По инициативните им комитети ще ги познаете

 

 

 

 

 

Трите очертаващи се по презумпция на базата на добре познатите политически реалности кандидатури за президент се намират вече в битка всеки срещу всеки от тях, но по различен начин. 

Подкрепеният от партията с неофициалния, но много представителен девиз “ И аз съм прост и ви сте прости” проф. Анастас Герджиков се заявява като опонент на президента Радев и ще се бори да стигне до балотаж с него. Както вече отбелязах в първата си реакция на неговата кандидатура той на практика даде под наем името си за употреба от страна на собственика на тази партия с бутафорните генералски пагони на политически назначен полицай, който е много прост, но пък страхлив и не посмя да се яви лично на изборите срещу много лошия и много всякакъв, но автентичен генерал от авиацията.   

И ще повторя: това е подмяна, при която ГЕРБ бяга от собствения си образ на партия, заигравала народняшки и печелила избори тъкмо с подкрепата на българи, които никак не приличат на професори и полиглоти, а следват профила на своя прост кумир, доказал, че в България може не само да станеш премиер, но и да управляваш дълги години еднолично в това качество  без да имаш качествата за това. Много въодушевяващо за онези, които се отъждествяват с него!

Силата на кандидатурата на върховния съдия Лозан Панов като антипод в това отношение на ректора на СУ е в съвпадението между личностните му качества с онова, което е характерно за една просветна прослойка българи, ревниво определяна от популистите и социалистите като “градска десница”.

Двамата са конкуренти кой да победи Радев – единият от популистки позиции в лоното на ГЕРБ, яла вече веднъж бой от Радев на миналите президентски избори, а другият като лице на тенденцията във възход в българската политика, която дори червените шамани признават по отношение на възкръсването на дълго тъпканата с популисткия ботуш либерална насока в политиката у нас. Под този ботуш ( а може би и заради щедростта му да извади от него развързана кесия), малцина от старите трубадури  на либералното развитие на България устояха на конюнктурата и преминаха в строя, чийто ритъм определя ботушът на бутафорния генерал.

Без тези персонални предателства къртицата на Путин, прокопала потока му с български милиарди и гробокопач на либерализма в България, нямаше  да се задържи толкова дълго в ролята на “антикомунист”, “ американофил”, “най-голям европеец”, “най-голям демократ” , а накрая цяла година дори и като “русофоб” с издайнически клоунски нос на палячо, който никой не взима насериозно в новата му роля да ловец на руски шпиони за заблуда на западните партньори и наивниците у нас.  Същият има животоспасяваща за политическото му оцеляване нужда от чистачи на фалшивата му фасада и за съжаление се намират отново такива, като споменатите по-горе. Оправданието им този път е, че застават зад професора от университета ( а не зад оня, който се хвалеше, че Живков и Симеон са му двата университета- неее, ни най малко !).

Рано е да сравняваме инициативните комитети на Герджиков и Панов по простота причина, че професорът вече сформира своя, докато съдията тепърва ще го конституира. Някои от лицата зад Герджиков, може би, щяха да предпочетат да се подредят зад Панов, но това е само необосновано предположение с леки нотки на разочарование и носталгия по времето, когато имаше “синя идея”.

Но и до това сравнение ще се стигне. Защото освен по делата и биографиите им, по инициативните им комитети ще ги познаете. Прелъстителят от СИК, колкото и да се старае да се обкръжи със свои антиподи на интелектуално ниво, ще си остане селски сваляч по манталитет, враг на “градската десница”, очертаваща се като възроден мотор на промените.

Колкото до инициативния комитет на Радев, той е направо живо изобличение на всичките му опити да се представи за друг напоследък. И ако миналият път на изборите му помогна образът на неопетнения от политиката кандидат, този път няма как да отстрани петната, които инициативно му се лепнаха.

9 мнения за “По инициативните им комитети ще ги познаете”

 1. Надявам се, че в ИК за Лозан Панов няма да има нито една одиозна личност. Като гледам другите два ИК неколцина ветерани на СДС са си плюли на сурата и неизвестно поне за мен се оказаха мотивирани да подкрепят кандидатури срещу които са били категорично след “избухване на демокрацията”, туй по Йоло Денев. Никога не е късно да станеш за резил. Майната им
  .Има реален шанс нашият кандидат да отиде на балотаж с всички произтичащи от туй последици. Всеки от нас, кой както може, според силите и способностите си, трябва активно да помага.
  СЕГА или НИКОГА!

 2. Към Georgi Nikolov:

  Предизборно време е и троловете на статуквото са мобилизирани да опитват да пробият и тук с “нормални мнения”, но такива, че да скарат съмишлениците в блога, за да си прокарат пропагандата.
  Използвам случая да им кажа да не си правят този труд. Няма да им мине номерът. Имат си сайтове, да си ги използват.

 3. Нагла Мутрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с “Газпром” 🙂
  (Бързат руснаците пак да ни надянат газовия хомот, да ни поставят пред свършен (ДЪЛГОСРОЧЕН!) факт, защото резултатът от изборите не се знае )

  https://www.24chasa.bg/novini/article/10246280

 4. Прочетох списъка с имената на ИК, подкрепящ ректора за президент. Някои имена там ме удивиха, защото досега са били на страната на истината, но писателят ДБ не ме учуди – помним как самоотвержено хвалеше фандъчката на кметските избори в София! Най-много недоумявам защо Лъчезар Заркин – син на убития от милиционерите в пазрджишкия затвор Георги Заркин се е записал в този списък?! Все пак с помощта на Военна прокуратура, началника на затвора по онова време АТ, беше осъден и лежа в затвора 11 месеца и беше освободен веднага след падането на правителството на Филип Димитров!

 5. това е защото нямаше съд за Р.Овч. за това,че развали договора подписан от Бакърджиев и го замени с изцяло изгоден за руснаците,с необяснимо по-високи цени и заробващи клаузи.

 6. Поздрави от Казахстан. От там има добри кадри на КГБ, които днес съветват любимия на всички демократи Байдън. Кристалинка се издъни, но Саулето може да унищожи финансовата система на САЩ – най-големия враг на СССР.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Saule_Omarova

 7. Достатъчно ще бъде, след като е учЕн, професорът да прочете изложението на господин Иво Инджев, където последният се чуди как такъв учЕн се е съгласил да пристане на най-простата прослойка българи и да им услужи с името и изградената си личност. (докторати, езици, международни признания(?), начетеност… и какво ли още не), за да стане техен кандидат. Само маалата още не се е присъединила към избора, но може би и тя се числи към Бойко, защото за да ги избират, им е дал някаква лепта. Но, един блогър, да ме извини, че не му запомних името, направи изказване за някаква голяма сума дадена от Бойко на разположение на СУ, или на ръководствот им, за да си повишат заплаътите. Ако е така, не е за чуденс направеното съгласие. Дано не е като при Дончева, но вероятно е имало студенти, които са установили това по някакъв начин.

 8. Лозан Панов има едно решително предимство пред конкурентите си: демократичната общност стои безрезервно зад него. Докато примерно не всеки, който гласува за ИТН, припознава (понася) Радэв. Не се съмнявам, че водещите телевизии ще сведат президентската надпревара само до двубоя Радэв-Герджиков и ще предоставят щедро трибуна на Костя Малинов, Волэн Копейкин и Никалай Сидэров, за да облъчват обилно публиката с кремълските опорни точки. Важното е, че Лозан Панов има реален потенциал да победи не само Герджиков.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.