В Русия бедността галопира, но Митрофанова яха темата за бедността в България

Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в София, е изразила някои ценни ( като за Москва) мисли относно природния газ и ползата да го продължаваме да го купуваме ( монополно) от нейната държава. https://www.gazeta.ru/business/news/2021/10/03/n_16631251.shtml

Дразнещо? Да, но все пак това е част от нейните задължения да си рекламира стоката, чрез която Русия се опитва да увековечи нашето подчинено състояние като клиент. https://www.24chasa.bg/novini/article/10246280

По нахално е друго: че тя отново използва все по-малко адекватната от гледна точка на съотношението на жизнения стандарт в нашите две държави кетогоризация на България като бедна страна.  Щеше да е права, ако беше казала, че това е така в сравнение с развитите западни държави. Но в сравнение с Русия?!

Хайде да погледнем в руския двор отвъд пропагандния им стобор на сравнителна основа- и не само с България, която е мечтана държава за преселване за стотици хиляди руски граждани, видно от закупените от тях имоти тук (докато обратното е екзотика, каквато не се появява на картата, защото няма луди българи, дори сред фанатичните русофили, които да сглупят да отидат да живеят в Русия, даже и като на курорт за кратко).

Там 46   640 000 живеят по официални данни без газ. Например Красноярск се намира на 50 километра от подминаващия го газопровод и на 200 километра от  газово находище, но не е газифициран. Съвети от наследниците на този съветски опит как и колко газ да потребяваме не искаме. Нахално е, както отбелязах.

Друг е въпросът, че същата хватка беше приложена в България от руския газопровод, който препусна през България и беше платен с български милиарди без да снабдява нито един български потребител. Това е резултат от “течната дружба” и колаборационизма на предишното управление на нашата страна с руските монополисти, които дори успяха да си уредят свои фирми да строят това трасе, че и охрана си докараха.

А можеше днес зависимостта на България от монополния руски внос на газ и изобщо от вноса на тази суровина вече да е намалена драстично, ако през януари 2013 година машата на “Газпром” у нас не беше наредила да се гласува мораториум върху проучванията за природен газ у нас под предлог, че те са вредни за природата ни. Сателитни снимки от американски спътник бяха показали вероятност от огромни залежи на наша територия и една от най-големите добивни компании в света спечели законно търг да ги проучи. Но московската пета колона организира протести, а нейният сикаджийски вожд ги използва като предлог да услужи на “Газпром”. Така американците бяха прогонени, а “Газпром” продължи да командва България чрез своите подставени лица у нас.

Преди повече от 13 лета шефът на “Газпром” Миллер се хвалеше, че до 7-8 години Газпром ще стане най-голяма в света акционерна компания с капитализация $1 трлн. Тогава Газпром струваше $360 млрд, а сега се котира за 4 пъти по-малко – $95 млрд.Което не пречи на Миллер да продължава да оглавява държавния мастодонт, а на Митрофанова да ни заплашва, че ще той ще ни мачка и в бъдеще. 

Но не само по отношение на газификацията е арогантно от руска страна да говорят колко бедна е България. Защото самата Русия е на 66 място в света по индекса на човешкото развитие на ООН. Там 30 660 000 човешки същества живеят без водопровод, 37 960 000 — без канализация, 23 360 000 — без отопление, 48 180 000 – нямат душ или вана, а 49 640 000 нямат достъп до гореща вода. За катастрофалното положение с тоалетните съм писал и друг път- да не се повтарям.

Да видим първо сравнение на Русия с Европа според минималната заплата, която в България изпреварва два пъти руската.

Люксембург – €2202

Ирландия – €1724

Нидерландия – €1685

Белгия – €1626

Германия – €1614

Великобритания – €1583

Франция – €1555

Испания – €1108

Словения – €1024

Португалия – €776

Гърция – €758

Литва – €642

Украйна 188 євро. 

Русия – €148

А ето и сравнение с Латинска Америка:

Коста-Рика – $513

Чили – $426

Уругвай – $414

Еквадор – $400

Гватемала – $386

Парагвай – $331

Боливия – $313

Хондурас – $285

Аржентина – $280

Панама – $268

Колумбия – $234

Перу – $228

Мексико – $216

Бразилия – $209

Според допитвания в Русия мнозинството руснаци спестяват от развлечения и отпуск – 52 на сто. В ресторант не стъпват 65% от руските граждани, 47% — пестят от облекло и обувки, 31% от хранителни продукти и 17% от разходи за здраве. Нещастното мнозинство иронизира, че страната е разделена на два лагера: в единия парите не миришат, а в другия пари не са помирисвали.

Основен критерий за измерване на бедността за руските граждани е курсът на долара. Като перефраза на прословутото твърдение, според което Чърчил се бил възхитил на Сталин, че е взел страната с дървен плуг, а я е оставил като ядрена сила, в днешна Русия казват следното: Путин взе Русия 27 рубли за долар, а след 20 години я докара до 76 рубли за долар. Населението на Русия обеднява три пъти по този показател при управлението на Путин.

Ето защо не чудно, че за последните 7 години броят на желащите да напуснат Русия жители на възраст от 18 до 24 години се е увеличил повече от два пъти от 22 % през 2014 г. до 48 % на сто, според центъра Левада. А броят на бягащите от Русия висококвалифицирани специалисти и учени е скочил 5 пъти: от 14 000 през 2012 г., на 70 хиляди днес ( РАН).

За сметка на това трилионерите ( изчиследно в рубли) в Русия никнат като гъби след олигархичен дъжд. Приятелите на Путин владеят около 40 трилиона рубли, което е приблизително 35 на сто от БВП на федерцията, в която дълговете към банките на руснаците са нараснали 4 пъти за последните 10 години – от 5,6 трилиона през 2011 г., до 22,7 трилиона в наши дни. Само яхтите на трилионерите са достатъчна илюстрация за грабежа: общата цена на 20 яхти на руски олигарси надхвърля стойността на всички бойни кораби кораби, построени през последните 10 години за ВМФ на Русия.

А “русофобите” лъжат, че нямало ръст при управлението на Путин, ругаят хората в Русия, където “действителността” се контролира през телевизора от властта. Поради което хората констатрат, че телевизията е място, където хора без чест и съвест разказват на хора без памет и мозък колко хубаво се живее в страната на крадците и убийците.

Но в Русия се намират блогъри, който още не са в затвора като Навални, да разобличават подмяната на истината за бедността в страната. Ето малко текст и картинка за ровещи в боклука за храна  руски пенсионери- картинка за като за онези у нас, на които Митрофанова говори майчински като законен родител и покровител от позицията на представител на държава, в която бедността галопира от години.

Российский блогер под ником dunaev_es выложил в соцсети ЖЖ фотографии астраханских пенсионеров, роющихся в мусорных баках.

Почему Путин стал плохим и некрасивым

«Это не постановочное фото, это реальная жизнь астраханских пенсионеров», — пишет он.

По словам блогера, снимки он сделал собственноручно на улице Дзержинского в Астрахани. «Я увидел следующую картину: один из ближайших магазинов выбросил в мусорные баки просроченную продукцию. За несколько минут рядом с баками оказалось около десятка пенсионеров, которые, толкая друг друга, ругаясь между собой, начали вытаскивать из мусорного контейнера гнилые продукты. Эти люди выглядели настолько прилично для астраханских бомжей, что сама картина резала глаз и стало обидно за народ, который правящая власть довела до такого состояния», — резюмировал он.

pastedGraphic.png

pastedGraphic_1.png