Оптимистите виждат в проблема възможност и измислиха нова ваксина със 100 процента защита от китайския вирус

Да ми бъде простена тази слабост, но напоследък се сещам често за мисли, изказани от Чърчил.

Всъщност Чърчил е емблема за понятието “противоречива фигура” не само и толкова заради превратностите в кариерата му като виден потомък на аристократичен род, абониран по рождение за правото да се занимава с политика по нейните най-високи етажи на управлението на Великобритания, колкото поради начина му живот. Той в някои отношения противоречи на общоприетите схващания за здравия разум, а да не говорим за здравословните навици.

Не е “възпитателно” да го хваля за пороците му, напук на които е живял удивително дълго. По-скоро става дума за куриоз, но е факт следното, но имал направо тежък живот. Сами се убедете.

Пиел е всекидневно алкохол в смъртоносни, според медицината, количества – предимно твърд при това.

Заспивал е с пура в устата.

Храната му е била “патриотична” – тлъсто месо по английски рецепти, което допринесло да има затлъстяване от много висока степен.

Шегобийците добавят факта, че е имал 57 годишен брак, но въпреки това е доживял до 91 година. Заради което се твърди, пак в рамките на шегата, че кардиолозите го мразят…

Пак казвам, не ви го рекламирам, а по-скоро бих употребил стандартното предупреждение “не пробвайте същото върху себе си”. Но в едно отношение нямам колебание да препоръчам да му се подражава. Бил е непоправим оптимист. 

Ето какво е казал за разликата между оптимиста и песимиста.

“Песимистът вижда трудности при всяка възможност. Оптимистът вижда възможност при всяка трудност”.

Поводът да се сетя за тази негова простичка на пръв поглед сентенция е сложната  от научна, медицинска и дори от обществено-политическа гледна точка тема за  ваксините. Смея да припомня, че от самото начало на създалата се паника с разкриването на китайския вирус, прикрит под названието Ковид 19, за да не се дразни твърде докачливият и влиятелен Китай, взех страната на оптимистите. Прогнозирах оптимистичен вариант в борбата с този нашественик, защото бях убеден, че при огромното усилие на съвременната цивилизация да се защити от тази напаст, тя ще бъде овладяна с помощта на науката.

Вероятно ще трябва да очакваме още данни за потвърждение, но към досегашните средства за това овладяване вече се прибавя и едно смъртоносно за вируса оръжие. В САЩ е създадена ваксината “Новавакс”, която надминава по своята ефективност всичко подобно досега.https://www.clubz.bg/118234-nova_vaksina_pazi_100_ot_smart_i_tezhko_boleduvane_pri_covid

След като ЕС бърза да си резервира количества в обем от 200 милиона ваксини от “Новавакс”, явно не става дума за фалшива новина.

На песимистите, които ще измърморят ( особено по адрес на лошите американци), че парите са мотивацията за това откритие и някой ще забогатее от това, мога да отговоря само с почти пълно съгласие от моя страна. “Почти”, защото все пак трябва учените да имат правото да бъдат подозирани и в човечност, освен в алчност.

Иначе е факт. Парите са двигател на човешкия прогрес, колкото и не е възвишено да се признае. Пак (не много) добрият , но ( много стар ) Чърчил е казал по този повод: 

“Работата не е там, че животът е хубав, когато имаш пари, а е в това, че да се живее без тях е много лошо”.

Двигателят работи на пълни обороти през цялата история на човечеството – независимо дали става дума за парично-стокови или само за стокови отношения през древността. Без него нямаше да има Път на коприната, може на-големият геополитически катализатор на човешкото развитие в общуването между Изтока и Запада. 

Пак парите мотивират отчаяните глави на големите откриватели и мореплаватели. Заради пустия пипер и прочее екзотични подправки, усладили се на забогатяващото английско общество на баснословни за времето си цени, в начините за ускоряване на доставката им се включват крале и авантюристи, тласнали заедно и скокообразно прогреса в мореплаването и опознаването на непознати земи ( да, да с всички съпътстващи и укорими негативи за пострадалите от тази лакомия племена и народи).

Експлоататорите обаче – да намигна на пролетариите от всички страни – често пъти са били сред инициаторите за облекчаване живота на експлоатираните. Заради користните подбуди да им работят по-добре? Ок. Но е факт. Една от дъщерите ми, която започна като начинаеща в огромна германска финансова институция, беше изумена от “бонусите” за работещи в нея – от безплатните сокове и минерални води, до сауната, фитнеса и и не знам какво още. 

Пустите капиталисти отдавна са разбрали, но особено много залагат на това в днешно време, че най-голямата им инвестиция е в т.н. човешки капитал. Как да не си спомня, че в социалистическа България, където на фалшив пиедестал беше Човека ( от народа и вицът гласеше, че се знае името му) в елитната по тогавашните мерки за престиж Българска телеграфна агенция си носехме тоалетна хартия от вкъщи.

Първите социални грижи за работниците в Германия са инициирани от големите фабриканти още през 19 век. Те “измислят” ( може и да са им подсказани от работниците), предлагат и прилагат подобрения в условията на труд  и живот на работниците. Така се раждат първите детски градини, душове за изцапаните хора на труда във фабриките и жилищата срещу достъпни кредити. А пък в Англия взели да плащат прилични заплати на наследниците на окаяните герои от книгите на Дикенс. Заради което в СССР се произнасяха с особена злоба срещу въпросните работници, защото били подкупени и не искали да се вдигнат на революция.

В САЩ, за да завърша, по време на Голямата депресия, предприемчиви ( но и все-пак да им признаем-човеколюбиви) производители на брашно извършили нещо забележително. Забелязали, че бедните хора си шият дрехи от чувалите им. В резултат на това подобрили значително качеството на платовете за чувалите и ги оцветили. Прилагам снимки как е изглеждало това солидарно действие през1933 година и млъквам…

 

19 мнения за “Оптимистите виждат в проблема възможност и измислиха нова ваксина със 100 процента защита от китайския вирус”

 1. Цитирам цитат “Песимистът вижда трудности при всяка възможност. Оптимистът вижда възможност при всяка трудност”. Явно има контактни точки между българите и Чърчил, защото си имамме поговорка – “Всяко зло за добро”.
  Парите са универсален измерител за това кой колко струва в живота. Затова обществата мерещи почти всичко чрез парите са по-добри. Където това го няма, има руснаци и подобни на тях.

 2. “На глупавите хора се гледа като на група много по-могъща от всяка една мафиотска организация или икономическа структура, която при липса на правила, лидери или манифести успява да работи много ефективно и в невероятна координация.” – Карло Чипола.
  Ще коментирам Ковид не като лекар, а като иненер. Това е мащабен, бавно развиващ се процес, който е невъзможно да бъде отрязан като с нож, примерно, за 1 ден. И докато го режем, ще се пръкнат нови мутации. И после – каквото стане. Съжалявам. Ваксинирайте се, но не се надявайте прекомерно.

 3. Следя “Новавакс”от месец март след препоръка от мой приятел който разработва в US институт ваксини срещу спин.
  Казва,че е най-добра.
  Ще я сложа,веднага като пристигне,въпреки че изкарах тежко китайския (в английска разновидност)грип.

  И защо учения(спасявайки животи!) да не продаде 200милиона бр. ставайки милиардер?Или тук така се извратихме,че почти приехме за нормално милиарди да се изкарват предимно чрез грабеж.

 4. Зная, че жилищата в Захарна фабрика в София са построени от собственика за работещите там. Има и стари фондови жилища на ул. Козлодуй, които не зная от кой са построени.
  Отраснал съм на ул.Веслец м/у бул.Сливница и Козлодуй. От двете страни на улицата имаше две големи работилници на партера и по два жилищни апартаменти над работилниците. В едната в единия живееше собственика, а в другия изпаднал в нужда инвалид от 1вата св. война.Собтвеника се казваше Йордан Лазаров и съдбата на него и синът му беше трагична в резултат на 9-ти. Вероятно нещо подобно се е случило и със собственика на шоколадовата ф-ка на бул.Сливница близо до Лъвов мост, който беше построил жилищна кооперация залепена за фабриката, която и днес съществува и изглежда много добре.
  Такива “изедници” са били и българските фабриканти.

 5. Хубави примери ни дава нашият Иво, поучителни. За Чърчил знаех малко, но все пак съм го виждал с незаменимата пура. Да е заспивал с нея, не се и съмнявам, защото аз съм заспивал с цигара в уста, а мой колега при командировка запалипри такъв сън душека, та щяхме да се изпечем в сънят. Интересното беше, че по това време сънувах, че моята майка и леля варят на двора мармалад и така приятно чувствах пушека, докато не ме разтърси колегата от „приятният“ сън. Той се събудил, защото неприятно му е припарило.
  Германските „капиталисти“ са всеобщо изваетни с грижата си за населението им. Още Бисмарк е инициирал здравните каси и пенсионната им система. това е достигнало сега дори до там, че кръшкачите получават подкрепата ХАРЦ и въобще не ходят да работят, освен на черно. Плащат им наемите, детски и безработни, по цяла нощ гледат филми по телевизията… Дори имаше интервю с едно тяхно дете, което го попитали, какъв искаш да станеш като пораснеш? То отговорило, ХАРЦИ! Явно, добре е усвоило начинът на благоденствие от родителите си.
  Сега тяхните комуняги вербуват за изборите, че искали да увеличават издръжките и заплатите на нископлатената прослойка от населението им, за да можело да живее сносно! Нищо против, но на тези които наистина работят и с това допринасят за общото благополучие. Никаква разлика от тукашните комуняги, същите изяви, както и руските лозунги за „светлото бъдеще“, което обаче трябва да го плащат други.
  Ноовото време и новите високи технологии изискват и съответното образование, защото търнокопът и лопатата в Германия почти са изчезнали. Има недостиг при грижата за застаряващото население, но и там няма желаещи и прибягват до услугите на поляци и българи. Една българка дори осъди работодателят си бандит, че й плащал под нормалното ниво за надниците и спечели процеса. Дадоха го по телевизията!

 6. Към Boris:

  Относно германската социална политика: моят непрежалим приятел Алекс Алексиев казваше с типичната за него рязка ирония, че в Германия е победил комунизмът. А той познаваше темата в дълбочина. Започнал е емигрантския си живот след бягството си от НРБ от дъното на работния пазар именно в Германия, но е избрал да се пресели в САЩ.

 7. “Иначе е факт. Парите са двигател на човешкия прогрес, колкото и не е възвишено да се признае.”

  Този простичък факт стои в основата на жизнената сила на капитализма. Основата на капитализма е, че хората търгуват стойност срещу стойност с цел да обогатят себе си. Преследвайки собствения си интерес в търсене на по-голяма печалба, всеки предприемач автоматично допринася за задоволяване на нуждите на останалите членове на обществото.

 8. „Ние трябва да спечелим България сега. България е силна, армията ѝ е готова, народът ѝ е уязвен от руските поражения, териториалните ѝ искания са справедливи и напълно отговарят на принципите за правата на народите, от които трябва да се ръководим. Само по себе си подтисничеството, упражнявано от сърбите в българските области в Македония, е голямо зло. Присъединяването на Кавала към Гърция след Втората балканска война се оказа както бе признато още тогава, долно дело”.
  Чърчил

 9. Швейцареца /Цулаев/-собственик на циментовия завод ”Гранитоид” в гр.Батановци е прекарал оше в далечната 1928 г. със свои средства витошка вода за града/тогава село/,построява два триетажни блока за ИТР персонала си,организира стол за работешите.

 10. Да си го кажем и с думите на мъдрия германски народ: Geld ist nicht alles, aber ohne Geld ist alles nichts (= парите не са всичко, но без тях всичко е нищо).

 11. Работя за американска фирма. Пустите капиталисти последните две години покрай пандемията дадоха допълнителни 4 дена почивка, плюс още един ден отдих за рожден ден. (не е задължително да го взимаш на деня).
  Също така в продължение на година може би преустановиха удръжките за здравни застраховки и други подобни глезотии.
  Относно ваксините, четох статия на CNN днес. Французите се оказва били най-скептични относно ваксините по принцип. Знаем също че са и много свободолюбиви. Независимо, след като се видя че по желание няма да се стигне до необходимите нива на ваксиниране Макрон заповядва на тези скептици/либерали да се строят в редичка със заголени ръкави. Резултата е че днес са една от най-ваксинираните страни в Европа. Независимо от мрънкането, независимо от митинга от 200 000. Резултатите са налице и специалистите са “cautiosly optimistic”..
  Подобно е положението и с Гърците – знаем какви стачки и бунтове правят като не им изнася.
  Е, изгониха хиляди от здравната система затова че не са ваксинирани.
  За урок на останалите.
  Как е в България? Ами как, безсрамно продължават да канят по студия Мангъровци/лъжци.
  6-ти или 7-ми сме в класацията по смърност на глава от населението в световен мащаб!
  Много хора си отидоха точно заради Мангъровците.
  Янев, премиерът се изказал че задължителната ваксинация било дискриминация.
  Ти да видиш!
  Не знам какво точно иска да ни каже русофилът Янев с това но определено се напъва да се прави на по-голям демократ от Макрон. Криворазбраната цивилизация, както винаги.
  И накрая, последните 6 седмици си отидоха от Ковид 5 водещи на радио предавания в Америка които са анти вакс, анти маск.. републиканци..
  Надявам се много от техните слушатели да са си взели поука.
  Надявам се също Новaвакс наистина да е game changer.

 12. Габровския фабрикан Рашеев също е построил жилища за работниците си, като дори не им е вземал наем, плащали са само консуативите.
  Дядо ми е разказвал това защото е бил работник там.
  Пътят на коприната не е възникнал спонтанно, а защото е съществувала Римската империя, държавата която за пръв път в човешката история е създала глобализацията.
  Великите георгафски открития са стимулирани именно заради прекъсването на пътя на коприната, когато османците завладяват Константинопол през 1453 година, чиито упадък започва със завладяването му от католическите рицари-еретици през 1204, които пък направили това защото Андроник и Алексий 2 изклали латините-католици в Константинопол през 1182 година.
  Това е историята няма нищо случайно, има само скрити истини.

 13. Сетих се за един анекдот който прочетох в автобиографията на Роналд Рейгън:

  Две деца, братя са заведени на психолог. Той отваря една врата в кабинета си зад която има купчина конски тор. Пита първото:
  -Какво виждаш?
  То отговаря:
  – Това е отвратително!
  Пита второто:
  -Какво виждаш?
  То радостно се впуска към купчината и започва да рови в нея с възклицание:
  -Ура! След като има толкова фъшкии тук, със сигурност трябва да има пони някъде тук!

 14. Не искам да съм песимист и не противореча на казаното в блога. Използвам възможността да припомня за ролята на парите в нашето общество през последните 75 години.
  Учеха ни че парите отмират,както и държавата, и че комунизма ще раздава всекиму всичко според нуждите.
  Каква стана тя? Гледам серияла “Октопод” и се вживявам в нещо познато и родно. Разлика има.Там ясно се различават добрите от лошете. Тук всичко е покрито отогромният смокинов лист на “светлото бъдеще”–преди,а сега –на многословието и лъжите на посткомунистическите институции. Там музиката на Мароконе помага да разбереш какво става, Тук музиката на Тошко Колев е забравена. Тя е заменена от чалгоподобните носители и вдъхновители.
  В основата на това са парите. “Нашите пари” ,за което ни заблуждават.

 15. @Georgi Nikolov
  Жалко, че ни е спечелил Сталин:(
  Сега като гледам, България е просто донор на Русия. Каква ли златна мина трябва да е, за да зарежеш Лондон и Канада за да дойдеш тук да я продаваш – визирам царските юпита и новите харвардски звезди. Много били хубави и умни, половината жени в България били влюбени в Кирил Петков (като в Стефан Данаилов едно време). Боже, прости им, те не знаят какво вършат!
  На английски има една поговорка:
  When someone is too good to be true, he usually is!

  Щом някой е твърде хубав, за да е истински, обикновено е така.

 16. Аз харасвам друг цитат на Чърчил, че британското външна политика направи невъзможното – България да воюва срещу Русия заедно с Турция (като не са натиснали Гърция да ни отстъпи Кавала)..
  Ако показва известна неосведоменост (или премълчаване) за детайлите на българо-руските отношения след Освобождението, това само доказва, че и най-големият ерудит не може да знае всичко…. Е, присъстващите правим изключение…

 17. към The Rock:

  “Пътят на коприната не е възникнал спонтанно, а защото е съществувала Римската империя, държавата която за пръв път в човешката история е създала глобализацията.”

  Глобализицията е започнала векове преди това. Препоръчваам книгата The Silk Roads на Peter Frankopan.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.