Червените баби си имат нов антикомунистически торбалан

 

 

 

 

 

 

Ако Луна ме накара да я коментирам, значи все пак не е съвсем за подценяване. Това си  помислих преди да се реша да драсна няколко реда по темата…

Бях останал с впечатление, че Луна е артистичното й име. След снощното й представяне в нещо, представено като дебат от БНТ, разбрах , че г-жа Йорданова наистина се казва Луна ( с ударение върху У ). Открои се сред монолозите на останалите участници, които уж отговаряха на въпроси, а всъщност си правеха презентации на предварителна намисленото от тях, като прочете писмо до Джо.

Американците наричат чичо Джо съветския диктатор Сталин по време на общата им война срещу нацистка Германия, но в случая г-жа Йорданова фамилиарничи по адрес на американския президент Джо Байдън. Така тя вкара екзотика сред скуката на предсказуемите речи на своите съучастници във формалната сбирка на маргиналите, поканени от БНТ за отбиване на номера с “отстрелването” на обречените да служат за подигравка на зевзеците кандидати за президент. И трябва да се признае, че номерът мина някак си.

Защо обаче си правя труда да “анализирам” това нищо? Искате ли една конспиративна теорийка?

Идеята явно е да бъдем отвратени. Не обвинявам БНТ. Държавната телевизия се самоизтезава по задължение. Става дума за идеята Луна да бъде пусната по пистата на антикомунистическия крясък с гръм и трясък. Дали идеята е лично нейна?

Нямам идея. Но реализацията на този замисъл е очевидна. Ако някой зрител се е колебаел дали да намрази антикомунизма, сигурно снощи се е освободил от терзанията си и искрено го е разлюбил. Ако ли пък зрителят е бил убеден антикомунист, като нищо ще да се е разколебал след изпълнението на “фолкфурията”.

Трикът да бъдат тикани пред публиката непоносими образи като отблъскващи нормалността носители на антикомунизма в България не е нов. Няма да възкресявам поименно спомена за това дефиле на претенденти да бъдат говорители на автентичния антикомунизъм у нас, които постигнаха само погнуса и дадоха хляб на червените баби да хранят страховете на внуците си от антикомунизма,  за да не ги газирам да възкръснат от бутилката, в която духът им като че ли напоследък се позакроти. 

И кой да предположи, че духът от тази бутилка ще бъде пуснат така гръмогласно и “ефектно” от толкова народен ( фолк ) тирбушон! Бас държа, че злорадите сценаристи се наслаждават на очакването си зрителите да я припознаят Луна като луда, превръщайки я в инструмент за популяризация на радикалната лустрация като профанация на уж спасителната кастрация на болната ни от комунизъм нация .

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:  https://frognews.bg/novini/luna-oplakva-djo-baidan.html

 

11 мнения за “Червените баби си имат нов антикомунистически торбалан”

 1. Политиците ченгетата и олигарси се стряскат от думата ЛУСТРАЦИЯ, дори когато е изречена от една Луна! 🙂
  Може пък да има и полза! Напоследък тази омразна дума беше “снета” от медийното и общественото внимание. Само един Методи Андреев не мирясваше!

 2. Извинявам се, че не е по темата. Много силни и точни думи в речта на бившия президент на Естония Тоомас Хендрик Илвес,по случай награждаването на Алексей Навални с наградата “Рицар на свободата”,Варшава 05.10.2021.
  Ще бъде хубаво да се преведе на български и да се разпространи.

  https://echo.msk.ru/blog/troitskiy/2915050-echo/

 3. На нашите русофили постоянно трябва да им бъде припомняно това.
  Унизителните вопли на Русия към САЩ за помощи във вид на храни:
  Россия просит у США еще немного еды
  18:50, 29 сентября 1999
  https://lenta.ru/news/1999/09/29/food_aid/

 4. Нито е “конспиративна”, нито е “теорийка”. Някои хора ги учат тези неща как се правят по цял семестър в съответните учебни заведения и школи за допълнителна квалификация.

 5. Към sms:

  Този път не съм съгласен с мнението Ви, тъй като написаното от Вас за “снетата” от дневния ред лустрация не отговаря на истина. Писал съм не веднъж за абсурда да се пледира за лустрация ( като мека форма на декомунизация като компенсация за публична антикомунистическа консумация) без искане за десъветизация- точно това се случва у нас.
  Ако ми посочите една партийна платформа и предизборна програма, в която да се споменава необходимостта от десъветизация, ще се съглася с Вас. Но няма такава. Има ялови призиви за лустрация, но не и за премахване на символиката на нашенската съветизация ( нашенска е, защото монументите тук са български, а не съветска собственост, както в Германия и Австрия). Думичката лустрация е нещо като сертификат за дясно предизборно здраве като за пред част от избирателите, който носи прозрачното клеймо на мълчанието по отношение на десъветизацията – т.е. причината да има нужда от лустрация.

 6. @ Иво

  За мен лично понятието “лустрация” винаги е включвало и десъветизацията като висшата степен на лустрацията, защото се отнася не само за отделни личности, а за държавата като цяло.
  Няма спор, че десъветизацията винаги е била основната тема за дискусии както на авторския материал, така и на форума в сайта ivo.bg. Точно затова години наред (като “наркоман”) продължавам да го чета. Както и заради качеството на анализите и информациите, разбира се! 🙂

 7. Причините за бруталната съветизация на България след ВСВ: липса на силен и прозорлив политически елит, който да се противопостави, сервилен, раболепен и невеж народ или фаталните за България стратегически грешки на западните съюзници да отстъпят част от Балканите на Сталин? Ясно е защо така бързо са издадени и изпълнени смъртните присъди срещу политици, които са били наясно с пагубната роля на СССР. Ясно е как са били смазани и малкото съпротивителни сили сред народа ни. Не ми е ясно само мълчанието на Запада в този момент. И след като веднъж допускат войната да се реши през Южна Франция вместо през Балканите, защо след това правят втора грешка – изпреварващото навлизане на Червената армия на Балканите. Струва ми се, че десъветизацията тук не може да се осъществи без външна подкрепа. Не защото поначало е невъзможна, а защото не виждам нужния капацитет в обществото и народа ни.

 8. Докато ги ИМА-гледай и слушай, надеждата умира последна

 9. Не знам дали е извън темата, но допреди два-три дни в анкетата на Фактор.БГ Лозан Панов водеше сред кандидатите (с всичките условности на такъв вид анкети…) са над 70% от гласовете.
  Днес гледам, процентът е паднал на 33, а Луна има 32%…
  Нечия (не)видима ръка е рестартирала анкетата. (вижда се от броя гласували)
  Та всеки да си прави изводите!

 10. Отстраняването (лустрация) на свързаните по някакъв начин с комунистическия режим служители в държавната администрация е необходимото условие за провеждане на десъветизацията!
  Не трябва да се забравя обаче, че тя е само част от много по-сложния процес на дерусификация !
  Ще се намерят ли сили в обществото да водят тази битка за българска идентичност или в кигите ще пише някой ден : “Имало едно време държава наречена България”?

 11. Никой разумен човек няма да гласува за Луна….. но поне внесе малко смях в скучното шоу на треторазредните кандидат президенти. “Лупи, подпиши тука”… това няма да се забрави.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.