(Не)българско знаме сред публиката онагледи победата на българина Григор Димитров над руснака Даниил Медведев

Григор Димитров постигна една от най-големите победи в цялата си кариера – 4:6, 6:4, 6:3 срещу Даниил Медведев (Русия), световният номер 2 и актуален шампион на US Open, на турнира в Индиън Уелс от Мастърс 1000. https://www.clubz.bg/119364-grigor_dimitrov_s_unikalen_obrat_nadvi_svetovniya_2_snimki

Както и досега, няма да се правя на спортен коментатор. Но има събития и обстоятелства, свързани със спорта, които понякога дават повод за реплика от друго естество. 

Привлече ми погледа снимка на хора от публиката. Предполага се, че са българи. Подразбира се от трите цвята на демонстрирано нещо като българско знаме, съставено от трите цвята на националния флаг, но подредени вертикално. И други държави имат тези три цвята като съставна част от техния трикольор. Ето защо човек спокойно би могъл да предположи, че на снимката се вижда нещо друго, а не българското знаме.

Само че върху сбъркания трикольор има още един ориентир: гербът на НРБ с цялата му комунистическа символика. Да се чуди човек как е кацнал върху самоделното творение, което претендира да е българското знаме. Едва ли това творение е извадено от някакви вехти американски ракли от комунистическо време, където родолюбиви български комунистически баби са си кътали чеиза след като са избягали във вражеската капиталистическа държава.

Чак се питам дали авторът на снимката Mark J. Terrill  от американската Асошиейтед прес не е “по-българин”, спестявайки в обяснението под фотографията твърдението, че става дума именно за българския флаг.

Fans wave flags during a match between Daniil Medvedev, of Russia, and Grigor Dimitrov, of Bulgaria, at the BNP Paribas Open tennis tournament Wednesday, Oct. 13, 2021, in Indian Wells, Calif. (AP Photo/Mark J. Terrill)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не се наемам да правя предположения за тази какафония- например дали има някаква преднамереност. Но че е странно, странно е.

Иначе се засягаме, когато в чужбина объркат я химна ни, я нещо друго, характерно за България…

Впрочем, след скандалното отричане на българската победа над руския отбор по художествена гимнастика на олимпиадата в Япония се чудя, дали от Москва няма да се оплачат и сега от загубата на техния шампион от българин.  

Наскоро западен дипломат ме попита деликатно дали е прав в усещането си, че между Русия и България не се води равноправен диалог. Колкото и да ми беше неприятно се наложи да му отвърна, че усещането му го не го лъже, но и че основната “заслуга” за това има българската страна. Има и други малки държави в сравнение с Русия, но тях Москва не си позволява да третира с патерналистична надменност. 

Достатъчно е си спомним как премиерът Станишев на два пъти беше заставен да очаква руска официална аудиенция – три часа с Путин и цяло денонощие с Медведев без да възрази ни най-малко. Следовникът му Бойко Борисов унижи България сам с извиненията си пред Путин в Москва, че не се е старал достатъчно пред него. А президентът ни Радев допусна полковникът от КГБ Гундяев, предрешен като руски патриарх, да му тропа по масата в качеството на гост, комуто вицето Илияна Йотова целуваше ръка на колене на летище София.

Не съм чул институционални български възражения на официалните нападки от руска страна във връзка с победата на нашите момичета над рускините. Няма да се учудя и тази победа, илюстрирана с (не)българското знаме, да се натъкне на безнаказани руски заяждания.    

 

 

12 мнения за “(Не)българско знаме сред публиката онагледи победата на българина Григор Димитров над руснака Даниил Медведев”

 1. Като нищо ще оспорят победата на Григор Димитров на принципа Российские спортсмены – лучшие в мире!

 2. Все пак, нека да сме благодарни, че не са развели руското знаме, както го веят по някои сборища у нас. Щот тогаз ще се чудим дали тез българи поддържат нашенеца или мужика.

 3. Със сигурност тия маскирани идиоти не са българи , независимо от това говорят ли български или не , имат ли българско гражданство или не . Както би казал шопа , такива българи нема .

 4. Нищо изненадващо. Поинтересувайте се къде пребивават всички отрочета на маститите комуняги – всичките са я в Англия, я в Щатите, я в Швейцария. Тези с по-скромни възможности – във Франция или Германия или някъде другаде из гниещия Запад. Така и тези на снимката, развели тошовия трикольор. Изчакайте ги само да минат през Харвард и ще го развеят на жълтите павета и над Дондуков, като изпечени /почтени/ бизнесмени, жертвали рахат и благосъстояние и дошли да оправят /?/ сбъркана България. . .
  Зер няма да се онодиме сами я! Ще чакаме млади харвардски полубогове да дойдат, да се влюбиме /отново/и да ни оправят /пак/.

 5. Мисля, че сте се поувлекли малко – хората са емигранти, най-вероятно си пазят българските знамена от онова време, когато гербът беше върху тях.

 6. Г-н Инджев, мисля че сте малко строг към нашите сънародници в Калифорния. Ако погледнем герба и приемем, че цветовете са вертикални, то той поляга наляво. Ако изправим герба, цветовете си идват на място. Аз мисля,че агитката на Григор е импровизирала, като от едно знаме е получило три, и е добавило герба на другите части.(има машини за това). А и така е по-лесно за манипулиране от един човек. Все пак български спортни атрибути не се намират лесно по света. Поздрави!

 7. и аз не намирам място за особена тревога относно българите в публиката.. ако се огледа целия кадър, се вижда, че там няколко човека са се старали да се екипират с цветовете на нашия трикольор. явно са натурализирани вече + обичайната базова простотия = така си обяснявам стария и обърнат спрямо цветната ивица герб. според великодушната ми хипотеза, компанията е използвала едно правилно наше знаме, нарязано вертикално “за да има за всички”. останалото е данък на простотията от ученическите им години. обобщено, тази агитка заслужава повече плюсове, отколкото минуси. а самата снимка, вече като медиен артефакт, носи позитив за всеки зрител с провокацията на кашата около “знамената”.

 8. Ич не сме се “поувлекли”.
  Миналото несвършено време е неуместно , ако не знаем как “беше” разположен гербът върху бялата лента на знамето . В случая подходящо ще е минало неопределено време – “когато гербът е бил върху тях” (не съм видял ама така разправят).

  Конкретно на снимката виждаме два парцала , които най-вероятно са части от едно цяло бивше знаме . Според ширината може да има и трета част , може и да няма .
  Но и двата герба са малки за толкова голямо знаме , оригиналният герб изпълва почти цялата височина на бялата лента . От пръв поглед личи , че става въпрос за “направи си сам” . Резнали голямото знаме на две-три части , намерили някакви гербове , лепнали отгоре като л..пардон – като на свинче звънче и готово . Целта не е автентичност , а провокация . Ако не , готови сме с диагноза .
  Некадърници .
  А какъв ли модел ще да са тия емигранти , дето ще си пазят герба !? Ми румънците , преди да емигрират още , изрязаха първо него .

 9. Какво се вижда от снимката?
  Със сигурност старият комунистически герб е изрязан отнякъде (вероятно от знаме, износено с времето) и пришит към знамената, които са в ръцете на феновете на фотото. Това е напълно целенасочено действие, и според мен не е нужно да се правят опити за омаловажаване или извиняване на действията им.
  Какъв е проблема знамената им да са без герб? Нито е забранено, нито нищо…
  Второ, има ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г..
  Представяте ли, каква ли би била реакцията на обществото, ако германски фенове развеят черно-червено-жълтия флаг с изтипосан нацисткия герб зашит на знамето??
  Скандал, нали> И с пълно основание!

  Така че, едно мога да кажа:
  Прости им, Господи!
  И браво на Гришо!

 10. На мен ми прави основно впечатление, че на позьорската снимка особено голямо значение е отдадено предимно на соцгерба с петолъчката. Той е не само на знамената, но на кадърът доста явно се пробутва на преден план. Още нещо повече, на блузата на дамата стои единствен гербът със соцзвездата. Едва ли човек който използва хералдиката за почит не знае или не трябва да знае, че точно тази е вече отхвърлен атрибут. Целта според мен е ясна, да се демонстрира червената звезда.

 11. Едва ли става дума за някакво специално послание. Съвсем безсмислено би било.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.