Ядреналинът на атомната лакомия у нас отново се покачва

Общата инициатива на 10 държави от ЕС в подкрепа на атомната енергетика не мина без участието на България, изцяло зависима от Русия за вноса на ядрено гориво и за освобождаването от него, когато отработеният “мирен атом” се превърне по своята радиоактивност в еквивалент на безброй атомни бомби под формата на отпадък, чието транспортиране в Сибир зависи напълно от руската воля.

Сред десетте държави като водеща се откроява по право Франция. Тя е световен шампион по показателя зависимост на отделно взета индустриално развита държава от ядрената енергетика. В десетката обаче, освен нея и Финландния, са се подредили за “пълнеж” 8 бивши съветски европейски колонии, бенефициенти на съветската ядрена енергетика в миналото. Явно то и днес има определящо значение за общото между тях по този показател. 

Ядреният физик Георги Котев, с когото написахме през 2012 година книгата “Ядреналин”, предупреждаваше, че чисто математически изчислено, най-голяма вероятност от следваща страховита авария в ядрена централа има това да се случи именно във Франция поради гъстотата и остаряването на въпросните съоръжения.  

 

 

 

Георги почина на 23 март тази година за облекчение на хората у нас, които посочваше поименно като тартори на ядрената мафия в страната ни. Беше не само убеден противник на ядреното безумие и в неговия “мирен вариант”, но и си остава уникален след Андрей Сахаров с факта, че защитава това становище от позицията на осведомен от първа ръка експерт по ядрена физика, а не “просто” като еколог или правозащитник. https://ivo.bg/2010/10/17/спуканите-тъпанчета-на-сляпата-ни-пуб/

Не знам дали предсказанието му за Франция ще се сбъдне, а само мога да пожелая на френския народ и на гъсто населената Европа изобщо неговото предупреждение да е било само с цел подсещане. Знам обаче достатъчно, за да кажа, че присъединяването на България към френската позиция е поредното доказателство за силата на въпросната мафия у нас, за която е много изгодно да се присламчи към толкова уважавана държава. 

Нашата ядрена мафия нито за момент не е обмисляла да вземе пример от Германия и Япония, които след катастрофата във Фукушима през 2011 година радикално преразгледаха плановете си за развитие на ядрената енергетика, решавайки на практика да се откажат от нея в обозримо бъдеще. Ядреното лоби тук не подражава и на други развити държави, като Италия и Австрия, които си забраниха изграждането на атомни централи с референдуми. В Италия дори организираха ново допитване след Фукушима и препотвърдиха своя отказ от употребата на “мирния атом” за производство на електроенергия. 

Георги Котев си отиде без време и без да повлияе на ядрената лакомия в България. Искрено се надявам предупрежденията му, отправени в книгата, под която съм се подписал като съавтор, да не се превърнат в пророчества.

 

 

39 мнения за “Ядреналинът на атомната лакомия у нас отново се покачва”

 1. Все пак са нужни базови мощности способни да осигурят стабилно производство независимо дали духа вятър, пече слънце, има валежи съответно пълни реки и т.н. Ядрените реактори са способни да работят с постоянна мощност дълго време и така да осигуряват евтина електроенергия с практически постоянна цена, при това този режим е оптимален за тях. За сравнение перките са с минимално производство при слаб или особено бурен вятър, фотоволтаиците намаляват производството в пъти при най-малкото облаче на небето и практически не работят при плътна облачност или мъгла да не говорим за нощните часове.

 2. Към Vlad Tepes:

  Господин Дракула, “малкият” проблем с ядрените централи е, че те са като всичко останало, произведено от човека. Могат да аварират при определени обстоятелства. И както нищо друго могат при една единствена авария да унищожат държава като България и прилежащите й бивши “български земи”, както ги наричат националистите. Няма и никой не може да даде гаранция, че това е изключено. Колкото и да е малък като проценти рискът, той съществува. Във Фукушима той се смяташе за нулев…
  Но за лакомата ядрена мафия това няма значение. Както и за всички, които й пригласят с аргумента, че сега и в момента се нуждаем от евтин ток, нищо, че обричаме бъдещите поколения да се борят с последиците, например от обезопасяването на отработеното гориво и руското благоволение да го приемат на своя територия.
  Ако има такива поколения при – недай Боже- малко по-силно земетресение от онова в Свищов ( на 16 клм. от централата), чиито последици криеха от нас по време на комунизма.

 3. Vlad Tepes,

  Атомната енергия е като финансовите организации преди кризатата от 2008.
  Решиха да търгуват с пари които нямаха поценявайки риска.
  Знаем какво се случи с много от тях и ако не бяха обществени ресурси да ги спасяват щеше просто да изчезнат.
  С ядрената енергия никой не може да ни спаси когато се случи най-лошото.
  И последиците не се забравят и не си отиват след някоя и друга година.

  Екологичните източници са вече тук. Следващата стъпка е да се намери начин да се складира енергията.
  Когато този проблем се разреши отпада ядреното преимущество за което говорите.

 4. Евтината атомната електро-енергията …. е като Йети 🙂 :
  Всеки е чувал за нея, но никой не я е виждал.
  Колко струва в пари ( и не само) съхранението на радиоактивни отпадъци? какво се прави с тях ?
  Например в Германия това е въпрос по, който се дискутира много.( А в БГ никой не говори за това)

  Това само в допълнение към рисковете за аварии.

 5. Отпадъците вече трябва да съхраняваме у нас.Преди плащахме по 600-700 щ.д.на кг отпадък да бъде взет от руснаците,сега ще застрашаваме Софийското поле складирайки ги в Габра и Чукуровските мини.Извеждането от експлоатация,заедно с последващите десетилетия ограничения върху терена и околностите са съпоставими с разходите за построяването.Къде е Киро-на кирия…

 6. “…проблем с ядрените централи е, че те са като всичко останало, произведено от човека.”

  А ако е делано от руснаци, вероятноста да се чернобилизира е пъти по-голяма! Никой не писа за уралските експлозии на няколко АЕЦа, в сравнение с които Чернобил е бил нищо!

 7. Германия затвори реакторите си и няма да даде нито евро на някой който иска нови, дори това да значи разпадането на евросъюза. Незнам какво и къде са подписали хората на Радев, ама за него е ясно под шапка акъл не вирей.

 8. @ Vlad Tepes:
  Чета Ви и се сещам за един позабравен виц:
  „Чукча не чете – чукча не читател – чукча писател.”
  Днес да се захванеш с изграждане на атомна централа на база ВВЕР е идиотско начинание и напомня за определението: „Да си купиш фабрика на 8-ми септемвли, 44-та”.
  Само баба Гицка от с. Долно Нанагорнище още не е разбрала, че:
  1. Няма по-опасен метод за производство на ел.енергия от верижния ядрен разпад / аварии, природни катаклизми, теракти, най-уязвими цели при въоръжен конфликт, с ефект на хиляди атомни бомби/.
  2. Няма по мръсна за природата ел- енергия, от тази на настоящите АЕЦ, предвид щетите от: уранодобив, обогатяване, преработка до ядрено гориво, съхранение и преработка на отработеното гориво и съхранение на неизбежните високорадиоактивни отпадъци. Последните две – с давност десетки хиляди години!
  3. Няма по-скъпа ел. енергия от произвежданата в АЕЦ! Евтиният ток от Козлодуй е абсолютна измама! При него в цената не са калкулирани дейностите по: неизбежното прекратяване работата на АЕЦ, съхранение и частична преработка на ОЯГ и съхранението на РЯО. Последните две включват : изграждане на хранилища, оборудването им и разходите за поддръжка, обслужване и охрана от висококварифициран персонал в продължение на Х.10³ години напред.
  Дали е известно на писачи като Вас , че :
  1. Terra Power, САЩ пуска от 2030 година в експлоатация нискомощностни модулни реактори /последно поколение!/ с ниска мощност /350 – 500 Мвт/, на базата на база бързи неутрони, с охлаждане на стопирка от натриеви соли; по мнението на експертите технологията е обавено като изключително чиста и безвредна за природата; предполагаемата цена на такъв реактор едва ли ще надвишава , $ 1млрд!?
  2. Паралелно NuScale, САЩ ускорено разработва модулни реактори на бързи неутрони с мощност под 100 Мвт, при съответно снижена цена!! Експертите твърдят, че това ще бъде изключително изгодна икономическа възможност, тъй като няма да натоварва отведнъж бюджета с огромни инвестиции, а рисковете и замърсяването ще бъдат нищожни, предвид миниатюрните ядра на реакторите, съдържащи много малко радиоактивно гориво!
  3. Китай също разработва ядрен реактор четвърто поколение, на бързи неутрони, с натриево охлаждане, окомплектован с нискоскоростна турбина /500 Мвт/ – гаранция за евтина, чиста и изобилна енергия! Китайското правителство декларира нънеждането на реактора в работен режим до 2027 година!
  4. Започва изграждането намащабни соларни електроцентрали в Сахара и Мароко, а предстои и в Саудитска Арабия; целта е:
  – да се избегне разхищаването на плодородна земя в Европа;
  – Да се пренася ел- енергията по подводни кабели – пренос по-евтин, по-надежден и по-безопасен от този на въглеводороди /по тръби/;
  – Умело оползотворяване на чесовите разлики;
  – Облагородяване на пустините. Планира се първата соларна мегацентрала да заработи до 2035 година.
  В разработгката и реализацията на проекта в Мароко участва и български учен – архитектът на европейски суперкомпютър проф. Стоян Марков!
  5. Водородните енергийни клетки са вече факт и въпрос на броени години е да поемат значим дял от производството и СЪХРАНЕНИЕТО на ел. енергия в практически неограничени количества по веригата вода → пиков излишък от ел.енергия → водород /съхранение/ → енергия. Прототипите са вече в експлоатация; наш екип /БАН/ усилено работи по технология за производство на ел.енергия на база сероводород /вместо вода/ , предвид огромните залежи от този газ в Черно море.
  6. Да не говорим за една по-далечна перспектива /2040 +/ – енергия чрез термоядрен синтез ITER. Доколко рални са очакванията може да се съди по факта, че май, т.г. Китай съобщи за поредния успех в опита да се задържи устойчива /100 сек/ плазма с температура от 120 милиона градуса в техния EAST-реактор! За да проумеят нечетящите за какъв колосален успех иде реч, отбелязвам, че температурата в ядрото на Слънцето е „едва” около 15 милиона градуса.
  Накрая държа да отбележа, че:
  1. Площадката на Белене би се нуждала тепърва от проучване и сертифициране.
  2. Извършената там строителна дейност е отдавна компрометирана.
  3. Доставеното от РФ оборудване /междувпрочем второ-минус поколение/ е непълно и със съмнителна /неустановена/годност.
  4. На базата на вече приет закон РФ не е задължена с приемане на отработеното ядрено гориво / и понастоящем в Козлодуй то се съхранява при недопустими условия, без дългосрочно решение!/
  5. Евентуалното изграждане на АЕЦ в Белене, неизбежно ще включва и хранилища за ОЯГ и РЯО.
  6. Предполагаемата цена на АЕЦ в Белене, с неизбежната инфраструктура, определено ще надхвърли 15 милиарда лева – непосилна цена за сиромашкия бюджет на България!
  7. При нашите темпове централата и прилежащата ѝ инфраструктура едва ли ще бъдат въведени в редовна експлоатация по-рано от 2030 година!
  8. При обективно калкулиране на всички неизбежни разходи, цената на произвежданата от АЕЦ в Белене ел.енергия ще я направят непродаваема, а централата ще се окаже губеща
  9. На територията на Белене ще бъде базирана супермощна атомна военна база на РФ / примамлива цел за терористи/.
  10. Ще покачим енергийната си зависимост от РФ на 90%.
  11. Ще завещаем на внуците и правнуците си едно скъпоструващо и изключително опасно радиоактивно сметище!

 9. Прочетох едва сега прежденаписаното от мен под емоционален напор и се засрамих. Моля да ми бъдат простени правописните грешки!
  В допълнение искам да насоча вниманието на Vlad Tepes и мислещите като него към следния факт – Понастоящем Австрия произвежда посредством ВЕИ количество ел.енергия превишаващо петкратно цялото потребление на България. При това цената на тяхната ел.енергия е съизмерима с нашата!? Защо ли и как така без АЕЦ?

 10. Бог да прости господин Георги Котев. Жалко, че с неговата кончина намалява присъствието на така необходимата експертиза необходима ни за да бъде разбрана и окончателно изоставена ядрената енергетика.Това, защото тя се явява едно дългосрочно икономическо и здравословно натоварване за бъдещите поколения за времето след излизането на горивото и реакторите от употреба.

  Основното препятствие са отпадъците поради необходимостта от тяхното задължително съхранение в продължение на хиляди години. Дори да приемем, че ние българите ще се окажем прекалено прецизни в концепцията и изграждането на хранилищата, аз лично като пряк свидетел на съхраненията на отпадъци (в сектора на здравеопазването), съм изключително скептичен и невярващ на празни приказки.

  С граничеща до сигурност преценка смея да твърдя, че съхранението ще се процедира с едно безгранично мърлячество и безотговорност. Подобни отпадъци от реактора в Козлодуй в момента биват съхранявани уж „временно“ в районът на площадката и те стават все повече и повече. Подобно беше едно „хранилище“ на отпадъци около София, което поради отдалеченост не съм могъл с абсолютна сигурност да твърдя, че вече е отстранено. Просто си спомням как се стопанисваше и поради това се съмнявам в това, като предполагам, че то е заровено под мотото „ хвърли му пепел!“ и никой вече не си спомня за него. При това се отнася предимно за Стронций 90 с изключително дълъг полуразпад и силна поглъщаемост в организма.

  Така че се опасявам сегашните „печалби“ да се трансформират като тези, които направихме със строежа на „балканского патока“. Безкрайни плащания на чужди сметки! Апропо сметки, да не би горивото и реакторите, които веднъж са преоскъпени, са ни братски подарък? Ами ако, освен това, братските чувства започнат да се изясняват и това „роднинство“ така се изясни до разтрогване, може ли да има и такава опция – „някой“ да натисне някакво скрито „копче“ та близките околността в размерите на една България да се превърнат в едно подобие на Чернобил, за който вече имаме представа? Да не чертаем апокалипси е хубаво, ама госпадин Путин не си поплюва, както добре го разбра наш Бойка, въпреки метаните и прислугата…

 11. Сметнал ли е някой досега, как се отнасят щетите от чернобилската авария, към произведеният от нея ток. На коя страна се накланят везните. И ако щетата е по-голяма от ползата, както предполагам, като се има предвид, че цял един град е останал необитаем, стотици деца са осиротели и т.н. колко още такива централи работят, за да компенсират щетите. Не напомня ли това историята на цар Минос от гръцката митология, който толкова обичал златото, та боговете го “наградили”, като направили така, че до каквото се докосне да се превръща в злато. Така той се сдобил с много евтино злато (електричество), но пък умрял от глад.

 12. Към Николай Христов:

  Точно това е най-голямото престъпление на продавачите на “чистата енергия” за днешна консумация.
  За тях, в рамките на живота им, е честа печалба.
  Но завещават на поколенията огромен проблем.

 13. Г-н Тинков, явно се интересувате от енергетика, но позволете да не се съглася с изложеното от Вас и да кажа моето мнение относно възобновяемата енергия.
  В едно интервю Илон Мъск ме впечатли с изказването, че ако се покрие една типична ядрена централа със соларни панели, заедно с охраняемата зона около нея, панелите ще имат по-голяма мощност от самите реактори. Опитах се да пресметна за нашия Козлодуй, но от Гугъл мапс изобщо не видях колко му е охраняемата зона ако изобщо има такава. Та за САЩ Мъск каза, че един малък ъгъл от пустинята в Юта покрит с панели ще е достатъчен за икономиката на САЩ. И тук говоря за масовите и най-евтини и лесни за производство силициеви панели с 20% КПД. От там всичките проекти за панели в Сахара и кабели под водата са прах в очите. Не съм сигурен защо ги лансират тези идеи. Дали защото политиците и природозащитниците са просто кретени или защото противниците на възобновяемата енергия лансират безумни идеи осъзнавайки, че те никога няма да се изпълнят. Същата работа е с водородните автомобили и съхраняване на енергия чрез водород. От тях нищо няма да излезе! GM започват да експериментират с водороднин клетки през 60-те години. Бързо превъртане до 2021г. и това което има на лице е едно голямо нищо. Самия Мъск нарича горивните клетки – (Fuel Cell) глупави клетки ( Fool cell). По същата причина съм доста скептичен към ядрения синтез. Ако някой ти обещава да ти даде неизчерпаем източник на енергия и след 40 години още не е успял е редно да си скептичен към тези хора и проекти

  Та слънце има достатъчно, не ни трябват панели в Африка, да спомена, че основен производител на панелите е Китай, който чрез държавно субсидиран дъмпинг унищожи европейските производители на панели, за което европейските политици не направиха нищо, но това е друга тема. Остава проблема за съхранението на тази енергия. Два вариянта. Първия е ПАВЕЦ или помпено акумулаторен ВЕЦ. Накратко два язовира, горен и долен. Когато има излишък на енергия, турбините работят като помпи и качват водата в горния язовир. Когато ни трябва енергия, турбините работят като генератори, сваляйки водата в долния язовир. Има технологии за ПАВЕЦ с морска вода, долния язовир е на практика морето или океана, не се ползва сладка вода, а също може да се внедри и система за пречистване на солената вода в сладководна с енергията от панелите. Нашия ПАВЕЦ Чаира, който е доста голям е пред авария, заради неподръжката му (според Стефан Гамизов на когото съм склонен да вярвам) Правителството на ББ е решило да направи типичната балканска схема с Тошиба , чието оборудване се ползва в центраката, но японците са отказали.

  Другия вариянт за съхранение е с литиеви батерии, обаче производството трябва да се увеличи стотици пъти над сегашните нива. Тези батерии в лаптопите и телефоните имат два проблемни материала в тях, кобалт и никел. Кобалта е рядък елемент, 60% се добива в Конго, проблемна държава. Кобалта не участва в самата химична реакция, а се слага за здравина на електродите, компаниите разработват нови батерии със все по-малко кобалт, като целта е да бъде елиминиран напълно в бъдеще. Другия проблемен материал е никела. За да се увеличи призводството до необходимото е нужно добива на никел в световен мащаб да се увеличи с няколко пъти, което е трудно начинание. Затова надеждите са в литиево железните батерии ( LFP или LiFePo4). При тях няма редки елементи, ползва се желязо, което е в огромни количества, живота им е много много дълъг, освен това не са запалими. И познайте коя е държавата която заложи на разработването на тези батерии и в момента е лидер. Отново Китай! Даже Тесла купуват батерии от BYD. Другите държави със много силни позиции в батериите са Япония и Ю. Корея От страна на САЩ, Тесла навлизат много сериозно в разработката на батерии, за зелена Европа засега само обещания за нещо в бъдеще време.

  Въпроса пред мен остава защо европейските политици решиха да смачкат икономиката на Европа с малоумната си и нереалистична зелена стратегия, а реално не са направили почти нищо за развитие на същинските зелени технологии, соларни панели и батерии. Също така се питам хората стоящи зад проекта Грета Тумберг, дали са просто полезни идиоти или агенти на Китай и Русия.

 14. Да се корегирам за поста, който пуснах. Тесла купува китайски батерии от CATL, не от BYD. За протокола купува също от Panasonic най-вече, но също от Samsung, и не съм сигурен за LG. За новия завод в Берлин, който стартира другия месец ще докарва батерии от Калифорния (собствено производство), в последствие ще почне да ги прави на място в Германия. И да спомена че последно като четох за Фукушима разходите след аварията вече са достигнали 350 милярда долара.

 15. @Veselin
  “Също така се питам хората стоящи зад проекта Грета Тумберг, дали са просто полезни идиоти или агенти на Китай и Русия.”

  A аз се питам не е ли невъзможно тези хора да са едновременно и полезни идиоти, и агенти на Русия и Китай.

 16. Veselin,

  Elon е постигнал много но да му се вярва безрезервно не е за препоръчване.
  Не прави добро впечатление когато нападате и обиждате политици и зелени че били кретени и т.н.
  Европа има доста голям дял на произведено ел. енергия от възобновяеми източници. И това е благодарение на политици и зелените. Китайците от поста ви не мога да схвана добрите или лошите момчета са? Самият Китай обявиха съвсем скоро че ще продължат да строят топлоцентралите. Ако евтините слънчеви панели бяха решението защо тогава самият Китай не го използва.
  Понякога не е толкова просто колкото да боядисаш един квадрат на картата и да кажеш от тук ще дойде цялата енергия от която имаме нужда.
  И това че определена технология не е станала популярна в продължение на много години не значи че работата е измислена само защото господ Elon е казал.
  Самият Elon направи електрическите автомобили популярни нищо че опитите са правени много много отдавна – 60 таксита на батерии през 1897 примерно.
  Това дава ли ни право да наречем електрическите коли глупави при положение че 100 години нищо не излиза от идеята?
  Между другото, има много общо между Elon и Грета.
  Той искаше да ускори навлизането на електрическите коли, тя иска да ускори навлизането на зелените технологии. Не разбирам какъв е проблема тук..
  И нещо друго.. за кабелите между държави. Преди няколко дни бе завършен един такъв проект между Норвегия и Англия. Създаде се възможност да се обменя голямо количество енергия между двете държави (вятърна и водна). А и ако ще следваме бог Elon който е намерил решението с пустинята как ще пренесем енергията без тези кабели на дълги разстояния?

 17. Както във всичко в живота и при енергийните проекти трябва да се търси баланс. Основно правило в енергопроизводството е да има заместващи мощности от конвенционални източници при производство от възобновяеми източници.
  По-горе чета “същинските зелени технологии, соларни панели и батерии”, при живот 20-25 години на фотоволтаичните панели те се превръщат в опасни отпадъци в огромни количества. Рециклирането на този опасен отпадък все още е в начална фаза в развитите европейски държави и няма ясни проучвания за екологичното му въздействие.

 18. Коментара на Elon че територията на атомна централа е достатъчна за производството на повече енергия чрез слънчеви панели е впечатляващ но неверен..
  https://carboncounter.wordpress.com/2015/07/13/a-book-recommendation-for-elon-musk/

  Извода е да не се вярва много на идоли..
  Не защитавам ядрената енергия, защитавам факти, реалност..
  И нещо друго, понеже има хора които боготворят Elon и мразят Грета. Самият Elon не мисля че е казал нещо негативно срещу нея а напротив.

 19. @ Георги Харизанов
  Относно китайците, лично аз не ги харесвам по политически причини, но в случая те са тарикатите момчета и сигурно докато си пишем се подиграват на европейците за тяхната (нашата) наивност. Елън Мъск е инжинер и физик и когато говори нещо се базира на законите на физиката, икономиката и инженерните науки и предлага реални работещи решения на проблемите и създава технологиите за решаването им. Проекта “Грета” не е решил нищо, те просто съсипват европейската икономика за сметка на китайската. Защото като затвориш един завод в Европа защото замърсява, на негово място ще бъде отворен същия или още по-замърсяващ, но в Китай. А там Грета и тем подобни не виреят. Кога последно видя някоя зелена организация с протестно шествие в Китай? Вредните емисии там ги определят с решение на партията, колкото запишат на листчето значи са толкова (2+2 е четири, но може и три ако опартията реши).

  За технологиите за ядрен синтез. Просто казвам, че ако едни хора ти казват “Давайте ни X-стотин милиона на година и ние ще създадем безкраен източник на енергия” и 40 години по-късно още не са направили нищо е редно да си скептичен към тях. За водорода просто законите на физиката казват, че тази технология за съхранение не става. Не случайно, където е нужен водород в заводите, той се добива на място от природен газ или петрол и никога от електролиза на водата. Ако утре с магическа пръчка направим така че по пътищата започнат да се движат водородни автомобили, те ще се зареждат с водород добит от петрол или газ.

  За панелите в Африка. Просто не виждам смисъл. Ако не беше слънцето, темперетурата на земята щеше да бъде -270 градуса. Дори в най-студения ден то ни доставя такава енергия, че в сравнение с него всичките електроцентрали построени от човека са като батерийка за часовник. Така че нека първо да покрием покривите в Европа с панели, пък ако не стигат, тогава да мислим за разни екзотични идеи, като кабели под океана, сателити в космоса да пращат енергията с микровълни и т. н. Да не говорим, че тоя филм с енергийната зависимост от други държави с враждебни режими го гледаме в момента.

  И пак за Мъск. Сега разбрах, че в началото на месеца главния директор на Volkswagen, Херберт Дийс е събрал всичките 120 топ мениджъри на компанията на кризисно събрание, защото конкуренцията на Тесла е брутална, края на този месец ще отворят завода си в Берлин и от VW просто нямат технологии с които да се конкурират. Самия Мъск им беше казал, че големия проблем на европейските и американски производители ще бъде не Тесла, а китайците, ама тогава те още му се подиграваха.

 20. Г-н Харизанов, искате ли да си направите собствена калкулация относно твърдението на Мъск или сте на принципа “един блог каза”. Мъск казва, че за щатите чистата зона около АЕЦ е около 3-5км радиус. Слънчевата радиация варира около 2-6kwh ден за квадратен метър. Средно да го сложим 3,5 kwh на ден на квадратен метър. КПД на масовите панели е 20%. Формулата за площ на кръг я знаете.

  Освен това в блога който сте цитирали се цитира друг блог със статия от 2013г., в която пише за пустнинните ценрали с огледала, отразяващи светлина към един бойлер, което няма нищо общо с фотоволтаичните панели.

 21. Ето изчисленията ми:

  Най голямата атомна централа във Франция
  площ 4/4 км = 16 квадратни км = 4000 acres
  5.5GW

  Bhadla Solar Park, India
  2.25GW – 14000 acres

  Не знам за какви clearing areas от 3-5 км радиус говори Елон но на гугъл можете да видите къщи в непосредствена близост до тази централа.
  Да не говорим че в централата сигурно могат да увеличат мощността върху същата площ докато слънчевите панели не може да ги сложиш на етажи.

  Елон е прав, страшно много слънчева енергия пада на земята и има смисъл малка част от нея да бъде превърната в електричество. Но той също има тенденцията малко да се изхвърля. Fuel cells не са глупава идея.. или по точно глупава са понеже се оказват конкурент на батериите които той прави.

 22. И нещо друго което не се казва при сравненията които се правят – мощността на слънчевите панели пада драстично при облачно време и е нула вечерно време.
  Зимно време не съм сигурен колко изобщо енергия може да се изцеди от тях, няма да е много при положение че денят е много къс и много по-рядко е слънчево. А и слънчевият ъгъл не е благоприятен.
  Тези неща трябва да се взимат предвид в подобни изчисления защото не са незначителни.

 23. И последно, не разбирам защо сте толкова негативен към проекта “Грета”.
  Зелените са тези които с дейността си принуждават правителства да правят нещо.
  Това “нещо” вклюва стратегии и договори в световен план с цел да се свалят СО2, и т.н. и т.н.

 24. Извинявам се, че се намесвам в полемиката, но смятам, че г-н Veselin трябва наистина да проверява по-добре източниците си и да не се доверява толкова лесно. Взимам повод от думите му за ПАВЕЦ “Чаира”, където казва, че е склонен да вярва на лицето Срефан Гамизов. Трябва да отбележа, че той съвсем официално е консултант на “Тошиба” и като такъв защитава техните интереси. А те бяха много силно накърнени, когато вместо “Тошиба” да получи направо договора за рехабилитация на ПАВЕЦ “Чаира”, беше обявен открит търг. Затова думите му трябва винаги да бъдат много, ама много внимателно претегляни. Разкриването само на част от истината е също лъжа. Гамизов е изкусен майстор в това.

 25. Г-н Харизанов,

  На сайта на ЕСО има графика тип “торта”, където в реално време дават дела на всеки вид централи в производството – http://www.eso.bg/doc/?460. Много е интересно да се наблюдава, особено в дни с променлива облачност. Буквално можеш да кажеш в кой момент над соларките минава облак. Можеш по същия начин да “наблюдаваш” и изгрева. Това даже е добра алтернатива за тези, които не могат да посрещнат Джулая на морския бряг :))))

 26. Постулат: Атомния ток е най-скъп и най мръсен! Който иска да мисли друго. Но днес Хунтата на РРадев прокара в Плана за възстановяване европарите да отидат във “Фонд за трансформация на въглищни райони….” Глейте ся какви милиарди ще потънат в проекти, визии, идеи за водород, акумулатори……. разходите за Белене ще са бонбонки в сравнение на това което са ни подготвили “харвардците”!

 27. Окам,

  Благодаря много за линка. Доста интересен. Хубаво е че подобна информация е събрана на едно място и може да се наблюдава от всеки. Любопитен съм колко максимално се вдига процента от слънчевата енергия през деня.. през различните сезони.. не виждам подобна информация да е събрана в исторически графики..

 28. Окам,

  Поразгледах сайта, има интересна информация. Като тази карта примерно с подстанциите и далекопроводите.. https://webapps.eso.bg/capacity/
  Благодаря още веднъж за споделянето.

 29. @Окам. Тази история Гамизов я разказа именно като представителя на Тошиба в България. Оборудването в Чаира е производство на Тошиба и понеже по регламент е време да се направи рехабилитация на централата логично това трябва да се направи от Тошиба. При преговорите обаче са започнали типичните пазарлъци при което японците са отказали и ремонта така и не се е състоял. А тези технологии не можеш да си я купиш от кварталната железария и не можеш да хванеш бай Пешо с оксижена да изреже няколко железа и да набие два лагера с варията. Не си спомням къде гледах интервюто за да дам линк.

  @Харизанов. Така и не разбрах как ги направихте тия сметки. Явно сме чели различни учебници по математика. Наблягам че Мъск в примера си каза че защитената зона в САЩ за АЕЦ е 3 до 5 км. Явно във Франция не намират за нужно да охраняват атомните си бомби, но както и да е. Слънцето е доста предсказуемо, знае се кога точно изгрява и залязва и за всяка точка на света може да се извади много точно колко ще добиете от квадратен метър площ. Ако не сте предубеден ще си направите сам анализа, няма да Ви убеждавам. Като за начало прочетете Ядреналин на покойнния Георги Котев и г-н Инджев. После ако искате ще Ви помогна със сметките за соларните панели.
  И повярвайте ми горивните клетки и цялата идея с водорода е измама. Мога да изшиша толкова много, че ще трябва да направя пост от 3 страници.

  А за онова психично болно и неграмотно дете Грета Тунберг, не беше ли оная дето плува с платноходка от Европа до САЩ, (за да не се качи на самолет и да замърсява природата) само за да се накара на световните лидери? Само дето медиите забравиха да споменат, че яхтата се управлява от екипаж от няколко човека , който на връщанен си е хванал самолета. Освен това втори екипаж е хванал самолета от Европа за САЩ за да върне яхтата, а самата Грета също се е върнала до Европа пак със самолет.

 30. @ Veselin,

  И не ви ли усъмни поне? Поднасят ви на тепсия едната гледна точка. Ако беше от независим източник (макар че пак не е препоръчително), как да е, да се доверим. А то – от силно пристрастен консултант. Не ви ли изглежда странно, че японците ей така се отказват от сервиран им наготово договор за милиони? А дали бай Пешо с варията не е започнал случайно работа в друга фирма, спечелила търга, та ремонтът все пак да се състои? Само миналата седмица двама души (единият беше Асен Василев) казаха, че напоследък високите цени се дължат и на факта, че наведнъж са се струпали ремонти едновременно и на Чаира, и на каскадата Белмекен. Ами сега! На кого да се доверим? На две независими една от друга публични личности с достъп до информация (единият от тях до скоро и министър) или на представителя на една от фирмите, останали с пръст в устата?

  А дали пък пазарлъците не са били за постигане на по-изгодни условия за нас? Тогава какво лошо или осъдително има в това? Както казах, Гамизов е майстор в поднасянето на частична информация. Не му е за пръв път. Затова по-внимателно раздавайте деверието си. Няма да ви остане, когато наистина ще имате нужда от него.

 31. Veselin,

  Аз не съм против слънчевите панели.
  Просто ви обърнах вниманието върху факта че не трябва да се вярва 100% на казаното от поредният месия. Elon има тенденцията да е малко по-драматичен. Между другото, той не е единственият инженер или физик който може да смята.
  Ето ви линк за една атомна централа в Америка (втората която погледнах).

  https://www.google.com/maps/place/McGuire+Nuclear+Station/@35.4319876,-80.946924,1617m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0xc62256cb3c587161!8m2!3d35.4307133!4d-80.9415429

  Къщите са на 700 метра от реакторите.
  Казвам го защото ми е интересно откъде Elon си измисля тези 3-5 km radius clearing area.. И на тази база почва да прави сметки някакви за да впечатли хората.

  Тази специaлно заема около 1км квадратен и е 2GW – day or night, summer or winter. Can solar do that?

  Изчисленията които ви дадох са доста прости – реалната площ която се заема от атомна и фотоволтаична централи и техните мощности.

  За коментарите които правите относно Тунберг, не ви прави чест.

 32. Г-н Харизанов,

  Имат всякаква информация, но споделят само тази, която са длъжни. Има хора, които си пишат специални програмки за сваляне автоматично на информацията в реално време от сайта през определен интервал. Така се сдобиват със статистиката, за която питате.

 33. https://www.google.com/maps/place/Braidwood+Generating+Station/@41.2434638,-88.2316795,849m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0xf608a19cfb248e81!8m2!3d41.2426033!4d-88.2297973

  ..къщи на 500 метра от реакторите.. третата случайна дето погледнах в Америка.. не във Франция.. Какви са тези 3-5км радиус clearing area? Прилича на изсмукано от пръстите..

 34. Не знам дали съм прав, но имам чувството, че в желанието да си мерим знанията и компетентността, забравихме зададената от господин ИНДЖЕВ тема. А тя е много, много по-важна от това какво са казали Мъск и Тошиба – ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА АЕЦ В БЕЛЕНЕ И ЗАЩО!
  Моята категорична позиция е: НЕ! В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ!
  Стремя се да я лансирам достатъчно аргументирано, но едновременно с това кратко, ясно и лесносмилаемо – така, че дори баба Гицка да успея да убедя.

 35. Господин Тинков,

  Понеже всички сме на едно мнение по този въпрос, няма как да се получи дискусия. Затова темата се отмества.

 36. Благодаря, Окам.

  Гледам днес слънчевата е под 1%. Погледнах картата и ми стана ясно защо – България е под облаци. И така ще е май няколко дни. Ако ще цяла България да е покрита с панели положението няма да се подобри. А облаци над Сахара няма. Време е да теглим кабелите 🙂

 37. Имаме си наши енергийни технологии, а търсим как да се спасим от “скока на тока” !

  1. Ето първата от тях. Тя е е за производство на генератори за електричество на цена 40 пъти по-ниска от произвежданото от атомните централи – само 5 стотинки за квтч. и без каквото и да било външно захранване като газ, въглища, уран и т.п. България може да продава най-евтиното електричество в Европа, както и да дава на лийзинг тези генератори , а не само да постигне 100% енергийна независимост! Защо обаче тази българска технология, вече реализирана в няколко други страни /САЩ, Канада, Китай/ не се прилага в България ?! Виж повече тук: http://www.chukanovenergy.com/bulgarian
  и тук: http://energyrevolution.space/index.php/bg/

  2. Има и втора /пак българска/: производство на течен водород на цената на обикновена вода при международна цена над 2,5 дол. за 1 литър и пазар за над 150 млн. тона годишно! Експерти, които я познават, са убедени, че това е студен ядрен синтез – енергията на Слънцето
  https://www.youtube.com/watch?v=2mpskk0ZZtY

  И затова питаме защо у нас вода газим, но жадни ходим?!

 38. @ Харизанов Не знам защо се хванахте така за зоните за които говори Мъск, но казаното си е факт, че ако покриеш със соларни панели 3-5 км радиус около централата, ще генерираш повече енергия от самата ядрена централа. Без скъпо гориво, ядрени отпадъци, ядрен риск, без енергийна зависимост от чужди държави (говоря за България, не за САЩ). А го каза като факт, защото постоянно се повтарят едни лъжи за възобновяемата енергия. Едната е, че няма толкова свободна площ за панелите. Другата, че панелите много замърсявали и консумирали ток при производство, че нямало достатъчно литий за батерии, че батериите не се рециклирали и. т. н. А това, че до ядрената централа има къщи прави инсталирането на панели по-лесно, защото къщите имат покриви. Сигурно има предвид тези зони но не това е важното.
  https://www.nrc.gov/about-nrc/emerg-preparedness/about-emerg-preparedness/planning-zones.html

  @ Окам. Не знаех за едновременните “ремонти” на Белмекен и Чаира, но ако е така това по-скоро навява на мисълта, че казаното от Гамизов е вярно. Щом са станали едновременно това не са ремонти, а аварии. Освен ако едновременното спиране не е умишлено за да се вдигнат цените. А авариите стават когато си хванал за рехабилитация фирма на наш човек, който е взела милионите, но е платил на Бай пешо жълти стотинки да ремонтира нещо от което не разбира и няма оригинални части. Дано поне са хванали за консултант при ремонта Доган. Той взима скъпо, но консултира качествено. Ако имаш познати с по-дълъг стаж в ТЕЦ питай го как правят ремонти външните фирми.

  Както казва г-н Тинков избягахме то темата на статията. В България твърдо НЕ трябва да има нови ядрени мощности, а на старите трябва да се търси алтернатива.

 39. Белене лежи на линията свързваща Скопие и Вранча,това е дълбочинен разлом.Затова пострада Свищов повече от Русе,Силистра,които дори са по-близо до Вранча.Затова и в София го усетихме силно.защото и ние сме на линията.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.