(О)тричането на Румен Радев без реална алтернатива само му помага да спечели втори президентски мандат

 

 

 

 

 

 

В България има много анализатори : по-млади, по-умни, по-красиви, по-високи, по-килограмести и по-руси от мен. Обаче малцина от тях имат личния ми опит на сблъсъци с политици и политики. Ето защо, за да дам своя специфичен принос в анализирането, често се позовавам на него. Защото, като казва руската актриса Раневская, известна със своя сарказъм и сентенциите си, “спомените са богатството на възрастния”.

Ще остана верен на себе си в това отношение и в сегашната ситуация на кръстопътя, на който се намираме без значение дали ни харесва и защо не сме в ролята на регулировчици. Не е като да седнем на платното на “Орлов мост” в центъра на София. Само с протест няма да изберем пътя, по който да продължим.

Както се досещате, става дума за предстоящите избори. А за тези, на които ще избираме президент, все още нямаме избор. Не ни се представя кандидат, който поне малко да затрудни действащия президент Румен Радев да спечели втори мандат. За тази липса на алтернатива нямаме вина ние с вас, драги читатели. Освен ако не сте политиците, които носят отговорност за решението си да проявят нерешителност и да улеснят Радев.

Изпадналият в истерия вожд на “простите” в България ругае Радев денонощно с всякакви хиперболи, но няма куража да се изправи в битка срещу него по единствения подобаващ начин в качеството на кандидат за негов опонент на изборите. КОЙ още е в първите редици на това плямпане, от което образът на Радев само печели?

Не, не са заподозрените либерали, зелени и прочее хора от т.н. градска десница, както я наричат левите, когато спрат за малко да я хулят като “психодесница”, за да постигнат някаква обща цел с “ психодесните”. От “Демократична България” определено се държат умерено към личността и действията на президента Радев. Това умерено поведение й се вменява като вид колаборация с него. Но да видим тогава кои си взаимодействат във все по-яростното (о)тричане на президента с клетви и заклинания в стила и тоналността на истеричния Методиевич.

В този хор под диригентската бухалка на сикаджията пеят от ДПС. Йордан Цонев се е превърнал във втори Методиевич. Направо се опитва да го надвика в заклеймяването на новата партия “Промяната продължава” независимо от твърденията си, че специално ДПС нямало нужда са притеснява от новия проект за многотията от свои избиратели и на следващите избори. Какво тогава мотивира защитниците на божеството им Пеевски от доказано русофилската партия ДПС, която си прогони лидера Лютви Местан заради дързостта му да каже крива дума срещу Русия на Путин?

В същия вой се включи и вълкоподобният като излъчване Костадин Костадинов от “Възраждане”, чиито имитатори на руските моторизирани “Нощни вълци” се опитаха да ме линчуват посред бял ден в Добрич на представянето на книгата ми “Измамата Сан Стефано” през март 2019 година. Те не успяха в начинанието си да ми запушат устата, с което от ДПС се бяха нагърбили още през далечната 1993 година, когато участваха начело на гонката на глутницата срещу мен като Главен директор на БТА и в крайна сметка постигнаха целта си да бъда отстранен от поста, монтирайки в директорското кресло на агенцията свое протеже.

Ял съм им попарата лично и затова ги “анализирам” еднозначно: това са слуги на една чужда държава, която се опитва да запази своя съветски контрол над България без да жали и подбира средства. Ако й застанеш на пътя, ти праща мутри да те тормозят в най-буквалния смисъл на думата. За този кръстопът, с обозначение Изток-Запад, споменавам в началото на текста. Опитите ни да се въртим в кръг на кръговото не ни водят напред, както знаем.

Ако към горните водещи политически сили в атакуването на Радев и “Промяната продължава” добавим и виртуалното лаене на една “агенция”, която се задъхва от злоба по адрес не само на Радев и надлайва своя сикаджийски кумир понякога, ще стигнем до въпроса: вие, добри хора, които се гнусите от тази компания, желаете ли да бъдете част от нея в това надлайване?

Искате ли да се сте в отбора на тази бясна компания и да обслужите нуждите на тяхната властолюбива кампания? Питам, защото е важно да се определим като не искаме Радев за президент, а нямаме алтернатива: искаме ли да грачим заедно с грабливи милиционерски хищници, руско-турски агенти за влияние на Кремъл без прикритие и с откровени фашизоиди?

Не, нито съм минал в неговия отбор, нито ви агитирам да гласувате за Радев – който ме познава знае, че не обичам ролята на агитатор дори в полза на политици, чиито възгледи споделям. Все още се надявам да бъде издигната достойна негова алтернатива от “Демократична България”. Недоумявам защо нейното обявяване се бави и дори се замислям дали изобщо е намерена такава. Но за едно нямам колебание: във фалшивия вой на русофилското сборище, което вика “дръжте русофила”, няма да участвам.

А вий? Вий не сте идиоти. Сами си решавайте.

 

 

 

 

 

15 мнения за “(О)тричането на Румен Радев без реална алтернатива само му помага да спечели втори президентски мандат”

 1. Прочетох че Лозан Панов не иска да бъде кандидат за президент. Мисля че би бил добър кандидат за ДБ. В тази ситуация Христо Иванов няма избор. Трябва да се кандидатира и трябва да го направи час по-скоро.

 2. А Копейкин вече се кандидатира и мисирките ще се скъса да го интервюират…. Спомних си стария виц за Ленин и ютията…

 3. Тъй като се опитвам да разбера Демократична България и усещам колко е трудно да се намери и популярна, и обединяваща, и почтена личност трябва да представят ,а и аз не мога да се сетя за идеалната, много ми се ще, според моето виждане, да им подшепна тихичко и ги подсетя, че имаше едно време един министър председател на служебно правителство, една желязна лейди и в България. А тя според мен, се справи по мъжки тогава, защо не и сега. Наскоро я слушах и вижданията й по много позиции ще се харесат на широк спектър, и ще успее да обедини много гласоподаватели, но трябва да говори, трябва трибуна.

 4. Няма как да не се съглася с вас по този въпрос, г-н Инджев. Затова подсказвам на наш`те името на един кандидат, който би стоял отлично срещу радэв: Велизар Шаламанов. За вице номинирам Екатерина Михайлова.

 5. @симпатизант/ка на ДСБ

  Велизар Матеев Шаламанов, агент на ДС. Бита карта.
  Кандидатът трябва да бъде шестица отвсякъде. Да не могат да се заядат за нищо, въпреки че ще го направят.
  За Кирил Петков и Асен Василев им намериха кусур, че са най-изпечените популисти, понеже са завършили Харвард. А в Харвард се учило как да продаваш, моля ти се?! Важен бил бизнесът, това учели….

 6. Оттеглям кандидатурата на Шаламанов. Не знаех, че е агент на ДС. Заложих на ярката му евроатлантическа позиция.

 7. Да подшепна и аз..

  Петко Георгиев, български журналист.

 8. Разбирам че не сме президентска република но не разбирам тази традиция в България за президентски кандидати да се бутат неизвестни. Нарочно използвах думата “бутат”. Партиите просто избутват отпред някой си и очакват народа да го избере понеже е “лично избутан” от тях.
  Примерите са много.
  Каква е ролята на президента?
  Обединител на нацията, представлява я в межународен мащаб, има и някои конституционни права които видя се от последните месеци му дават доста власт и влияние.
  Но най-общо казано той е водач (лидер). Води това общество, дава пример за това кои са важните неща за нацията като цяло.
  Затова според мен е важно тази личност да не е “избутана” а да е сравнително известна на обществото и да се знае горе долу каква ценностна система проповядва.
  Позитивите от подобен подход за обществото според мен са много по-големи отколкото да се гласува за парашутисти.
  Когато “избутваш” парашутисти опред ти казваш на българина – “а бе тая нашта система, демокрация ли е там, какво ли е, е малко фалшива.. ето ви тук една шматка, дайте да я направим президент.. понеже, такова, трябва да имаме президент.. трябва да сложим там някой, не може да оставяме мястото празно я..”
  Така не се култивира доверие в институции и система.
  И най-вече, така не се култивира ценностна система!
  Най-малкото, човека който се издига трябва да има авторитет и да е разпознаваем.
  А и трябва да е врял и кипял в обществени дела а не да е новобранец и да се чудим какви ще ги надроби когато отговорносттта легне на плещите му.
  Затова и мисля че Христо Иванов трябва да излезе напред на тези избори.
  Ако иска да се бори за смяна на системата, за увеличаване на доверието в институциите и за смяна на “чипа” той трябва да поведе.
  Лозан Панов отказа за президент, в случай че отказва и за вице, бих предложил проф. Минеков.

 9. Ив.Терзийски,

  Не намирам информация че Шаламанов е бил агент на ДС.

 10. Президентската институция по принцип не е натоварена с много отговорности и е трудно да сгафиш толкова, че да ти падне рейтинга. Радев има възможността да се изкара “спасител” и се възползва от нея. “простио” народ много “кълве” на такива неща. Единственият му кусур е русофилската закваска, която за щастие не е много агресивна, както е при някои други копейкаджии.
  Да се надяваме, че Нинова ще оправдае надеждите да настъпи мотиката и ще оттегли подкрепата на БСП.

 11. @Георги Харизанов

  Изтеглете си масива, който го публикува министър Румяна Бъчварова месец януари 2016г. http://opendata.government.bg

  Вътре е.

 12. Ив. Терзийски,

  Благодаря за линка но не мога да се ориентирам къде да търся за този масив. Търсене под “данни” за “държавна сигурност” или ДС не дава резултати. Търсих и за “бъчварова” също без успех.
  От това което търся по гугъл не намирам информация че този човек е бил агент на ДС.

 13. Г-н Президента Плевнелиев подсказа името на г-н Филип Димитров.

 14. https://dnes.dir.bg/politika/petkov-i-vasilev-obyaviha-5-usloviya-za-predizborno-sporazumenie-dori-s-gerb-i-dps-video

  Децка им работа. Радев бил пич понеже им дал свобода.. ми той дава свобода на много комунисти, бре.
  И изобщо не му пука за тези на които е отнета..

  Щели да говорят с всеки дори и с ГЕРБ и ДПС, само да си признаели грешките, ти да видиш!.. хмм, мисля че тук е заровена и новата бомба която трябва да отгърми ДБ.. просто без бомба няма да мине, това е и смисълът с тези двамата. При Славиту бомбите бяха няколко, за по-сигурно..

  Иначе страхотни приоритети – данъци, образование.. та се усетиха навреме да кажат нещо за Гешев и съдебната система.. т.е. отчетоха се пред ДБ..

 15. @Георги Харизанов

  По добре се насочете директно към сайта на Комисията по досиетата на ДС. Там може да си направите справка и за други лица по различни критерии.
  Давам Ви линк конкретно за Велизар Шаламанов:

  https://www.comdos.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0/p/search/?ApprovedPersonFirstName=%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%80&ApprovedPersonMidName=&ApprovedPersonLastName=%D1%88%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2&ApprovedPersonBirthDate=&ApprovedPersonBirthLocation=&ExaminationPersonPosition=&search=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.