Декомунизация без десъветизация на България е като лечение на алкохолизъм с метилов алкохол

 

 

 

 

 

 

Вместо политически емигранти от НРБ, като Константин Мишев, да съдят виновните за демонстративното неизпълнение на  закона за декомунизация на днешна България, самият той се оказва подсъдим за негова реплика с квалификация срещу телевизионен водещ от БНТ по темата за българското комунистическо минало и атентата срещу папата.  

https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-v-hod-e-demokratichnoto-vazkresenie-na-darzhavna-sigurnost

Не се учудвам. Имам доста богат личен опит да ми бъде запушвана устата с анонимни заплахи за живота и с публични съдебни дела. Само се питам чак от Америка ли ще доставят  Константин Мишев, за да го поставят на подсъдимата скамейка, че се е ядосал и нарекъл съответния водещ “червей”.

Не съм гледал въпросното телевизионно предаване, което е подразнило бившия  медиен съветник на премиера Филип Димитров и ръководител на кореспондентското бюро на радио “Свободна Европа” в София, комуто дължа своя 5 годишен стаж на радиожурналист в биографията си. Но мога да си представя, че продължаващото замитане на българската следа в атентата срещу папата предизвиква най-малкото желание за опониране сред хората, които познават нрава, двуличието и натегачеството пред СССР на онзи  български режим.

Не веднъж съм изразявал позицията, че пълното отричане на съпричастие при явни следи за обратното, позовавайки се на невъзможността на италианския съд да ги разкрие напълно, звучи в ярък дисонанс с цялата нагласа на най-верния съветски сателит да услужи с каквото може на Москва в потискането на вълната на стремежа към свобода, заливаща съветските колонии и особено Полша през 80-те години на миналия век. Полският по произход папа беше най-голямата кост в гърлото на Кремъл и верните му нашенски сателити със сигурност биха я извадили при първа възможност. 

Адвокатите на Живковия комунизъм се опитват да внушат тезата, че тогавашните служби едва ли не са били неспособни да участват в такова голямо престъпление. Дори и през ум не им е минавало, моля ви се! 

Подобно на Константин Мишев и аз изригнах в една своя публикация срещу поредната книга, написана с цел да бъде сложена точка на съмненията за горното. При опита си да опонирам на авторката, за която преди не знаех нищо, се подведох по намерените в мрежата данни и сгреших самоличността й. След което й се извиних за това.

Остана у мен усещането обаче ( дали само у мен?), че нещо не е наред в усилието да  напишеш в качеството си на френски журналист от български произход цяла книга, включително и с организирано ( и от кого ли финансирано начинание ?) за целта посещение в Турция и ексклузивно интервю с убиеца Агджа, само за да акцентираш още веднъж върху тезата “Антонов е невинен”. Че ние това си го знам от “Работническо дело”! Получи се точно като в казуса “куче ухапа човек”. Обратното щеше да е основание за написване на книга …

Прав е Константин Мишев да сочи стърченето на окупаторския съветски монумент в центъра на София като доказателство за несъстоялата се декомунизация на България, в която превръщат в подсъдими доказани антикомунисти, като него.  Време е онези, които употребяват антикомунизма за своите цели да бъдат изобличени с въпроса: защо изобщо създадохте и гласувахте закон за декомунизация на България без тя да включва десъветизация!

Ето този въпрос трябва да бъде задаван на “десните” охранители на съветското статукво, което обслужиха и с постсъветския, но също толкова имперски по своя геополитически замисъл руски “Турски поток”.

Защото декомунизация без десъветизация е като опит за изтрезняване чрез напиване с метилов алкохол.  

 

12 мнения за “Декомунизация без десъветизация на България е като лечение на алкохолизъм с метилов алкохол”

 1. https://dariknews.bg/novini/sviat/poslanikyt-na-sasht-v-atina-v-bylgariia-ima-sili-koito-ne-iskat-interkonektoryt-s-gyrciia-da-uspee-2283937

  Въпросните сили, които възпираха диверсификацията на България, 10 години танцуваха казачок. Сега отново се опитват да ни ги пробутат безалтернативно. Какво ново да очакваме от този Г(Е)РОБ?
  Необходимо е всички ние да поемем лична отговорност и да гласуваме с разум на предстоящите избори 2в1.

 2. гледах интервюто с Агджа,Нито дума и въпрос за пребиваването му в София,за Бекир Челенк,за оръжието с което стреля,нарочно не убил Папата -такава нагла комунистическа пропаганда.Отворете досието на Антонов.За да работиш в бюро на Балкан в капстрана трябваше да си от агент нагоре…Все пак истината ще излезе…

 3. Бих добавил към лечението и ефекта от заместване на “метилов алкохол с “Радеводка” и подсладените и варианти Кирил Птеков и Асен Всилев. Да видим какво ще направят тези нито леви, нито десни, популяризирани до небесата с руската ракета носител Радев. Не мога да си представя, че руските кукловоди няма да си приберат “заслужената” и планирана допълнителна зависимост на България от Русия.

 4. Моето скромно мнение е, че десъветизацията на България не е едностранен акт.Тя започва с декомунизация.
  Съветските агенти като Бриго Аспарухов и така нареченото величество,както и полезните идиоти като ЖЖ и ПСт попречиха дори и на декомунизацията.
  Тяхните наследници като авторката на”книгата” Румяня Угърчинска и тези,които съдят К.Мишев,чувствайки се на свой терен
  ,се опитват да ни върнат в лоното на поссъветизма.

 5. Като стана въпрос за съветизация/десъветизация – за наша радост руснаците са позволили на Гугъл да разходят колите с камерите си из Русия.
  Понежен не съм бил там реших да се възползвам и се поразходя.
  Минах през две случайни селца, едното недалеч от Москва другото между Москва и Петербург.
  Прави впечатление че асфалта е лукс из селцата, почти не се вижда. Вместо това пепеляк, кал.
  Също така – разхвърляно, неподдържано.
  Но най-интересното за мен – няма къща без ограда!
  В Америка е обратното, няма къща с ограда.
  Чудя се какви изводи може да се направят от това.

  От википедия:

  “Съветизация е термин, който може да се използва с две различни (но свързани) значения:
  приемането на политическа система, основана на модела на съветите (съвет на работниците).
  възприемане на начин на живот и манталитет по модела на Съветския съюз.
  Вълната на съветизация (във втория смисъл) значително се засилва по време на и след Втората световна война в Източна Европа. В по-широк смисъл, това включва (предимно принудителното) заимстване на подобни на съветските институции, закони, обичаи, традиции както и на съветския начин на живот на национално равнище, а и в по-малките общности. Това обикновено се популяризира и ускорява със средствата на пропагандата, насочена към създаване на общ начин на живот във всички държави в рамките на съветската сфера на влияние. В много случаи, съветизацията също е съпътствана от принудителното преселване на големи категории „класови врагове“ (кулаци, например) до трудовите лагери ГУЛАГ и селища в изгнание. По време на комунистическия режим в България съществува системата на лагерите. Наричани още ТВО – трудово-възпитателни общежития, лагерите са основното средство за политическа репресия и насилствено налагане на съветския модел в българското общество.”

  Мдаа, в съвета на работниците сигурно са си говорили колко равни трябва да са но като са се прибрали в къщи са се скрили зад висока ограда.. да не се вижда какво имат може би..

 6. Щом позицията на §резидента е ясно определена, защото има много изказвания от изявени политически коментатори, които добре показват, че ако той бъде преизбран, България ще бъде доведена до катастрофа. Поради това не трябва да се доверяваме и на пиара на привлечени от него министри, Кирил Петков и Асен Василев. Те като чужденци, „милеещи и имащи чисти съображения за страната си“, най-първо трябваше да се осведомят кои политически личности и партии притежават истински прозападни позиции и да ги подкрепят така, както подкрепят Радев. Нито го направиха, нито споменават за такова припознаване. Участват, по наистина неясни и замъглени поводи в антуража на проруски настроен държавен глава, което от самосебе си е съмнително поради направените от него изцепки. След като сега искат да оформят и нова партия, която ще отнеме ценни гласове, ще спомагат единствено деструктивно за да разрушат надигащата се вълна на недоволството. Така, както Радев яхна и унищожи протеста в руска полза за която постоянно лобира.

 7. Кирил Петков и Асен Василев странно ми напомнят Месията Симеон 2. И те като него си търсят партия за да се явят на изборите. И те като него ще ни оправят но този път за 400 дни май ще е. И те като него очевидно ще влязат в коалиция за да направят правителство. И те като него вероятно ще получат парче от България, той го получи като територия а те вероятно ще получат еквивалентната стойност в рубли обърнати в конвертируема валута.

 8. Папа Йоан-Павел II беше радетел за сближаването на Източноправославната и на Римокатолическата църкви. На него принадлежи репликата, че е крайно време Европа да започне да диша и с двата си бели дроба. Неговата реплика, че българския народ няма нищо общо с атентата срещу него е високо благороден акт, нежелаещ да генерализира у да хвърля вина върху цял един народ заради отделни негови представители. Той прости дори на конкретния си нападател Ахмед Али Агджа, като го посети в затвора.

  Разбира се, че такъв папа много ги е дразнил, освен че беше поляк – той олицетворяваше всичко, което те не са.

  Ако днес папа Йоан-Павел II беше жив, съм сигурна, че щеше да канонизира за светец на християнството Сергей Магнитски.

  Сергей Магнитски е дълбоко вярващ християнин, арестуван и вкаран в руски затвор заради разкритията си на схеми с данъчни измами, извършени от някои недосегаеми лица. След всеки побой са му предлагали да лъжесвидетелства, на което той отговарял, че не може да лъже, защото това е грях.
  Умира от побой на 36 г., остава малко дете и жена.

  Вечная памят!

  Цялата история около създаването на закона “Магнитски” е описана в книгата на неговия приятел Бил Браудър, “Заповед за арест” , който превръща в своя кауза да доведе този случай до знанието на световната общественост.

 9. към Boris:

  “Така, както Радев яхна и унищожи протеста …”

  Това е руски пропаганден рефрен и се учудвам да го прочета във Ваш текст!

  Като доста редовен участник в протеста (и не само в последния!) мога да Ви уверя, че руския агент Фърчилков нито го е яхал, а още по-малко унищожил! Отровното му трио вече пропадна, а и по време на протеста нямаше сила. Протеста е жив и днес, постигайки по-голямата част от целите си! Нещата започнаха именно от този протест, а Христо Иванов (за когото пак ще гласувам, защото е единствения политик с ясна програма!) се включи в последствие, свършвайки изключително важна работа.

  Относно Кирил Петков и Асен Василев, нещата, които направиха ясно показват намерения коренно различни от тези на Фърчилков. При поетия ангажимент за продължаване на промяната не виждам как ще правят нещо различно, осен ако не искат да се самоубият политически. До тук са на прав път!

 10. Господин ТОДОРОВ, това е мое заключение, дано е погрешно, но за мен Радев не е чистата монета, която получаваме в размяна. Той излезе с вдигнатият юмрук на протеста, което не е кой знае какъв знак, но по действията му и подкрепящите го, имам голямото съмнение, че „само за подкрепа“ се е присъединил там. Беше прбутан от БСП, която е комунистическо образувание. Неговите действия и ухажване на посланниичката Митрофанова, както и пренебрегването на важни дати и събития от историята ни, постоянното незачитане на жертвите от комунистическото минало, показват ясно коя страна той подържа. Протестиращите като Вас са налице, но според мен са разпръснати, че поне аз не съм на ясно, дали напълно са се присъединили към ДБ. Вероятно не изпускате и такива протестиращи, които са се присъединили към Триото и формациите на Мая и Т. Дончева. Така, че е твърде възможно да бъдат загубени гласове. Такива ще се отлеят и към Петков и Василев. Във всеки случай, ще се намали електората на партията към която Вие, както и аз, бихме се насочили. Освен това, Петков и Василев твърдо заявиха, че ще подържат Радев за президент, което не само по мое мнение, а и по мнението на хора които са далеч по-наясно от мен, че той е вреден за прозападната политика на България. Радев с действията си отстоява и подкрепя точно руската пропаганда и политика, за която, опазил ме Бог, Вие ме обвинявате.
  Дали ще се „самоубият“ Петков и Василев при това ще е все едно, щом СЛЕД ИЗБОРИТЕ или по действията им постфактум разберем, че и те не са били правилните. Друго нещо би било, ако ТЕ заявят изрично желание за коалиция с ДБ или още по-просто, се присъединят там, като по този начин предотвратят изливът на гласове. Освен това, се получава вече и една нова разделителна линия, защото ДБ ще трябва да издигне президент различен от Радев. При това, ако трябва да се търсят допирни коалиционни споразумения, те трябва да бъдат предварително ясно и точно формулирани. При това ще трябва да се спомене най-точно, каква ще бъде и руската ни политика. Това обаче под егидата на Радев ще е с обратен знак. Вероятно също сте разбрал, че Хр. Иванов и Генерала, не отидоха на съвещанието с ИТН, защото това е губене на време, излишни пререкания и обезличаване.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.