Ицо Хазарта политик? Най-после!

 

 

 

Голям фурор предизвика кандидатирането за депутат на Христо Петров, известен с артистичното си име Ицо Хазарта в амплоато си на рапър. Фактът, че е избрал да влезне в политиката именно като номинация на новата партия “Продължаваме промяната” внесе допълнително вълнение, особено сред негови дългогодишни съмишленици, които биха искали по-скоро да го видят в редиците на “Демократична България”.

До момента, в който пиша този текст, не съм забелязал опити да му бъде лисната обичайната помия от крепителите на статуквото в техните медии. Май си дават сметка, че сами ще си сърбат ефекта от калташка атака. 

Бих могъл да си спестя неудобството да засягам темата. По правило избягвам да участвам във “вътрешновидови борби” и самоизяждания. Имам(е) достатъчно кандидати да ме\ни схрускат с парцалите и без това, за да ги улесняваме допълнително с взаимно отслабване на  защитата. Но ми се вижда малодушно да се крия зад законното си право на самоотбрана чрез мълчание.

Знам за неотдавнашния конфликт на най-влиятелния за младото поколение българи наш поет и музикант тъкмо с партията на “градската десница”, породен от нещо, което ми струва по-скоро недоразумение. Но в тази насока наистина не искам да задълбавам – нито съм запознат с детайлите, нито бих си присвоил ролята на нещо като арбитър или помирител, колкото и да ми се иска да можех да го направя. 

А че той е вероятно най-влиятелният сред музикантите и поетите по отношение на младите у нас не е моя преценка. Така го анонсира в свое интервю вестник “Капитал”  , озаглавено “20 въпроса: Ицо Хазарта”. Интервюто придоби огромна популярност с десетки хиляди прочитания и ми се появяваше в този блог многократно като връзка. Защото моят квартален познат – до поздрави на улицата се свежда познанството ни – споменава блога ми в него като основен източник на информация за него. 

На въпроса на “Капитал” да каже три места, които посещава най често, той отвръща: “Facebook, e-vestnik.bg и ivo.bg.” https://www.capital.bg/light/lightest_2014/2014/03/21/2264456_20_vuprosa_ico_hazarta/

Това не е единственият път, в който той ме споменава по този начин. Пак в “Капитал” е цитиран да казва, че първо влезнал в ivo.bg да си свери часовника и след това решил да се присъедини към протестите през 2013 година ( срещу модела КОЙ). https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2013/08/16/2123906_zashto_be_idiotcheta/

Като споменавам неговото отношение към мен си давам сметка, че ще бъда заподозрян, че съм поласкан. Този път подозренията по мой адрес са основателни. 

Някой да оспорва таланта и интелигентността, както и социалната ангажираност на този младеж? Защо да правя изключение тъкмо аз, за когото той се изказва с такива суперлативи както никоя друга публична личност у нас, сред които има доста читатели на ivo.bg, но традицията у нас повелява такова нещо да не се признава. За да не се главозамая, да не се взема насериозно, да не се самозабравя, а в някои случаи – да не си помисля, че съм нещо повече от него\нея.

Не, не се “опиянявам” от суперлативи. Случват ми се и такива, които целят да ме иронизират, но плиткоумието на замисъла им само може да укрепи увереността ми, че съм на прав път. Например, когато такъв напън прави Блъсковият “Труд”, който ме определя като “психодесен” наравно с …Левски и Раковски. Ако беше основателно, щях да си поръчам този цитат като епитафия, с която хората да ме запомнят и след смъртта ми.

“ … Левски, Раковски и Иво Инджев са казали, че който ни освободи, той ще ни зароби”. https://trud.bg/психо-профил-на-десния-либерал-гонят-м/

Представяте ли си” “Тук почива Иво Инджев, равен на Левски и Раковски” ( по какъвто и да било признак)!

Както обещах в началото, така и завършвам: с оценка на събитието.

Влизането на Христо Петров, който едва ли ще иска да се дистанцира от рапърското си прозвище Ицо Хазарта, не е хазартно начинание. Поне така го разбирам аз. По подразбиране това означава, че въпросът е сериозен. Говори за ангажиране, с каквото моя скромност така и не се реши да се обвърже. Защото той не е “нуждаеш” се нито от слава – особено пък от рисково съмнителна чрез политиката- нито от “материален стимул” под формата на депутатска заплата.

С други думи, Ицо Хазарта хвърли заровете като предизвикателство към личната си съдба на попрището, на което не всеки се решава да си наруши спокойствието в името на Донкихотовската нагласа да се пребори с мелниците на политиката, в която и тъпите камъни брашно не мелят. 

Колкото до това, че се кандидатира от “Продължаваме промяната” , повече от ясно е, че е приел онова, което му се предлага. Трябваше ли да откаже?

Познавам доста самопредложили се ( а може би е по-точно да се каже “самоподложили” се) политици, някои от които се превърнаха в номади с глас в пустинята на автокрацията, защото гласът им е ехо на на кресливия вожд на Простите. Те заслужават ако не презрение, то поне снизходително пренебрежение.

Ако Ицо Хазарта чете това, понеже доброволно се е издал че чете ivo.bg, му пожелавам успех на попрището като лидер на общественото мнение с една единствена препоръка: да остане верен на себе си.

 

38 мнения за “Ицо Хазарта политик? Най-после!”

 1. Подозирам,че съм бойковист щом нищо не зная за Ицо Хазарта. Като такъв имам право да кажа: Да си избереш неговата професия и неговия псевдоним значи има нещо,което те отличава от другите. Изпита той сам си го е избрал.

 2. Не съм сигурен и мога да греша, но имаше музикант от ДБ, който беше пял по време на предизборна кампания на концерт на герб. Може би е същият човек.
  Не е по темата, но вчера се случи нещо и изчезна написаното от мен и ще го повторя сега.
  Лятото бях повече от месец в САЩ на гости на сина ми, който е на висока позиция в соларния сектор на известна енергийна компания. И друг път съм писал, че цената на изграждането на соларни централи в Америка на 1ват заедно с батериите и инверторите беше около 1.5$ до 1.8$ преди китайския. Нещата вече се успокояват с доставките на различните материали и скоро нивата е възможно да се върнат.
  Бумът на строеж на тези централи продължава.
  Като чета нашите писачи имам чуството, че там живеят олигофрени, които си хвърлят на вяттъра парите.

 3. Та в коя листа е най-големият в БГ Рапа Мишо Шамара, последно беше на заплата като платен фен на Орешарски. Хазарта е там където плащат.
  Отново тука става въпрос за двама обикновени мошеници тип Остап Бендер, активирани от Радев и ДС с единствената цел да разбият ДБ и попречат това ДБ да бъде определяща при следващото правителство.

 4. Атомните централи произвеждат освен енергия и огромно количество радиоактивен отпадък. Периода на полуразпад на Плутоний 239 е 24400 години. Справка в Google. Това означава, че ядрения отпадък трябва да се съхранява около 300000год. Така че никак не е евтино съхранението му. То струва доста пари и аз си мисля, че нашите дебили не включват това в цената на тока, както и пари за извеждането след време на централата от действие.
  В русия отпадъка се изхвърля най-варварски на открито в Сибир. Зная как се изхвърля в Швеция и в Франция. В Швеция се изнася в много отдалечен безлюден район където се дупчи много на дълбоко и там се изхвърля отпадъка и се залива отгоре с бетон. Във Франция много дълбоко под земята е построено огромно хранилище. Всичко това е свързано с много пари.
  Преди няколко години ядреният експерт Г. Касчиев даде на прокурор т. петкова заради отпадъка.

 5. Към Алекс:

  Да сравняваш Мишо Шамара, доказан слуга на тогавашното статукво, с Ицо Хазарта, доказано независим ( и несравнимо по-качествен в областта на “римуването” като рапър), е като да не правиш разлика между сопол и сокол.

 6. Какво съвпадение ! И аз си сверявам “часовника” в ivo.bg всеки Божи ден ! И му желая на Ицо , щом е решил да се вкллючи в политиката на принципа : …” България ми даде всичко – а аз още нищо не съм направил за нея” … Успех !

 7. Това за сверяването на часовника, не е нищо ново. Правим го всички тук, при Иво (моля да ме извини за начинът на сближаване), но показателното, което всеки е установил е, че тук без съмнения се тълкува истово и при това актуално. Съжалявам и си признавам, нито името Христо Петров, нито прякорът Ицо Хазарта ми бяха познати, но след като и той за мен би могъл да каже същото, се получава знак на равенство и не е загуба за всеки от нас (двамата). Важното е, Ицо да е читав, защото от насрани политици и без това никаква полза до сега не е имало и няма да има. Щом обаче посещава форумът тук, значи има вкус и наклонност към истината, което е една от важните предпоставки. Основната обаче е честноста и непокваренноста, които се изграждат преди всичко в семейството и то с години. Дано е имал тази добра възможност! Дори и „единствената “ препоръка тук е карт бланш за Христо, за това на добър час!

 8. Интересни избори се задават. Ще се мерят “Ша ти скъсам гъза” на Слави, с “Да ви сера в устенцата” на Ицо Хазарта!

 9. Варненският рапър, дето замина за САЩ и разтяга локуми, че карал камион там, е често канен в предаването на Асен Генов да дава акъли и когато спомене Конгреса на САЩ го нарича “Капитолията”…

 10. Между другото МШ не е сам – много българи и българки, живели не една и две петилетки във Вашингтон членуват Капитолия в ж. р. “Капитолията”.

 11. Хазарта е единственият български рапър, когото слушам. И не заради музиката, а заради текстовете. Освен това от интервютата и статусите му съм убеден, че двамата с него имаме едни и същи разбирания и еднакъв поглед върху политическата обстановка у нас. Вярно, че бих предпочел да е в листите на ДБ, но и така също става. В случая е по-важно, че известен и доказал се човек влиза в политиката, за да работи за осъществяване на идеи и намерения, които със сигурност съвпадат с моите, а и на ДСБ. Искрено му желая успех, но ще гласувам за ДБ.

 12. Високия, забрави да споменеш зетя на Бригадир Аспарухов – Светльо Фитков “Боли ма гъза”.

 13. Операция ограничаване на щетите
  Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация при Люба Кулезич

  https://www.youtube.com/watch?v=MYBZsN5fG8o
  от -1:25:04 мин.

  (на линка има и интервю с Лозан Панов)

 14. До Асен:
  Не го “наричат” – такова му е името. Доган на турски е сокол.
  Принципно обаче сте прави – решиш, че някой е сокол, а животът те опровергае – окаже се стопроцентов сопол.
  Първоначално човек не се привързва към човека /идеята/, а към представата си за него /нея/. Когато прозре разминаването между представата си и реалността, следва разочарованието. Не са редки /уви!/ случаите, когато сгрешилият продължава да защитава обекта на своята привързаност, подтискайки /прикривайки/ разочарованието си, защитавайки всъщност погрешната си представа /особено ако е афиширана публично/.
  Помислете си само, от 1990-та насам, колко “соколи” в политиката се оказаха “сополи”. За някои от тях все още не признаваме. Какво да го правиш – ЕГО…

 15. Доста се колебах дали да взема отношение по темата. Съзнавам какви обвинения, квалификации и хули ще се стоварят върху главата ми! Имам горчив опит от минали сблъсъци и приятелски огън. Вече повече от година се старая да бъда крайно убран и предпазлив в коментарите си. Реших обаче, че след време няма да мога да си простя премълчаването…
  Според мен, без капка колебание, политическата сила ПП /”Продължаваме Прехода” или по-добре „Партия на Почтените”/ е поредния инженерен проект. Целите и похвата са известни до втръсване, но ако вярваме на прогнозите, все още се харчат добре сред електората. Така, де – който не харесва чалгата на Слави, ето му нещо по-така, нещо по-синьокръвно, нещо като Царя и неговите юпита /харвардско-оксфордски/. Генералите добре знаят – единствено важно е да не се допуска откровено дясното, откровено антикомунистическото, откровено антируското на местна почва да надига глава!
  Колкото до мнението си за почтеността на Петков и Василев /познавам ги единствено от телевизионните им изяви/ – него ще преглътна…

 16. Напълно съм съгласна с Вас, г-н Тинков. Голяма част от хората се захласваме по чаровници и сме склонни да подминем откровени лъжи, само защото много ни се иска човека да е читав, а и той така уверено твърди, че е такъв.

  Нали уж бяха много успешни министри и повишиха събираемостта на данъците и развалиха корупционни схеми. Казаха ни това, което искахме да чуем и всички вкупом им повярваха. И веднага след тях държавата тегли още половин милиард дълг.

 17. Оставам на вече споделяното си с всички вас мнение, че българските работи биха вървели доста по-добре, ако всеки работи каквото е учил. Затова и винаги съм пледирал/а нашият любезен домакин да остане в журналистиката, където е незаменим.

  Колкото дo новите “симпатяги”: ПППП е поредното НДСВ. Целта им e еднаква: да върнат БСП във властта, т.е. да реализират перфектната подмяна. “Мерси”, но без мен.

  Победа за Демократична България! Лозан Панов президент!

 18. Съдбата често си прави шеги.
  Ицето е безспорен талант,едва ли обаче е имал и бегла представа през далечната 2005та,(когато направиха “Колега”)как ще го завърти въртележката на живота и ще се озове след 15-16г.в “Искам да ида в парламента..,Иди!….”

  Успех Ице и разчитаме на повече ” Колега” от трибуната в НС!

 19. До ИВАНКА:
  Не Ви ли се струва, че “Ние, почтените” звучи подобно на “Ние, патриотите” или да кажем като “Ние, скромните”?…

 20. Изключително много харесвам Ицо Хазарта. Страхувам се, че или той не знае с какво се захваща или представа си нямаме какво ни очаква. В момента започна брутална кампания за разбиване на ДБ и за съжаление тя вероятно ще е успешна. ПП ще влезе като първа или като втора сила в парламента. Това осигурява възможност за коалиране с ИТН и нещата замирисват на 121 депутата. И двете партии подкрепят Летеца и като нищо ще му осигурят мандат с избирателите си на балотажа. Като знаем коя е майката на всички партии родили горепосочените кандидат управляващи, май сме на път да постигнем комунизЪма или в краен случай социализЪма. То и Станишев спомена че в Европа социалистите печелят все по голяма подкрепа. Интересно ми е след изборите, неудобните и дисидентите дали няма да се окажат неваксинирани и изведнъж остро да изгубят човешките си права и да бъдат настанени в лагери за неваксинирани за да се грижат за тях и да не пречат на партиината линия за изграждане на общество от чиста раса, правилно мислещи и с подходящи сертификати.

 21. Скандалът, за който стана дума не е недоразумение, а лоша политическа култура и то не от страна на музикалният изпълнител. Всяка политическа формация си има слабо място и деструктивните сили удрят точно там. Това е добре защото прочиства по естествен начин пейзажа от слабите играчи. Сентенцията “това, което не ме убива ме прави по-силен” не е извадена от нищото.

  А си позволявам да твърдя, че в момента в политиката ни трябват много силни играчи, които да пожертват личните си интереси в полза на целият народ. Дали новите лица са такива, ще се види по делата им.

 22. Когато Андрей Слабаков от МВРО постъпи в ЕП, радостта кой знае защо също беше огромна, очакванията към него да раздруса еврогейските търтеи – тоже. Някой да знае той какво конкретно прави там вече трета година, освен че получава тлъста заплата?

 23. Няма да има никакви хули , г-н Тинков . Доколкото следя коментарите ( някъде около не по-малко от 100%) , малцина са колегите , които не са наясно с този механизъм . Това може да е било инженерен проект , но по времето когато ни се яви (свише) Жорж Ганчев .Сега е типов проект – като онези , по които бащите ни преди шейсетина години строиха еднакви социалистически къщи , калпави естетически и функционално .
  След Жоржи доведоха крал (и още не е спрял) семьон с “царските му икомунисти”, се на запад изучили . После бай ни бойко с твърдата му гейополитика итн , итн . Засега младият бай Тошко ни се разминава . Засега .
  Всичко върви по калъп и с “новите” е , ведрото лице на Кирил Петков наистина е различно от натровената дзурла на Милен Велчев , например . Да , не е признак на добро възпитание обсъждането на физически особености , ама ако някой вижда истинска разлика , да каже.
  За първи път заговорили за почтеност . Моля??! Нека припомним . “Почтеност , почтеност във всичко” беше сиропът , с който въпросният крал (който още не е спрял) гарнира локума за 800те дни , въпреки възмущението което изигра по повод евентуални негови имотни претенции пред Кеворкян и всички нас няколко години по-рано , знаейки предварително какво се иска от него .

  Ами ако тоя път “наште”…с техните камъни…по техните глави , обажда се Надеждата .
  “Я па я” – отвръща бързо опитът , подобно на циганчето дето почнало да рецитира “Аз съм българче” и се объркало .

  Така де , може и да е вероятно . Някъде около не повече от нулата .

 24. Много сте прав, уважаеми г-н Тинков в коментарите си! Аз съм бил свидетел на отрицание да се приеме сополивото естество на сокола от Дръндар. И то от човек, който беше вкаран в затвора за отказ да си смени името! Беше след депесарския шут по правителството на СДС. Уверявах събеседника си, че сопола не е никакъв сокол, а той ми отговори, че може да е говно, но да си е негово говно. Много малко хора проумяха, че онзи шут не беше по СДС, а шут по България. Споделям също мнението Ви за режисурата на генералите, които след фиаското на чалгарската политическа трупа ни забавляват с харвардски възпитаници. Тези млади хора сигурно са много добри специалисти, но залагам минижупа на Велислава Дърева, че ако влезнат в следващото управление ще хибридстват в полза на Путиссимо.Не толкова просташки и пошло, като гения от Банкя, но пак в негова полза.

 25. Забравих да отбележа , че позицията ми по-горе е по принцип и не засяга Ицо Хазарта .
  Христо Петров е повече от достатъчно интелигентен за да бъде интересен депутат , особено в случай че горната вероятност не отскочи рязко от нулата .
  Бонус за ПППП ще са и няколко камиона бюлетини допълнително , барабар с още няколко депутата .
  Ама както се казва , за ония дето не са се сетили , “сливи ли имахте в устата” .

 26. Притеснява ме фронталната атака срещу ДБ в Стара Загора с отказ от регистрация на листата им.
  Някой знае ли нещо по-конкретно по въпроса?

 27. Щом не става под натиска на хората на улицата никаква промяна не е а режисирина подмяна с ДС хореография.
  Със здраве.

 28. Българин,

  От това което четох са занесли електронен подпис отпечатан на хартия.
  Предложено им било да го заверят с оригинала и те отказали.
  Това уж е версията на ЦИК. Прилича по-скоро на издънка от страна на ДБ.

 29. https://www.cik.bg/bg/decisions/742/2021-10-14

  Решението на ЦИК относно казуса с електронните пощи.
  Любопитен съм дали лидерите на останалите партии всички са подписвали тези документи “вярно с оригинала”.. Ако е така то те би трябвало да са подписали доста книжа което не ми се вярва.

 30. Благодаря, г-н Харизанов!
  Явно представителите на ДБ е трябвало в рамките на няколко минути (от около 16,45 до към 16, 55 на 12.10.2021 г.) да положат “вярно с оригинала” на всичките изискуеми прилагани документи в РИК.
  Не знам какъв е бил обема на прилаганата в подобни случаи документация.
  Казусът явно е юридически, но охотата, с която се постановява отказ за регистрация, със сигурност има политически корен…

 31. “ГЕРБ и ДПС са възможни варианти на коалиция. Има държави, в които този период, който в момента изживяваме, те са го изживели много преди това. И въпреки това отново има изпълнителна власт без значение дали е стабилна или не е стабилна, така или иначе това е в полза на всички ни.”

  Това заяви Лозан Панов кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет в двойка с Мария Касимова-Моасе в интервю пред Свободна Европа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.