на протестите от миналата година с акцията на Росенец.
  Видя се че народа вижда несправедливостта там и го подкрепи.
  Видя се също че статуквото се обедини панически именно срещу ДБ.
  Дори новите играчи които влезнаха в Народното Събрание (ИТН) уж като протестна партия вече декларираха ДБ за враг.

  В този ред на мисли Христо Иванов само ще спечели (а и покрай него ДБ) ако не се скрие зад кандидатурата на друг и лично поведе битката срещу Радев. ДБ няма да пострада от липсата му. А и е време да спрем да вярваме в месии а да започнем да вярваме в системи. ДБ е доста добре смазана машина в момента, с доста кадърни хора които съм сигурен ще се справят дори ако Христо Иванов излезе от строя и стане президент.
  Все още мисля има шанс двамата служебни министри (Петков и Василев) да се присъединят към ДБ.
  Аз подобно на други тук гледам на тях с известно съмнение.
  Но ако те се влеят в ДБ и потвърдят техните ангажименти към върховенство на закон, европейска ориентираност и т.н. те ще бъдат приети и ще дадът допълнителен тласък на ДБ.
  Това допълнително ще увеличи аргумента по-горе за кандидатурата на Иванов.
  Но имам съмнения че двамата министри ще се влеят. Това ще значи да се обърнат срещу Радев.
  Не че не е ставало преди – сещам се за Лозан Панов. И съм благодарен на Лозан Панов за номера който им изигра разбира се. Той и Калпакчиев бяха добър дует в предишният ВСС.

 16. Системи или личности?? Интересна дилема, която според мен е като Яйцето и Кокошката. Кое кое прави. Яйцето кокошката или кокошката яйцето. Май още никой не е отговорил категорично. Тези неща всъщност са едно и също. Така и със хората и системите. Няколко човека правят една система, обаче колкото те са умни толкова е умна и системата им. Затова не може всеки да играе играта им. И се почва търсене на наши хора за нашата система. И когато тази система се напълни с наши хора те търсят власт за да се изяви машината им и да намери смисъла на съществуването си. Затова разделението на властите е почти мит, когато системата на нашите хора е взела властта. Те трудно търпят друга власт, която идва от друга система с ненаши хора. В България пък където системите са за прости хора е почти невъзможно да има няколко управляващи системи. Сега тук “нашите” хора казват Христо, другите пък Бойко , Петър, Румен, все наши хора за наши хора, да може системата им да работи. И затова няма народна власт а м а ф и я.

 17. проекта”Слави” се клонира в двама.Преди бяха все по един Царя,Сидеров,Бойко,Бареков…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.